stdClass Object ( [id] => 1384927 [title] => Velikog vojvodu Luksemburga na prijestolju će naslijediti sin Guillaumeu. Princ je u braku s groficom Stephanie... [alias] => velikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131 [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posljednjih nešto više od deset godina četvero europskih monarha odreklo se prijestolja i krunu prepustilo svojim nasljednicima. Nizozemska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II. abdicirali su 2013. godine, prijestolja su prepustili sljedećoj generaciji, kraljevima Willem-Alexanderu i Philippeu.

Abdikacija je postala normalna u nizozemskoj dinastiji Orange-Nassau, Beatrixina majka Juliana, kao i baka Wilhelmina, odstupile su s prijestolja i godinama uživale u mirovini, kao što to čini i Beatrix. Albert II. bio je prvi belgijski kralj koji je dobrovoljno abdicirao otkako je Belgija stekla neovisnost 1830. godine, a tek je sedam godina nakon abdikacije konačno službeno priznao izvanbračnu kćer Delphine Boël koja je postala princeza.

Godinu nakon Beatrix i Alberta abdicirao je španjolski kralj Juan Carlos, svojevremeno vrlo popularan zbog načina na koji je usmjerio Španjolsku od diktature u demokraciju i onemogućio vojni državni udar 1981. godine. Premda je abdikaciju opravdao lošim zdravljem, pravi razlog ležao je u nizu skandala, izvanbračnih afera, optužbi za korupciju, zbog čega je 2020. otišao u dobrovoljno izgnanstvo i tek povremeno dolazi u Španjolsku. Naslijedio ga je sin Felipe, koji nastoji vratiti ugled dinastiji Bourbon.

U siječnju ove godine, nakon 52 godine na prijestolju, abdicirala je kraljica Margareta II., prvi danski monarh koji se odrekao prijestolja u gotovo devet stoljeća. Krunu je prepustila nasljedniku Frederiku. U dogledno će vrijeme u još jednoj europskoj monarhiji doći do promjene vlada, luksemburški veliki vojvoda Henri najavio je da već ima određen datum abdikacije, ali ga nije htio javno otkriti.

---

image

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa

Ludovic Marin/Afp
---

- Sve je isplanirano obiteljskim dogovorom, smatram da je jako važno dati perspektivu mladim ljudima – rekao je u razgovoru za belgijski list La Libre veliki vojvoda koji je 16. travnja proslavio 69. rođendan, a prijestolje će prepustiti najstarijem sinu, 42-godišnjem princu Guillaumeu.

Veliki vojvoda Henri na prijestolju je od listopada 2000. godine, on i supruga, 68-godišnja velika vojvotkinja Maria Teresa, imaju petero djece. Uz Gillaumea to su 39-godišnji princ Felix, 37-godišnji princ Louis, 33-godišnja princeza Alexandra i 31-godišnji princ Sebastien.

Planirana abdikacija nije nikakva novost u Luksemburgu, 1919. velika vojvotkinja Marie-Adelaide odrekla se prijestolja u korist svoje mlađe sestre Charlotte, ona je krunu prepustila svome sinu, velikom vojvodi Jeanu 1964. godine, a on je to isto napravio 2000. u korist svoga sina, sadašnjeg velikog vojvode Henrija.

---

image

Velika vojvotkinja Charlote potpisuje abdikaciju 12. studenoga 1964., naslijedio ju je sin Jean

/Afp
---

Prije preuzimanja dužnosti državnog poglavara, Henri se, kao i brojni drugi europski i svjetski prinčevi, školovao u poznatoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst te studirao političke znanosti na Institutu za međunarodne studije u Švicarskoj. Kao i pripadnici brojnih drugih europskih kraljevskih kuća, i veliki vojvoda Henri je u srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji, on i pokojna kraljica Elizabeta II. su rođaci u trećem koljenu jer su po različitim linijama potomci danskog kralja Christiana IX.

Henrijeva majka, belgijska princeza Joséphine-Charlotte, bila je prvo dijete belgijskog kralja Leopolda III., sestra kralja Baudouina i kralja Alberta II., teta sadašnjeg kralja Philippea. Bila je i prva rođakinja norveškog kralja Haralda V., druga rođakinja danske kraljice Margarete II. i treća rođakinja po majčinoj liniji kraljice Elizabete II.

---

image

Veliki vojvoda Jean i velika vojvotkinja Josephine-Charlotte 1955. godine

-/Afp
---

Henrijeva supruga Maria Teresa rođena je Kubanka, njezini su roditelji potomci španjolskih obitelji, njezin djed Agustín Batista y González de Mendoza bio je osnivač najmoćnije kubanske banke prije revolucije. Maria Teresa i Henri su se upoznali na sveučilištu u Ženevi, gdje su oboje studirali političke znanosti, a vjenčali su se u veljači 1981. godine. Velika vojvotkinja uključena je u brojne humanitarne aktivnosti, ambasadorica je UNESCO-a i UNICEF-a, a 2019. pokrenula je inicijativu "Stand Speak Rise Up!" za okončanje seksualnog nasilja.

Princ Guillaume Jean Joseph Marie, koji će sjesti na prijestolje nakon očeve abdikacije, kad god to bilo, je poput oca i djeda pohađao vojnu akademiju Sandhurst, studirao u Švicarskoj, a u listopadu 2012. vjenčao se s groficom Stephanie de Lannoy, koja će preuzeti titulu svoje svekrve i postati velika vojvotkinja. Par ima dva sina, princ Charles rođen je u svibnju 2020, a princ Francois u ožujku prošle godine. Njih dvojica su drugi i treći u nasljednom redu za luksemburško prijestolje.

---

image

Princ Guillaume i princeza Stephanie u Amsterdamu u travnju 2013. na krunidbi nizozemskog kralja Willem-Alexandera

Carl Court/Afp
---

Prince Félix Léopold Marie Guillaume rođen je u lipnju 1984. u istoj bolnici kao i njegov stariji brat, zapravo velika vojvotkinja Maria Teresa svih petero djece rodila je u istoj bolnici. Felix je četvrti u nasljednom redu na prijestolje, a u rujnu 2013. vjenčao se s Njemicom Claire Lademacher, koja je, kao i jetrva Stephanie, za crkveno vjenčanje odabrala kreaciju slavnog dizajnera Elieja Saaba.

Od vjenčanja par živi na jugu Francuske u Chateau Les Crostes, vinariji koja je niz godina u vlasništvu obitelji Lademacher. Felix i Claire imaju troje djece, princeza Amalia rođena je u lipnju 2014., princ Liam u studenome 2016., a princ Balthazar u siječnju ove godine.

Princ Louis Xavier Marie Guillaume rođen je u kolovozu 1986. godine, treće je dijete velikog vojvode i vojvotkinje, ali nije u nasljednom redu na prijestolje, tog se prava odrekao prije vjenčanja s Tessy Antony 2006. godine. U ožujku te godine Tessy je rodila njihovog prvog sina Gabriela, a par se vjenčao u rujnu 2006. godine. Premda je Louis zadržao titulu princa Luksemburga i kraljevske visosti, njegova supruga i sin su dobili prezime de Nassau bez titula.

---

image

Princ Louis, princeza Alexandra, princ Guillaume, velika vojvotkinja Maria Teresa, veliki vojvoda Henri, princ Sebastien i princ Felix u srpnju 2006. na proslavi srebrnog pira vojvodskog para

Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia
---

Njihov drugi sin Noah rođen je u rujnu 2007., a na luksemburški nacionalni dan 23. lipnja 2009. godine, Tessy je dobila titulu princeze Luksemburga i kraljevske visosti, a njezina i Louisova djeca titule prinčeva Nassaua i kraljevskih visosti. Obitelj je živjela u Londonu, a luksemburški dvor je u siječnju 2017. objavio da su se Louis i Tessy razišli. Brakorazvodna parnica vodila se u Londonu i razvod je okončan u travnju 2019. godine.

U travnju 2021. dvor je objavio da se princ Louis zaručio s Francuskinjom Scarlett-Lauren Sirgue, kćerkom Pierrea Sirguea, odvjetnika i bivšeg člana francuske skupštine iz desničarske Nacionalne fronte, i odvjetnice Scarlett Berrebi. U veljači 2022. objavljeno je da su princ Louis i Scarlett-Lauren raskinuli zaruke.

Princeza Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine rođena je u veljači 1991. godine, jedina je kći luksemburškog vojvodskog para, sedma je u nasljednom redu na prijestolje, iza nećaka Liama. Školovala se u Luksemburgu, SAD-u i Francuskoj, govori francuski, engleski, njemački, talijanski i španjolski.

---

image

Princeza Alexandra i francuski poduzetnik Nicolas Bagory vjenčali su se u travnju prošle godine

Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia/Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia
---

U travnju prošle godine udala se za francuskog poduzetnika Nicolasa Bagoryja, i ona je nosila vjenčanicu s potpisom Elie Saab. Kao i braća, princeza Alexandra govori nekoliko jezika i aktivna u različitim sportovima, uključujući skijanje na vodi, gimnastiku i tenis, pokroviteljica je luksemburške lige za zaštitu životinja i udruge slijepih.

Princ Sébastien Henri Marie Guillaume, najmlađi od petero djece, rođen je u travnju 1992. godine, a kao i ostali muški članovi obitelji, školovao se i u vojnoj akademiji Sandhurst nakon čega je postao časnik luksemburške vojske. Poznat je po svom ragbijaškom umijeću, igrao je za svoju sveučilišnu momčadi i U-18 reprezentaciju.

Inače, Luksemburg je jedino svjetsko suvereno vojvodstvo i od 1815. godine je imao devet monarha, uključujući sadašnjeg velikog vojvodu čija je uloga državnog poglavara, simbola jedinstva i jamca nacionalne neovisnosti definirana ustavom. Nakon promjena ustava u prosincu 2008. godine, do kojih je došlo zbog Henrijevog odbijanja da odobri zakon o legalizaciji eutanazije, više nije neophodno da veliki vojvoda formalno odobrava zakone, ali njegov zadatak da ih proglasi i dalje je na snazi.

---

image

Veliki vojvoda Henri prisegnuo je 7. listopada 2000. godine, uz njega je supruga Maria Teresa

Philippe Huguen/Afp
---

Luksemburška vladajuća kuća samo je jednom prije pokušala blokirati odluku parlamenta, kad je velika vojvotkinja Marie-Adelaide 1912. odbila potpisati zakon kojim bi se smanjila uloga katoličkih svećenika u obrazovnom sustavu. Veliki vojvoda ne prima plaću, ali obitelj godišnje dobiva 300.000 zlatnih franaka, oko 280.000 eura, za funkcioniranje, a u luksemburški godišnji proračun uključeno je oko deset milijuna eura za troškove domaćinstva velikog vojvode.

Veliko vojvodstvo Luksemburg, jedna je od šest država osnivača Europske unije i jedna od zemalja s najvećim bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika u svijetu, a procjenjuje se da bogatstvo kraljevske obitelji iznosi oko četiri milijarde dolara, luksemburška kraljevska obitelj druga je najbogatija među europskim monarhijama, bogatija je samo ona lihtenštajnska.

Veliki vojvoda s obitelji živi u dvorcu Berg, a ima i kuću za odmor u Cabassonu, selu u južnoj Francuskoj. Premda obitelj ne prate veći skandali, mediji su bavili navodno lošim odnosima Henrijeve supruge Marije Terese i njezine svekrve Josephine-Charlotte, kao i službenim izvješćem iz siječnja 2020. godine, takozvanim Waringo izvješćem, o problemima s osobljem u palači, što je rezultiralo brojnim otkazima i atmosferom straha.

---

image

Obiteljski portret iz 2009. godine

Niv/Sipa Press/Profimedia/Niv/Sipa Press/Profimedia
---

Izvješće je sugeriralo da najvažnije odluke o osoblju donosi velika vojvotkinja Maria Teresa, te da nije bilo podjele osoblja za privatne i službene funkcije, kao i da se ne može utvrditi jesu li privatne aktivnosti vojvodskog para financirane od strane države ili ne. U izvješću se pozvalo na reformu monarhije, a dvor je odgovorio kako će u interesu veće transparentnosti i modernizacije konstruktivno pridonijeti implementaciji predloženih poboljšanja.

U veljači 2011. godine veliki vojvoda Henri je primljen u bolnicu gdje mu je na kardiologiji obavljen zahvat širenja krvnih žila, a izašao je već sljedećeg dana. Imaju li njegovi zdravstveni problemi veze s najavljenom abdikacijom, zasad nije poznato.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europske monarhije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => europske monarhije 2 0 10024 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-23 12:34:24 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 12:18:43 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2024-04-30 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Velikog vojvodu Luksemburga na prijestolju će naslijediti sin Guillaumeu. Princ je u braku s groficom Stephanie... page_title=Velikog vojvodu Luksemburga na prijestolju će naslijediti sin Guillaumeu. Princ je u braku s groficom Stephanie... [metakey] => europske monarhije, luksemburška kraljevska obitelj, veliki vojvoda henri, Guillaume Jean Joseph Marie [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993584.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993690.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26809837.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/24836402.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993574.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993575.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993578.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993579.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993580.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993581.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993582.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993583.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993586.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993588.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993589.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993590.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993688.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993673.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993692.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993702.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Thomas Lohnes\/Ddp Images Via Afp","Utrecht Robin\/abacapress.com\/Profimedia","Ludovic Marin\/Afp","Toby Melville\/Afp","Benoit Doppagne\/Afp","Gabriel Bouys\/Afp","Laurie Dieffembacq\/Belga Via Afp","Emmanuel Dunand\/Afp","Gabriel Bouys\/Afp","Anthony Dehez\/Belga Via Afp","Carl Court\/Afp","Nicolas Lambert\/Belga Via Afp","Horst Ossinger\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Philippe Huguen\/Afp","-\/Afp","\/Afp","Cour Grand-ducale\/Marion Dessard Via Bestimage\/Bestimage\/Profimedia\/Cour Grand-ducale\/Marion Dessard Via Bestimage\/Bestimage\/Profimedia","Olivier Huitel\/Pacific Coast News\/Profimedia\/Olivier Huitel\/Pacific Coast News\/Profimedia","Niv\/Sipa Press\/Profimedia\/Niv\/Sipa Press\/Profimedia","Jean-christophe Verhaegen\/Afp\/Profimedia\/Jean-christophe Verhaegen\/Afp\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Princ Guillaume i njegov otac, veliki vojvoda Henri 2006. godine. Henri je najavio da \u0107e abdicirati u korist svog nasljednika<\/p>","

Veliki vojvoda Henri, velika vojvotkinja Maria Teresa, princ Guillaume, princeza Stephanie, prince Louis, princeza Alexandra i princ Sebastian u lipnju 2019. godine<\/p>","

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa<\/p>","

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa na krunidbi britanskog kralja Charles III. u svibnju pro\u0161le godine<\/p>","

Belgijska kraljica Mathilde, veliki vojvoda Henri, kralj Philippe i velika vojvotkinja Maria Teresa<\/p>","

Veliki vojvoda Henri i \u0161panjolski kralj Felipe VI.<\/p>","

Nizozemski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe i luksembur\u0161ki veliki vojvoda Henri<\/p>","

Britanska princeza Kate se tijekom posjeta Luksemburgu dru\u017eila s princom Guillaumeom i njegovom suprugom, princezom Stephanie<\/p>","

Veliki vojvoda Henri sa suprugom i drugim \u010dlanovima obitelji kod pape Frane u o\u017eujku 2016. godine<\/p>","

Claire Lademacher i princ Felix<\/p>","

Princ Guillaume i princeza Stephanie u Amsterdamu u travnju 2013. na krunidbi nizozemskog kralja Willem-Alexandera<\/p>","

Stephanie i Guillaume, budu\u0107i veliki vojvoda i vojvotkinja, vjen\u010dali su se u listopadu 2012. godine<\/p>","

Veliki vojvoda Jean i njegova supruga, velika vojvotkinja Josephine-Charlotte u prosincu 199. godine. Sljede\u0107e godine Jean je abdicirao i prijestolje prepustio sinu Henriju<\/p>","

Veliki vojvoda Henri prisegnuo je 7. listopada 2000. godine, uz njega je supruga Maria Teresa<\/p>","

Veliki vojvoda Jean i velika vojvotkinja Josephine-Charlotte 1955. godine<\/p>","

Velika vojvotkinja Charlote potpisuje abdikaciju 12. studenoga 1964., naslijedio ju je sin Jean<\/p>","

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa u sije\u010dnju 2020. godine<\/p>","

Princeza Alexandra i francuski poduzetnik Nicolas Bagory vjen\u010dali su se u travnju pro\u0161le godine<\/p>","

Obiteljski portret iz 2009. godine<\/p>","

Princ Louis, princeza Alexandra, princ Guillaume, velika vojvotkinja Maria Teresa, veliki vojvoda Henri, princ Sebastien i princ Felix u srpnju 2006. na proslavi srebrnog pira vojvodskog para<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:53","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26993584_1920.jpg":"1920x1080","k_26993584_1280.jpg":"1280x1280","k_26993584_1024.jpg":"1024x1024","k_26993584_640.jpg":"640x640","k_26993584_480.jpg":"480x480","k_26993584_340.jpg":"340x340","k_26993584_220.jpg":"220x220","o_26993584_1280.jpg":"1280x851","o_26993584_1024.jpg":"1024x681","o_26993584_640.jpg":"640x425","o_26993584_480.jpg":"480x319","o_26993584_340.jpg":"340x226","o_26993584_220.jpg":"220x146","h_26993584_1280.jpg":"1280x854","h_26993584_1024.jpg":"1024x683","h_26993584_640.jpg":"640x427","h_26993584_480.jpg":"480x320","h_26993584_340.jpg":"340x227","h_26993584_220.jpg":"220x147","pp_26993584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993584_640.jpg":"640x814","pp_26993584_480.jpg":"480x611","pp_26993584_340.jpg":"340x432","pp_26993584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993690_1920.jpg":"1920x1080","k_26993690_1280.jpg":"1280x1280","k_26993690_1024.jpg":"1024x1024","k_26993690_640.jpg":"640x640","k_26993690_480.jpg":"480x480","k_26993690_340.jpg":"340x340","k_26993690_220.jpg":"220x220","o_26993690_1280.jpg":"1280x853","o_26993690_1024.jpg":"1024x682","o_26993690_640.jpg":"640x426","o_26993690_480.jpg":"480x320","o_26993690_340.jpg":"340x226","o_26993690_220.jpg":"220x146","h_26993690_1280.jpg":"1280x854","h_26993690_1024.jpg":"1024x683","h_26993690_640.jpg":"640x427","h_26993690_480.jpg":"480x320","h_26993690_340.jpg":"340x227","h_26993690_220.jpg":"220x147","pp_26993690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993690_640.jpg":"640x814","pp_26993690_480.jpg":"480x611","pp_26993690_340.jpg":"340x432","pp_26993690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809837_1920.jpg":"1920x1080","k_26809837_1280.jpg":"1280x1280","k_26809837_1024.jpg":"1024x1024","k_26809837_640.jpg":"640x640","k_26809837_480.jpg":"480x480","k_26809837_340.jpg":"340x340","k_26809837_220.jpg":"220x220","o_26809837_1280.jpg":"1280x853","o_26809837_1024.jpg":"1024x682","o_26809837_640.jpg":"640x426","o_26809837_480.jpg":"480x320","o_26809837_340.jpg":"340x226","o_26809837_220.jpg":"220x146","h_26809837_1280.jpg":"1280x854","h_26809837_1024.jpg":"1024x683","h_26809837_640.jpg":"640x427","h_26809837_480.jpg":"480x320","h_26809837_340.jpg":"340x227","h_26809837_220.jpg":"220x147","pp_26809837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809837_640.jpg":"640x814","pp_26809837_480.jpg":"480x611","pp_26809837_340.jpg":"340x432","pp_26809837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3343","hd_24836402_1920.jpg":"1920x1080","k_24836402_1280.jpg":"1280x1280","k_24836402_1024.jpg":"1024x1024","k_24836402_640.jpg":"640x640","k_24836402_480.jpg":"480x480","k_24836402_340.jpg":"340x340","k_24836402_220.jpg":"220x220","o_24836402_1280.jpg":"1280x2228","o_24836402_1024.jpg":"1024x1782","o_24836402_640.jpg":"640x1114","o_24836402_480.jpg":"480x835","o_24836402_340.jpg":"340x591","o_24836402_220.jpg":"220x383","h_24836402_1280.jpg":"1280x854","h_24836402_1024.jpg":"1024x683","h_24836402_640.jpg":"640x427","h_24836402_480.jpg":"480x320","h_24836402_340.jpg":"340x227","h_24836402_220.jpg":"220x147","pp_24836402_1280.jpg":"1280x1628","pp_24836402_1024.jpg":"1024x1303","pp_24836402_640.jpg":"640x814","pp_24836402_480.jpg":"480x611","pp_24836402_340.jpg":"340x432","pp_24836402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_26993574_1920.jpg":"1920x1080","k_26993574_1280.jpg":"1280x1280","k_26993574_1024.jpg":"1024x1024","k_26993574_640.jpg":"640x640","k_26993574_480.jpg":"480x480","k_26993574_340.jpg":"340x340","k_26993574_220.jpg":"220x220","o_26993574_1280.jpg":"1280x866","o_26993574_1024.jpg":"1024x693","o_26993574_640.jpg":"640x433","o_26993574_480.jpg":"480x325","o_26993574_340.jpg":"340x230","o_26993574_220.jpg":"220x148","h_26993574_1280.jpg":"1280x854","h_26993574_1024.jpg":"1024x683","h_26993574_640.jpg":"640x427","h_26993574_480.jpg":"480x320","h_26993574_340.jpg":"340x227","h_26993574_220.jpg":"220x147","pp_26993574_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993574_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993574_640.jpg":"640x814","pp_26993574_480.jpg":"480x611","pp_26993574_340.jpg":"340x432","pp_26993574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2867","hd_26993575_1920.jpg":"1920x1080","k_26993575_1280.jpg":"1280x1280","k_26993575_1024.jpg":"1024x1024","k_26993575_640.jpg":"640x640","k_26993575_480.jpg":"480x480","k_26993575_340.jpg":"340x340","k_26993575_220.jpg":"220x220","o_26993575_1280.jpg":"1280x1911","o_26993575_1024.jpg":"1024x1529","o_26993575_640.jpg":"640x955","o_26993575_480.jpg":"480x716","o_26993575_340.jpg":"340x507","o_26993575_220.jpg":"220x328","h_26993575_1280.jpg":"1280x854","h_26993575_1024.jpg":"1024x683","h_26993575_640.jpg":"640x427","h_26993575_480.jpg":"480x320","h_26993575_340.jpg":"340x227","h_26993575_220.jpg":"220x147","pp_26993575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993575_640.jpg":"640x814","pp_26993575_480.jpg":"480x611","pp_26993575_340.jpg":"340x432","pp_26993575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993578_1920.jpg":"1920x1080","k_26993578_1280.jpg":"1280x1280","k_26993578_1024.jpg":"1024x1024","k_26993578_640.jpg":"640x640","k_26993578_480.jpg":"480x480","k_26993578_340.jpg":"340x340","k_26993578_220.jpg":"220x220","o_26993578_1280.jpg":"1280x853","o_26993578_1024.jpg":"1024x682","o_26993578_640.jpg":"640x426","o_26993578_480.jpg":"480x320","o_26993578_340.jpg":"340x226","o_26993578_220.jpg":"220x146","h_26993578_1280.jpg":"1280x854","h_26993578_1024.jpg":"1024x683","h_26993578_640.jpg":"640x427","h_26993578_480.jpg":"480x320","h_26993578_340.jpg":"340x227","h_26993578_220.jpg":"220x147","pp_26993578_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993578_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993578_640.jpg":"640x814","pp_26993578_480.jpg":"480x611","pp_26993578_340.jpg":"340x432","pp_26993578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_26993579_1920.jpg":"1920x1080","k_26993579_1280.jpg":"1280x1280","k_26993579_1024.jpg":"1024x1024","k_26993579_640.jpg":"640x640","k_26993579_480.jpg":"480x480","k_26993579_340.jpg":"340x340","k_26993579_220.jpg":"220x220","o_26993579_1280.jpg":"1280x906","o_26993579_1024.jpg":"1024x724","o_26993579_640.jpg":"640x453","o_26993579_480.jpg":"480x339","o_26993579_340.jpg":"340x240","o_26993579_220.jpg":"220x155","h_26993579_1280.jpg":"1280x854","h_26993579_1024.jpg":"1024x683","h_26993579_640.jpg":"640x427","h_26993579_480.jpg":"480x320","h_26993579_340.jpg":"340x227","h_26993579_220.jpg":"220x147","pp_26993579_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993579_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993579_640.jpg":"640x814","pp_26993579_480.jpg":"480x611","pp_26993579_340.jpg":"340x432","pp_26993579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26993580_1920.jpg":"1920x1080","k_26993580_1280.jpg":"1280x1280","k_26993580_1024.jpg":"1024x1024","k_26993580_640.jpg":"640x640","k_26993580_480.jpg":"480x480","k_26993580_340.jpg":"340x340","k_26993580_220.jpg":"220x220","o_26993580_1280.jpg":"1280x852","o_26993580_1024.jpg":"1024x681","o_26993580_640.jpg":"640x426","o_26993580_480.jpg":"480x319","o_26993580_340.jpg":"340x226","o_26993580_220.jpg":"220x146","h_26993580_1280.jpg":"1280x854","h_26993580_1024.jpg":"1024x683","h_26993580_640.jpg":"640x427","h_26993580_480.jpg":"480x320","h_26993580_340.jpg":"340x227","h_26993580_220.jpg":"220x147","pp_26993580_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993580_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993580_640.jpg":"640x814","pp_26993580_480.jpg":"480x611","pp_26993580_340.jpg":"340x432","pp_26993580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26993581_1920.jpg":"1920x1080","k_26993581_1280.jpg":"1280x1280","k_26993581_1024.jpg":"1024x1024","k_26993581_640.jpg":"640x640","k_26993581_480.jpg":"480x480","k_26993581_340.jpg":"340x340","k_26993581_220.jpg":"220x220","o_26993581_1280.jpg":"1280x852","o_26993581_1024.jpg":"1024x681","o_26993581_640.jpg":"640x426","o_26993581_480.jpg":"480x319","o_26993581_340.jpg":"340x226","o_26993581_220.jpg":"220x146","h_26993581_1280.jpg":"1280x854","h_26993581_1024.jpg":"1024x683","h_26993581_640.jpg":"640x427","h_26993581_480.jpg":"480x320","h_26993581_340.jpg":"340x227","h_26993581_220.jpg":"220x147","pp_26993581_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993581_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993581_640.jpg":"640x814","pp_26993581_480.jpg":"480x611","pp_26993581_340.jpg":"340x432","pp_26993581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_26993582_1920.jpg":"1920x1080","k_26993582_1280.jpg":"1280x1280","k_26993582_1024.jpg":"1024x1024","k_26993582_640.jpg":"640x640","k_26993582_480.jpg":"480x480","k_26993582_340.jpg":"340x340","k_26993582_220.jpg":"220x220","o_26993582_1280.jpg":"1280x1923","o_26993582_1024.jpg":"1024x1538","o_26993582_640.jpg":"640x961","o_26993582_480.jpg":"480x721","o_26993582_340.jpg":"340x510","o_26993582_220.jpg":"220x330","h_26993582_1280.jpg":"1280x854","h_26993582_1024.jpg":"1024x683","h_26993582_640.jpg":"640x427","h_26993582_480.jpg":"480x320","h_26993582_340.jpg":"340x227","h_26993582_220.jpg":"220x147","pp_26993582_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993582_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993582_640.jpg":"640x814","pp_26993582_480.jpg":"480x611","pp_26993582_340.jpg":"340x432","pp_26993582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2884","hd_26993583_1920.jpg":"1920x1080","k_26993583_1280.jpg":"1280x1280","k_26993583_1024.jpg":"1024x1024","k_26993583_640.jpg":"640x640","k_26993583_480.jpg":"480x480","k_26993583_340.jpg":"340x340","k_26993583_220.jpg":"220x220","o_26993583_1280.jpg":"1280x1922","o_26993583_1024.jpg":"1024x1538","o_26993583_640.jpg":"640x961","o_26993583_480.jpg":"480x721","o_26993583_340.jpg":"340x510","o_26993583_220.jpg":"220x330","h_26993583_1280.jpg":"1280x854","h_26993583_1024.jpg":"1024x683","h_26993583_640.jpg":"640x427","h_26993583_480.jpg":"480x320","h_26993583_340.jpg":"340x227","h_26993583_220.jpg":"220x147","pp_26993583_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993583_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993583_640.jpg":"640x814","pp_26993583_480.jpg":"480x611","pp_26993583_340.jpg":"340x432","pp_26993583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"907x1377","hd_26993586_1920.jpg":"1920x1080","k_26993586_1280.jpg":"1280x1280","k_26993586_1024.jpg":"1024x1024","k_26993586_640.jpg":"640x640","k_26993586_480.jpg":"480x480","k_26993586_340.jpg":"340x340","k_26993586_220.jpg":"220x220","o_26993586_1280.jpg":"1280x1943","o_26993586_1024.jpg":"1024x1554","o_26993586_640.jpg":"640x971","o_26993586_480.jpg":"480x728","o_26993586_340.jpg":"340x516","o_26993586_220.jpg":"220x334","h_26993586_1280.jpg":"1280x854","h_26993586_1024.jpg":"1024x683","h_26993586_640.jpg":"640x427","h_26993586_480.jpg":"480x320","h_26993586_340.jpg":"340x227","h_26993586_220.jpg":"220x147","pp_26993586_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993586_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993586_640.jpg":"640x814","pp_26993586_480.jpg":"480x611","pp_26993586_340.jpg":"340x432","pp_26993586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1419","hd_26993588_1920.jpg":"1920x1080","k_26993588_1280.jpg":"1280x1280","k_26993588_1024.jpg":"1024x1024","k_26993588_640.jpg":"640x640","k_26993588_480.jpg":"480x480","k_26993588_340.jpg":"340x340","k_26993588_220.jpg":"220x220","o_26993588_1280.jpg":"1280x946","o_26993588_1024.jpg":"1024x756","o_26993588_640.jpg":"640x473","o_26993588_480.jpg":"480x354","o_26993588_340.jpg":"340x251","o_26993588_220.jpg":"220x162","h_26993588_1280.jpg":"1280x854","h_26993588_1024.jpg":"1024x683","h_26993588_640.jpg":"640x427","h_26993588_480.jpg":"480x320","h_26993588_340.jpg":"340x227","h_26993588_220.jpg":"220x147","pp_26993588_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993588_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993588_640.jpg":"640x814","pp_26993588_480.jpg":"480x611","pp_26993588_340.jpg":"340x432","pp_26993588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2469","hd_26993589_1920.jpg":"1920x1080","k_26993589_1280.jpg":"1280x1280","k_26993589_1024.jpg":"1024x1024","k_26993589_640.jpg":"640x640","k_26993589_480.jpg":"480x480","k_26993589_340.jpg":"340x340","k_26993589_220.jpg":"220x220","o_26993589_1280.jpg":"1280x1646","o_26993589_1024.jpg":"1024x1316","o_26993589_640.jpg":"640x823","o_26993589_480.jpg":"480x617","o_26993589_340.jpg":"340x437","o_26993589_220.jpg":"220x282","h_26993589_1280.jpg":"1280x854","h_26993589_1024.jpg":"1024x683","h_26993589_640.jpg":"640x427","h_26993589_480.jpg":"480x320","h_26993589_340.jpg":"340x227","h_26993589_220.jpg":"220x147","pp_26993589_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993589_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993589_640.jpg":"640x814","pp_26993589_480.jpg":"480x611","pp_26993589_340.jpg":"340x432","pp_26993589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_26993590_1920.jpg":"1920x1080","k_26993590_1280.jpg":"1280x1280","k_26993590_1024.jpg":"1024x1024","k_26993590_640.jpg":"640x640","k_26993590_480.jpg":"480x480","k_26993590_340.jpg":"340x340","k_26993590_220.jpg":"220x220","o_26993590_1280.jpg":"1280x894","o_26993590_1024.jpg":"1024x715","o_26993590_640.jpg":"640x447","o_26993590_480.jpg":"480x335","o_26993590_340.jpg":"340x237","o_26993590_220.jpg":"220x153","h_26993590_1280.jpg":"1280x854","h_26993590_1024.jpg":"1024x683","h_26993590_640.jpg":"640x427","h_26993590_480.jpg":"480x320","h_26993590_340.jpg":"340x227","h_26993590_220.jpg":"220x147","pp_26993590_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993590_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993590_640.jpg":"640x814","pp_26993590_480.jpg":"480x611","pp_26993590_340.jpg":"340x432","pp_26993590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993688_1920.jpg":"1920x1080","k_26993688_1280.jpg":"1280x1280","k_26993688_1024.jpg":"1024x1024","k_26993688_640.jpg":"640x640","k_26993688_480.jpg":"480x480","k_26993688_340.jpg":"340x340","k_26993688_220.jpg":"220x220","o_26993688_1280.jpg":"1280x853","o_26993688_1024.jpg":"1024x682","o_26993688_640.jpg":"640x426","o_26993688_480.jpg":"480x320","o_26993688_340.jpg":"340x226","o_26993688_220.jpg":"220x146","h_26993688_1280.jpg":"1280x854","h_26993688_1024.jpg":"1024x683","h_26993688_640.jpg":"640x427","h_26993688_480.jpg":"480x320","h_26993688_340.jpg":"340x227","h_26993688_220.jpg":"220x147","pp_26993688_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993688_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993688_640.jpg":"640x814","pp_26993688_480.jpg":"480x611","pp_26993688_340.jpg":"340x432","pp_26993688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26993673_1920.jpg":"1920x1080","k_26993673_1280.jpg":"1280x1280","k_26993673_1024.jpg":"1024x1024","k_26993673_640.jpg":"640x640","k_26993673_480.jpg":"480x480","k_26993673_340.jpg":"340x340","k_26993673_220.jpg":"220x220","o_26993673_1280.jpg":"1280x854","o_26993673_1024.jpg":"1024x683","o_26993673_640.jpg":"640x427","o_26993673_480.jpg":"480x320","o_26993673_340.jpg":"340x226","o_26993673_220.jpg":"220x146","h_26993673_1280.jpg":"1280x854","h_26993673_1024.jpg":"1024x683","h_26993673_640.jpg":"640x427","h_26993673_480.jpg":"480x320","h_26993673_340.jpg":"340x227","h_26993673_220.jpg":"220x147","pp_26993673_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993673_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993673_640.jpg":"640x814","pp_26993673_480.jpg":"480x611","pp_26993673_340.jpg":"340x432","pp_26993673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1472","hd_26993692_1920.jpg":"1920x1080","k_26993692_1280.jpg":"1280x1280","k_26993692_1024.jpg":"1024x1024","k_26993692_640.jpg":"640x640","k_26993692_480.jpg":"480x480","k_26993692_340.jpg":"340x340","k_26993692_220.jpg":"220x220","o_26993692_1280.jpg":"1280x981","o_26993692_1024.jpg":"1024x785","o_26993692_640.jpg":"640x490","o_26993692_480.jpg":"480x368","o_26993692_340.jpg":"340x260","o_26993692_220.jpg":"220x168","h_26993692_1280.jpg":"1280x854","h_26993692_1024.jpg":"1024x683","h_26993692_640.jpg":"640x427","h_26993692_480.jpg":"480x320","h_26993692_340.jpg":"340x227","h_26993692_220.jpg":"220x147","pp_26993692_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993692_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993692_640.jpg":"640x814","pp_26993692_480.jpg":"480x611","pp_26993692_340.jpg":"340x432","pp_26993692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1403","hd_26993702_1920.jpg":"1920x1080","k_26993702_1280.jpg":"1280x1280","k_26993702_1024.jpg":"1024x1024","k_26993702_640.jpg":"640x640","k_26993702_480.jpg":"480x480","k_26993702_340.jpg":"340x340","k_26993702_220.jpg":"220x220","o_26993702_1280.jpg":"1280x935","o_26993702_1024.jpg":"1024x748","o_26993702_640.jpg":"640x467","o_26993702_480.jpg":"480x350","o_26993702_340.jpg":"340x248","o_26993702_220.jpg":"220x160","h_26993702_1280.jpg":"1280x854","h_26993702_1024.jpg":"1024x683","h_26993702_640.jpg":"640x427","h_26993702_480.jpg":"480x320","h_26993702_340.jpg":"340x227","h_26993702_220.jpg":"220x147","pp_26993702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993702_640.jpg":"640x814","pp_26993702_480.jpg":"480x611","pp_26993702_340.jpg":"340x432","pp_26993702_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15243864 Threads: 7 Questions: 3174588829 Slow queries: 7115077 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235454074 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/velikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131-1384927 [printLink] => /mozaik/panorama/velikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131-1384927?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757386 [name] => europske monarhije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 13:11:54 [main_article_id] => 0 [alias] => europske-monarhije [link] => /tag/europske-monarhije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757387 [name] => luksemburška kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 13:11:54 [main_article_id] => 0 [alias] => luksemburska-kraljevska-obitelj [link] => /tag/luksemburska-kraljevska-obitelj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757388 [name] => veliki vojvoda henri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 13:11:54 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-vojvoda-henri [link] => /tag/veliki-vojvoda-henri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757389 [name] => Guillaume Jean Joseph Marie [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 13:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => guillaume-jean-joseph-marie [link] => /tag/guillaume-jean-joseph-marie ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europske monarhije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velikog vojvodu Luksemburga na prijestolju će naslijediti sin Guillaumeu. Princ je u braku s groficom Stephanie... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993584.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Thomas Lohnes/Ddp Images Via Afp [mainImageDesc] =>

Princ Guillaume i njegov otac, veliki vojvoda Henri 2006. godine. Henri je najavio da će abdicirati u korist svog nasljednika

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993584.jpg [title] =>

Princ Guillaume i njegov otac, veliki vojvoda Henri 2006. godine. Henri je najavio da će abdicirati u korist svog nasljednika

Thomas Lohnes/Ddp Images Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993690.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri, velika vojvotkinja Maria Teresa, princ Guillaume, princeza Stephanie, prince Louis, princeza Alexandra i princ Sebastian u lipnju 2019. godine

Utrecht Robin/abacapress.com/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26809837.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa

Ludovic Marin/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/24836402.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa na krunidbi britanskog kralja Charles III. u svibnju prošle godine

Toby Melville/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993574.jpg [title] =>

Belgijska kraljica Mathilde, veliki vojvoda Henri, kralj Philippe i velika vojvotkinja Maria Teresa

Benoit Doppagne/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993575.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri i španjolski kralj Felipe VI.

Gabriel Bouys/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993578.jpg [title] =>

Nizozemski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe i luksemburški veliki vojvoda Henri

Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993579.jpg [title] =>

Britanska princeza Kate se tijekom posjeta Luksemburgu družila s princom Guillaumeom i njegovom suprugom, princezom Stephanie

Emmanuel Dunand/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993580.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri sa suprugom i drugim članovima obitelji kod pape Frane u ožujku 2016. godine

Gabriel Bouys/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993581.jpg [title] =>

Claire Lademacher i princ Felix

Anthony Dehez/Belga Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993582.jpg [title] =>

Princ Guillaume i princeza Stephanie u Amsterdamu u travnju 2013. na krunidbi nizozemskog kralja Willem-Alexandera

Carl Court/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993583.jpg [title] =>

Stephanie i Guillaume, budući veliki vojvoda i vojvotkinja, vjenčali su se u listopadu 2012. godine

Nicolas Lambert/Belga Via Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993586.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Jean i njegova supruga, velika vojvotkinja Josephine-Charlotte u prosincu 199. godine. Sljedeće godine Jean je abdicirao i prijestolje prepustio sinu Henriju

Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993588.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri prisegnuo je 7. listopada 2000. godine, uz njega je supruga Maria Teresa

Philippe Huguen/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993589.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Jean i velika vojvotkinja Josephine-Charlotte 1955. godine

-/Afp ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993590.jpg [title] =>

Velika vojvotkinja Charlote potpisuje abdikaciju 12. studenoga 1964., naslijedio ju je sin Jean

/Afp ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993688.jpg [title] =>

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa u siječnju 2020. godine

Cour Grand-ducale/Marion Dessard Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Cour Grand-ducale/Marion Dessard Via Bestimage/Bestimage/Profimedia ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993673.jpg [title] =>

Princeza Alexandra i francuski poduzetnik Nicolas Bagory vjenčali su se u travnju prošle godine

Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia/Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993692.jpg [title] =>

Obiteljski portret iz 2009. godine

Niv/Sipa Press/Profimedia/Niv/Sipa Press/Profimedia ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993702.jpg [title] =>

Princ Louis, princeza Alexandra, princ Guillaume, velika vojvotkinja Maria Teresa, veliki vojvoda Henri, princ Sebastien i princ Felix u srpnju 2006. na proslavi srebrnog pira vojvodskog para

Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posljednjih nešto više od deset godina četvero europskih monarha odreklo se prijestolja i krunu prepustilo svojim nasljednicima. Nizozemska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II. abdicirali su 2013. godine, prijestolja su prepustili sljedećoj generaciji, kraljevima Willem-Alexanderu i Philippeu.

Abdikacija je postala normalna u nizozemskoj dinastiji Orange-Nassau, Beatrixina majka Juliana, kao i baka Wilhelmina, odstupile su s prijestolja i godinama uživale u mirovini, kao što to čini i Beatrix. Albert II. bio je prvi belgijski kralj koji je dobrovoljno abdicirao otkako je Belgija stekla neovisnost 1830. godine, a tek je sedam godina nakon abdikacije konačno službeno priznao izvanbračnu kćer Delphine Boël koja je postala princeza.

Godinu nakon Beatrix i Alberta abdicirao je španjolski kralj Juan Carlos, svojevremeno vrlo popularan zbog načina na koji je usmjerio Španjolsku od diktature u demokraciju i onemogućio vojni državni udar 1981. godine. Premda je abdikaciju opravdao lošim zdravljem, pravi razlog ležao je u nizu skandala, izvanbračnih afera, optužbi za korupciju, zbog čega je 2020. otišao u dobrovoljno izgnanstvo i tek povremeno dolazi u Španjolsku. Naslijedio ga je sin Felipe, koji nastoji vratiti ugled dinastiji Bourbon.

U siječnju ove godine, nakon 52 godine na prijestolju, abdicirala je kraljica Margareta II., prvi danski monarh koji se odrekao prijestolja u gotovo devet stoljeća. Krunu je prepustila nasljedniku Frederiku. U dogledno će vrijeme u još jednoj europskoj monarhiji doći do promjene vlada, luksemburški veliki vojvoda Henri najavio je da već ima određen datum abdikacije, ali ga nije htio javno otkriti.

---

image

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa

Ludovic Marin/Afp
---

- Sve je isplanirano obiteljskim dogovorom, smatram da je jako važno dati perspektivu mladim ljudima – rekao je u razgovoru za belgijski list La Libre veliki vojvoda koji je 16. travnja proslavio 69. rođendan, a prijestolje će prepustiti najstarijem sinu, 42-godišnjem princu Guillaumeu.

Veliki vojvoda Henri na prijestolju je od listopada 2000. godine, on i supruga, 68-godišnja velika vojvotkinja Maria Teresa, imaju petero djece. Uz Gillaumea to su 39-godišnji princ Felix, 37-godišnji princ Louis, 33-godišnja princeza Alexandra i 31-godišnji princ Sebastien.

Planirana abdikacija nije nikakva novost u Luksemburgu, 1919. velika vojvotkinja Marie-Adelaide odrekla se prijestolja u korist svoje mlađe sestre Charlotte, ona je krunu prepustila svome sinu, velikom vojvodi Jeanu 1964. godine, a on je to isto napravio 2000. u korist svoga sina, sadašnjeg velikog vojvode Henrija.

---

image

Velika vojvotkinja Charlote potpisuje abdikaciju 12. studenoga 1964., naslijedio ju je sin Jean

/Afp
---

Prije preuzimanja dužnosti državnog poglavara, Henri se, kao i brojni drugi europski i svjetski prinčevi, školovao u poznatoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst te studirao političke znanosti na Institutu za međunarodne studije u Švicarskoj. Kao i pripadnici brojnih drugih europskih kraljevskih kuća, i veliki vojvoda Henri je u srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji, on i pokojna kraljica Elizabeta II. su rođaci u trećem koljenu jer su po različitim linijama potomci danskog kralja Christiana IX.

Henrijeva majka, belgijska princeza Joséphine-Charlotte, bila je prvo dijete belgijskog kralja Leopolda III., sestra kralja Baudouina i kralja Alberta II., teta sadašnjeg kralja Philippea. Bila je i prva rođakinja norveškog kralja Haralda V., druga rođakinja danske kraljice Margarete II. i treća rođakinja po majčinoj liniji kraljice Elizabete II.

---

image

Veliki vojvoda Jean i velika vojvotkinja Josephine-Charlotte 1955. godine

-/Afp
---

Henrijeva supruga Maria Teresa rođena je Kubanka, njezini su roditelji potomci španjolskih obitelji, njezin djed Agustín Batista y González de Mendoza bio je osnivač najmoćnije kubanske banke prije revolucije. Maria Teresa i Henri su se upoznali na sveučilištu u Ženevi, gdje su oboje studirali političke znanosti, a vjenčali su se u veljači 1981. godine. Velika vojvotkinja uključena je u brojne humanitarne aktivnosti, ambasadorica je UNESCO-a i UNICEF-a, a 2019. pokrenula je inicijativu "Stand Speak Rise Up!" za okončanje seksualnog nasilja.

Princ Guillaume Jean Joseph Marie, koji će sjesti na prijestolje nakon očeve abdikacije, kad god to bilo, je poput oca i djeda pohađao vojnu akademiju Sandhurst, studirao u Švicarskoj, a u listopadu 2012. vjenčao se s groficom Stephanie de Lannoy, koja će preuzeti titulu svoje svekrve i postati velika vojvotkinja. Par ima dva sina, princ Charles rođen je u svibnju 2020, a princ Francois u ožujku prošle godine. Njih dvojica su drugi i treći u nasljednom redu za luksemburško prijestolje.

---

image

Princ Guillaume i princeza Stephanie u Amsterdamu u travnju 2013. na krunidbi nizozemskog kralja Willem-Alexandera

Carl Court/Afp
---

Prince Félix Léopold Marie Guillaume rođen je u lipnju 1984. u istoj bolnici kao i njegov stariji brat, zapravo velika vojvotkinja Maria Teresa svih petero djece rodila je u istoj bolnici. Felix je četvrti u nasljednom redu na prijestolje, a u rujnu 2013. vjenčao se s Njemicom Claire Lademacher, koja je, kao i jetrva Stephanie, za crkveno vjenčanje odabrala kreaciju slavnog dizajnera Elieja Saaba.

Od vjenčanja par živi na jugu Francuske u Chateau Les Crostes, vinariji koja je niz godina u vlasništvu obitelji Lademacher. Felix i Claire imaju troje djece, princeza Amalia rođena je u lipnju 2014., princ Liam u studenome 2016., a princ Balthazar u siječnju ove godine.

Princ Louis Xavier Marie Guillaume rođen je u kolovozu 1986. godine, treće je dijete velikog vojvode i vojvotkinje, ali nije u nasljednom redu na prijestolje, tog se prava odrekao prije vjenčanja s Tessy Antony 2006. godine. U ožujku te godine Tessy je rodila njihovog prvog sina Gabriela, a par se vjenčao u rujnu 2006. godine. Premda je Louis zadržao titulu princa Luksemburga i kraljevske visosti, njegova supruga i sin su dobili prezime de Nassau bez titula.

---

image

Princ Louis, princeza Alexandra, princ Guillaume, velika vojvotkinja Maria Teresa, veliki vojvoda Henri, princ Sebastien i princ Felix u srpnju 2006. na proslavi srebrnog pira vojvodskog para

Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia
---

Njihov drugi sin Noah rođen je u rujnu 2007., a na luksemburški nacionalni dan 23. lipnja 2009. godine, Tessy je dobila titulu princeze Luksemburga i kraljevske visosti, a njezina i Louisova djeca titule prinčeva Nassaua i kraljevskih visosti. Obitelj je živjela u Londonu, a luksemburški dvor je u siječnju 2017. objavio da su se Louis i Tessy razišli. Brakorazvodna parnica vodila se u Londonu i razvod je okončan u travnju 2019. godine.

U travnju 2021. dvor je objavio da se princ Louis zaručio s Francuskinjom Scarlett-Lauren Sirgue, kćerkom Pierrea Sirguea, odvjetnika i bivšeg člana francuske skupštine iz desničarske Nacionalne fronte, i odvjetnice Scarlett Berrebi. U veljači 2022. objavljeno je da su princ Louis i Scarlett-Lauren raskinuli zaruke.

Princeza Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine rođena je u veljači 1991. godine, jedina je kći luksemburškog vojvodskog para, sedma je u nasljednom redu na prijestolje, iza nećaka Liama. Školovala se u Luksemburgu, SAD-u i Francuskoj, govori francuski, engleski, njemački, talijanski i španjolski.

---

image

Princeza Alexandra i francuski poduzetnik Nicolas Bagory vjenčali su se u travnju prošle godine

Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia/Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia
---

U travnju prošle godine udala se za francuskog poduzetnika Nicolasa Bagoryja, i ona je nosila vjenčanicu s potpisom Elie Saab. Kao i braća, princeza Alexandra govori nekoliko jezika i aktivna u različitim sportovima, uključujući skijanje na vodi, gimnastiku i tenis, pokroviteljica je luksemburške lige za zaštitu životinja i udruge slijepih.

Princ Sébastien Henri Marie Guillaume, najmlađi od petero djece, rođen je u travnju 1992. godine, a kao i ostali muški članovi obitelji, školovao se i u vojnoj akademiji Sandhurst nakon čega je postao časnik luksemburške vojske. Poznat je po svom ragbijaškom umijeću, igrao je za svoju sveučilišnu momčadi i U-18 reprezentaciju.

Inače, Luksemburg je jedino svjetsko suvereno vojvodstvo i od 1815. godine je imao devet monarha, uključujući sadašnjeg velikog vojvodu čija je uloga državnog poglavara, simbola jedinstva i jamca nacionalne neovisnosti definirana ustavom. Nakon promjena ustava u prosincu 2008. godine, do kojih je došlo zbog Henrijevog odbijanja da odobri zakon o legalizaciji eutanazije, više nije neophodno da veliki vojvoda formalno odobrava zakone, ali njegov zadatak da ih proglasi i dalje je na snazi.

---

image

Veliki vojvoda Henri prisegnuo je 7. listopada 2000. godine, uz njega je supruga Maria Teresa

Philippe Huguen/Afp
---

Luksemburška vladajuća kuća samo je jednom prije pokušala blokirati odluku parlamenta, kad je velika vojvotkinja Marie-Adelaide 1912. odbila potpisati zakon kojim bi se smanjila uloga katoličkih svećenika u obrazovnom sustavu. Veliki vojvoda ne prima plaću, ali obitelj godišnje dobiva 300.000 zlatnih franaka, oko 280.000 eura, za funkcioniranje, a u luksemburški godišnji proračun uključeno je oko deset milijuna eura za troškove domaćinstva velikog vojvode.

Veliko vojvodstvo Luksemburg, jedna je od šest država osnivača Europske unije i jedna od zemalja s najvećim bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika u svijetu, a procjenjuje se da bogatstvo kraljevske obitelji iznosi oko četiri milijarde dolara, luksemburška kraljevska obitelj druga je najbogatija među europskim monarhijama, bogatija je samo ona lihtenštajnska.

Veliki vojvoda s obitelji živi u dvorcu Berg, a ima i kuću za odmor u Cabassonu, selu u južnoj Francuskoj. Premda obitelj ne prate veći skandali, mediji su bavili navodno lošim odnosima Henrijeve supruge Marije Terese i njezine svekrve Josephine-Charlotte, kao i službenim izvješćem iz siječnja 2020. godine, takozvanim Waringo izvješćem, o problemima s osobljem u palači, što je rezultiralo brojnim otkazima i atmosferom straha.

---

image

Obiteljski portret iz 2009. godine

Niv/Sipa Press/Profimedia/Niv/Sipa Press/Profimedia
---

Izvješće je sugeriralo da najvažnije odluke o osoblju donosi velika vojvotkinja Maria Teresa, te da nije bilo podjele osoblja za privatne i službene funkcije, kao i da se ne može utvrditi jesu li privatne aktivnosti vojvodskog para financirane od strane države ili ne. U izvješću se pozvalo na reformu monarhije, a dvor je odgovorio kako će u interesu veće transparentnosti i modernizacije konstruktivno pridonijeti implementaciji predloženih poboljšanja.

U veljači 2011. godine veliki vojvoda Henri je primljen u bolnicu gdje mu je na kardiologiji obavljen zahvat širenja krvnih žila, a izašao je već sljedećeg dana. Imaju li njegovi zdravstveni problemi veze s najavljenom abdikacijom, zasad nije poznato.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Thomas Lohnes/Ddp Images Via Afp Utrecht Robin/abacapress.com/Profimedia Ludovic Marin/Afp Toby Melville/Afp Benoit Doppagne/Afp Gabriel Bouys/Afp Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp Emmanuel Dunand/Afp Gabriel Bouys/Afp Anthony Dehez/Belga Via Afp Carl Court/Afp Nicolas Lambert/Belga Via Afp Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp Philippe Huguen/Afp -/Afp /Afp Cour Grand-ducale/Marion Dessard Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Cour Grand-ducale/Marion Dessard Via Bestimage/Bestimage/Profimedia Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia/Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia Niv/Sipa Press/Profimedia/Niv/Sipa Press/Profimedia Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia
Thomas Lohnes/Ddp Images Via Afp

Princ Guillaume i njegov otac, veliki vojvoda Henri 2006. godine. Henri je najavio da će abdicirati u korist svog nasljednika

Utrecht Robin/abacapress.com/Profimedia

Veliki vojvoda Henri, velika vojvotkinja Maria Teresa, princ Guillaume, princeza Stephanie, prince Louis, princeza Alexandra i princ Sebastian u lipnju 2019. godine

Ludovic Marin/Afp

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa

Toby Melville/Afp

Veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Maria Teresa na krunidbi britanskog kralja Charles III. u svibnju prošle godine

Benoit Doppagne/Afp

Belgijska kraljica Mathilde, veliki vojvoda Henri, kralj Philippe i velika vojvotkinja Maria Teresa

Gabriel Bouys/Afp

Veliki vojvoda Henri i španjolski kralj Felipe VI.

Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp

Nizozemski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe i luksemburški veliki vojvoda Henri

Emmanuel Dunand/Afp

Britanska princeza Kate se tijekom posjeta Luksemburgu družila s princom Guillaumeom i njegovom suprugom, princezom Stephanie

Gabriel Bouys/Afp

Veliki vojvoda Henri sa suprugom i drugim članovima obitelji kod pape Frane u ožujku 2016. godine

Anthony Dehez/Belga Via Afp

Claire Lademacher i princ Felix

Carl Court/Afp

Princ Guillaume i princeza Stephanie u Amsterdamu u travnju 2013. na krunidbi nizozemskog kralja Willem-Alexandera

Nicolas Lambert/Belga Via Afp

Stephanie i Guillaume, budući veliki vojvoda i vojvotkinja, vjenčali su se u listopadu 2012. godine

Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp

Veliki vojvoda Jean i njegova supruga, velika vojvotkinja Josephine-Charlotte u prosincu 199. godine. Sljedeće godine Jean je abdicirao i prijestolje prepustio sinu Henriju

Philippe Huguen/Afp

Veliki vojvoda Henri prisegnuo je 7. listopada 2000. godine, uz njega je supruga Maria Teresa

-/Afp

Veliki vojvoda Jean i velika vojvotkinja Josephine-Charlotte 1955. godine

/Afp

Velika vojvotkinja Charlote potpisuje abdikaciju 12. studenoga 1964., naslijedio ju je sin Jean

Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia/Olivier Huitel/Pacific Coast News/Profimedia

Princeza Alexandra i francuski poduzetnik Nicolas Bagory vjenčali su se u travnju prošle godine

Niv/Sipa Press/Profimedia/Niv/Sipa Press/Profimedia

Obiteljski portret iz 2009. godine

Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia

Princ Louis, princeza Alexandra, princ Guillaume, velika vojvotkinja Maria Teresa, veliki vojvoda Henri, princ Sebastien i princ Felix u srpnju 2006. na proslavi srebrnog pira vojvodskog para

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/velikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131-1384927 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6d0fb1eff1cfa99ae7080f4fd93d7ba1fff4253 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velikog+vojvodu+Luksemburga+na+prijestolju+%C4%87e+naslijediti+sin+Guillaumeu.+Princ+je+u+braku+s+groficom+Stephanie...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fvelikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131-1384927 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fvelikog-vojvodu-luksemburga-na-prijestolju-ce-naslijediti-sin-guillaumeu-princ-je-u-braku-s-groficom-stephanie-1482131-1384927 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europske monarhije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramaeuropske monarhije

Velikog vojvodu Luksemburga na prijestolju će naslijediti sin Guillaumeu. Princ je u braku s groficom Stephanie...

Piše Marija Čović
30. travnja 2024. - 13:11
Princ Guillaume i njegov otac, veliki vojvoda Henri 2006. godine. Henri je najavio da će abdicirati u korist svog nasljednikaThomas Lohnes/Ddp Images Via Afp

U posljednjih nešto više od deset godina četvero europskih monarha odreklo se prijestolja i krunu prepustilo svojim nasljednicima. Nizozemska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II. abdicirali su 2013. godine, prijestolja su prepustili sljedećoj generaciji, kraljevima Willem-Alexanderu i Philippeu.

Abdikacija je postala normalna u nizozemskoj dinastiji Orange-Nassau, Beatrixina majka Juliana, kao i baka Wilhelmina, odstupile su s prijestolja i godinama uživale u mirovini, kao što to čini i Beatrix. Albert II. bio je prvi belgijski kralj koji je dobrovoljno abdicirao otkako je Belgija stekla neovisnost 1830. godine, a tek je sedam godina nakon abdikacije konačno službeno priznao izvanbračnu kćer Delphine Boël koja je postala princeza.

Godinu nakon Beatrix i Alberta abdici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:35