StoryEditorOCM

Vrtovi lunskih maslina - novo otkriće turista fasciniranih netaknutom prirodom

Piše PSD.
6. kolovoza 2014. - 23:03
Na krajnjem sjeveru otoka Paga, na izduženom vrhu u obliku kažiprsta, smjestio se Lun. Ime je, prema predaji, dobio od talijanskog naziva rta Lun (Punta Longa, Punta Lunga), a prvog stalnog stanovnika 1653., kada su rapski plemići na svoj posjed naselili izvjesnog Mateja Badurin da im kao najamnik, pastir i kolon obrađuje zemlju. Danas je to naselje od tristotinjak stanovnika, udaljeno 20 kilometara od grada Novalje.

Kad ste u Lunu, s desne strane prema kopnu, prvi susjed vam je otok Rab, a s lijeve pruža se Lošinj te visoki Cres u pozadini. Otoci Silba i Olib, poznati kao “vrata Dalmacije”, debelo su iza nas. Dakle na Kvarneru smo, u Ličko-senjskoj županiji i Krčkoj biskupiji. To nam govore zemljopis, povijest i ljudi. Cijeli otok Pag nekada je bio pod jurisdikcijom Rapske biskupije, a onda je 1071. godine, odlučujući u sporu između gradova Raba i Zadra, hrvatski kralj Petar Krešimir IV. presudio da dio otoka Paga do Caske, uključujući Lun i grad Novalju, ostane pod Rabom, a grad Pag i preostali dijelovi otoka pripadnu gradu Zadru.

Partijaneri u obilasku

Granica između županija i (nad)biskupija danas prolazi između grada Novalje i općine Kolan, baš preko Zrća, najpoznatijega partijanerskog okupljališta na istočnoj obali Jadrana. Ali u Lunu nema partijanja. Lun je, što bi rekli brend menadžeri, čisti kontrapunkt, potpuno druga priča. Prava mediteranska oaza mira i spokoja smještena u nepreglednoj šumi jedinstvenih lunskih maslina. Da, zbog njih smo tu, maslina.

Uokolo samog naselja, još od vremena antike, na površini od nekih 400 hektara, raste više od 80 tisuća stabala maslina. Znanstvenici su dokazali da među njima ima više od tisuću stabala starijih od tisuću godina! Nigdje, ama baš nigdje na svijetu, ne postoji na jednom mjestu toliko samoniklih maslina starijih od tisuću godina. Slični rezervati divljih maslina na Mediteranu postoje još samo u Izraelu i Grčkoj, ali ni oni se ne mogu mjeriti s brojem lunskih tisućgodišnjaka.

Najstarija među njima, kažu znanstvenici, ima oko 1600 godina! Ako, dakle, smatrate da je na Zrću “pakao”, onda je u Lunu definitivno “raj”. Mislite li da pretjerujemo, pitajte Andrianu Škuncu koja je tom prirodnom fenomenu posvetila sjajnu monografiju pod nazivom “Biblijski vrt – sveta zemlja lunskih maslina”. Ili pitajte nekoliko tisuća mladih partijanera iz cijelog svijeta koji dnevno obiđu, kako iz zovu, “Vrtove lunskih maslina”, fascinirani ljepotom netaknute prirode. Proteklog je tjedna, recimo, bez ciljanog marketinga, samo u jednom danu “Vrtove” obišlo 3500 posjetitelja, a interes raste svakog dana.

Domaći proizvodi u ponudi

Odgovornost za taj novi turistički trend pripada Gradu Novalji i lokalnoj Turističkoj zajednici, koji od 2010. godine zajedničkim snagama guraju projekt “Vrtovi lunskih maslina”. Cilj projekta je zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija jedinstvenog krajobraza. Njegova realizacija počela je 2012. a završila krajem prošle godine, kad je svečano otvoren u nazočnosti stranih veleposlanika u Hrvatskoj. Glavninu sredstava od oko 660 tisuća eura osigurala je Europska unija.

Projekt “Vrtovi lunskih maslina” proteže se na površini od oko 24 hektara, unutar koje se ti visoki, široki i burom zavijeni gorostasi tretiraju kao u pravom botaničkom vrtu. Zbog lakšeg pristupa, kroz maslinik je izgrađeno više od sedam kilometara makadamskih staza, na odmorištima su postavljene kamene klupe i koševi, tu su infopunktovi, kamene kućice za prodaju domaćih proizvoda i suvenira, na ulazu recepcija s prezentacijskom dvoranom te tri električna vozila za obilazak maslinika.

U nastavku projekta financiranog sredstvima Svjetske banke, u “Vrtovima” se do kraja 2016. planira još izgradnja amfiteatra na otvorenom za koncerte klasične glazbe, obnova pojilišta, suhozida te revitalizacija maslina. Za one koji ne znaju, lunske masline su zapravo stabla sorte oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea.

ivica nevešćanin
snimio luka gerlanc/cropix

Gradonačelnik Dabo: Turističke mogućnosti su beskonačne

Ono što je započeo gradonačelnik Ivan Dabo, nastavio je njegov nasljednik i prezimenjak Ante Dabo. Nakon što je plaža Zrće Novalju lansirala među top-mjesta zabave na Mediteranu, gradska uprava sada želi unijeti ravnotežu u turističku ponudu Novalje, razvijajući novi brend posve oprečnog sadržaja. Predlažemo slogan: “Nakon cjelonoćnog partijanja, opustite se u miru tisućljetnih maslina”. Mogućnosti izgledaju beskonačne...

– Htjeli smo taj prirodni potencijal staviti u funkciju turizma, da se ti jedinstveni maslinici mogu organizirano posjetiti, napraviti neki ulaz, probiti putove... Tamo se prije nije moglo pristupiti vozilom, a u neke dijelove ni nogom. U početku je bilo otpora i nerazumijevanja, no danas su svi suglasni da projekt “Vrtova lunskih maslina” treba dalje razvijati – kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo, koji nam pravi društvo u obilasku maslinika, a za vodiča imamo osnivača i upravitelja Maslinarske zadruge Želimira Badurinu.

On svaku maslinu zna “u dušu”, pokazuje nam nekoliko raritetnih stabala, poput “lunske čipke”, čije je stablo neobjašnjivo porozno baš kao čipka, pa najstariju maslinu od preko 1600 godina i deblom obujma šest metara. Starost maslina izračunava se metodom brojenja godova, a godišnji prirast maslina u Lunu iznosi jedan milimetar. Po toj računici, neka stabla promjera debla oko četiri metra mogu biti stara oko 2000 godina, govori nam Želimir.


Kako ćete glasati

Nađite nas na Facebooku na stranici Nova Dalmacija i dajte lajk, šerajte, napišite komentar ispod reportaže.

Svoj SMS pošaljite na broj 666555. Na početku poruke upišite IZBOR, a na kraju osobne podatke (ime i prezime). Cijena SMS-a 3,72 kn s PDV-om.

Služba za korisnike: 01/617-3945, radnim danom od 9 do 13 sati.
Organizator usluge: Slobodna Dalmacija d.d., Hrvatske mornarice 4, Split; OIB: 35075764438.
Tehnička podrška (davatelj usluge): NTH Media d.o.o., Horvaćanska 17a, Zagreb, OIB: 59547672558.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:29