StoryEditorOCM
ŽupaUzbudljivi storytelling Vedrana Mezeija

Pjat povijesti na ‘Župskom pjatu‘: Kako se vodom iz Mlina napajala Republika

Piše DV
30. travnja 2024. - 12:38

Prvo izdanje manifestacije ‘Župski pjat‘, podnaslovljen kao Festival tradicionalne gastronomije Župe dubrovačke, zaklčjučen je uzbudljivom pričom. Kroz više dana trajanja uključio je radionice, predavanja, modnu reviju i stručne predavače, među kojima se našao i Vedran Mezei, s čijim je storytelling predavanjem pod nazivom ‘Priče iz Mlina: Sjaj i bijeda u vrelu života‘ zaključeno ovogodišnje premijerno izdanje župskog Festivala. 

image
Župski Pjat Press/

Bit će toga još

Događaj se odvio u starom mlinu obitelji Duper u Mlinima a autor, storyteller Vedran, događaj je osmislio ekskluzivno za ovu manifestaciju, tematizirajući između ostalom, važnost vode iz Mlina za Republiku, ali i društveno-umjetnički kontekst tog vremena te uspoređujući Republiku s europskim i svjetskim kretanjima. Mnogobrojnim posjetiteljima je pružen uvid u povijest i kulturnu baštinu Župe dubrovačke kroz neobičan i atmosferičan doživljaj, a veseli čuti kako će Vedran ovu fantastičnu večer, po svoj prilici – i ponavljati.

image
Župski Pjat Press/

Uz plamen svijeća i nesvakidašnji ambijent starog mlina dočaran je dašak srednjovjekovlja koji je pratio temu predavanja. Uvodno, Vedran je govorio o jednoj zanimljivoj odluci Vlade još početkom 14. stoljeća koja se odnosila isključivo na Mline, a storytelling je nastavljen na društvene prilike u tadašnjoj Europi kada se nakon nekoliko stoljeća mračnog doba javlja pokret koji će temeljito promijeniti pogled na život većine stanovnika starog kontinenta.

image
Župski Pjat Press/

U staroj mlinici

Vedran je ovo ‘ekskluzivno‘, prvo predavanje dodatno oplemenio i prikazom značajnih umjetničkih slika koje nastaju u to doba te kao pravi storyteller istaknuo i priče koje se vežu za ova remek-djela. Ugodno i zanimljivo prvo predavanje o ‘vrelu života‘ Vedran je zaključio razmotrivši utjecaj tih događaja na Dubrovačku Republiku, ali i na vrijeme u kojem danas živimo.

Interes za prvo predavanje bio je toliko snažan da je, svega dvadesetak minuta nakon objave, broj posjetitelja popunjen. Kao pun pogodak pokazao se i ambijent stare mlinice, odabrane za mjesto odlaska u bogatu povijest Mlina.

29. svibanj 2024 03:10