StoryEditorOCM
Dalmacijanovi vezovi

Betonira se nova riva u Jelsi, a popločavanje čeka kraj ljeta

Piše PSD.
9. srpnja 2014. - 00:17
Djelatnici građevinske tvrtke “Marconi inženjering” d.o.o. iz Splita uskoro će završiti betoniraje šetnice i prostora za drvored u smislu izgradnje, odnosno rekonstrukcije i sanacije južne obale jelšanske luke, a paralelno završavaju i popločavanje ruba rive koji će imati 30 do 40 novih vezova za nautička plovila.

Govori se o suvremenoj rivi širine 12 metara, uključujući i prometni koridor od 4,5 metara koji će također biti popločan, a dužine 93,60 metara, no kako je lipanj iza nas, sada je sasvim jasno da ovaj izuzetno vrijedni projekt, što ga financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture (3 milijuna kuna) i Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije (2,5 milijuna kuna), ipak nije završen do početka turističke sezone kako se prethodno najavljivalo, pa će dio radova u smislu uređenja partera i hortikulture biti obavljen tek poslije ljeta.

Usporeni radovi

- Istina je da su se radovi zbog objektivnih okolnosti donekle protegli, što radi dorade projekta i dodatnih radova, tako i zbog puno zahtjevnijeg terena nego što se to ranije predviđalo. Naravno, posljedica je promjena tehnologije i nešto sporije izvođenje radova, no upravo zbog toga nismo imali problema s investitorom, lokalnom samoupravom, a ja bih rekao ni s građanima. Betoniranje koje je u tijeku, obavljamo krajnje oprezno. Riva će biti gotova za nekoliko dana, a na isti način ćemo dovršiti i radove na škveru najkasnije do 15. srpnja, kako bismo što manje ometali boravak turista i pružanje ugostiteljskih usluga na tom potezu. Ostatak radova, pri čemu ponajprije mislim na popločavanje ostalih površina, obavit ćemo nakon turističke sezone – kazao je Zdravko Geder, voditelj gradilišta.

Jelšani su ipak posljednjih dana tu i tamo ‘brontulali’, voljeli bi da su njihova nova riva i šetnica već odavno u funkciji. Pojedini ugostitelji su se također žalili na znatno manji promet, jedan od njih je i Jašar Arifi, vlasnik bistroa “Obala”, a sada unatoč svemu ističe da mu je veoma drago što je Općina Jelsa, zajedno sa Županijskom lučkom upravom, generirala ovaj svakako najvrjedniji projekt u mjestu u zadnjih 50 godina.

Baš zato će ljude koji su radove izvodili ponekad i po izuzetno lošim vremenskim uvjetima, zajedno sa svojim bratom Bujarom, počastiti čak s dva pečena janjeta, da znaju da nemaju ništa protiv njih, a niti uređenja rive, nego su naprosto željeli kao i mnogi drugi skrenuti pozornost da bi se građevinske radove na turističkim područjima trebalo obavljati isključivo izvan sezone.

- Zahvalni smo našim gostima i sugrađanima na razumijevanju, jer su svjesni da je do probijanja roka došlo isključivo radi javnog dobra. Teško se ponekad nositi sa zlonamjernim komentarima da se s rokovima kasni i do 15-tak dana, stavljajući to kašnjenje ispred činjenice da se u luku nije investiralo već desetljećima. Naime, projekt uređenja rive započeo je 2003. da bi bio završen 2006. godine, a tek smo u 2013. iznašli sredstva za početak gradnje. Bitno je za naglasiti da izvorni projekt nije uključivao arhitektonsko uređenje - popločavanje 12 metara obale, hortikulturu i javnu rasvjetu, pa smo morali i taj projekt naručiti, a isti je bio izrađen u najkraćem mogućem roku – rekao je općinski načelnik Nikša Peronja, dodavši da će komentari zasigurno biti sasvim drugačiji kad mjesto napokon bude imalo novu obalu s potrebnom infrastrukturom za brodove, atraktivni i hortikulturno uređeni lungo mare, te škver s odgovarajućim istezalištem za čamce.

Uređenje južnog lukobrana

Svi će tek tada biti svjesni napretka i ljepote jedne nove i neusporedivo bolje Jelse, smatra on, kao i njenog gospodarskog napretka, jer mjesto dobiva gotovo 1200 kvadrata uređene rive. Naravno, aktualna vlast nije zaboravila na stube i flos - fiksno izvlačilište za veslače, te adekvatan prilaz pristaništu za hidro avione i katamarane.

Načelnik Peronja tvrdi da je za sve to trebalo nešto i pretrpjeti, te već razmišlja o drugoj fazi uređenja južnog lukobrana i plaže s njegove vanjske strane, ali isto tako izgradnji šetnice i ceste od tog punkta do tzv. Gospotove rape. Ti radovi ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna trebali bi početi u listopadu, a njima će ovo poznato turističko odredište bez sumnje otići još jedan korak naprijed u poboljšanju svoje ponude.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:23