StoryEditorOCM
Kazalištedodjela nagrada

34. Marulićevi dani: Najbolja ‘Zbilja‘, najnagrađeniji ‘Slučaj vlastite pogibelji‘. Žiri Slobodne za Nives Ivanković

Piše Jasmina Parić
29. travnja 2024. - 22:53

Dodjelom festivalskih nagrada, na sceni HNK Split u ponedjeljak navečer zavšeni su 34. Marulićevi dani, festival hrvatske drame na kojemu je izvedeno 11 predstava u službenoj konkurenciji.

Ocjenjivački sud Festivala najboljom predstavom u cjelini proglasio je autorski projekt Tomislava Šobana "Zbilja" HNK u Zagrebu.

Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dobio je Ivor Martinić za dramu "Bilo bi šteta da biljke krepaju" u izvedbi argentinskog kazališta Apacheta Sala/Estudio, a Marula za dramaturgiju predstave Patrik Gregurec i Karla Leko za predstavu "Maske", nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit.

Ocjene publike

Dvije nagrade Marul, za dramatizaciju/adaptaciju te za režiju dobio je Ivan Plazibat za svoj rad na predstavi "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka u izvedbi HNK u Varaždinu u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Maruli za glumačka ostvarenja pripali su Nini Violić za ulogu u predstavi "Zbilja" i Ljubomiru Kerekešu za njegovu kreaciju u predstavi "Slučaj vlastite pogibelji".

image

Nagrada žirija čitatelja Slobodne na Marulićevim danima, rad akademske umjetnice Nives Čičin Šain 

Jakov Prkic/Cropix

Marul za umjetničko ostvarenje dobila je predstava "Simfonije/Turpituda" u produkciji Eurokaza u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim inženjerskim savezom.

O nagradama Marul je odlučivao ocjenjivački sud u sastavu Borna Baletić (Akademija dramskih umjetnosti Zagreb), Vesna Bulić Baketić (Muzej Grada Splita), Nikša Arčanin (HNK Split), Miona Miliša (Umjetnička akademija Split) i Stela Mišković (umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje),

Nagradu žirija čitatelja našeg dnevnog lista Slobodna Dalmacija osvojila je Nives Ivanković za ulogu u predstavi "Crvena voda" Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana, dramatizaciji Ivora Martinića a u izvedbi HNK Split.

image

ZA SLOBODNU
Split, 200424.
HNK Split.
Ziri Slobodne Dalmacije na Marulicevim danima.
Na fotografiji: Ante Simic, Franka Smoljo, Mila Nadrljanski, Diana Catipović, Bernard Stevanja.
Foto: Vojko Basic/Cropix

Vojko Basic/Cropix

Žiri "Slobodne Dalmacije" ove je godine radio u sastavu Diana Čatipović, Ante Šimić, Franka Smoljo, Bernard Štević i Mila Nadrljanski Roguljić.

Publika 34. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najvišu prosječnu ocjenu od 4,89 dobile su "Maske" autora, redatelja i izvođača Dražena Šivaka.

image

Marko Kasalo, Karla Leko, Nives Ivanković i Ivor Martinić s nagradama 

Nikola Vilic/Cropix

Svečanost zatvaranja

Nagrade Marul dobitnicima je predao intendant HNK Split i ravnatelj Marulićevih dana Vicko Bilandžić, nagradu za najbolju predstavu po sudu publike uručio je jedan od najvjernijih gledatelja splitskog kazališta Damir Mrkonjić, a nagradu žirija "Slobodne Dalmacije" kritičarka i novinarka Jasmina Parić.

Na svečanosti zatvaranja svoju pjesmu"Stari Bruod" izvela je Greta Radonić, učenica 4. razreda Osnovne škole "Petra Hektorovića" iz Staroga Grada, dobitnica prvog mjesta na ovogodišnjem 26.-om izdanju manifestacije "Ča-more-judi", pjesničkih susreta učenika osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije. Inače, uz kazališne predstave, program festivala obuhvatio je još četrdesetak različitih programa.

image

Greta Radonić, učenica 4. razreda OŠ Petra Hektorovića iz Staroga Grada, pobjednica manifestacije Ča-more-judi 

Nikola Vilic/Cropix

Festival je zatvorenim proglasila Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Županije.

Nakon svečanosti zatvaranja, krenula je izvedba posljednje festivalske predstavu izvan konkurencije za nagrade. Ansambl Narodnog pozorišta Beograd u koprodukciji s festivalom Sterijino pozorje stigao je s "Uspavankom za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića, mladog redatelja koji je nedavno u HNK Split postavio "Mačku na vrućem limenom krovu".

image

Nenni Delmestre, Ivan Plazibat, Marko Kasalo, Karla Leko, Nives Ivanković, Vicko Bilandžić i Ivor Martinić s nagradama

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:24