StoryEditorOCM
ŠibenikSporna plaketa

Iz Radio Ritma nemaju komentara na reakciju Radio Šibenika, saznali smo tko ih je kandidirao

Piše M.P.
15. svibnja 2024. - 13:21

Informacija s prekjučerašnje sjednice Županijske skupštine da je Radio Ritam dobio Plaketu Šibensko-kninske županije nije baš najbolje sjela djelatnicima Radio Šibenika. Sporna im je, naime, konstatacija u obrazloženju odluke koja se odnosi na "osobiti doprinos u Domovinskom ratu".

"Takva formulacija potpuno je falsificiranje činjenica i stvarnog stanja u medijskom prostoru na početku devedesetih", počinje jučerašnje otvoreno pismo Radio Šibenika koje potpisuje urednica Snježana Klarić.

"Naime, za vrijeme Domovinskog rata, na području tadašnje Općine Šibenik Radio Šibenik je bio službeni radio koji je 24 sata dnevno izvještavao o ratnim zbivanjima te prenosio sve važne obavijesti i upozorenja, koji su bili od bitnog značenja za život civilnog stanovništva. (...) Jedino je Radio Šibenik od spomenutih institucija dobivao službene informacije o stanju na bojišnici, kao i upozorenja na mjere opće i zračne opasnosti i pojačanog opreza u pojedinim dijelovima grada i okolice. (...) Uostalom, upravo za značajan doprinos Domovinskom ratu i posebno obrani Šibenika i okolice, Radio Šibenik je neposredno nakon završetka rata dobio Nagradu grada Šibenika, a svi zaposlenici Spomenice Domovinskog rata 1991., kao i ostali novinari i snimatelji koji su bili u funkciji ratnog izvještavanja.

Zbog toga smatramo da je danas, gotovo trideset godina nakon završetka rata, davanje Plakete ‘za osobite zasluge u Domovinskom ratu‘ radiju koji u to vrijeme nije ni postojao, besmislen i neutemeljen čin", stajalo je u otvorenom pismu koje je odaslano medijima i Stipi Petrini, predsjedniku Županijske skupštine.

Osnivač i direktor Radio Ritma, Mišo Bijelić, danas nije bio raspoložen za komentiranje reakcije Radio Šibenika niti dodjelu županijske Plakete.

- Nije potrebno trošiti riječi, trebali bismo uskoro izaći s priopćenjem - poručio nam je kratko Bijelić, natuknuvši da su čitatelji u komentarima na društvenim mrežama jučer i sami rekli što misle o tome.

‘Dodjela plakete Radio Ritmu za doprinos u Domovinskom ratu je besmislen čin‘

Iz Ureda za protokol i odnose s javnošću Šibensko-kninske županije doznali smo da je Radio Ritam za županijsku nagradu predložio Obrt za kreativne djelatnosti iz Šibenika – Tempus, a članovi Odbora za nagrade i priznanja Županijske skupštine, koji su prihvatili inicijativu i stavili prijedlog na skupštinsko glasanje su županijski vijećnici Zdravko Šegan, Goran Mladenović, Branko Dželalija, Ante Vrcić, Ivica Bratić i Joso Smolić te predsjednica Odbora Ilijana Bilješko Štrus.

"Odbor za nagrade i priznanja je na 3. sjednici Odbora, koja se održala 11. travnja 2024. u prostorijama Šibensko-kninske županije, jednoglasno odlučio predložiti Županijskoj skupštini da se Plaketa Šibensko-kninske županije dodijeli Radio Ritmu. Kao jedan od predloženih za nagradu Šibensko-kninske županije, Joso Smolić nije nazočio 3. sjednici Odbora za nagrade i priznanja. Na 27. sjednici Županijske skupštine Šibensko-kninske županije, koja se održala 13. svibnja 2024., Prijedlog Odluke o dodjeli  Plakete Šibensko-kninske županije Radio Ritmu prihvaćen je većinom glasova", odgovorili su nam iz Županije.

Radio Ritam svoje korijene vuče iz Radio Šubićevca kojega je Mišo Bijelić osnovao 1987. godine. Kako tada nije bilo moguće imati privatnu radio-postaju, Radio Šubićevac morao se prilagoditi tadašnjim zakonima pa je 1990. preimenovan u Omladinski radio. Donošenjem Zakona o elektroničkim medijima 1996. godine radio opet dobiva novi naziv, Radio Ritam, kao i službenu koncesiju.

 

28. svibanj 2024 17:14