StoryEditorOCM
DalmacijaSAMO JEDNA ISKRA

Omiš: srednja škola na Ribnjaku po javno-privatnom partnerstvu

Piše PSD.
16. srpnja 2014. - 00:04
Nikad dosadnija sjednica omiškoga Gradskog vijeća. Da nije bilo Ivan Pajdeka i zadnje točke tanašnog dnevnog reda, odnosno rasprave o svojevremenoj prodaji Male luke - turističkog kompleksa kojega se Grad, pisali smo o tome, za male pare riješio na Badnjak 2001. godine - pozaspali bi i omiški deputati i novinari.

Vijećnike su, u dijelu današnje sjednice koji im dopuštanja pitanja slobodnim stilom, ponajprije zanimale komunalne tehnikalije, pa smo tako čuli kako će vodovod u Gornjim Poljicima, onaj njegov mali dio koji je nedavno zgotovljen, proraditi za desetak dana, da će omiški cestari žurno posjeći sve grane i zelenilo koje se nadvilo nad ionako uske i neprikladne lokalne prometnice, da će gradonačelnik Ivan Kovačić najesen osobno predložiti novi način naplate parkinga...

Među važnije obavijesti svakako spada informacija kako je Grad potpisao sporazum sa Splitsko-dalmatinskom županijom, odnosno zaključak kojim se omogućava izgradnja zgrade srednje škole, zdanja na Ribnjaku nacrtanog u birou Vjekoslava Ivaniševića, prema modelu javno-privatnog partnerstva. Država bi u tom slučaju iskeširala 55 posto novca, Županija 35 posto, a Grad Omiš 10 posto.

Ima li smisla neizvjesna (i skupa) pravna bitka?

Ova se ideja nije svidjela bivšem gradonačelniku Ivanu Škaričiću koji smatra da bi se nova škola trebala graditi novcem iz europskih fondova. Štoviše, najavio je da će njegov HDZ u rujnu zatražiti posebnu sjednicu Gradskoga vijeća na temu projekata koje je nova gradska vlast pripremila za apliciranje na fondove EU-a.

Za besplatne knjige potrebitim učenicima, a procjena je da ih, po nekoliko osnova, ima tristotinjak, Grad će ove godine izdvojiti oko 140.000 kuna, a za stambeno nezbrinute hrvatske branitelje s područja Omiša, Dugoga Rata, Šestanovca i Zadvarja, njih točno 146, dobra je vijest da se počela sređivati papirologija za gradnju nove njima namijenjene zgrade, pa se i useljenje možda od misaone imenice pomakne prema konkretnome glagolu.

I, za kraj, Mala luka. HNS-ovac Pajdek - da sad ne ulazimo u citiranje baš svega što je u raspravi izrečeno, jer bilo je tu i prostakluka - zatražio je da Grad pokrene sudski postupak kojim bi se provjerila valjanost bankovne garancije kojom je svojedobno privatni ulagač jamčio da će u Malu luku uložiti puste milijune i zaposliti tko zna koliko radnika.

Vijećnici HDZ-a, razumljivo, nisu podržali taj prijedlog, da bi na koncu bio donesen neformalni zaključak prema kojemu će gradonačelnik Kovačić naložiti gradskome odvjetniku da ispita ima li uopće smisla upuštati se u neizvjesnu i skupu pravnu bitku.

VINKO VUKOVIĆ

Kovačić: Evo vam policijsko izvješće, pa ga čitajte

HDZ-ov vijećnik Ante Topić zatražio je od gradonačelnika Kovačića da se izjasni o incidentu nakon kojega mu je stradala ruka, no ovaj je to odbio.

- Za mene je ta priča gotova, ako nemate pametnijih pitanja vezanih za poslovanje grada, eno vam policijsko izvješće, pa ga čitajte - odgovorio je Kovačić.


Dražan Mladin v.d. ravnatelja festivala

Dražan Mladin ostaje ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa. Do daljnjega, odnosno do okončanja natječaja koji će uskoro biti raspisan, vodit će se kao vršitelj dužnosti. Još konkretnije: Mladin bi trebao ostati ravnatelj Festivala sve dok se u studenom u Zagrebu ne održi tradicionalna priredba "Klape u \'Lisinskom\'".


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:01