Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Šibenik

Objavljeno 06.03.2011. u 18:25

na dječjim zdravstvenim iskaznicama nema matičnog broja

Matični broj stvara problem malim pacijentima

Prelazak na e-recepte olakšao je posao liječnicima, a život pacijentima. Na žalost, e-recepti su, s druge strane, zagorčali život djeci i njihovim roditeljima, kao i liječnicima koji pružaju usluge pacijentima mlađima od 18 godina.

Na to nas je upozorila liječnica Jelena Tomašić iz ambulante obiteljske medicine smještene u crvenom neboderu u Šibeniku.

− Problem je što dječje zdravstvene iskaznice nemaju rubriku u kojoj je, kao u iskaznicama osiguranika starijih od 18 godina, upisan matični broj osiguranika. S takvim iskaznicama bez matičnog broja HZZO-a ljekarne ne mogu izdavati lijekove.

Problemi nastaju pogotovo pri hitnim intervencijama, Roditelji dovedu dijete kojemu je za terapiju nužan antibiotik, a niti mu bez tog broja možeš izdati recept niti može podići lijek u dežurnoj ljekarni − kaže nam liječnica Jelena Tomašić.

Marijan DŽAMBO

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nimbus | Komentirano: 6. ožujak 2011. 22:09
Na žalost, neki liječnici i njihovo osoblje uopće nisu niti elementarno informatički pismeni i uvijek im je kriv kompjuter, program, ili netko treći. Ideja e-zdravstva je odlična i treba je svakako provoditi na dobrobit svih, u prvom redu pacijenata, ali s needuciranim i neovoljkim pojedincima teško će ići. Ne mislim na konkretan slučaj iz ovog članka, nego općenito.