StoryEditorOCM
Dalmacijaohladilo more i zrak

Zimsko ljetovanje u srcu sezone: cikloni Jerko u srijedu konačni kraj

Piše PSD.
14. srpnja 2014. - 11:00
Starigrad Paklenica 21, Prvić i Šibenik 17, Split 18, Makarska 20, Ploče 19; dugi rukavi, čizme, čarape, kišobrani, kabanice, usporen promet – to je slika Dalmacije usred ljeta, a ovaj put za “nered” u kalendaru i ormaru kriva je ciklona Jerko. Najavljivala se kao brza, mokra, kišna, u znaku grmljavine, što se pokazalo točnim, pa čak i više od toga.

– Ciklona je, prema očekivanjima, donijela lokalno obilne pljuskove i grmljavinu, posvuda je zahladnjelo pa je u većini mjesta temperatura usred dana bila 18 stupnjeva – kaže Rade Popadić iz Crometea.

Najviše kiše, više od 60 litara po metru četvornome, palo je jučer na šibenskom području, zatim na otocima splitskog arhipelaga, te su već premašene prosječne mjesečne količine kiše.

Takav razvoj situacije po izboru ciklone Jerko iznenadio je sve jer se ljetna sunčana subota preko noći pretvorila u kišnu, gotovo zimsku nedjelju. More se diglo od sjevera do juga, zapuhalo je jugo, potjeralo i najiskusnije nautičare, uslijedila je lebićada na šibenskom području, zatim jaka grmljavina na splitskom području... I sve to u samo nekoliko sati, temperatura se spustila ispod 20, no ne samo u Zagori gdje je hladnije vrijeme uobičajeno, već i na otocima. Ciklona je s razlogom poremetila kalendar brojnih događanja na ljetnim pozornicama od otoka do unutrašnjosti, usporila promet na kopnu i na moru, te izazvala brojne komentare koji se mogu svesti pod jedno: “Ovakvog lita nikad nije bilo...” No takve komentare odmah demantira meteoarhiva, no ne ona unatrag dvadeset ili trideset godina, nego unatrag samo tri godine.

Ostaje nestabilno

Tako je prvi dio srpnja 2011. godine bio u znaku vrućina, ponegdje i do 37 stupnjeva, da bi drugi dio istog mjeseca donio obilne oborine.

Što će biti s ostatkom ovogodišnjeg srpnja, sada je teško predvidjeti. Pred nama je nestabilan početak tjedna, kišan ponedjeljak i malo manje kišan utorak. I tu bi cikloni Jerko trebao biti kraj. O sljedećoj nećemo, ni o njezinu imenu, ni o vremenu dolaska jer nakon mnogih ciklona ovoga ljeta svima je želja samo jedno – ljeto, sunce i anticiklona.

OJDANA KOHAREVIĆ

Nek se ciklona zove kao ja!

Mnogo je pitanja zašto se ciklonama daju imena, no nije to ništa novo ni neuobičajeno u svjetskoj meteorologiji, pojašnjava Rade Popadić iz Crometea. Tako najdužu praksu u davanju imena ciklonama ima Njemačka, a, kako navode u Crometeu, oni se ne vode američkim trendovima, nego imena ciklona služe kako bi se na taj način lakše mogla pratiti, evidentirati, analizirati i arhivirati građa o svakoj cikloni. I još jedna zanimljivost: kod krovne njemačke meteorološke institucije svatko može kupiti imena ciklona i anticiklona. Kod nas se to (još!) ne može...


Nema meteoradara

Prema neslužbenim statistikama, oko 35 ciklona prosječno djeluje nad Hrvatskom, a veliki broj snažnih ciklona obruši se i nad Dalmacijom. Više od 30 ciklona godišnje, a nijedan meteoradar koji bi trebao upozoriti i locirati ciklone!

-




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:41