stdClass Object ( [id] => 1384850 [title] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato otvara ‘zlatni padobran‘ za EP [alias] => glavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bojan Glavašević nije prošao kao kandidat koalicije Rijeke pravde na izborima za Hrvatski sabor, ali natječe se na listi SDP-a za Europski parlament. Budući da je, kao saborski zastupnik u prošlom i pretprošlom sazivu, izišao iz SDP-a pa se u konačnici priklonio klubu zastupnika stranke Možemo, birači su ga očekivali na njihovoj listi. Pitali smo ga, među ostalim, što je presudilo da se, kao bivši pomoćnik ministra branitelja dok ga je vodio SDP-ov Fred Matić, ponovno veže uz bivšu stranku i kako vidi trenutnu postizbornu situaciju.

Kako to da ste se odlučili kandidirati na listi Rijeke pravde, i to ne samo za Sabor, nego i na izborima za EU parlament?

– Krajem prošle godine sam, kroz nekoliko intervjua, zapravo najavio da na nadolazeće izbore neću izići s Možemo!. Mandat sam, gotovo do samog kraja, proveo kao nezavisni zastupnik u zajedničkom saborskom klubu. Neposredno prije izbora sam iz kluba i formalno izišao, a taj razlaz je bio vrlo prijateljski i zajedno smo ga objavili. Mislim da smo naučili mnogo jedni od drugih, i cijelo iskustvo je bilo vrlo pozitivno. Možemo! se nedavno i formalno priključio Europskoj stranci zelenih, dok se ja politički svrstavam uz Socijaliste i Demokrate. SDP je jedina stranka u Hrvatskoj koja pripada toj političkoj grupaciji. Kao nezavisni i nestranački političar koji pripada lijevom centru, imam malo više prostora i slobode za koaliranje od političarki i političara koji pripadaju strankama, naravno, uz više neizvjesnosti. SDP je danas mnogo zdravija stranka nego što je bila kad sam otišao iz nje, i zato mi nije bilo problematično prihvatiti poziv Peđe Grbina da budem nezavisni kandidat na njihovim listama.

Lekcija za ubuduće

Znači li to da ste bili među onima koji zamjeraju vodstvu Možemo! što je stranka samostalno izišla na parlamentarne izbore jer su time, po nekim računicama, smanjili ukupan broj mandata za lijevu opciju?

– Sigurno im ništa ne "zamjeram". Razumijem i njihovu logiku odlučivanja i njihovu argumentaciju, međutim, mislim da je matematika poprilično jasna. Dio birača koji je glasao za njih vjerojatno ne bi glasao za koaliciju, ali mislim da je mnogo više neodlučnih to ipak učinilo, s drugom logikom izbora. Osim toga, još su dva elementa u toj jednadžbi važna: izborne jedinice i D‘Hondt, koji poprilično brutalno "kažnjava" liste koje nisu prve po broju glasova. Kad se sve zbroji i oduzme, mislim da je prilično jasno da bi ishod ovih izbora bio dramatično različit da se ta koalicija ipak dogodila, pa čak i u reduciranoj, "točkastoj" varijanti. Više mandata bi osvojili i Možemo! i SDP, i koalicija ukupno. Mislim da su toga svjesni i u Možemo! i u SDP-u. Lekcija za ubuduće.

---

image

"Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest"

Marko Todorov/Cropix
---

Je li vam žao što nećete biti zastupnik u novom sazivu Sabora?

– Nimalo. Iza sebe imam dva mandata u Hrvatskom saboru, i to preferencijska, s neulaznih mjesta. Mislim da sam u posljednjih osam godina dužnost zastupnika obnašao u potpunosti u skladu s očekivanjima onih građana koji su me izabrali, i ponosan sam i zahvalan na njihovu povjerenju. Na ovim parlamentarnim izborima osvojio sam gotovo 3300 glasova – samo 400 manje nego na prethodnim izborima, pri čemu ovaj put nisam vodio preferencijsku kampanju, i nisam bio kandidat u izbornoj jedinici u kojoj živim i u kojoj sam biran prethodna dva puta. Mnogi će postati zastupnici s mnogo manje osvojenih glasova. Drugim riječima, uopće ovaj rezultat ne smatram neuspjehom, nego potvrdom svoje prepoznatljivosti i kvalitete rada u Saboru, i dobrim temeljem za svoju kandidaturu na izborima za Europski parlament.

Kako komentirate listu za EU parlament koju čine IDS, SDSS, Platforma Sjever Matije Posavca, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija Kvarnera, HNS i Istarska stranka umirovljenika – stranke koje se svrstavaju pod liberalne? Gdje je onda Fokus?

– Ne mogu ulaziti u to kako drugi politički akteri slažu svoje liste, ali čini mi se da bi ovakav dogovor mogao biti posljedica nekakve inicijative koja je došla iz europske grupacije liberala, Renew Europe. Stranke koje pripadaju toj grupaciji u Hrvatskoj općenito bolje prolaze lokalno nego nacionalno, ali na izborima za Europski parlament su do sada osvajale po mandat. Ne slažem se s nekim njihovim politikama, ali mislim da načelno ipak imaju pozitivnu političku bilancu na europskoj sceni. Sretno im bilo, bolje da mandat osvoje oni nego konzervativci ili demokršćani.

Andrej Plenković nositelj je liste za EU parlament; to ste u najavi nazvali "Plenxitom". Priprema li šef HDZ-a odstupnicu i u kojem slučaju bi je aktivirao?

– O, apsolutno. Pa dajte molim vas, koji premijer se kandidira za Europski parlament? Jasno je kao dan da si Andrej Plenković na ovaj način osigurava "zlatni padobran". HDZ je možda dobio ove izbore, ali Andrej Plenković ih je sigurno izgubio. Pa Anušić je dobio više glasova od njega. Osim toga, jasno je da konzervativne stranke u Hrvatskoj nemaju problem s HDZ-om, nego s Andrejem Plenkovićem, koji je svojim osobnim sukobima s Mostom i Domovinskim pokretom efektivno ubio koalicijski potencijal HDZ-a. Toga su svjesni i u HDZ-u, a toga je svjestan i Plenković, i ova EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je "Plenxit"! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti. Sjetite se samo Karamarka. Eto, od silne priče kako želi treći mandat na čelu Vlade, sad poseže za ovim prozirnim kandidiranjem na listi za Europski parlament.

Iscrpljeni HDZ

Vidite li još uvijek ijednu mogućnost za sastavljanje lijeve parlamentarne većine s Vladom koja ne uključuje HDZ i koja bi usvojila nekoliko osnovnih točaka prije novih izbora, poput novog zakona o izbornim jedinicama, "lex AP", Turudića...?

– Parlamentarizam – pravi parlamentarizam – lijek je za mnoge boljke naše demokracije. Sabor je mjesto gdje se inače nespojive političke opcije mogu dogovoriti oko onoga oko čega se ipak slažu, to nije moguće u Vladi. Ali to zahtijeva političku zrelost i odgovornost, i to da se razmišlja o hrvatskim ljudima, a ne o političkoj koristi svoje stranke. Moram priznati da toga nisam vidio mnogo do sada, ali bio bih jako sretan kad bi se to dogodilo. Hrvatska treba promjenu. HDZ je iscrpljen i politički i ideološki i kadrovski. Što bi točno oni radili iduće četiri godine, i još važnije, kako bi to činili s političkim opcijama s kojima su protekle četiri godine bili "na ratnoj nozi", i to takvoj koja je bila duboko osobna? Svi osim HDZ-a jasno su se izrazili da žele sanitarni kordon oko te pravomoćno osuđene zločinačke organizacije. Eto, ako je doista tako, onda je jasno što je činiti. Parlamentarizam nije jednostavan, ali je ljekovit. Nadam se da će svi politički akteri biti dovoljno zreli da to shvate i dovoljno odvažni da to i učine.

---

image

"Željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, i u nacionalnoj i u europskoj politici"

Marko Todorov/Cropix
---

Kazali ste da ćete se, uđete li u EU parlament, zalagati za modernizaciju željeznice u Hrvatskoj. Po tom pitanju već je dosta učinio Valter Flego, pa me zanima čime biste konkretno i vi pridonijeli?

– Kada smo odlučivali kako povezati Hrvatsku, odlučili smo se za autoceste. To je, dakako, bilo logično i potpuno opravdano. Međutim, željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, kako u nacionalnoj, tako i u europskoj politici. Hrvatska, inače, ima najsporiju i najlošiju željeznicu u Europskoj uniji, i najlošiji omjer ulaganja u ceste i željeznice. U zadnje vrijeme tu je bilo pomaka, što zbog amandmana Valtera Flege i uvrštavanja Hrvatske u prometne koridore Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran krajem prošle godine, što zbog povlačenja sredstava za obnovu i izgradnju pruge i nabavu vlakova. Ali sve to je još uvijek loše i nedovoljno. Mislim da u tome nema konkurencije između Flege i mene – što više političara na tome radi, veća je šansa da će naši građani do 2035. godine vidjeti značajne pomake u kvaliteti željeznice i kvaliteti života. Trenutno ideja da od Splita do Zagreba vlakom putujete dva sata, ili čak manje, zvuči kao teška znanstvena fantastika, ali to je itekako dostižno – i u mnogim drugim zemljama je normalno, to je standard koji trebamo i moramo tražiti za naše ljude.

Kako vidite svoju ulogu u Parlamentu EU-a?

– Vidim je djelomično kroz sudjelovanje u radu Odbora Europskog parlamenta za promet i turizam, ali i zauzimanjem nacionalne pozornice, ovdje u Hrvatskoj, možda još i više. Europski zastupnici mogu punopravno sudjelovati u radu Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, ali to skoro nikada ne čine. A više od pola zakona koje donosi Sabor čini europsko zakonodavstvo, pa tako i ono koje se tiče prometa i infrastrukture. Drugim riječima, koristio bih tu platformu za direktnu interakciju s našim zastupnicama i zastupnicima i ministrima. Za nekoliko dana javnosti ću predstaviti svoju kandidaturu i službeno, ali ono što mogu reći sada je ovo: ako ja postanem eurozastupnik, građani će na mene moći računati svakodnevno. Sigurno neću biti od onih koji odu u Bruxelles i onda ih ne vidite i ne čujete narednih pet godina, dok ne bude vrijeme za nove EU izbore. Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest.

Nema win-win scenarija

Vratimo se još malo na hrvatske izbore. Kolike su, po vašemu mišljenju, mogućnosti za ponovljene parlamentarne izbore i koliko bi taj ishod bio dobar?

– Ta šansa uvijek postoji, naravno. Ako se Sabor ne konstituira, ili ako naprosto ne bude nikakve druge opcije, naravno da moramo opet na izbore. Mislim da ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene.

---

image

Ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene

Marko Todorov/Cropix
---

Što možemo očekivati od prilično realne koalicije HDZ-a i Domovinskog pokreta? Izjavili ste da je Ivan Penava politički ekstremist. Možemo li se ipak nadati ublažavanju stavova DP-a? Hoće li Plenković "iz dišpeta" pristati na sve njihove uvjete, pa i onaj da SDSS bude izbačen iz Vlade? Uostalom, kako komentirate slaganje Vlade iz dišpeta i koliko je to odgovorno prema biračima?

– Nitko od političkih aktera nije trenutno u poziciji da povuče poteze koji ne zahtijevaju neku vrstu žrtve. Nema win-win scenarija ovdje. Ja, iz svoje perspektive i svog uvjerenja, mogu samo ponoviti da je za Hrvatsku najzdravije micanje HDZ-a s vlasti. Ne iz dišpeta, nego iz demokratske higijene. Demokracija znači smjenjivost vlasti, među ostalim, a ne Plenkovićevo "mogu što hoću". E, baš zato što misli da može što hoće, HDZ treba maknuti. Jer u demokraciji nitko ne može što god hoće, nego mora dogovarati i pregovarati poteze.

Što točno stoji iza zahtjeva DP-a da u koalicijskoj Vladi ne bude SDSS?

– SDSS je na jednim izborima, kroz svoj slogan, dao odgovor na to pitanje. Slogan je bio "Pupi je kriv za sve". Eto, u najkraćim crtama, mislim da DP to tako vidi. A to kakve politike ta stranka ima prema manjinama, i što su sve njihovi zastupnici zadnje četiri godine govorili o manjinama, pogotovo o Srbima, uistinu nemam baš ništa ni lijepo ni pristojno za reći.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato na EU listi otvara ‘zlatni padobran‘ Glavašević: Plenkoviću je EU kandidatura jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čela HDZ-a Pa Anušić je dobio više glasova od njega. EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je ‘Plenxit‘! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kandidat SDP-a za EP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato na EU listi otvara ‘zlatni padobran‘ Glavašević: Plenkoviću je EU kandidatura jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čela HDZ-a Pa Anušić je dobio više glasova od njega. EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je ‘Plenxit‘! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti Kandidat SDP-a za EP 2 0 11416 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 12:29:10 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 07:03:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-30 07:02:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato na EU listi otvara 'zlatni padobran' Glavašević: Plenkoviću je EU kandidatura jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čela HDZ-a Pa Anušić [metadata] => robots= author= title=Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato otvara 'zlatni padobran' za EP page_title=Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato otvara 'zlatni padobran' za EP [metakey] => Bojan Glavašević, Izbori za Europski parlament 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999193.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999189.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999191.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999187.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na izborima za Europski parlament Bojan Glava\u0161evi\u0107 natje\u010de se na listi SDP-a<\/p>","

\u201dEurozastupnici moraju mnogo, mnogo vi\u0161e biti prisutni u Hrvatskoj nego \u0161to ve\u0107ina trenutno jest\u201d<\/p>","

\u201d\u017deljeznice su idu\u0107i veliki, vizionarski projekt za na\u0161u domovinu, i bitno je da se prema njima tako i po\u010dnemo odnositi. To zna\u010di da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih politi\u010dkih pitanja, i u nacionalnoj i u europskoj politici\u201d<\/p>","

Ponavljanje izbora nije idealno, ali mo\u017eda bi pru\u017eilo priliku da se isprave pogre\u0161ne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti pri\u017eeljkujem nove izbore, samo izra\u017eavam nadu da su neke lekcije ipak nau\u010dene<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26999193_1920.jpg":"1920x1080","k_26999193_1280.jpg":"1280x1280","k_26999193_1024.jpg":"1024x1024","k_26999193_640.jpg":"640x640","k_26999193_480.jpg":"480x480","k_26999193_340.jpg":"340x340","k_26999193_220.jpg":"220x220","o_26999193_1280.jpg":"1280x853","o_26999193_1024.jpg":"1024x682","o_26999193_640.jpg":"640x426","o_26999193_480.jpg":"480x320","o_26999193_340.jpg":"340x226","o_26999193_220.jpg":"220x146","h_26999193_1280.jpg":"1280x854","h_26999193_1024.jpg":"1024x683","h_26999193_640.jpg":"640x427","h_26999193_480.jpg":"480x320","h_26999193_340.jpg":"340x227","h_26999193_220.jpg":"220x147","pp_26999193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999193_640.jpg":"640x814","pp_26999193_480.jpg":"480x611","pp_26999193_340.jpg":"340x432","pp_26999193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26999189_1920.jpg":"1920x1080","k_26999189_1280.jpg":"1280x1280","k_26999189_1024.jpg":"1024x1024","k_26999189_640.jpg":"640x640","k_26999189_480.jpg":"480x480","k_26999189_340.jpg":"340x340","k_26999189_220.jpg":"220x220","o_26999189_1280.jpg":"1280x853","o_26999189_1024.jpg":"1024x682","o_26999189_640.jpg":"640x426","o_26999189_480.jpg":"480x320","o_26999189_340.jpg":"340x226","o_26999189_220.jpg":"220x146","h_26999189_1280.jpg":"1280x854","h_26999189_1024.jpg":"1024x683","h_26999189_640.jpg":"640x427","h_26999189_480.jpg":"480x320","h_26999189_340.jpg":"340x227","h_26999189_220.jpg":"220x147","pp_26999189_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999189_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999189_640.jpg":"640x814","pp_26999189_480.jpg":"480x611","pp_26999189_340.jpg":"340x432","pp_26999189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26999191_1920.jpg":"1920x1080","k_26999191_1280.jpg":"1280x1280","k_26999191_1024.jpg":"1024x1024","k_26999191_640.jpg":"640x640","k_26999191_480.jpg":"480x480","k_26999191_340.jpg":"340x340","k_26999191_220.jpg":"220x220","o_26999191_1280.jpg":"1280x853","o_26999191_1024.jpg":"1024x682","o_26999191_640.jpg":"640x426","o_26999191_480.jpg":"480x320","o_26999191_340.jpg":"340x226","o_26999191_220.jpg":"220x146","h_26999191_1280.jpg":"1280x854","h_26999191_1024.jpg":"1024x683","h_26999191_640.jpg":"640x427","h_26999191_480.jpg":"480x320","h_26999191_340.jpg":"340x227","h_26999191_220.jpg":"220x147","pp_26999191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999191_640.jpg":"640x814","pp_26999191_480.jpg":"480x611","pp_26999191_340.jpg":"340x432","pp_26999191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26999187_1920.jpg":"1920x1080","k_26999187_1280.jpg":"1280x1280","k_26999187_1024.jpg":"1024x1024","k_26999187_640.jpg":"640x640","k_26999187_480.jpg":"480x480","k_26999187_340.jpg":"340x340","k_26999187_220.jpg":"220x220","o_26999187_1280.jpg":"1280x853","o_26999187_1024.jpg":"1024x682","o_26999187_640.jpg":"640x426","o_26999187_480.jpg":"480x320","o_26999187_340.jpg":"340x226","o_26999187_220.jpg":"220x146","h_26999187_1280.jpg":"1280x854","h_26999187_1024.jpg":"1024x683","h_26999187_640.jpg":"640x427","h_26999187_480.jpg":"480x320","h_26999187_340.jpg":"340x227","h_26999187_220.jpg":"220x147","pp_26999187_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999187_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999187_640.jpg":"640x814","pp_26999187_480.jpg":"480x611","pp_26999187_340.jpg":"340x432","pp_26999187_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4466983 Threads: 4 Questions: 144250464 Slow queries: 61490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4299690 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/glavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep-1384850 [printLink] => /vijesti/hrvatska/glavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep-1384850?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376569 [name] => Bojan Glavašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-glavasevic [link] => /tag/bojan-glavasevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750877 [name] => Izbori za Europski parlament 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 11:43:02 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-za-europski-parlament-2024 [link] => /tag/izbori-za-europski-parlament-2024 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato na EU listi otvara ‘zlatni padobran‘ Glavašević: Plenkoviću je EU kandidatura jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čela HDZ-a Pa Anušić je dobio više glasova od njega. EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je ‘Plenxit‘! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kandidat SDP-a za EP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato otvara ‘zlatni padobran‘ za EP [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999193.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Todorov/Cropix [mainImageDesc] =>

Na izborima za Europski parlament Bojan Glavašević natječe se na listi SDP-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999193.jpg [title] =>

Na izborima za Europski parlament Bojan Glavašević natječe se na listi SDP-a

Marko Todorov/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999189.jpg [title] =>

”Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest”

Marko Todorov/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999191.jpg [title] =>

”Željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, i u nacionalnoj i u europskoj politici”

Marko Todorov/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999187.jpg [title] =>

Ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene

Marko Todorov/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bojan Glavašević nije prošao kao kandidat koalicije Rijeke pravde na izborima za Hrvatski sabor, ali natječe se na listi SDP-a za Europski parlament. Budući da je, kao saborski zastupnik u prošlom i pretprošlom sazivu, izišao iz SDP-a pa se u konačnici priklonio klubu zastupnika stranke Možemo, birači su ga očekivali na njihovoj listi. Pitali smo ga, među ostalim, što je presudilo da se, kao bivši pomoćnik ministra branitelja dok ga je vodio SDP-ov Fred Matić, ponovno veže uz bivšu stranku i kako vidi trenutnu postizbornu situaciju.

Kako to da ste se odlučili kandidirati na listi Rijeke pravde, i to ne samo za Sabor, nego i na izborima za EU parlament?

– Krajem prošle godine sam, kroz nekoliko intervjua, zapravo najavio da na nadolazeće izbore neću izići s Možemo!. Mandat sam, gotovo do samog kraja, proveo kao nezavisni zastupnik u zajedničkom saborskom klubu. Neposredno prije izbora sam iz kluba i formalno izišao, a taj razlaz je bio vrlo prijateljski i zajedno smo ga objavili. Mislim da smo naučili mnogo jedni od drugih, i cijelo iskustvo je bilo vrlo pozitivno. Možemo! se nedavno i formalno priključio Europskoj stranci zelenih, dok se ja politički svrstavam uz Socijaliste i Demokrate. SDP je jedina stranka u Hrvatskoj koja pripada toj političkoj grupaciji. Kao nezavisni i nestranački političar koji pripada lijevom centru, imam malo više prostora i slobode za koaliranje od političarki i političara koji pripadaju strankama, naravno, uz više neizvjesnosti. SDP je danas mnogo zdravija stranka nego što je bila kad sam otišao iz nje, i zato mi nije bilo problematično prihvatiti poziv Peđe Grbina da budem nezavisni kandidat na njihovim listama.

Lekcija za ubuduće

Znači li to da ste bili među onima koji zamjeraju vodstvu Možemo! što je stranka samostalno izišla na parlamentarne izbore jer su time, po nekim računicama, smanjili ukupan broj mandata za lijevu opciju?

– Sigurno im ništa ne "zamjeram". Razumijem i njihovu logiku odlučivanja i njihovu argumentaciju, međutim, mislim da je matematika poprilično jasna. Dio birača koji je glasao za njih vjerojatno ne bi glasao za koaliciju, ali mislim da je mnogo više neodlučnih to ipak učinilo, s drugom logikom izbora. Osim toga, još su dva elementa u toj jednadžbi važna: izborne jedinice i D‘Hondt, koji poprilično brutalno "kažnjava" liste koje nisu prve po broju glasova. Kad se sve zbroji i oduzme, mislim da je prilično jasno da bi ishod ovih izbora bio dramatično različit da se ta koalicija ipak dogodila, pa čak i u reduciranoj, "točkastoj" varijanti. Više mandata bi osvojili i Možemo! i SDP, i koalicija ukupno. Mislim da su toga svjesni i u Možemo! i u SDP-u. Lekcija za ubuduće.

---

image

"Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest"

Marko Todorov/Cropix
---

Je li vam žao što nećete biti zastupnik u novom sazivu Sabora?

– Nimalo. Iza sebe imam dva mandata u Hrvatskom saboru, i to preferencijska, s neulaznih mjesta. Mislim da sam u posljednjih osam godina dužnost zastupnika obnašao u potpunosti u skladu s očekivanjima onih građana koji su me izabrali, i ponosan sam i zahvalan na njihovu povjerenju. Na ovim parlamentarnim izborima osvojio sam gotovo 3300 glasova – samo 400 manje nego na prethodnim izborima, pri čemu ovaj put nisam vodio preferencijsku kampanju, i nisam bio kandidat u izbornoj jedinici u kojoj živim i u kojoj sam biran prethodna dva puta. Mnogi će postati zastupnici s mnogo manje osvojenih glasova. Drugim riječima, uopće ovaj rezultat ne smatram neuspjehom, nego potvrdom svoje prepoznatljivosti i kvalitete rada u Saboru, i dobrim temeljem za svoju kandidaturu na izborima za Europski parlament.

Kako komentirate listu za EU parlament koju čine IDS, SDSS, Platforma Sjever Matije Posavca, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija Kvarnera, HNS i Istarska stranka umirovljenika – stranke koje se svrstavaju pod liberalne? Gdje je onda Fokus?

– Ne mogu ulaziti u to kako drugi politički akteri slažu svoje liste, ali čini mi se da bi ovakav dogovor mogao biti posljedica nekakve inicijative koja je došla iz europske grupacije liberala, Renew Europe. Stranke koje pripadaju toj grupaciji u Hrvatskoj općenito bolje prolaze lokalno nego nacionalno, ali na izborima za Europski parlament su do sada osvajale po mandat. Ne slažem se s nekim njihovim politikama, ali mislim da načelno ipak imaju pozitivnu političku bilancu na europskoj sceni. Sretno im bilo, bolje da mandat osvoje oni nego konzervativci ili demokršćani.

Andrej Plenković nositelj je liste za EU parlament; to ste u najavi nazvali "Plenxitom". Priprema li šef HDZ-a odstupnicu i u kojem slučaju bi je aktivirao?

– O, apsolutno. Pa dajte molim vas, koji premijer se kandidira za Europski parlament? Jasno je kao dan da si Andrej Plenković na ovaj način osigurava "zlatni padobran". HDZ je možda dobio ove izbore, ali Andrej Plenković ih je sigurno izgubio. Pa Anušić je dobio više glasova od njega. Osim toga, jasno je da konzervativne stranke u Hrvatskoj nemaju problem s HDZ-om, nego s Andrejem Plenkovićem, koji je svojim osobnim sukobima s Mostom i Domovinskim pokretom efektivno ubio koalicijski potencijal HDZ-a. Toga su svjesni i u HDZ-u, a toga je svjestan i Plenković, i ova EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je "Plenxit"! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti. Sjetite se samo Karamarka. Eto, od silne priče kako želi treći mandat na čelu Vlade, sad poseže za ovim prozirnim kandidiranjem na listi za Europski parlament.

Iscrpljeni HDZ

Vidite li još uvijek ijednu mogućnost za sastavljanje lijeve parlamentarne većine s Vladom koja ne uključuje HDZ i koja bi usvojila nekoliko osnovnih točaka prije novih izbora, poput novog zakona o izbornim jedinicama, "lex AP", Turudića...?

– Parlamentarizam – pravi parlamentarizam – lijek je za mnoge boljke naše demokracije. Sabor je mjesto gdje se inače nespojive političke opcije mogu dogovoriti oko onoga oko čega se ipak slažu, to nije moguće u Vladi. Ali to zahtijeva političku zrelost i odgovornost, i to da se razmišlja o hrvatskim ljudima, a ne o političkoj koristi svoje stranke. Moram priznati da toga nisam vidio mnogo do sada, ali bio bih jako sretan kad bi se to dogodilo. Hrvatska treba promjenu. HDZ je iscrpljen i politički i ideološki i kadrovski. Što bi točno oni radili iduće četiri godine, i još važnije, kako bi to činili s političkim opcijama s kojima su protekle četiri godine bili "na ratnoj nozi", i to takvoj koja je bila duboko osobna? Svi osim HDZ-a jasno su se izrazili da žele sanitarni kordon oko te pravomoćno osuđene zločinačke organizacije. Eto, ako je doista tako, onda je jasno što je činiti. Parlamentarizam nije jednostavan, ali je ljekovit. Nadam se da će svi politički akteri biti dovoljno zreli da to shvate i dovoljno odvažni da to i učine.

---

image

"Željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, i u nacionalnoj i u europskoj politici"

Marko Todorov/Cropix
---

Kazali ste da ćete se, uđete li u EU parlament, zalagati za modernizaciju željeznice u Hrvatskoj. Po tom pitanju već je dosta učinio Valter Flego, pa me zanima čime biste konkretno i vi pridonijeli?

– Kada smo odlučivali kako povezati Hrvatsku, odlučili smo se za autoceste. To je, dakako, bilo logično i potpuno opravdano. Međutim, željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, kako u nacionalnoj, tako i u europskoj politici. Hrvatska, inače, ima najsporiju i najlošiju željeznicu u Europskoj uniji, i najlošiji omjer ulaganja u ceste i željeznice. U zadnje vrijeme tu je bilo pomaka, što zbog amandmana Valtera Flege i uvrštavanja Hrvatske u prometne koridore Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran krajem prošle godine, što zbog povlačenja sredstava za obnovu i izgradnju pruge i nabavu vlakova. Ali sve to je još uvijek loše i nedovoljno. Mislim da u tome nema konkurencije između Flege i mene – što više političara na tome radi, veća je šansa da će naši građani do 2035. godine vidjeti značajne pomake u kvaliteti željeznice i kvaliteti života. Trenutno ideja da od Splita do Zagreba vlakom putujete dva sata, ili čak manje, zvuči kao teška znanstvena fantastika, ali to je itekako dostižno – i u mnogim drugim zemljama je normalno, to je standard koji trebamo i moramo tražiti za naše ljude.

Kako vidite svoju ulogu u Parlamentu EU-a?

– Vidim je djelomično kroz sudjelovanje u radu Odbora Europskog parlamenta za promet i turizam, ali i zauzimanjem nacionalne pozornice, ovdje u Hrvatskoj, možda još i više. Europski zastupnici mogu punopravno sudjelovati u radu Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, ali to skoro nikada ne čine. A više od pola zakona koje donosi Sabor čini europsko zakonodavstvo, pa tako i ono koje se tiče prometa i infrastrukture. Drugim riječima, koristio bih tu platformu za direktnu interakciju s našim zastupnicama i zastupnicima i ministrima. Za nekoliko dana javnosti ću predstaviti svoju kandidaturu i službeno, ali ono što mogu reći sada je ovo: ako ja postanem eurozastupnik, građani će na mene moći računati svakodnevno. Sigurno neću biti od onih koji odu u Bruxelles i onda ih ne vidite i ne čujete narednih pet godina, dok ne bude vrijeme za nove EU izbore. Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest.

Nema win-win scenarija

Vratimo se još malo na hrvatske izbore. Kolike su, po vašemu mišljenju, mogućnosti za ponovljene parlamentarne izbore i koliko bi taj ishod bio dobar?

– Ta šansa uvijek postoji, naravno. Ako se Sabor ne konstituira, ili ako naprosto ne bude nikakve druge opcije, naravno da moramo opet na izbore. Mislim da ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene.

---

image

Ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene

Marko Todorov/Cropix
---

Što možemo očekivati od prilično realne koalicije HDZ-a i Domovinskog pokreta? Izjavili ste da je Ivan Penava politički ekstremist. Možemo li se ipak nadati ublažavanju stavova DP-a? Hoće li Plenković "iz dišpeta" pristati na sve njihove uvjete, pa i onaj da SDSS bude izbačen iz Vlade? Uostalom, kako komentirate slaganje Vlade iz dišpeta i koliko je to odgovorno prema biračima?

– Nitko od političkih aktera nije trenutno u poziciji da povuče poteze koji ne zahtijevaju neku vrstu žrtve. Nema win-win scenarija ovdje. Ja, iz svoje perspektive i svog uvjerenja, mogu samo ponoviti da je za Hrvatsku najzdravije micanje HDZ-a s vlasti. Ne iz dišpeta, nego iz demokratske higijene. Demokracija znači smjenjivost vlasti, među ostalim, a ne Plenkovićevo "mogu što hoću". E, baš zato što misli da može što hoće, HDZ treba maknuti. Jer u demokraciji nitko ne može što god hoće, nego mora dogovarati i pregovarati poteze.

Što točno stoji iza zahtjeva DP-a da u koalicijskoj Vladi ne bude SDSS?

– SDSS je na jednim izborima, kroz svoj slogan, dao odgovor na to pitanje. Slogan je bio "Pupi je kriv za sve". Eto, u najkraćim crtama, mislim da DP to tako vidi. A to kakve politike ta stranka ima prema manjinama, i što su sve njihovi zastupnici zadnje četiri godine govorili o manjinama, pogotovo o Srbima, uistinu nemam baš ništa ni lijepo ni pristojno za reći.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix
Marko Todorov/Cropix

Na izborima za Europski parlament Bojan Glavašević natječe se na listi SDP-a

Marko Todorov/Cropix

”Eurozastupnici moraju mnogo, mnogo više biti prisutni u Hrvatskoj nego što većina trenutno jest”

Marko Todorov/Cropix

”Željeznice su idući veliki, vizionarski projekt za našu domovinu, i bitno je da se prema njima tako i počnemo odnositi. To znači da bismo to trebali pozicionirati kao jedno od glavnih političkih pitanja, i u nacionalnoj i u europskoj politici”

Marko Todorov/Cropix

Ponavljanje izbora nije idealno, ali možda bi pružilo priliku da se isprave pogrešne procjene nekih aktera s ovih izbora. Ne zazivam niti priželjkujem nove izbore, samo izražavam nadu da su neke lekcije ipak naučene

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/glavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep-1384850 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5cd06e3f51c6b8065a4c4e82dc8890dd3c4096c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glava%C5%A1evi%C4%87%3A+HDZ+je+ove+izbore+mo%C5%BEda+dobio%2C+ali+Plenkovi%C4%87+ih+je+sigurno+izgubio.+Zato+otvara+%E2%80%98zlatni+padobran%E2%80%98+za+EP&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep-1384850 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavasevic-hdz-je-ove-izbore-mozda-dobio-ali-plenkovic-ih-je-sigurno-izgubio-zato-otvara-zlatni-padobran-za-ep-1384850 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato na EU listi otvara ‘zlatni padobran‘ Glavašević: Plenkoviću je EU kandidatura jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čela HDZ-a Pa Anušić je dobio više glasova od njega. EU kandidatura zapravo je njegova jedina opcija za koliko-toliko dostojanstven odlazak s čelnog mjesta u HDZ-u. Gotov je, to je ‘Plenxit‘! Isključivo zbog toga je i išao na parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament, zbog toga zlatnog padobrana. Alternativa tome bila je da ga maknu nedostojanstveno, kao što HDZ inače makne svoje predsjednike kad postanu prepreka osvajanju vlasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kandidat SDP-a za EP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKandidat SDP-a za EP

Glavašević: HDZ je ove izbore možda dobio, ali Plenković ih je sigurno izgubio. Zato otvara ‘zlatni padobran‘ za EP

Piše Silvana Uzinić
30. travnja 2024. - 09:02

Bojan Glavašević nije prošao kao kandidat koalicije Rijeke pravde na izborima za Hrvatski sabor, ali natječe se na listi SDP-a za Europski parlament. Budući da je, kao saborski zastupnik u prošlom i pretprošlom sazivu, izišao iz SDP-a pa se u konačnici priklonio klubu zastupnika stranke Možemo, birači su ga očekivali na njihovoj listi. Pitali smo ga, među ostalim, što je presudilo da se, kao bivši pomoćnik ministra branitelja dok ga je vodio SDP-ov Fred Matić, ponovno veže uz bivšu stranku i kako vidi trenutnu postizbornu situaciju.

Kako to da ste se odlučili kandidirati na listi Rijeke pravde, i to ne samo za Sabor, nego i na izborima za EU parlament?

– Krajem prošle godine sam, kroz nekoliko intervjua, zapravo najavio da na nadolazeće izbore neću izići s Možemo!. Man...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:17