StoryEditorOCM
ZagoraZELENA LINIJA

Quad tura koju morate isprobati: nas je oduševio spoj prirodnih ljepota s dozom adrenalina, a tek domaće delicije...

Piše Anamaria Mikulić
9. svibnja 2024. - 08:25

U samom srcu Dalmacije, podno vrhova Biokova, Dinare i Mosora, skrivena je oaza mira koja nestrpljivo čeka da bude otkrivena. Okružena netaknutom prirodom, kamenim kućama i uskim uličicama, Dalmatinska zagora ispričat će vam priču o burnoj prošlosti, tradiciji i kulturi koja se prenosi generacijama. Iako često ostaje u sjeni naše prekrasne obale i otoka, ova regija obiluje prirodnim ljepotama, vrhunskom gastronomijom i autentičnim iskustvima za kojima žude turisti iz cijeloga svijeta.  

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije prepoznala je potencijal naše Zagore i odlučna je u naumu da turiste uvede u svijet očuvane prirode, bistrih rijeka i jezera, prekrasnih planinskih vidikovaca i nebrojenih mogućnosti aktivnog odmora. Zahvaljujući njihovu projektu "Zelena linija", turističkoj autobusnoj liniji koja posjetitelje odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku Zagoru, lani je više od dvije tisuće posjetitelja došlo do vrata Dalmatinske zagore i uživalo u ljepotama Klisa i Salone. 

U želji da se posjetitelji ne zadržavaju isključivo u centru Splita ili duž obale, nego da se upute u istraživanje dosad neotkrivenih dijelova naše županije i dožive raznolikost i bogatstvo predivne Zagore, TZ SDŽ uvela je i novu "Zelenu liniju" s raznolikim izletničkim turama. Riječ je o novootvorenom info punktu u sklopu Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju na kojem turističke agenciju od sada imaju svoju bazu s bogatom ponudom izleta po Zagori. Kako bismo vam što bolje približili ideju koja stoji iza ovog projekta, na jedan dan postali smo turisti i zaputili se na izletničku turu. 

Prva postaja

U osam sati ujutro ukrcali smo se u panoramski autobus ispred samostana i crkve sv. Frane. Mjesto okupljanja iznimno je lako pronaći zahvaljujući zelenoj ploči s informacijama i QR kodom, a sigurni smo da ćete i vi i vaši gosti odmah prepoznati izletnički autobus.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ljubazni vodiči upoznali su nas s planom puta te su nam podijelili slušalice uz pomoć kojih smo se spojili na audiovodič. Tijekom vožnje do Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju imali smo priliku čuti zanimljivosti o Saloni i Delmatima. Informacije su dostupne na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, portugalskom i ruskom jeziku, a jezik se jednostavno odabire promjenom kanala. Priznajemo da i sami nismo znali neke od zanimljivih podataka, priča i legendi koje smo čuli u panoramskoj vožnji. 

U svega desetak minuta vožnje pobjegli smo od gradske gužve i stigli do Centra za posjetitelje, multimedijalnog i edukativnog centra koji na moderan način interpretira prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije. Ovdje nas je dočekalo multimedijalno i senzorno iskustvo kroz animiranu interpretaciju i stručno vodstvo edukatora. 

Težak izbor

Ovo je bio tek početak naše avanture, a odmah nakon obilaska Centra pred nas je stavljen težak izbor. Za nastavak programa morali smo se odlučiti između četiri aktivnosti: vožnje quadovima, obilaska utvrda Cetinske krajine, kanu safarija po rijeci Cetini te ture jahanja u Sinju i Ogorju.

Nakon kratkog razmišljanja izabrali smo quad safari turu, ukrcali se u kombi i krenuli za Imotski. Nakon nešto više od pola sata vožnje stigli smo do Vinarije Matković, ispred koje su nas dočekali parkirani quadovi. Vodič nam je objasnio kako pokrenuti i parkirati vozilo te kako njime upravljati. Instrukcije su poprilično jednostavne i za vožnju nije potrebno prethodno iskustvo.  

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon nekoliko đireva po vježbalištu vozit ćete kao pravi profesionalac. Većinu puta čini makadamska staza, kojom se u prosjeku vozi brzinom od oko 30 kilometara na sat. Međutim, ako tijekom treninga osjetite strah ili dozu nesigurnosti, uvijek imate opciju da se vozite zajedno s vodičem ili nekim iz svoje grupe. Tako možete bezbrižno uživati u vožnji i prekrasnom pogledu. 

Izlet je idealan za uživanje u prirodnim ljepotama Imotske krajine uz dozu adrenalina i omogućit će vam da na potpuno drugačiji način upoznate beskrajno lijep krajolik i kulturnu baštinu imotskoga kraja.

Hrvatska Provansa

Tijekom vožnje panoramskim autobusom vodič je usporedio našu Zagoru s francuskom Provansom. Isprva nismo obraćali pozornost na navedenu usporedbu, no tijekom vožnje quadovima shvatili smo da Dalmatinska zagora zaista ima ruralni šarm i opuštajuću atmosferu daleke Provanse, ali s vlastitim jedinstvenim karakterom. Dok Provansa očarava ljubičastim poljima lavande i šarmantnim seoskim trgovima, Dalmatinska zagora oduševljava kamenim suhozidima i zelenim brežuljcima prekrivenim vinovom lozom. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Naša ruta uključivala je obilazak šest jezera Imotske krajine te rijeke Vrljike s više od 50 kilometara staza on-off road kombinacije. Započeli smo obilaskom rijeke Vrljike, razgledali slapove Trokuti, posjetili stadion Gospin dolac te kulu Topana i zaustavili se na Crvenom i Modrom jezeru.

image
Tom Dubravec/Cropix

Vožnju smo nastavili do Zelenog jezera Ričice, nakon čega smo razgledali jezera Galipovac te se provozali Prološkim blatom uz dosta off-road staza. Adrenalinska vožnja završila je povratkom na gospodarstvo Matković, gdje nas je dočekala degustacija vina i hladne plate.

Nakon višesatnog uživanja na suncu i svježem zraku, zakuska nam je došla kao naručena. Isprobali smo njihova domaća vina, kobasice i kruh, te kušali likere, pršut, sir i maslinovo ulje. Uz smijeh i ćakulu nazdravili smo prekrasnom danu, dobroj ekipi i nezaboravnom iskustvu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Siti i zadovoljni uputili smo se prema Tvrđavi Klis, gdje smo razmijenili dojmove s ekipama koje su bile na drugim turama. Pričom o veličanstvenoj Kliškoj tvrđavi i nenadmašivim pogledom na grad pod Marjanom zaokružili su našu avanturu i krenuli nazad prema splitskoj Rivi. 

Recenzija i savjeti

"Zelena linija" oduševila nas je i podsjetila na to kako često zaboravljamo kakvo blago imamo na svega pola sata vožnje od obale. Sigurni smo da će ovaj izlet biti pravi hit među turistima, a toplo ga preporučujemo i vama. Sve je besprijekorno organizirano, na vama je samo da se ukrcate i odlučite za koju ste avanturu raspoloženi. 

image
Tom Dubravec/Cropix

S obzirom na ljetne temperature, svakako vam preporučujemo da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom, te ponesete bocu vode i kapu za sunce. Svaki od izleta uključuje aktivnosti na otvorenom pa odjenite sportsku odjeću i obujte tenisice. 

Naše dojmove s izleta, ali i više informacija o projektu, pogledajte u videu u nastavku članka. 

‘Zelena linija‘

Projekt "Zelena linija" TZ SDŽ započela je prošle godine u suradnji s turističkom agencijom Apodos. Riječ je o turističkoj autobusnoj liniji koja turiste iz centra Splita odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku zagoru. 

Izlet započinje okupljanjem u 12 sati ispred samostana i crkve sv. Frane, te zatim tura ide preko Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju, agroparka Stella Croatia u Klisu, Kliške tvrđave te naposljetku do Salone. Predviđeni povratak u Split je u 16 sati, a ova linija i dalje će ostati u ponudi u istom terminu kao i do sada. 

U sklopu jačanja i unaprjeđenja navedenog projekta, Dugopolje je pretvoreno u polazišnu točku za izlete po unutrašnjosti Splitsko-dalmatinske županije. U Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju predstavljen je info punkt na kojem će turističke agencije od sada imati svoju bazu i nuditi razne izlete i aktivnosti po Dalmatinskoj Zagori.

Uključuje vožnju panoramskim autobusom do Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija, nakon čijeg obilaska posjetitelji biraju jednu od izletničkih tura diljem Dalmatinske zagore. Trenutno su u ponudi vožnja quadovima, obilazak utvrda Cetinske krajine, kanu safari po rijeci Cetini te tura jahanja u Sinju i Ogorju. Turističke agencije su fleksibilne i prilagodljive posjetiteljima u vidu organizacije tura. Za realizaciju navedenih izleta zaslužne su turističke agencije Go Adventure, Dinaric Guides i Vinarija Matković, a ovisno o interesu, TZ SDŽ će u suradnji s turističkim agencijama proširivati i obogaćivati ponudu novim zanimljivim turama. 

 

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 13:19