StoryEditorOCM
Dalmacijadan grada

Bračane oduševilo što je Milanović stigao trajektom, no jedna ga je Supetranka tjerala transparentom

Piše PSD.
29. lipnja 2014. - 17:56
„Mnogi će mi zamjeriti kada kažem kako se ovdje u Supetru i na našim otocima živi bolje nego u većem dijelu Hrvatske. Živi se bolje ne zato što je to Bog dao nego zato što ljudi znaju i umiju raditi. Otok je otok i bilo gdje u svijetu na njemu je život drugačiji. Kad je otok u pitanju teško mogu zamisliti mjesto koje je toliko svoje i izolirano, a opet toliko urbano i integrirano kao Supetar“- kazao je to predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović koji je u nedjelju u prigodi blagdana sv. Petra , zaštitnika Supetra i Dana grada posjetio to jedino bračko mjesto sa statusom grada i sudjelovao u radu svečane sjednice Gradskoga vijeća.

Istakao je kako je putujući po svijetu susretao brojne Bračane koji su se afirmirali kao marljivi, uporni i radišni ljudi, a sada imamo svoju državu i priliku da te kvalitete ugradimo u njezin razvoj. Odao je priznanje supetarskoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnicom Ivanom Marković koja je u godinu dana uspjeli riješiti brojne goruće gradske probleme kazavši kako je to primjer prave odgovornosti . Pozvao je sve da kandidiraju svoje projekte i namaknu sredstva iz Europske unije u čemu će imati podršku hrvatske vlade.

Nakon intoniranje svečane himne sjednicu Gradskoga vijeća otvorio j njezin predsjednik Pero Maričić (HNS) kazavši kako su od prvoga dana slušali i uvažavali glas javnosti naglasivši kako Supetar u razvoju turizma, osobito nautičkog, vidi svoju perspektivu i razvojnu šansu.

Kada smo prije godinu dana preuzeli obnašanje vlasti, kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković, zatekli smo praznu blagajnu, dug od 22 milijuna i blokirani žiro račun. Duge je bio veći od izvornog proračuna.

Zahvaljujući štednji i maksimalnom trudu i zalaganju ti problemi su riješeni i sada imamo mogućnosti, kazala je gradonačelnica Marković, kreirati svoju budućnost. Najavila je završetak izgradnje školske sportske dvorane, prve u Supetru, te proširenje Dječjeg vrtića jer Supetar ima jedan slatki problem: više je djece nego mjesta u Dječjem vrtiću. Uskoro će krenuti izgradnju ljetnog privezišta za jahte , cjelovita sanacija i uređenje deponija , infrastrukturni zahvati, a na području grada djeluje 70 udruga i to je njegovo bogatstvo i s njima treba na pravi način surađivati..

Osima premijera Milanovića sjednici gradskoga vijeća u kongresnoj dvorani hotela „Kaktus“ bili su nazočni ministar Arsen Bauk, bračke gore list, župana Zlatka Žervenju predstavljao je njegov izaslanik Lovre Kušćević, član županijske skupštine, saborski zastupnik Srđan Gjurković, Ivo Baldasar i Tonči Bilić, splitski i makarski gradonačelnik, Marko Vešligaj, gradonačelnik Paga, Fabijan Bronzović, zamjenik gradonačelnika Hvara, supetarski župnik don Toni Plenković te čelnici više bračkih općina.

Prije svečane sjednice Gradskoga vijeća premijer Zoran Milanović posjetio je novootvoreni hotel Osam koji je namijenjen isključivo osobama starijim od 16 godina i prvi je to hotel u Dalmaciji s takovom ponudom. O njegovoj važnosti u turističkoj ponudi premijera Zorana Milanovića i njegove suradnike upoznao je direktor i većinski vlasnik „Svpetrvs hotela“ Marion Duzich u čijem sastavu djeluje nekadašnji gradski hotel koji je obnovljen nakon 26 godina. Već sada se u pojedinim ljetnim terminima u tom hotelu traži soba više. Novoobnovljeni hotel blagoslovio je supetarski župnik i brački dekan don Toni Plenković.

IVICA RADIĆ

Priznanja


Po prvi put u prigodi dana grada dodijeljena su , odlukom gradskih vijećnika, Javna priznanja. Tako je skupna nagrada za 2014. godinu pripala muškoj klapi „Vala“, koja djeluje već preko tri desetljeća i najdugovječnija je klapa na Braču, za njezin izniman doprinos u očuvanju i promicanju klapske pjesme.

Dr Duško Kečekemt promaknut je u počasnog građanina Supetra, a njegova je velika zasluga što je otkrio i valorizirao kiparski opus Supetranina Ivana Rendića, nestora hrvatskog kiparstva. Zahvaljujuć njemu u Supetru je utemeljena galerija Ivan Rendić s mnogim djelima i crtežima tog najznamenitijeg Supetranina.

Plaketa Grada Supetra uručena je Eldi sinovčić iz Miraca, našoj proslavljenoj kuglašici i svjetskoj prvakinji. Nagrde im je uručio Pero Maričić, predsjednik Gradskoga vijeća.

Transparent


Premijer Zoran Milanović doputovao je u Supetar redovnom trajektom linijom što su tradicionalno štedljivi Bračani- pozdravili. U trajektnoj luci sačekali su ga gradski čelnici i njegovi simpatizeri te mu uz poljubac i stisak ruke poželjeli dobrodošlici.

Ipak u trajektnoj luci pojavile su se dvije osobe koje su nosile transparent s natpisom :

„Bože, tjeraj sluge zloga iz naroda moga“.

Nisam član nikakve stranke, pojasnila je Željana Maričić sa transparentom u ruci, ali želim ukazati kako je za Hrvatsku pet do dvanaest. Vrijeme je da se odgovorni probude.


Misa

Središnju blagdansku misu, nije kako je bilo najavljeno ,predvodio biskup hvarsko-bračko- viški mons. Slobodan Štambuk. Zbog zdravstvenih problema bio je prisiljen u posljednji trenutak odustati.

Umjesto njega blagdansku misu predvodio je don Ivan Šibalić, salezijanac koji je i propovijedao. Nakon svete mise krenula je rivom i ulicama Supetra velika procesija u kojoj su bratimi sv, Roka u svojim tunikama nosili kipove svetog Petra i Pavla. Na završetku misnog slavlja svima je riječi zahvale uputio supetarski župnik don Toni Plenković.


Nafta

Odgovarajući na novinarska pitanja premijer Milanović je kazao kako se u blizini Brača ne misle istraživati naftna nalazišta. Što se toga tiče, kazao je Milanović, Bračani mogu biti mirni.

Isto tako je odgovorio kako on i predsjednik Josipović nisu u nikakvom sukobu glede energetske strategije. Isto tako s predsjednikom Josipovićem nisam u nikakvom sukobu. Uvjeren sam da će pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima te da će ga osim SDP podržati brojne druge stranke, udruge i mnogi građani





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:37