25064843
UVODNIK

Rođendan slavimo s onima koji guraju naprijed

Piše Sandra Lapenda Lemo
Foto Jakov Prkic/Cropix
16. lipnja 2023. - 13:21

Poštovani čitatelji,

pred vama je još jedno Premium izdanje Slobodne Dalmacije, izdano uoči naše velike obljetnice – 80. rođendana.

U magazinu Premium, luksuznoj tiskovini, već tradicionalno okupljamo i promoviramo uspješne poduzetnike, znanstvenike, stručnjake iz područja znanosti, građevinarstva, energetike... Cilj je u ovim izazovnim vremenima donijeti kvalitetu kroz priče o ljudima koji guraju naprijed, pogotovo u teškim uvjetima u kakvima danas živimo i poslujemo.

Nakon preživljavanja i borbe s negativnim učincima koje je na gospodarstvo i društvo u cjelini imala pandemija, potom godine prilagodbe na nove uvjete na tržištu, stigle su energetska kriza i visoka inflacija. Vrhunski stručnjaci, menadžeri, vizionari uspjeli su nudeći kvalitetu i inovacije, prilagođavajući se tržištu, izboriti se za svoju poziciju u poslovnoj areni.

Takvi pojedinci i tvrtke imaju vrijednost za koju mislimo da je treba istaknuti i na ovaj način, u magazinu kakav je Premium – i to rođendanski broj!

I 80. rođendan Slobodne Dalmacije izuzetna je vrijednost, kao i rijedak jubilej koji izaziva i ponos i obavezu, prije svega prema vjernim čitateljima koji su uz nas svih ovih godina.

Uz novinu, koja je dio tradicije gotovo svake dalmatinske obitelji, ojačani smo portalom, koji iz godine u godinu bilježi rekordne brojke. Zahvaljujući upravo portalu, Slobodna Dalmacija danas je čitanija nego ikad – s 1,7 milijuna posjetitelja postala je najčitaniji i najutjecajniji medij sa sjedištem izvan Zagreba i u vrhu je pet najposjećenijih nacionalnih news portala u državi.

Tijekom proteklih 80 godina “Slobodna” je na svojim stranicama redovito pratila rast i razvoj velikih i uspješnih tvrtki, a one danas ponajbolje, koje su postale lideri u poslu kojim se bave, nalaze se u ovom rođendanskom Premiumu.

Zajedno sa “Slobodnom”, kao predvodnikom u novinarstvu, tvrtke i poduzetnici o kojima ćete imati priliku čitati predvodnici su pozitivnih promjena u trgovini, građevinarstvu, zdravstvu, turizmu, ugostiteljstvu, medicini, obrazovanju, tehnologiji, energetici… U Premiumu donosimo priče o njihovim počecima, s naglaskom na sadašnjost i budućnost.

Pretprošle godine poduzetnici su, prema podacima Fine, ostvarili 45 milijardi kuna neto dobiti, najviše u protekla dva desetljeća, a onda su lani nadmašili taj rezultat rekordnom neto dobiti od 46,9 milijardi kuna. Poduzetnici Hrvatske, njih gotovo 151 tisuća – bez financijskih institucija – koji su obveznici poreza na dobit, prošle su godine imali 996 tisuća zaposlenih, a 2002. su zapošljavali 754 tisuće ljudi. Čak 98 posto svih poduzetnika u zemlji su mali i mikro poduzetnici.

Trgovina je posao kojim se bavi najveći broj, njih više od 28 tisuća, a u trgovini su najveći prihodi i dobit. Lani je trgovina imala 346 milijardi kuna prihoda, dok joj je dobit porasla 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 13,7 milijardi kuna.

Rođendan je najbolje obilježiti uz one koje cijenimo, a za nas su to velike i uspješne tvrtke s kojima Dalmacija i Hrvatska rastu i razvijaju se.

Inspirirajte se njihovim pričama, jer svaka je posebna. A možda već u idućem izdanju Premiuma budemo pisali o vama i vašem poslovnom uspjehu.

 

SANDRA LAPENDA LEMO

glavna urednica Slobodne Dalmacije

image
Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 23:42