StoryEditorOCM
Dalmacijaglava u torbi

'Natkrijte nam potok, djeca u njega upadaju, mogu se ozlijediti i zaraziti'

Piše PSD.
30. rujna 2014. - 15:25
Dok su brojni potoci u kaštelanskim gradskim jezgrama neuređeni, zapušteni, puni smeća, zmija i štakora, a neki od njih, primjerice onaj uz Osnovnu školu “Ostrog” u Lukšiću, godinama čekaju na natkrivanje, Hrvatske vode ovih su dana sasule 150 tisuća kuna u uređenje potoka Stražbenica u Sućurcu iznad Magistrale.

I ništa tu ne bi bilo čudno da ne postoje veći prioriteti za ulaganja novca poreznih obveznika, jer spomenutim potokom, kako kažu stanovnici tog dijela Kaštela, posljednjih 30 godina nije potekla ni kap vode. Čemu onda njegovo uređenje, pitaju se.

Uz to, građani koji žive uz taj potok negoduju zbog toga što potok nije uređen u cijelosti, nego samo uz dvije privatne parcele, pa izražavaju sumnju da se nekome pogodovalo.

’Dosta nam je obećanja’

– Znali smo da Hrvatske vode neće urediti potok u cijeloj dužini, a nejasno nam je zašto su tako odlučili. Zimi, kad nema javne rasvjete, taj je potok opasnost za djecu, ali i za vozače automobila – kažu neki Sućurani.

Dok Hrvatske vode uređuju potok na padinama Kozjaka, potoci u kaštelanskim gradskim jezgrama zapušteni su, a onoga pokraj lukšićke osnovne škole nikako da se natkrije iako godinama predstavlja opasnost budući da su mnogo puta do sada djeca upala u njega igrajući se.

– Evo, i sami ste svjedoci kako nam djeca dolaze do škole i koja opasnost tu postoji. Ne pada mi na pamet dijete pustiti da ide u školu bez pratnje. Svaki dan gledam kako se školarci naginju u taj potok, za koji se posljednjih godina stalno obećava da će ga se natkriti – žali nam se Ivana Tafra, majka lukšićkog osnovca.

Izlijevaju i fekalije

O problemu natkrivanja lukšićkog potoka raspravljalo se na sjednicama kaštelanskoga Gradskog vijeća. Vijećnici su tražili načine zajedničkog financiranja Grada i Hrvatskih voda samo da se potok natkrije, čime bi se dobila sigurna prometnica kojom bi djeca dolazila na nastavu.

Do danas se, međutim, ništa nije napravilo, na što upozorava i ravnateljica lukšićke škole Nevenka Maras.
– Ne želim nikoga napadati, ali ovim putem još jednom apeliramo na nadležne da natkriju ovaj potok, zbog više razloga.

Naime, tako bismo omogućili siguran dolazak djece do škole i kuće, što nam je najvažnije. Često smo svjedoci da nam učenici upadnu u potok, gdje se, osim što se ozlijede, mogu i zaraziti jer se nerijetko tu izlijevaju fekalije, oborinske vode, a nesavjesni građani u njega bacaju i smeće.

Zaklinjemo se da su nam djeca budućnost, pa im upravo zato moramo omogućiti normalno i bezbrižno školovanje. Djeca nam na putu do škole i kuće hodaju prometnicom koja spaja Magistralu i staru cestu, a o kolikoj se opasnosti radi, ne treba ni govoriti.

Upravo zbog toga puno bi nam značilo natkrivanje ovog potoka – veli ravnateljica Maras.

Jakov Žarko
Snimio Duje Klarić / Cropix

Hrvatske vode: Samo štitimo svoje

Kontaktirali smo i Hrvatske vode. a na naš upit zbog čega su investirali u uređenje potoka koji nitko niti vidi i koji ničemu ne služi jer kroz njega ne teče voda, rekli su nam da štite svoju imovinu od uzurpacije.

– Ne možemo stalno nadgledati što građani rade i gdje pokušavaju uzurpirati potoke koji su u našem vlasništvu. Potok Stražbenica uređen je u sklopu našeg programa održavanja, a što se tiče lukšićkog potoka, i za njegovo natkrivanje u ovoj smo godini osigurali 700 tisuća kuna. Odbacujemo tvrdnje građana naseljenih uz Stražbenicu da smo nekome pogodovali. Upravo na području Kaštela nailazimo na brojne probleme jer zbog imovinsko-pravnih odnosa ne možemo realizirati projekte za koje već imamo dozvole – izjavio nam je Damir Radović, šef Hrvatskih voda u Splitu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:59