Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Atletika

Objavljeno 24.09.2009. u 10:33

HRVATSKI OLIMPIJAC U BACANJU KOPLJA IZ SPLITSKOG ASK-a

Ponoš se oporavio nakon tri mjeseca: Ja sam fenomen

Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, lijeva strana tijela mu je umalo ostala paralizirana, pa je njegov brzi oporavak ravan čudu
Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, lijeva strana tijela mu je umalo ostala paralizirana, pa je njegov brzi oporavak ravan čudu

Prije tri mjeseca, točnije 20. lipnja, hrvatski olimpijac u bacanju koplja, 33-godišnji Edi Ponoš, član splitskog ASK-a, na putu od Splita prema domu u Mravincima, doživio je tešku prometnu nesreću - pao je s motocikla. Nakon nesreće, Ponoš je 10-ak dana bio u komi, a od kada se probudio, oporavak mu je tekao iznenađujuće brzo. Tri mjeseca kasnije, već je započeo s laganim treninzima. Čudo!

- Plivam skoro svaki dan, more mi puno pomaže. Treniram i u teretani ASK-a, ali zasad je to samo buđenje mišića. Još ne mogu potrčati kako treba, ali bit će bolje. Uz to, još uvijek idem na terapije - kazao nam je Edi.

Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, uslijed čega mu je umalo ostala paralizirana lijeva strana tijela. Tim više je njegov brz oporavak čudesan.

Joško Ponoš / CROPIX

- Doktori govore da sam medicinski fenomen. Sreća je što mi nisu operirali glavu, jer da su to učinili, tko zna gdje bih bio danas. Spasili su me doktori Paladino i Bulović jer su procijenili da je najbolje da me ne operiraju. Ma, do kraja godine ću biti kao nov - najavio je.

Nakon pet tjedana u bolnici, Edi je još sedam proveo na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama.
- U Krapinske Toplice sam došao u kolicima, a sada mogu trenirati. Eto koliko su mi pomogli. Hvala doktoru Bakranu i glavnom terapeutu Mačeku, divim im se koliko strpljenja imaju prema svima. Oni koji divljaju s motorima i autima trebali bi doći u Krapinske Toplice vidjeti gdje će ih to dovesti. Ja sam bio najbolji, odnosno najzdraviji pacijent tamo. Svega sam se nagledao - opisao je iskustva s rehabilitacije na kojoj mu je kaže jako nedostajala Slobodna Dalmacija s kojom započinje dan.
- Svaki dan sam u kafiću tražio Slobodnu, ali nije je bilo. Niti na kiosku, za poludjeti.

Dotaknuo se Edi opet i nesreće zbog koje je završio u komi.
- To što mi se dogodilo je sudbina. Uvijek sam pazio na motoru, nisam vozio brzo ni pio, ali i dalje ne znam kako je došlo do nesreće. Kad sam imao 13 godina, na isti datum, 20. lipnja, udario me auto, i tada sam bio 20 dana u komi. Sudbina, čini se. Ubuduće ću 20. lipnja putovati autobusom. Ma, ne može vuka iz Sedramića ništa uništiti.

Hoćete li opet na motor?
- Volio bih, ali vidjet ćemo. Motor je kod nas potreba, ali promet je opasan.

Što će biti s bacačkom karijerom?
- Ovo mi je bila zadnja godina aktivnog bacanja, ali nastavit ću rekreativno. Bio sam kandidat za bob reprezentaciju koja kroz kvalifikacije tek treba izboriti Zimske olimpijske igre u Vancouveru, žao mi je što neću biti tamo. Sport me spasio, ako sam se i žrtvovao zbog sporta, vratilo mi se kad je bilo najpotrebnije. Da se nisam bavio sportom, tko zna kako bih završio - zaključio je Edi, neuništivi vuk iz Sedramića.

EDI_PONOS4-170909.1

Mario Todorić / CROPIX


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: sedramic4ever | Komentirano: 24. rujan 2009. 16:33
samo naprid naš ponose. pozdrav iz sedramića
Komentar od: antisa114 | Komentirano: 24. rujan 2009. 11:17
Čestitam !!
Komentar od: mala_plava | Komentirano: 24. rujan 2009. 11:12
Bravo ljudino! Bog te je spasija!!!Aj sad pamet u glavu i ti s autima i motorima.