StoryEditorOCM
Dalmacijabezdan

Tjeramo iz Hrvatske 250 tisuća ronilaca

Piše PSD.
3. svibnja 2010. - 12:19

Turistička i pomorska Hrvatska je ekonomski na koljenima, a cijelo jedno područje od iznimnog gospodarskog i sigurnosnog značaja – ronilaštvo – uopće nije zakonski regulirano. Zbog čega? Jer je to u interesu onih koji rade na crno, tzv. amatera, koji već pet godina izvrdavaju sve napore da se Zakon donese.

Kako uspijevaju? Dojučerašnji činovnici u ministarstvu bili su, čini se, umreženi, pa su smijenjeni. A današnji, koji nisu umreženi, boje se da bi i oni, ako išta poduzmu, mogli biti smijenjeni…

Ronjenje je regulirano pravilnicima. No od konca 2008. na snazi je novi Zakon o kaznenom postupku, koji je propisao da su kaznene odredbe regulirane pravilnicima neprovedive, pa se od tada na crno može raditi bez straha od inspekcije.

A profesionalcima, za koje vrijedi radno zakonodavstvo, inspekcije traže dlaku u jajetu, a država ih pritišće sve većim nametima. Sada se od njih traže novi nameti da bi se pokrila cijena provedbe nedonesenog Zakona.

Oni pak traže slobodnu prodaju ronilačke iskaznice u korist državnog proračuna iz kojeg bi se namirivala ta cijena provedbe Zakona.

Hrvatsku godišnje posjeti 50-70 tisuća ronilaca, umjesto 300 tisuća koliko ih možemo primiti. Od ronilaštva danas živi i državi plaća sve pristojbe oko 140 ronilačkih centara, a moglo bi ih biti tisuću!

S najmanje dvije tisuće novih radnih mjesta koja bi ne samo zaposlenima, nego i državi, dakle svima nama, donijela lijepe novce od poreza.

No ministri mora i turizma moraju se svaki dan zaklinjati na Vladine Mjere pa nemaju vremena za svoje obveze.

Duško Čizmić Marović
foto: arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:52