StoryEditorOCM
Panoramaneželjeni gosti

Muku mučite s moljcima? Ovako ih je najlakše ‘otjerati‘, ne podnose ova tri mirisa, jedan posebno preziru!

Piše MOZAIK SD
16. svibnja 2024. - 07:00

Hranu nikada ne smijete držati u kuhinjskim ormarićima iznad štednjaka jer moljci lako mogu ući unutra i položiti svoje ličinke. Ovi mali nametnici posebno su zaljubljeni u cjelovite žitarice poput smeđe riže, heljde, prosa i brašna. Kako biste sačuvali svoje zalihe hrane od napasti moljaca, evo nekoliko korisnih savjeta.

Prvo pravilo je da hranu uvijek čuvate u posebnim staklenkama s poklopcem. Ove staklenke ne samo da sprječavaju ulazak moljaca, već i održavaju vašu hranu svježom i zaštićenom od vanjskih utjecaja. Ako nemate staklenke, dobar su zamjenski izbor čvrste plastične posude s hermetičkim poklopcem.

image
/Shutterstock

Moljci ne podnose određene mirise, poput lavande, cedra i citrusa. Stoga je dobra ideja staviti kap ulja na vatu i vatu postaviti u kuhinjske ormariće. Također, miris ulja limunske trave također može poslužiti kao učinkovita metoda odbijanja moljaca.

Jednostavna zamka za moljce može se napraviti od komada drveta i konca. Dovoljno je pošpricati drvo s nekoliko kapi ulja lavande ili limunske trave, objesiti privjesak na vješalice u ormaru ili kuhinjskom elementu te promatrati kako se moljci udaljavaju, prenosi N1.

Sprej protiv moljaca također je učinkovit način zaštite vaše kuhinje od ovih štetnika. Potrebna vam je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i 1 dcl destilirane vode. Dodajte sastojke redoslijedom navedenim u boci, dobro protresite prije upotrebe te pošpricajte površinu polica i ormara nakon čišćenja.

Osim što je odličan za pripremu ukusnih jela, lovor je također sjajan u borbi protiv moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce da uđu u ormar ako ga stavite u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 12:55