StoryEditorOCM
ZagoraODLAZAK

Imotski oplakuje Milenka Glibotu; bio je predsjednik ogranka Matice hrvatske, iza njega su ostala brojna djela

Piše Dalmacija Sd
18. travnja 2024. - 21:06

U Imotskom je u 74. godini života preminuo Milenko Milan Glibota, predsjednik imotskog ogranka Matice hrvatske i plodni publicist koji je ostavio jednu od najdubljih brazda u imotskoj publicistici. Pogreb je održan u četvrtak 18. travnja u 16 sati na mjesnom groblju u (imotskom) Slivnu, piše Imotska krajina.

Milan Glibota rođen je 14. rujna 1950. u Slivnu. Završio je gimnaziju u Imotskom, studirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od studentskih dana proučavao je hrvatsku povijest, osobito Dalmatinske zagore i Imotske krajine, te je o povijesnim temama pisao u časopisima Imotska krajina, Hrvatska obzorja i svim imotskim župnim listovima.

Od obnove rada Matice hrvatske početkom 1991. bio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Imotskom, pokrenuvši bogatu nakladničku djelatnost s više od stotinu objavljenih naslova., a 2000. je dobio nagradu Splitsko-dalmatinske županije za uspješan rad Matice hrvatske u Imotskom.

Napisao je knjige: Imotskom krajinom – putopisi i zemljopisni opisi (1996.), Povijest Donje Neretve i prvi Mletački katastri (2006.), Lovreć (2007.), Narodna nošnja Imotske krajine (suautor Ante Babić, 2009.), Pleme Vukovići – Život i rad dr. fra Roka Vukovića (2010.)...

Priredio je knjige izabranih djela svećenika Josipa Bilića, Ante Cikojevića, Šimuna Milinovića, Petra Kaćića Peke, Josipa Olujića i Ilije Ujevića, kao i pretiske više starih zavičajnih naslova. Člancima je zastupljen i u zbornicima Splitski polihistor Julije Bajamonti (1996.), Dalmatinska zagora: Nepoznata zemlja (2007.)... Kao glavni urednik 1992. je pokrenuo godišnjak Imotski zbornik tiskan u tri broja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:07