StoryEditorOCM
Svijetreagiranje

Jesu li stari Grci zbilja znali kako vlast sačuvati od narcisa? Razvila se polemika: ‘Romantizirate atensku demokraciju‘

Piše Željko Trkanjec
24. srpnja 2023. - 16:28
U pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poručuje Željko TrkanjecShutterstock

Zamislite profesore europskih sveučilišta početkom 20. stoljeća kad su im pokazali figuricu božice golih grudi iskopanu na Kreti, a doba je to viktorijanskog morala. Prva je asocijacija bila da je to morala biti kultura potpune slobode kad su žene tako, topless, hodale gradovima.

Pogrešno.

Kasnija su istraživanja utvrdila da su grudi ogoljene kao znak žalovanja što znamo iz naše narodne poezije jer žene trgaju odjeću s grudiju kad tuguju.

Romantizam i kasnija razdoblja bila su oduševljena otkrivenom kulturom stare Helade, civilizacijom koja je bila tako slobodna i otvorena (da, jer nije bila sputana moralom katoličanstva, eros, ne agape) pa su u tom oduševljenju često simplificirali otkriveno tumačeći ga kako im se sviđalo.

Moderna su istraživanja u velikoj mjeri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 13:00