StoryEditorOCM
ŽupanijaNa Markovom trgu

Prosvjedu u Zagrebu pridružilo se i 60 vatrogasaca iz županije; šibenski sindikalist otkrio zbog čega su nezadovoljni

Piše Toni Veljača
3. svibnja 2024. - 12:09

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo udruženi u Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, organiziraju danas prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu. 

Okupljanje vatrogasaca počinje u 12 sati na Europskom trgu, nakon čega će se svi uputiti do Markova trga. Na velikom prosvjedu koji će prema procjenama okupiti 1000 vatrogasaca sudjelovat će i vatrogasci iz Šibenika. Njih 27 krenulo je put Zagreba. 

- Iz cijele Šibensko-kninske županije na prosvjed ide devet vozila sa 60 ljudi. Tražimo nekoliko stvari koje su nam bitne u donošenju pravilnika koji će regulirati naš radno pravni status. Uredbu s dodacima na opasnost i da se iz državnog proračuna odobri više financijskih sredstava prema gradovima, našim osnivačima – kazao nam je Goran Kozić, predsjednik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Šibenik.

Dodajmo i kako vatrogasci prosvjeduju zbog nezadovoljstva statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskog razini. Nezadovoljni su svojim pravima te ugrožavanjem njihove egzistencije te traže donošenje propisa bitnih za radno pravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine.

Potom ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te zahtijevaju da  Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

31. svibanj 2024 00:27