stdClass Object ( [id] => 1381256 [title] => Tri inženjerke otkrile su nam zašto su odabrale STEM studije i zašto uživaju u svojim karijerama. Imaju poruke za mlade [alias] => tri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izbor za inženjerku godine drugu godinu zaredom održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.

Kao što su javili organizatori, i ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske, a među njima je odabrano deset finalistica. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije.

Priča svake inženjerke može biti inspirativna djevojkama za odabir STEM studija i inženjerske karijere. Mi ovom prigodom donosimo priče triju inženjerki.

---

---

Marina Medić: Najveći izazov - pomiriti želju za obitelji i karijeru

---

image

Marina Medić

Privatni album
---Marina Medić je iz Zagreba, magistrirala je na FER-u na smjeru Elektrostrojarstvo i automatizacija te odmah nakon završetka studija dobila posao u struci. U tvrtki "Končar - MES" (Motori i električni sustavi) zaposlena je od 2015. godine i bavi se projektiranjem i razvojem elektromotora.

- Kod nas u "Končaru" se konstantno ulaže u dodatne edukacije i razvoj vještina zaposlenika pa sam tako završila i LEAN menadžment za unaprjeđenje efikasnosti proizvodnje, stekla certifikate za internog auditora po ISO normama itd. Osim svakodnevnih operativnih poslova i mentoriranja mlađih kolega, ono što je svakako najuzbudljivije je činjenica da nijedan dan ne izgleda jednako i nikad ne znate kako će točno izgledati. Naravno, dio se pomno planira, ali budući da se radi o proizvodnoj tvrtki, o živom organu koji vrlo često zahtijeva intervencije, u dnevnom rasporedu uvijek treba uvrstiti vrijeme i za takvu vrstu posla – kazuje nam na početku.

Naše smo sugovornice pitali i kako su se odlučile za studij.

- Nakon završetka gimnazije razmišljala sam na način - svakako moram negdje provesti idućih pet godina. Radije ću onda uložiti sav potreban trud sada, a ubirati plodove cijeloga života, nego ići možda trenutno linijom manjeg otpora, a onda se boriti s pronalaskom posla, nezadovoljstvom plaćom i drugim izazovima. Naravno da je, osim toga, potreban i afinitet prema prirodnim znanostima, logičko razmišljanje i povezivanje – kaže Marina.

Kad je riječ o tome što joj najvažnije u poslu, ističe da joj je, ako bi morala izdvojiti samo jednu stavku koju smatra najvažnijom u poslu, to bio onaj unutarnji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti, da ste točno tamo gdje trebate biti. Na to se, ističe, onda nadovezuje sve ostalo. A evo što kaže o najvećim izazovima:

- Pomiriti dvije velike želje - unutarnju čežnju za proširenjem obitelji i s druge strane ambiciju za napredovanjem u karijeri - odgovara na to pitanje. Na internetskim stranicama za izbor inženjerke godine navedeno je da "s ponosom ističe da se uspjela ostvariti poslovno i privatno te je trenutačno trudna s trećim djetetom".

- Danas se često posao i veliki poslovni ciljevi stavljaju ispred svega. Ja sam se odlučila pokušati paralelno ostvarivati na oba polja. Nadam se da će i više mladih djevojaka uvidjeti da je to moguće na način da ništa ne pati i da ono što nam je bitno ne bude godinama na stand-by. Smatram da na majčinstvo treba gledati kao na dar, a ne otegotnu okolnost. Vodeće osobe u korporacijama također to trebaju gledati kao nadogradnju osobe, jer vjerujte mi, takav skill set i multitasking kakav usvajate jednom kad ste roditelj teško da biste ikada naučili formalnim školovanjem – naglašava Marina.

Pitanje koje smo svim našim sugovornicama postavili je i što bi poručile mladima, posebice djevojkama za izbor STEM zanimanja.

- Moja poruka mladima sigurno neće glasiti - okrenite se svi ka STEM području. Stvarnost je takva da kad god nekoga "prisilno" usmjerite na nešto, to ne završi dobro. Ali ono što mogu savjetovati mladim djevojkama je da, ako ih zanimaju tehnologija i tehničke znanosti, neka se slobodno raspitaju o svim nedoumicama koje ih možebitno koče da krenu tim putem. Uvijek će se naći netko tko to može rasvijetliti – poručuje Marina Medić, mag. ing. el.

Maja Trstenjak: U poslu mi je najvažnije da se mogu kreativno izraziti

---

image

Maja Trstenjak

Zlatko Prkačin/AHK
---

Maja Trstenjak se za Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) odlučila u trenutku kada nije imala najjasniju viziju gdje i što želi raditi. No, znala je, kazuje nam, da voli matematiku i fiziku te da svakako želi ići u tehničkom smjeru jer joj je to zanimljivo i činilo se jednostavno.

- Također, znala sam da nakon studija strojarstva imam sigurno zaposlenje u praksi te da je, srećom, i tada bila, kao i danas, situacija da sami možemo birati poslove zbog iznimno velike potražnje. FSB je nudio jako puno mogućnosti, raznih zanimljivih smjerova, stoga sam na kraju srednje škole bila sigurna da ću tamo pronaći nešto za sebe.

I pronašla sam smjer Industrijsko inženjerstvo i menadžment na kojem sam i doktorirala, a koji sam odabrala prvenstveno zbog multidisciplinarnosti, gdje uz znanja "klasičnog" strojarstva studenti dobivaju znanje iz ekonomije i menadžmenta, što je velika prednost i osigurava konkurentnost na tržištu rada te kasnije u bilo kojoj organizaciji - kaže dr. sc. Maja Trstenjak, mag. ing. mech., voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Bavi se projektiranjem i upravljanjem proizvodnje, digitalizacijom i transformacijom proizvodnih sustava te ergonomskim oblikovanjem radnog mjesta.

U poslu joj je najvažnije da se može kreativno izraziti, da je okruženje dinamično (u pozitivnom smislu) i poticajno, ali i fleksibilno.

- Vrlo je bitno radno okruženje, ako je to moguće, naravno, prilagoditi vlastitom načinu rada kako bi se tako postigla najviša produktivnost. Također, važno mi je da dobivam priliku kontinuirano se razvijati, stjecati nova znanja, jer učenje ne završava primanjem diploma – ističe Maja.

Kaže i da je izazova pregršt, posebice kada je potrebno uvesti promjene u velikom sustavu kao što je akademski.

- Tamo se promjene događaju prilično sporo, a potrebno je uložiti puno vremena i rada kako bi se napravili jako mali pomaci, zbog čega mnogi često odustanu. No, upravo ti mali pomaci rade velike promjene te jednom kada vidiš rezultate, onda je zadovoljstvo još veće. Srećom na fakultetu imam izvrsnu ekipu s kojom radim i koja mi je podrška u svim novim idejama, zbog čega je svaki izazov lakše podnijeti, a mali koraci ka promjenama iz dana u dan postaju sve veći – kaže dr. Trstenjak, koja je i autorica više od 40 znanstvenih radova.

Zanimala nas je i njezina poruka mladima pri odabiru zanimanja.

- STEM zanimanja nude neograničene mogućnosti, od kojih je najzanimljivija ona da smo upravo mi te koje kreiramo budućnost. STEM područje se stalno razvija, napreduje, a raditi u okruženju najnovijih tehnoloških dostignuća te stvarati ih je nevjerojatan osjećaj. Mladi trebaju znati da obrazovanjem u STEM području, osim tehničkih znanja, dobivaju i najvrjedniju vještinu, a to je inženjerski način razmišljanja. Vođen je logikom i kritičkim sagledavanjem stvari, osigurava nevjerojatnu snalažljivost i inovativnost u svim situacijama i izazovima, što je zapravo teško riječima dočarati, no iznimno je koristan u bilo kojoj vrsti industrije, ali i u privatnom životu – ističe Maja Trstenjak.

Ona je i kreativna direktorica portala Glazba.hr. Ističe da je rad na tom portalu kruna njezina hobija kojim se počela baviti sa samo četrnaest godina, a to je glazbeno novinarstvo.

- Biti kreativna direktorica jednog od najpopularnijih, najčitanijih i najrelevantnijih glazbenih portala, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji, velika je privilegija i potvrda mog rada, budući da je osnivač portala Hrvatsko društvo skladatelja, čiji sam, zbog zasluga u ovom dijelu karijere, postala redovni član. Prije sam ovim poslom bila vezana zbog ljubavi prema glazbi, no danas sam više fokusirana na razvoj i unaprjeđenje same glazbene industrije u Hrvatskoj i regiji, što zapravo i jest posao svakog industrijskog inženjera – naglašava Maja.

Dodaje da joj rad na portalu, kao i na fakultetu, daje mogućnost da se kreativno izrazi, da prepozna nove talente, usmjeri ih te na neki način doprinese na njihovom putu od samih početaka do velikog uspjeha, za što se osobno specijalizirala.

- Spajanje ove dvije naizgled potpuno različite, no zapravo jako slične profesije omogućuje da uvijek imam pregršt inspiracije i energije za implementaciju nečeg novog ili unaprjeđenje postojećeg i u proizvodnoj i u glazbenoj industriji, jer mi ovakav način funkcioniranja ne dopušta upadanje u bilo koju vrstu rutine, stoga je uvijek dinamično i zanimljivo! – zaključuje dr. sc. Maja Trstenjak.

Ivana Jazbec: Svaki projekt uključuje nešto novo i izazovno

---

image

Ivana Jazbec

Zlatko Prkačin/AHK
---

Ivana Jazbec voditeljica je projekata u zagrebačkoj tvrtki "Intea" koja ima 15 zaposlenika, od kojih su sve inženjeri, osim tajnice. U "Intei" je zaposlena 13 godina i jedina je žena među inženjerima. Rođena je u Zagrebu, gdje je završila XV. gimnaziju, popularni MIOC.

- Nakon gimnazije upisala sam Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje sam diplomirala elektrotehniku. Prvo zaposlenje mi je bilo u tvrtki "Intea" d.d., u kojoj sam napredovala od mjesta projektne inženjerke do voditeljice projekata. U svojoj karijeri radila sam na velikim inozemnim projektima u međunarodnim timovima u području automatizacije u metalnoj industriji i energetici – kazuje nam.

Na pitanje kako se odlučila za studij, odgovara da ju je već kao dijete zanimalo kako stvari rade i najviše je voljela prirodoslovne predmete.

- Za sam odabir gimnazije i fakulteta veliku zaslugu je imala moja profesorica matematike u osnovnoj školi. Ona je prepoznala moje sposobnosti te me usmjerila prema XV. gimnaziji i upoznala me s FER-om. Tijekom srednjoškolskog školovanja zaključila sam da je studij elektrotehnike na FER-u pravi izbor za mene – kaže ova inženjerka elektrotehnike.

Ivani Jazbec jedna od najvažnijih stvari u poslu je da joj je zanimljiv i izazovan.

- Sretna sam što mi je posao projektno orijentiran te svaki projekt uključuje nešto novo i izazovno - ističe.

Budući da se u svojem užem području struke susrela s jako malo inženjerki, kaže nam i da joj je jedan od najvećih izazova bilo dokazivanje muškim kolegama i inozemnim partnerima na početku karijere.

- Smatram da sam svojim radom utjecala na svijest svojih hrvatskih i inozemnih kolega u pogledu zapošljavanja i rada s inženjerkama. Jedan od velikih izazova u mojoj karijeri također je i rad na industrijskim postrojenjima diljem svijeta, zbog kojeg sam često odsutna i po nekoliko mjeseci – ističe Ivana Jazbec.

Pitali smo je i za poruku mladima, posebice djevojkama za izbor STEM zanimanja.

- Moja poruka mladima, posebice djevojkama, je da svakako odaberu STEM zanimanja ako imaju imalo afiniteta za njih. Inženjerska zanimanja su veoma zanimljiva, zabavna i izazovna. A djevojkama bih poručila da ne postoje muško/ženska zanimanja u inženjerstvu te da uz trud i zalaganje mogu biti uspješne u bilo kojem zanimanju – ističe Ivana Jazbec.

---

image

Finalistice izbora za inženjerku 2024.

Zlatko Prkačin/AHK
---

---

Deset finalistica

● IVANA ABRAMOVIĆ, projektna inženjerka razvoja proizvoda, ‘Kraš‘

● LADA BOROVINA KOVJANIĆ, senior softver inženjerka, ‘mStart plus‘

● VLATKA JAJETIĆ, voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, ‘Carnet‘

● IVANA JAZBEC, voditeljica projekata, ‘Intea‘

● MARINA MEDIĆ, projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, ‘Končar – MES‘

● NIVES MUSTAPIĆ, voditeljica robotike, ‘Codel‘

● ANDREA PIRŠA ILIĆ, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1

● MAJA TRSTENJAK, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje

● MARINA VANJEK, stručnjakinja za geološku razradu ležišta, INA

● ŽELJKA VARJAČIĆ, voditeljica projekata gradnje, ‘Spar‘

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => finalistice izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => finalistice izbora 2 0 11141 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-15 08:04:43 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-16 16:16:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-16 16:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tri inženjerke otkrile su nam zašto su odabrale STEM studije i zašto uživaju u svojim karijerama. Imaju poruke za mlade page_title=Tri inženjerke otkrile su nam zašto su odabrale STEM studije i zašto uživaju u svojim karijerama. Imaju poruke za mlade [metakey] => marina medić, maja trstenjak, ivana jazbec, inženjerka godine, inženjerke, stem zanimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26966700.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26965830.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26965855.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26965912.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26966718.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26966719.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album, AHK","Privatni album","Zlatko Prka\u010din\/AHK","Zlatko Prka\u010din\/AHK","Zlatko Prka\u010din\/AHK","Zlatko Prka\u010din\/AHK"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marina Medi\u0107, Maja Trstenjak i Ivana Jazbec<\/p>","

Marina Medi\u0107<\/p>","","

Finalistice izbora za in\u017eenjerku 2024.<\/p>","

Ivana Jazbec<\/p>","

Maja Trstenjak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26966700_1920.jpg":"1920x1080","k_26966700_1280.jpg":"1280x1280","k_26966700_1024.jpg":"1024x1024","k_26966700_640.jpg":"640x640","k_26966700_480.jpg":"480x480","k_26966700_340.jpg":"340x340","k_26966700_220.jpg":"220x220","o_26966700_1280.jpg":"1280x853","o_26966700_1024.jpg":"1024x682","o_26966700_640.jpg":"640x426","o_26966700_480.jpg":"480x320","o_26966700_340.jpg":"340x226","o_26966700_220.jpg":"220x146","h_26966700_1280.jpg":"1280x854","h_26966700_1024.jpg":"1024x683","h_26966700_640.jpg":"640x427","h_26966700_480.jpg":"480x320","h_26966700_340.jpg":"340x227","h_26966700_220.jpg":"220x147","pp_26966700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966700_640.jpg":"640x814","pp_26966700_480.jpg":"480x611","pp_26966700_340.jpg":"340x432","pp_26966700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26965830_1920.jpg":"1920x1080","k_26965830_1280.jpg":"1280x1280","k_26965830_1024.jpg":"1024x1024","k_26965830_640.jpg":"640x640","k_26965830_480.jpg":"480x480","k_26965830_340.jpg":"340x340","k_26965830_220.jpg":"220x220","o_26965830_1280.jpg":"1280x1706","o_26965830_1024.jpg":"1024x1365","o_26965830_640.jpg":"640x853","o_26965830_480.jpg":"480x640","o_26965830_340.jpg":"340x453","o_26965830_220.jpg":"220x293","h_26965830_1280.jpg":"1280x854","h_26965830_1024.jpg":"1024x683","h_26965830_640.jpg":"640x427","h_26965830_480.jpg":"480x320","h_26965830_340.jpg":"340x227","h_26965830_220.jpg":"220x147","pp_26965830_1280.jpg":"1280x1628","pp_26965830_1024.jpg":"1024x1303","pp_26965830_640.jpg":"640x814","pp_26965830_480.jpg":"480x611","pp_26965830_340.jpg":"340x432","pp_26965830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26965855_1920.jpg":"1920x1080","k_26965855_1280.jpg":"1280x1280","k_26965855_1024.jpg":"1024x1024","k_26965855_640.jpg":"640x640","k_26965855_480.jpg":"480x480","k_26965855_340.jpg":"340x340","k_26965855_220.jpg":"220x220","o_26965855_1280.jpg":"1280x851","o_26965855_1024.jpg":"1024x681","o_26965855_640.jpg":"640x425","o_26965855_480.jpg":"480x319","o_26965855_340.jpg":"340x226","o_26965855_220.jpg":"220x146","h_26965855_1280.jpg":"1280x854","h_26965855_1024.jpg":"1024x683","h_26965855_640.jpg":"640x427","h_26965855_480.jpg":"480x320","h_26965855_340.jpg":"340x227","h_26965855_220.jpg":"220x147","pp_26965855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26965855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26965855_640.jpg":"640x814","pp_26965855_480.jpg":"480x611","pp_26965855_340.jpg":"340x432","pp_26965855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26965912_1920.jpg":"1920x1080","k_26965912_1280.jpg":"1280x1280","k_26965912_1024.jpg":"1024x1024","k_26965912_640.jpg":"640x640","k_26965912_480.jpg":"480x480","k_26965912_340.jpg":"340x340","k_26965912_220.jpg":"220x220","o_26965912_1280.jpg":"1280x851","o_26965912_1024.jpg":"1024x681","o_26965912_640.jpg":"640x425","o_26965912_480.jpg":"480x319","o_26965912_340.jpg":"340x226","o_26965912_220.jpg":"220x146","h_26965912_1280.jpg":"1280x854","h_26965912_1024.jpg":"1024x683","h_26965912_640.jpg":"640x427","h_26965912_480.jpg":"480x320","h_26965912_340.jpg":"340x227","h_26965912_220.jpg":"220x147","pp_26965912_1280.jpg":"1280x1628","pp_26965912_1024.jpg":"1024x1303","pp_26965912_640.jpg":"640x814","pp_26965912_480.jpg":"480x611","pp_26965912_340.jpg":"340x432","pp_26965912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_26966718_1920.jpg":"1920x1080","k_26966718_1280.jpg":"1280x1280","k_26966718_1024.jpg":"1024x1024","k_26966718_640.jpg":"640x640","k_26966718_480.jpg":"480x480","k_26966718_340.jpg":"340x340","k_26966718_220.jpg":"220x220","o_26966718_1280.jpg":"1280x923","o_26966718_1024.jpg":"1024x738","o_26966718_640.jpg":"640x461","o_26966718_480.jpg":"480x346","o_26966718_340.jpg":"340x245","o_26966718_220.jpg":"220x158","h_26966718_1280.jpg":"1280x854","h_26966718_1024.jpg":"1024x683","h_26966718_640.jpg":"640x427","h_26966718_480.jpg":"480x320","h_26966718_340.jpg":"340x227","h_26966718_220.jpg":"220x147","pp_26966718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966718_640.jpg":"640x814","pp_26966718_480.jpg":"480x611","pp_26966718_340.jpg":"340x432","pp_26966718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1469x1062","hd_26966719_1920.jpg":"1920x1080","k_26966719_1280.jpg":"1280x1280","k_26966719_1024.jpg":"1024x1024","k_26966719_640.jpg":"640x640","k_26966719_480.jpg":"480x480","k_26966719_340.jpg":"340x340","k_26966719_220.jpg":"220x220","o_26966719_1280.jpg":"1280x925","o_26966719_1024.jpg":"1024x740","o_26966719_640.jpg":"640x462","o_26966719_480.jpg":"480x347","o_26966719_340.jpg":"340x245","o_26966719_220.jpg":"220x159","h_26966719_1280.jpg":"1280x854","h_26966719_1024.jpg":"1024x683","h_26966719_640.jpg":"640x427","h_26966719_480.jpg":"480x320","h_26966719_340.jpg":"340x227","h_26966719_220.jpg":"220x147","pp_26966719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966719_640.jpg":"640x814","pp_26966719_480.jpg":"480x611","pp_26966719_340.jpg":"340x432","pp_26966719_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7755000 Threads: 2 Questions: 1632366025 Slow queries: 4850723 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111304081 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/tri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade-1381256 [printLink] => /vijesti/biznis/tri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade-1381256?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755651 [name] => marina medić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-15 15:48:13 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-medic [link] => /tag/marina-medic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755652 [name] => maja trstenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-15 15:48:13 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-trstenjak [link] => /tag/maja-trstenjak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755653 [name] => ivana jazbec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-15 15:48:13 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-jazbec [link] => /tag/ivana-jazbec ) [3] => stdClass Object ( [id] => 702261 [name] => inženjerka godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-09 14:02:23 [main_article_id] => 0 [alias] => inzenjerka-godine [link] => /tag/inzenjerka-godine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 385497 [name] => inženjerke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inzenjerke [link] => /tag/inzenjerke ) [5] => stdClass Object ( [id] => 755654 [name] => stem zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-15 15:48:13 [main_article_id] => 0 [alias] => stem-zanimanja [link] => /tag/stem-zanimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => finalistice izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tri inženjerke otkrile su nam zašto su odabrale STEM studije i zašto uživaju u svojim karijerama. Imaju poruke za mlade [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26966700.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album, AHK [mainImageDesc] =>

Marina Medić, Maja Trstenjak i Ivana Jazbec

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26966700.jpg [title] =>

Marina Medić, Maja Trstenjak i Ivana Jazbec

Privatni album, AHK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26965830.jpg [title] =>

Marina Medić

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26965855.jpg [title] => Zlatko Prkačin/AHK ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26965912.jpg [title] =>

Finalistice izbora za inženjerku 2024.

Zlatko Prkačin/AHK ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26966718.jpg [title] =>

Ivana Jazbec

Zlatko Prkačin/AHK ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26966719.jpg [title] =>

Maja Trstenjak

Zlatko Prkačin/AHK ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izbor za inženjerku godine drugu godinu zaredom održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.

Kao što su javili organizatori, i ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske, a među njima je odabrano deset finalistica. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije.

Priča svake inženjerke može biti inspirativna djevojkama za odabir STEM studija i inženjerske karijere. Mi ovom prigodom donosimo priče triju inženjerki.

---

---

Marina Medić: Najveći izazov - pomiriti želju za obitelji i karijeru

---

image

Marina Medić

Privatni album
---Marina Medić je iz Zagreba, magistrirala je na FER-u na smjeru Elektrostrojarstvo i automatizacija te odmah nakon završetka studija dobila posao u struci. U tvrtki "Končar - MES" (Motori i električni sustavi) zaposlena je od 2015. godine i bavi se projektiranjem i razvojem elektromotora.

- Kod nas u "Končaru" se konstantno ulaže u dodatne edukacije i razvoj vještina zaposlenika pa sam tako završila i LEAN menadžment za unaprjeđenje efikasnosti proizvodnje, stekla certifikate za internog auditora po ISO normama itd. Osim svakodnevnih operativnih poslova i mentoriranja mlađih kolega, ono što je svakako najuzbudljivije je činjenica da nijedan dan ne izgleda jednako i nikad ne znate kako će točno izgledati. Naravno, dio se pomno planira, ali budući da se radi o proizvodnoj tvrtki, o živom organu koji vrlo često zahtijeva intervencije, u dnevnom rasporedu uvijek treba uvrstiti vrijeme i za takvu vrstu posla – kazuje nam na početku.

Naše smo sugovornice pitali i kako su se odlučile za studij.

- Nakon završetka gimnazije razmišljala sam na način - svakako moram negdje provesti idućih pet godina. Radije ću onda uložiti sav potreban trud sada, a ubirati plodove cijeloga života, nego ići možda trenutno linijom manjeg otpora, a onda se boriti s pronalaskom posla, nezadovoljstvom plaćom i drugim izazovima. Naravno da je, osim toga, potreban i afinitet prema prirodnim znanostima, logičko razmišljanje i povezivanje – kaže Marina.

Kad je riječ o tome što joj najvažnije u poslu, ističe da joj je, ako bi morala izdvojiti samo jednu stavku koju smatra najvažnijom u poslu, to bio onaj unutarnji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti, da ste točno tamo gdje trebate biti. Na to se, ističe, onda nadovezuje sve ostalo. A evo što kaže o najvećim izazovima:

- Pomiriti dvije velike želje - unutarnju čežnju za proširenjem obitelji i s druge strane ambiciju za napredovanjem u karijeri - odgovara na to pitanje. Na internetskim stranicama za izbor inženjerke godine navedeno je da "s ponosom ističe da se uspjela ostvariti poslovno i privatno te je trenutačno trudna s trećim djetetom".

- Danas se često posao i veliki poslovni ciljevi stavljaju ispred svega. Ja sam se odlučila pokušati paralelno ostvarivati na oba polja. Nadam se da će i više mladih djevojaka uvidjeti da je to moguće na način da ništa ne pati i da ono što nam je bitno ne bude godinama na stand-by. Smatram da na majčinstvo treba gledati kao na dar, a ne otegotnu okolnost. Vodeće osobe u korporacijama također to trebaju gledati kao nadogradnju osobe, jer vjerujte mi, takav skill set i multitasking kakav usvajate jednom kad ste roditelj teško da biste ikada naučili formalnim školovanjem – naglašava Marina.

Pitanje koje smo svim našim sugovornicama postavili je i što bi poručile mladima, posebice djevojkama za izbor STEM zanimanja.

- Moja poruka mladima sigurno neće glasiti - okrenite se svi ka STEM području. Stvarnost je takva da kad god nekoga "prisilno" usmjerite na nešto, to ne završi dobro. Ali ono što mogu savjetovati mladim djevojkama je da, ako ih zanimaju tehnologija i tehničke znanosti, neka se slobodno raspitaju o svim nedoumicama koje ih možebitno koče da krenu tim putem. Uvijek će se naći netko tko to može rasvijetliti – poručuje Marina Medić, mag. ing. el.

Maja Trstenjak: U poslu mi je najvažnije da se mogu kreativno izraziti

---

image

Maja Trstenjak

Zlatko Prkačin/AHK
---

Maja Trstenjak se za Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) odlučila u trenutku kada nije imala najjasniju viziju gdje i što želi raditi. No, znala je, kazuje nam, da voli matematiku i fiziku te da svakako želi ići u tehničkom smjeru jer joj je to zanimljivo i činilo se jednostavno.

- Također, znala sam da nakon studija strojarstva imam sigurno zaposlenje u praksi te da je, srećom, i tada bila, kao i danas, situacija da sami možemo birati poslove zbog iznimno velike potražnje. FSB je nudio jako puno mogućnosti, raznih zanimljivih smjerova, stoga sam na kraju srednje škole bila sigurna da ću tamo pronaći nešto za sebe.

I pronašla sam smjer Industrijsko inženjerstvo i menadžment na kojem sam i doktorirala, a koji sam odabrala prvenstveno zbog multidisciplinarnosti, gdje uz znanja "klasičnog" strojarstva studenti dobivaju znanje iz ekonomije i menadžmenta, što je velika prednost i osigurava konkurentnost na tržištu rada te kasnije u bilo kojoj organizaciji - kaže dr. sc. Maja Trstenjak, mag. ing. mech., voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Bavi se projektiranjem i upravljanjem proizvodnje, digitalizacijom i transformacijom proizvodnih sustava te ergonomskim oblikovanjem radnog mjesta.

U poslu joj je najvažnije da se može kreativno izraziti, da je okruženje dinamično (u pozitivnom smislu) i poticajno, ali i fleksibilno.

- Vrlo je bitno radno okruženje, ako je to moguće, naravno, prilagoditi vlastitom načinu rada kako bi se tako postigla najviša produktivnost. Također, važno mi je da dobivam priliku kontinuirano se razvijati, stjecati nova znanja, jer učenje ne završava primanjem diploma – ističe Maja.

Kaže i da je izazova pregršt, posebice kada je potrebno uvesti promjene u velikom sustavu kao što je akademski.

- Tamo se promjene događaju prilično sporo, a potrebno je uložiti puno vremena i rada kako bi se napravili jako mali pomaci, zbog čega mnogi često odustanu. No, upravo ti mali pomaci rade velike promjene te jednom kada vidiš rezultate, onda je zadovoljstvo još veće. Srećom na fakultetu imam izvrsnu ekipu s kojom radim i koja mi je podrška u svim novim idejama, zbog čega je svaki izazov lakše podnijeti, a mali koraci ka promjenama iz dana u dan postaju sve veći – kaže dr. Trstenjak, koja je i autorica više od 40 znanstvenih radova.

Zanimala nas je i njezina poruka mladima pri odabiru zanimanja.

- STEM zanimanja nude neograničene mogućnosti, od kojih je najzanimljivija ona da smo upravo mi te koje kreiramo budućnost. STEM područje se stalno razvija, napreduje, a raditi u okruženju najnovijih tehnoloških dostignuća te stvarati ih je nevjerojatan osjećaj. Mladi trebaju znati da obrazovanjem u STEM području, osim tehničkih znanja, dobivaju i najvrjedniju vještinu, a to je inženjerski način razmišljanja. Vođen je logikom i kritičkim sagledavanjem stvari, osigurava nevjerojatnu snalažljivost i inovativnost u svim situacijama i izazovima, što je zapravo teško riječima dočarati, no iznimno je koristan u bilo kojoj vrsti industrije, ali i u privatnom životu – ističe Maja Trstenjak.

Ona je i kreativna direktorica portala Glazba.hr. Ističe da je rad na tom portalu kruna njezina hobija kojim se počela baviti sa samo četrnaest godina, a to je glazbeno novinarstvo.

- Biti kreativna direktorica jednog od najpopularnijih, najčitanijih i najrelevantnijih glazbenih portala, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji, velika je privilegija i potvrda mog rada, budući da je osnivač portala Hrvatsko društvo skladatelja, čiji sam, zbog zasluga u ovom dijelu karijere, postala redovni član. Prije sam ovim poslom bila vezana zbog ljubavi prema glazbi, no danas sam više fokusirana na razvoj i unaprjeđenje same glazbene industrije u Hrvatskoj i regiji, što zapravo i jest posao svakog industrijskog inženjera – naglašava Maja.

Dodaje da joj rad na portalu, kao i na fakultetu, daje mogućnost da se kreativno izrazi, da prepozna nove talente, usmjeri ih te na neki način doprinese na njihovom putu od samih početaka do velikog uspjeha, za što se osobno specijalizirala.

- Spajanje ove dvije naizgled potpuno različite, no zapravo jako slične profesije omogućuje da uvijek imam pregršt inspiracije i energije za implementaciju nečeg novog ili unaprjeđenje postojećeg i u proizvodnoj i u glazbenoj industriji, jer mi ovakav način funkcioniranja ne dopušta upadanje u bilo koju vrstu rutine, stoga je uvijek dinamično i zanimljivo! – zaključuje dr. sc. Maja Trstenjak.

Ivana Jazbec: Svaki projekt uključuje nešto novo i izazovno

---

image

Ivana Jazbec

Zlatko Prkačin/AHK
---

Ivana Jazbec voditeljica je projekata u zagrebačkoj tvrtki "Intea" koja ima 15 zaposlenika, od kojih su sve inženjeri, osim tajnice. U "Intei" je zaposlena 13 godina i jedina je žena među inženjerima. Rođena je u Zagrebu, gdje je završila XV. gimnaziju, popularni MIOC.

- Nakon gimnazije upisala sam Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje sam diplomirala elektrotehniku. Prvo zaposlenje mi je bilo u tvrtki "Intea" d.d., u kojoj sam napredovala od mjesta projektne inženjerke do voditeljice projekata. U svojoj karijeri radila sam na velikim inozemnim projektima u međunarodnim timovima u području automatizacije u metalnoj industriji i energetici – kazuje nam.

Na pitanje kako se odlučila za studij, odgovara da ju je već kao dijete zanimalo kako stvari rade i najviše je voljela prirodoslovne predmete.

- Za sam odabir gimnazije i fakulteta veliku zaslugu je imala moja profesorica matematike u osnovnoj školi. Ona je prepoznala moje sposobnosti te me usmjerila prema XV. gimnaziji i upoznala me s FER-om. Tijekom srednjoškolskog školovanja zaključila sam da je studij elektrotehnike na FER-u pravi izbor za mene – kaže ova inženjerka elektrotehnike.

Ivani Jazbec jedna od najvažnijih stvari u poslu je da joj je zanimljiv i izazovan.

- Sretna sam što mi je posao projektno orijentiran te svaki projekt uključuje nešto novo i izazovno - ističe.

Budući da se u svojem užem području struke susrela s jako malo inženjerki, kaže nam i da joj je jedan od najvećih izazova bilo dokazivanje muškim kolegama i inozemnim partnerima na početku karijere.

- Smatram da sam svojim radom utjecala na svijest svojih hrvatskih i inozemnih kolega u pogledu zapošljavanja i rada s inženjerkama. Jedan od velikih izazova u mojoj karijeri također je i rad na industrijskim postrojenjima diljem svijeta, zbog kojeg sam često odsutna i po nekoliko mjeseci – ističe Ivana Jazbec.

Pitali smo je i za poruku mladima, posebice djevojkama za izbor STEM zanimanja.

- Moja poruka mladima, posebice djevojkama, je da svakako odaberu STEM zanimanja ako imaju imalo afiniteta za njih. Inženjerska zanimanja su veoma zanimljiva, zabavna i izazovna. A djevojkama bih poručila da ne postoje muško/ženska zanimanja u inženjerstvu te da uz trud i zalaganje mogu biti uspješne u bilo kojem zanimanju – ističe Ivana Jazbec.

---

image

Finalistice izbora za inženjerku 2024.

Zlatko Prkačin/AHK
---

---

Deset finalistica

● IVANA ABRAMOVIĆ, projektna inženjerka razvoja proizvoda, ‘Kraš‘

● LADA BOROVINA KOVJANIĆ, senior softver inženjerka, ‘mStart plus‘

● VLATKA JAJETIĆ, voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, ‘Carnet‘

● IVANA JAZBEC, voditeljica projekata, ‘Intea‘

● MARINA MEDIĆ, projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, ‘Končar – MES‘

● NIVES MUSTAPIĆ, voditeljica robotike, ‘Codel‘

● ANDREA PIRŠA ILIĆ, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1

● MAJA TRSTENJAK, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje

● MARINA VANJEK, stručnjakinja za geološku razradu ležišta, INA

● ŽELJKA VARJAČIĆ, voditeljica projekata gradnje, ‘Spar‘

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album, AHK Privatni album Zlatko Prkačin/AHK Zlatko Prkačin/AHK Zlatko Prkačin/AHK Zlatko Prkačin/AHK
Privatni album, AHK

Marina Medić, Maja Trstenjak i Ivana Jazbec

Privatni album

Marina Medić

Zlatko Prkačin/AHK

Finalistice izbora za inženjerku 2024.

Zlatko Prkačin/AHK

Ivana Jazbec

Zlatko Prkačin/AHK

Maja Trstenjak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/tri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade-1381256 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e5afb5df5a29fd91beceb417027560cad3156da [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tri+in%C5%BEenjerke+otkrile+su+nam+za%C5%A1to+su+odabrale+STEM+studije+i+za%C5%A1to+u%C5%BEivaju+u+svojim+karijerama.+Imaju+poruke+za+mlade&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade-1381256 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftri-inzenjerke-otkrile-su-nam-zasto-su-odabrale-stem-studije-i-zasto-uzivaju-u-svojim-karijerama-imaju-poruke-za-mlade-1381256 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => finalistice izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Biznisfinalistice izbora

Tri inženjerke otkrile su nam zašto su odabrale STEM studije i zašto uživaju u svojim karijerama. Imaju poruke za mlade

Piše Ljubica Vuko
16. travnja 2024. - 18:16

Izbor za inženjerku godine drugu godinu zaredom održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.

Kao što su javili organizatori, i ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske, a među njima je odabrano deset finalistica. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije.

Priča svake inženjerke može biti inspirativna djevojkama za odabir STEM studija i inženjerske karijere. Mi ovom prigodom donosimo priče triju inženjerki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:00