StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024‘sigurni‘ mandati

Paus i Posavec dobili pozive iz HDZ-a pa ‘povukli ručnu‘; Izvor iz SDP-a: Blok protiv HDZ-a? Točno je, razgovaramo...

Piše Ivanka Toma/JL
18. travnja 2024. - 21:37

Još tijekom izborne noći, prije nego su se prebrojali svi glasovi, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i međimurski župan Matija Posavec (NPS) dobili su pozive iz HDZ-a s ponudom za postizbornu koaliciju, piše Jutarnji list. 

Premda su tijekom predizborne kampanje obojica davali nedvosmislene izjave kako neće koalirati s HDZ-om, nego bi podržali isključivo lijevu vladu, za sada su, čini se, povukli ručnu.

To ne znači, kažu neslužbeno suradnici Pausa i Posavca, da su spremni podržati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za mandatara koji bi zauzvrat razriješio Ivana Turudića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, ali se ne može ni reći da bi blok protiv HDZ-a koji okuplja SDP mogao računati sa sigurnih 57 mandata.

U te "sigurne" mandate ubrojila bi se 42 osvojenih na listama koalicije Rijeke pravde, 2 mandata IDS-a, 2 mandata liste župana Posavca, jedan Fokusa, te 10 mandata Možemo! koji bi iz Sabora podržali manjinsku SDP-ovu vladu.

Kada bi im se pridružilo još 11 zastupnika koje su osvojili Most i Suverenisti, blok protiv HDZ-a bi se popeo na 68 zastupnika i za većinu bi im trebale samo manjine.

Izvor iz vrha SDP-a o ovoj nam je temi kratko kazao da je "točno da se razgovara", ali za sada ništa više od toga.

Izvor iz SDP-a ranije je rekao da su se SDP-ovcima u četvrtak tijekom dana javljali članovi Domovinskog pokreta s porukama da ne odustaju od pokušaja formiranja vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:31