StoryEditorOCM
Dalmacijaalkari u zagrebu

Nove tribine za 300. alku koštat će oko milijun eura

Piše PSD.
22. svibnja 2014. - 22:45
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva Sinj na čelu s Predsjednikom Društva Stipom Jukićem. U izaslanstvu su još bili potPredsjednik Dinko Bošnjak, tajnik dr. Ivan Nasić i alkarski vojvoda mr. Ante Vučić. Alkari su izvijestili Leku o pripremama za 299. sinjsku alku koja će se održati 3. kolovoza te o projektima u povodu 300. sinjske alke 2015. godine kojoj će pokrovitelj biti Hrvatski sabor.

Jukić je upoznao Predsjednika Leku da se glavni alkarski projekt Muzej Sinjske alke dobro razvija te je izrazio nadu da će biti dovršen do 300. alke. Muzej s 50 posto sredstava financira Ministarstvo kulture, a drugih 50 posto osiguravaju Viteško alkarsko društvo, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.

Procijenjena vrijednost projekta je 15 do 20 milijuna kuna. Drugi značajni projekt koji su Sinjani zacrtali ostvariti za 300. alku nabava je novih tribina vrijednih oko milijun eura. VAD će taj projekt prijaviti na natječaj za financiranje sredstvima Europske unije.

Uz niz drugih aktivnosti u planu je i znanstveni skup u svibnju 2015. godine, zbornik radova te igrano-dokumentarni film o Sinjskoj alci u produkciji HRT-a.

Predsjednik Leko istaknuo je kako je riječ o velikoj obljetnici koja ima nacionalno značenje te da je sama tradicija Sinjske alke, kao nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, bitna za promicanje hrvatske kulture. Potvrdio je kako će i ove godine doći na Sinjsku alku kao i na sastanak Organizacijskog odbora 300. sinjske alke koji bi se trebao održati u rujnu.

Isto izaslanstvo alkara primio je i akademik Zvonko Kusić, Predsjednik HAZU. Sinjani su čelnika HAZU, uz ostalo, informoirali o znanstvenom skupu u povodu 300. alke i čudesne obrane Sinja koji će se održati od 14. do 16. svibnja 2015. godine. HAZU će biti pokrovitelj toga skupa, a akademik Kusić predložio je da se prvi dan skupa održi u Zagrebu, u prostoru HAZU.

- Sinjska alka je među pet-šest najznačajnijih hrvatskih brendova s kojima možemo u Europu, ona je stožer obrane hrvatskog identiteta – kazao je alkarima akademik Kusić.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:00