Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Auto moto

Objavljeno 19.08.2008. u 11:29

Kupoprodaja RABLJENIH automobila

Nakon prodaje vlasnik mora obvezno odjaviti automobil

Prodavatelj vozila u roku od 15 dana mora doći u policijsku upravu i donijeti odgovarajući kupoprodajni ugovor, prometnu knjižicu i knjižicu vozila

U posljednje vrijeme dosta su česti dopisi iz nadležne policijske uprave ili postaje kojima se vlasnici automobila pismeno upozoravaju da nije produženo važenje prometne dozvole za njihovo vozilo (ili nije obavljen tehnički pregled) i da su time počinili prekršaj, te ih se poziva da automobil odjave ili obave tehnički pregled.

Iznenađeni vlasnici u najvećem broju slučajeva navode kako više ne posjeduju dotični automobil, da su ih prodali trećim osobama koje su nastavile voziti bez promjene podataka, te da se odjava na može obaviti jer je kupac preuzeo vozilo i pripadajuće isprave, kao i registarske pločice.

NOVIZAKONVEĆ U PRIMJENI

Načelnica Odjela za upravne
poslove PU splitsko-dalmatinske
Dijana Jakšić
Prema riječima načelnice Odjela za upravne poslove PU splitsko-dalmatinske Dijane Jakšić, ljudi još nisu dovoljno upoznati s novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, barem što se tiče automobilskih isprava i radnji vezanih za kupoprodaju (prometne knjižice, knjižice vozila, registarske pločice, odjave, registracije...).

Naime, prema novom zakonu koji je stupio na snagu 17. lipnja 2008. godine, svaki vlasnik vozila koji se odluči na prodaju, bez obzira ostavlja li ili ne ostavlja registarske pločice kupcu, mora obvezno odjaviti automobil u policijskoj upravi ili postaji u roku od 15 dana. Ako to ne obavi, nalazi se u prekršaju.

- Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama objavljenom u Narodnim novinama (broj 67/08) u članku 250, propisane su obveze vlasnika vozila u slučajevima isteka važenja prometne dozvole, prodaje automobila, te u slučajevima kada je vozilo uništeno, otpisano ili otuđeno - ističe Dijana Jakšić.

- Kazna za kršenje ovog članka za fizičku osobu je 700 kuna, za pravne subjekte iznosi između 5000 i 15.000 kuna, dok se odgovorna osoba može kazniti novčanom kaznom od 1500 do 5000 kuna.

Dakle, stvar je vrlo jasna. Prodavatelj u roku od 15 dana mora odjaviti automobil, bez obzira je li ga prodao ili mu je istekao rok važenja prometne dozvole.

Što se tiče same prodaje vozila, prema mišljenju Dijane Jakšić, ovakav potez zakonodavac je povukao kako bi se izbjegle zavrzlame s vlasništvom, naplaćivanjeem kazni za prometne prekršaje i slično, te na koncu da bi se kupca natjeralo da što prije registrira automobil na svoje ime.

OBAVEZNO NA POLICIJU

Sada će prodavatelj, bilo bi najbolje u društvu kupca, morati u policijsku upravu ili postaju u roku od 15 dana donijeti odgovarajući (kupoprodajni) ugovor, prometnu knjižicu i knjižicu vozile, te u iznimnim slučajevima, ako se ne radi o istom registracijskom području, i registarske pločice radi odjave.

Nakon što prodavatelj odjavi vozilo, na kupcu je da podmiri obveze prema državi (plati porez) i da obavi preregistraciju automobila. Za taj posao mu treba dokaz da je vozilo osigurano, tehnički pregledano (tehnički pregled vrijedi od prethodnog vlasnika ako nije istekao rok) i da je plaćen porez.

Na taj način se zatvara krug u kojem prodavatelj odjavljuje, a kupac prijavljuje kupljeni automobil uz niz dodatnih radnji između toga.

Povrat dijela premije samo uz potvrdu

Kako nam je kazao direktor prodaje osiguranja u splitskoj filijali Croatia osiguranja Damir Pancirov, vlasnik automobila može zatražiti povrat dijela premije osiguranja od auto-odgovornosti ako je odjavio vozilo iz nekog razloga.

U slučaju da je vlasnik prodao automobil, a želi dio novca od preostalog osiguranja natrag, mora donijeti potvrdu o odjavi vozila koju izdaje MUP, odnosno policijska uprava. Uz uredno odjavljene papire vozila mora posjedovati i originalnu policu osiguranja, kao i potvrdu da je nije ustupio novom vlasniku.

Ostatak vrijednosti police osiguranja ne može se isplatiti ako je vlasnik imao štetu i iz njegove se premije podmirio oštećeni.
U Croatia osiguranju su od sredine prošle godine uveli povlasticu prema kojoj se i kasko osiguranje od prethodnog vlasnika može koristiti do isteka roka pod uvjetom da je podmiren čitav iznos kaska.

Polica osiguranja - stvar dogovora prodavatelja i kupca

Prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora između prodavatelja i kupca postoji mogućnost dogovora o tome hoće li prodavatelj zadržati policu ili će je prepustiti do isteka roka novom vlasniku vozila.

Ako se odluči za prvu varijantu, može uz sve potrebne papire i originalnu policu zatražiti povrat dijela novca ili ostatak prebaciti na policu novog automobila pri čemu će mu iznos biti umanjen upravo za taj dio.

Ako je u pitanju druga opcija, kupac zadržava staru policu do isteka roka važenja, nakon čega sklapa novi ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime. Sa starom policom i ostalim dokumentima o odjavi od bivšeg vlasnika obavit će preregistraciju automobila.

Dosadašnja praksa - dovoljan je bio kupoprodajni ugovor

Do sada je zaključivanjem kupoprodajnog ugovora između prodavatelja i kupca te ovjeravanjem kod javnog bilježnika posao bio gotovo završen.
Prodavatelju je preostalo da kupcu preda ključeve i dokumente automobila, kao i sam automobil, a da od kupca uzme dogovoreni iznos novca.

Osim toga, u većini slučajeva prodavatelj je ostavljao kupcu i registarske pločice, kao i policu osiguranja od autoodgovornosti do isteka važenja. Obveza kupca bila je da u roku od 15 dana plati porez od 5 posto i mogao je bez problema voziti kupljeni automobil.

Tek po isteku osiguranja i tehničkog pregleda kupac bi se odlučio na preregistraciju, odnosno promjenu vlasništva.