StoryEditorOCM
VaterpoloGRUŽ NIJE BIO DOBAR U POLJUDU, ZVONČAC VODI

Počela finalna serija, Jugaši bolje otvorili, a onda ih Jadranaši zatvorili

Piše Tonči Vlašić
10. svibnja 2024. - 20:20

PRVA UTAKMICA FINALA NA TRI POBJEDE, SPLIT: JADRAN - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 14:10 (2:3, 5:1, 4:2, 3:4)

Ivan Marcelić na vratima Jadrana, a na Jugovim Toni Popadić. Konstantin Kharkov je bio brži od Sergi Cabanasa, te je domaćin imao prvi napad. Ali, prvu brojčanu prednost i vodstvo na utakmici imao je Jug Adriatic osiguranje (Bogdan Djerković je ‘izbacio‘ Matiasa Biljaku, Rino Burić je sa srednjeg pogodio desno visoko, i to kad su snage u bazenu bile izjednačene). 

Gruž je počeo s plitkom zonom. Još jednom se obranio, te potom opet zaradio igrača više, ali ispala je lopta Franku Laziću na stativi, otišla u aut. Na drugoj strani Jerko Marinić Kragić je siguran - 1:1. Potom novi igrač više za Juga, a ovaj put Lazić pogađa, i to s lijeve strane (1:2). Zatim opet Lazić, opet mu je ispala lopta, pa opet Marinić Kragić, ali opet nije pogodio već je obranu upisao Popadić. U idućem napadu Australac u kapici Jadrana Marcus Berehulak je ostao sam (2:2).

Nakon kontre Jadrana, koju je presjekao Popadić, u rekontri je Toni Mozara izborio peterac, koji je realizirao Marko Žuvela (2:3). Popadić brani šut Lorena Fatovića sa srednjeg vanjskog, a u zadnjoj sekundi i Marcelić je uspješan. 

Prvi napad u drugoj četvrtini imao je Jug Adriatic osiguranje, Žuvela je bio brži od Berehulaka. Jadran je u prvom svom napadu u drugih osam minuta igre izborio igrača više, te a Fatović pogodio za 3:3 s lijevog krila. Bio je to početak serije domaćih - Zvonimir Butić pogađa s desne strane (4:3), potom s igračem više Josip Vrlić zarađuje igrača više, a nakon šuta Marinića Kragića, koji je zatresao gredu, posprema loptu u mrežu (5:3), pa opet pogađa Fatović sa srednjeg, iz bloka (6:3).

Burić svojim drugim pogotkom prekida seriju domaćina, Jug Adriatic je nakon pet minuta postigao novi pogodak (Burić je pogodio s lijeve strane). Potom Burić sa srednjeg trese okvir gola domaćina, a na drugoj strani Đuro Radović vraća aktualnog prvaka na plus tri (7:4). Pogodio je Crnogorac nakon isključenja Mara Jokovića, njegovog drugog, sa srednjeg. Opet loš blok Jugaša. 

Treća četvrtina? Vrlić je pobjegao u polukontru, izborio peterac, koji je skrivio Mauro Prkoča. Marinić Kragić neumoljiv (8:4). Potom bježi lopta s ruke Hannesu Daubeu, još jedna izgubljena lopta Jugaša u napadu prilikom pokušaja šuta. Jugaši su sve pokušali, obrana 3-3, pa 4-2. Marcelić je obranio udarac Lazića, ali ne i Daubea s igračem više, kojeg je izborio Goran Grgurević

image

Jugaši s trenerom Vjekom Kobešćakom

Tom Dubravec/Cropix
image

Loren Fatović (Jadran) i Hannes Daube (Jug Adriatic osiguranje)

Tom Dubravec/Cropix

Zatim pogodak Duje Pejkovića s lijeve stative, pa opet pogodak Daubea. Mijenjao je Kobešćak i vratara. Fran Čubranić je stao pola minute prije kraja treće četvrtine na vrata umjesto Popadića. Prije isteka treće Fatović svojim trećim pogotkom pogađa za 11:6. Nakon toga se već moglo napisati - Jadran je poveo u finalnoj seriji na tri pobjede protiv Jug Adriatic osiguranja, koji je početkom posljednje četvrtine vezao prvi put na utakmici dva pogotka (11:8, Joković pogađa s desne strane, zaspao je blok Jadrana, pa Daube s lijeve stative, njegov treći pogodak, do kraja pet i pol minuta)...

Kharkov s desne vanjske vara Popadića, koji se vratio na gol početkom četvrte četvrtine. Zatim pogađa mrežu Jugaša još jednom i Marinić Kragić, i to sa srednjeg (13:8). Na drugoj strani je uspješan Jugov Amerikanac, četvrti pogodak Daubea. Zatim, opet Jadran, i to opet Radović (14:9). Mozara je strijelac za konačnih 14:10. 

image

Đuro Radović (Jadran) i Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)

Tom Dubravec/Cropix
image

Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje)

Tom Dubravec/Cropix
image

Jugov trener Vjeko Kobešćak

Tom Dubravec/Cropix

Jadran nije bio spektakularan, ali je izgledao dosta, dosta bolje od Juga, koji je bio vrlo dobar samo u prvoj četvrtini. Potom baš loš u drugoj u kojoj je domaćin zaplivao serijom 4:0 prema pobjedi, te poveo u finalnoj seriji na tri pobjede.

Druga utakmica finala igra se tek za 14 dana u Gružu, 24. svibnja. Razlog se zna, Jugaše idući tjedan čeka Final 4 Eurocupa u Rijeci. U polufinalu, u petak, 17. svibnja, igraju protiv španjolskog Astrapool Sabadella, dok su u drugom polufinalu suparnici domaćin, Primorje Erste banka i Spandau 04. Dan poslije se igra prvo utakmica za treće mjesto, a potom se dijeli pokal. 

28. svibanj 2024 16:04