stdClass Object ( [id] => 1384554 [title] => Liječnici, sestre, dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas stan. Šef Doma zdravlja: Ma uzalud je sve, nitko se ne javlja [alias] => lijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Liječnici, medicinske sestre, ovo je apel s juga Lijepe naše. Dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas prazan stan, vaše je samo da pokucate na vrata Doma zdravlja. Nije, nije ovo šala. Dom zdravlja Dubrovnik u svom vlasništvu ili u najmu ima 22 stana, u kojima u ovom trenutku žive liječnici i medicinske sestre (80 posto liječnici, 20 posto medicinske sestre), većinom došljaci iz drugih krajeva Hrvatske, koji rade u Dubrovniku i na dubrovačkom području. No dva su stana prazna, a od njih je jedan odmah useljiv, dok drugi malo treba urediti.

Vodstvo Doma zdravlja Dubrovnik, usprkos činjenici da imaju još samo dva slobodna stana, voljelo bi kada bi se na njihove natječaje javljali mladi liječnici, jer bi u tom slučaju lako oni osigurali još koji stan za koji bi DZ plaćao najam.

– Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječaje. Nitko nije zainteresiran. Mi bismo bili sretni kada bismo plaćali još koji najam za stan, jer bi to značilo da ima interesa liječnika, samo kada bi netko od mladih liječnika htio doći raditi u Dubrovnik ili na dubrovačko područje – kazuje Branko Bazdan, dipl. iur., ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja.

Stanovi u kojima žive liječnici na dubrovačkom području odavno su puni jer se radi o liječnicima koji su prijašnjih godina došli raditi u Dubrovnik ili okolicu.

Pa tko će popuniti ambulante

– Što se tiče stanova za liječnike, imamo dva u Konavlima, tri u Stonu, dva na Lopudu, dva na Šipanu, jedan na Mljetu... Kada su pitanju liječnici koji nam nedostaju, u ovom nam trenutku nedostaje po jedan ginekolog, pedijatar i liječnik obiteljske medicine. No unutar prostora Doma zdravlja egzistiraju i ambulante koncesionara (privatnika), koje se vraćaju pod okrilje DZ-a kada oni odu u mirovinu. Takvih u ovom trenutku imamo 20-ak, od čega njih 10 radi, a imaju više od 65 godina života, dakle ostvarili su uvjete za mirovinu. I tu će biti veliki problem u budućnosti, kada se te ordinacije vrate pod DZ, jer ja ne znam tko će u njima raditi, budući da u ovom trenutku imamo samo jednog liječnika koji je na specijalizaciji iz obiteljske medicine – govori nam Bazdan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Takav problem nije specifičnost samo Dubrovnika. Tako je u većini dalmatinskih županija, osim Splitsko-dalmatinske, a razloge tome zasigurno treba tražiti u činjenici da gotovo svaki mladi liječnik želi raditi u hrvatskim KBC-ima ili u New Yorku, Londonu, Berlinu... i vidi sebe kao vrhunskoga kirurga, gastroenterologa, kardiologa, kardiokirurga, a malo njih se želi baviti primarnom zdravstvenom zaštitom. Čak i sada, kada su koeficijenti za plaće izjednačeni u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, interesa za primarnu i nema baš pretjerano puno.

– Imamo problema i s javljanjem mladih liječnika na specijalizacije. U ovom trenutku trebaju nam po dva specijalizanta iz ginekologije i pedijatrije, da bi oni mogli zamijeniti naše liječnike koji za pet-šest godina idu u mirovinu. Nema ih nigdje, pa čak da ih i povećalom tražimo – kaže Bazdan.

Problem je i s medicinskim sestrama.

– Pod nama u DZ-u Dubrovnik još uvijek je Sanitetski prijevoz i u tom Sanitetskom prijevozu već nam godinama nedostaje osam sestara, u Domu zdravlja nedostaje njih četiri ili pet. Ne možemo tu ništa – tužno će Bazdan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Kada je oprema u pitanju, u dubrovačkom DZ-u imaju gotovo sve, ali dosta je zastarjelo i treba se zanavljati.

– Trebali bi nam novi UZV uređaji, stomatološki ortopan, a imamo namjeru uskoro kupiti CBCT (stomatološki CT). Međutim, imamo mi i problema kada je u pitanju administrativna i tehnička služba. I tamo imamo manjak ljudi. Zašto? Pa zato jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne prati porast plaća kroz svoja davanja i tada mi ljude u tim službama moramo svoditi na minimum. Naime, zadnje povećanje plaća bilo je 20 posto, a HZZO je svoja davanja nama povećao za oko 13 posto, što znači da mi sami moramo nadoknaditi sedam posto, i to je tako godinama i prije ovog povećanja plaća. Prije smo u tim službama imali sedam-osam ljudi, a sada pet, jer ih ne možemo plaćati – kazuje Branko Bazdan.

Da nije umirovljenika...

Ni sjevernije nema puno sreće. I tamo ravnatelji domova zdravlja izvode razne "akrobacije" ne bi li njihove ustanove što normalnije funkcionirale.

– Najviše nedostaje liječnika obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije, kao i medicinskih sestara. Nama pedijatriju "drže" pedijatri umirovljenici na pola radnog vremena, a ginekologiju isto ginekolog na pola radnog vremena uz pomoć ginekologa iz šibenske i kninske bolnice koji to rade u dopunskom radu – kazuje nam Petar Čagalj, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

---

image

Petar Čagalj, Dom zdravlja Šibenik: Imamo na razini primarne obiteljske medicine četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U toj županiji ima i ordinacija u kojima nema "žive duše".

– Imamo na razini primarne zdravstvene zaštite (obiteljske medicine) četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika (Murter, Unešić, neke gradske ordinacije). Da bismo osigurali zamjene za godišnje odmore, treba nam po desetak liječnika i medicinskih sestara, a nitko se na zamjene ne javlja. Izvodimo razne "akrobacije" da bi sve funkcioniralo normalno ili barem približno normalno – govori Čagalj.

Uskoro će im i Sanitetski prijevoz raditi probleme.

– Došlo je do reforme Hitne medicinske pomoći i radi se na usklađivanju sanitetskog prijevoza s novim kadrovskim normativom. I u postupku je ugovaranje T2 tima (vozač plus medicinska sestra ili dva tehničara od kojih je jedan vozač). Zavod za hitnu medicinu Knin raspisat će javni natječaj za 25 medicinskih sestara, a kako na tržištu rada nema medicinskih sestara, očekuje se kako će se na taj natječaj javljati sestre iz kninske bolnice i DZ-a, jer će im uvjeti rada i plaće tamo biti bolje. I što tada, mi ćemo ostati bez medicinskih sestara, kojih ionako nedostaje – kaže Čagalj.

Problemi u kninskoj bolnici

Kada je u pitanju medicinska oprema, Petar Čagalj nam kaže da oprema nije problem, "ona se zanavlja", ali "ljudi su problem".

A stanovi?

– Grad Knin ima neke stanove predviđene za zdravstvene radnike koji bi radili na neodređeno vrijeme, DZ ima na Murteru jedan stan u Tisnome, a za ostale lokalne samouprave mi nije poznato – kazuje Čagalj.

U Splitu je sve bolje prvenstveno zahvaljujući činjenici da u Splitu postoji Medicinski fakultet, pa je "privlačenje i udvaranje" mladim liječnicima donekle pojednostavljeno.

---

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar)

Tom Dubravec/Cropix
---

– U Splitu ne nedostaje ništa. Nedostaje jedino medicinskih sestara u Hvaru. Trenutno tamo nedostaje jedna sestra, no problem se javlja ako netko od postojećih sestara otvori bolovanje, onda je nemoguće pronaći medicinsku sestru za zamjenu u Hvaru. Kada je sestra odsutna mjesec ili dva dana, tada se "ekipa" pokrije, ali imali smo jedan porodiljni i onda je bilo gotovo pa nemoguće. Tada sam nagovarao i uspio nagovoriti s kopna medicinsku sestru da ide u Hvar na mjesec-dva dana, pa onda kada se ona vratila, slijedilo je "kemijanje" i "izmišljanje tople vode" ne bi li se služba održala – kazuje dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Rađa misli da je najveći problem duljina trajanja specijalizacija.

– Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar) koje pokrivaju ginekolozi koji već imaju svoje timove. Istodobno na specijalizaciji za DZ imamo 10 specijalizanata/ica iz ginekologije, od kojih je šest dulje od pet godina na specijalizaciji.

Jedna od ovih specijalizantica iz ginekologije koja je specijalizaciju položila prošle jeseni, dan nakon što je položila specijalizaciju otvorila je bolovanje (porodiljni) jer je bila trudna. Kada će se ona vratiti raditi, ja, ali i nitko drugi to ne zna. Imamo i slučaj jedne liječnice kojoj specijalizacija za DZ traje 12 godina, od 2012. godine, jer se ona svih tih godina nalazi na porodiljnom.

Naravno, moramo podržavati demografsku politiku i biti sretni da se rađaju djeca, ali ja kao ravnatelj ovog DZ-a moram voditi računa da mi se oni liječnici koji odlaze na specijalizaciju za DZ i vraćaju raditi u taj isti DZ. Sve je drugo u županijskome Domu zdravlja dobro pokriveno i za sada se držimo – govori dr. Rađa.

A tek otoci...

I na kraju smo razgovarali s Katarinom Bek, dr. med., ravnateljicom Doma zdravlja Zadarske županije.

– Imamo malo problema s popunjavanjem obiteljske medicine na otocima, a zamjene su stalni problem. Jednostavno nema nezaposlenih liječnika koji bi htjeli ići raditi na zamjenu. "Krpamo se" kako znamo i umijemo i kada je, recimo, sezona viroza, tada je stanje gotovo pa neizdrživo, odnosno vrlo teško. Kada su u pitanju medicinske sestre, njih imamo dovoljno, samo kada su bolovanja u pitanju, onda imamo malo problema. Kada raspišemo natječaj za medicinske sestre, moram istaknuti da bude interesa – kaže Bek.

---

image

Umirovljenici krpaju brojne ambulante, kad i oni odustanu, bit ćemo svi u gadnim problemima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Kakvo je stanje sa stanovima u kojima bi živjeli zdravstveni radnici koji bi došli raditi u Zadarsku županiju, kao i s opremom?

– Imamo po selima nešto stanova iznad ambulanti, a Županija sufinancira stanovanje s 500 eura. Kada je u pitanju oprema, imamo je dovoljno, samo je treba zanavljati – zaključuje Katarina Bek.

Bilo kako bilo, situacija je takva kakva jest. Negdje malo lošija, negdje malo bolja, a uvijek lošije, ali i bolje, može biti.

Tko će biti novi ministar zdravstva ili će možda u sljedeće četiri godine hrvatskim zdravstvom upravljati i "stari" Vili Beroš, zna samo Andrej Plenković, a možda i Peđa Grbin ili netko od oporbenjaka koji bi sastavljao Vladu.

No, tko god bio, neće mu biti lako, morat će dobro zasukati rukave ne bi li hrvatsko zdravstvo, pogotovo ono u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je uništena davnih dana, bilo bolje, ako želimo da nas sve skupa u budućnosti bude imao tko liječiti.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE NAS LIJEČITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => TKO ĆE NAS LIJEČITI 2 0 9715 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 09:10:12 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-29 06:58:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-29 06:58:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Liječnici, sestre, dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas stan. Šef Doma zdravlja: Ma uzalud je sve, nitko se ne javlja page_title=Liječnici, sestre, dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas stan. Šef Doma zdravlja: Ma uzalud je sve, nitko se ne javlja [metakey] => domovi zdravlja, Specijalizacija, Stanovi za liječnike, Nedostatak liječnika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/25735231.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/23522633.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26528070.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/22646742.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/24055627.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26771591.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prvi \u010dovjek dubrova\u010dkog Doma zdravlja Branko Bazdan: Za svaki na\u0161 natje\u010daj koji oglasimo napi\u0161emo da je rije\u0161eno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natje\u010daje<\/p>","

Petar \u010cagalj, Dom zdravlja \u0160ibenik: Imamo na razini primarne obiteljske medicine \u010detiri ordinacije u kojima uop\u0107e nema lije\u010dnika<\/p>","

Marko Ra\u0111a, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske \u017eupanije: Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar)<\/p>","","","

Umirovljenici krpaju brojne ambulante, kad i oni odustanu, bit \u0107emo svi u gadnim problemima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25735231_1920.jpg":"1920x1080","k_25735231_1280.jpg":"1280x1280","k_25735231_1024.jpg":"1024x1024","k_25735231_640.jpg":"640x640","k_25735231_480.jpg":"480x480","k_25735231_340.jpg":"340x340","k_25735231_220.jpg":"220x220","o_25735231_1280.jpg":"1280x853","o_25735231_1024.jpg":"1024x682","o_25735231_640.jpg":"640x426","o_25735231_480.jpg":"480x320","o_25735231_340.jpg":"340x226","o_25735231_220.jpg":"220x146","h_25735231_1280.jpg":"1280x854","h_25735231_1024.jpg":"1024x683","h_25735231_640.jpg":"640x427","h_25735231_480.jpg":"480x320","h_25735231_340.jpg":"340x227","h_25735231_220.jpg":"220x147","pp_25735231_1280.jpg":"1280x1628","pp_25735231_1024.jpg":"1024x1303","pp_25735231_640.jpg":"640x814","pp_25735231_480.jpg":"480x611","pp_25735231_340.jpg":"340x432","pp_25735231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_23522633_1920.jpg":"1920x1080","k_23522633_1280.jpg":"1280x1280","k_23522633_1024.jpg":"1024x1024","k_23522633_640.jpg":"640x640","k_23522633_480.jpg":"480x480","k_23522633_340.jpg":"340x340","k_23522633_220.jpg":"220x220","o_23522633_1280.jpg":"1280x824","o_23522633_1024.jpg":"1024x659","o_23522633_640.jpg":"640x412","o_23522633_480.jpg":"480x309","o_23522633_340.jpg":"340x218","o_23522633_220.jpg":"220x141","h_23522633_1280.jpg":"1280x854","h_23522633_1024.jpg":"1024x683","h_23522633_640.jpg":"640x427","h_23522633_480.jpg":"480x320","h_23522633_340.jpg":"340x227","h_23522633_220.jpg":"220x147","pp_23522633_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522633_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522633_640.jpg":"640x814","pp_23522633_480.jpg":"480x611","pp_23522633_340.jpg":"340x432","pp_23522633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26528070_1920.jpg":"1920x1080","k_26528070_1280.jpg":"1280x1280","k_26528070_1024.jpg":"1024x1024","k_26528070_640.jpg":"640x640","k_26528070_480.jpg":"480x480","k_26528070_340.jpg":"340x340","k_26528070_220.jpg":"220x220","o_26528070_1280.jpg":"1280x835","o_26528070_1024.jpg":"1024x668","o_26528070_640.jpg":"640x417","o_26528070_480.jpg":"480x313","o_26528070_340.jpg":"340x221","o_26528070_220.jpg":"220x143","h_26528070_1280.jpg":"1280x854","h_26528070_1024.jpg":"1024x683","h_26528070_640.jpg":"640x427","h_26528070_480.jpg":"480x320","h_26528070_340.jpg":"340x227","h_26528070_220.jpg":"220x147","pp_26528070_1280.jpg":"1280x1628","pp_26528070_1024.jpg":"1024x1303","pp_26528070_640.jpg":"640x814","pp_26528070_480.jpg":"480x611","pp_26528070_340.jpg":"340x432","pp_26528070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22646742_1920.jpg":"1920x1080","k_22646742_1280.jpg":"1280x1280","k_22646742_1024.jpg":"1024x1024","k_22646742_640.jpg":"640x640","k_22646742_480.jpg":"480x480","k_22646742_340.jpg":"340x340","k_22646742_220.jpg":"220x220","o_22646742_1280.jpg":"1280x852","o_22646742_1024.jpg":"1024x681","o_22646742_640.jpg":"640x426","o_22646742_480.jpg":"480x319","o_22646742_340.jpg":"340x226","o_22646742_220.jpg":"220x146","h_22646742_1280.jpg":"1280x854","h_22646742_1024.jpg":"1024x683","h_22646742_640.jpg":"640x427","h_22646742_480.jpg":"480x320","h_22646742_340.jpg":"340x227","h_22646742_220.jpg":"220x147","pp_22646742_1280.jpg":"1280x1628","pp_22646742_1024.jpg":"1024x1303","pp_22646742_640.jpg":"640x814","pp_22646742_480.jpg":"480x611","pp_22646742_340.jpg":"340x432","pp_22646742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24055627_1920.jpg":"1920x1080","k_24055627_1280.jpg":"1280x1280","k_24055627_1024.jpg":"1024x1024","k_24055627_640.jpg":"640x640","k_24055627_480.jpg":"480x480","k_24055627_340.jpg":"340x340","k_24055627_220.jpg":"220x220","o_24055627_1280.jpg":"1280x852","o_24055627_1024.jpg":"1024x681","o_24055627_640.jpg":"640x426","o_24055627_480.jpg":"480x319","o_24055627_340.jpg":"340x226","o_24055627_220.jpg":"220x146","h_24055627_1280.jpg":"1280x854","h_24055627_1024.jpg":"1024x683","h_24055627_640.jpg":"640x427","h_24055627_480.jpg":"480x320","h_24055627_340.jpg":"340x227","h_24055627_220.jpg":"220x147","pp_24055627_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055627_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055627_640.jpg":"640x814","pp_24055627_480.jpg":"480x611","pp_24055627_340.jpg":"340x432","pp_24055627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26771591_1920.jpg":"1920x1080","k_26771591_1280.jpg":"1280x1280","k_26771591_1024.jpg":"1024x1024","k_26771591_640.jpg":"640x640","k_26771591_480.jpg":"480x480","k_26771591_340.jpg":"340x340","k_26771591_220.jpg":"220x220","o_26771591_1280.jpg":"1280x853","o_26771591_1024.jpg":"1024x682","o_26771591_640.jpg":"640x426","o_26771591_480.jpg":"480x320","o_26771591_340.jpg":"340x226","o_26771591_220.jpg":"220x146","h_26771591_1280.jpg":"1280x854","h_26771591_1024.jpg":"1024x683","h_26771591_640.jpg":"640x427","h_26771591_480.jpg":"480x320","h_26771591_340.jpg":"340x227","h_26771591_220.jpg":"220x147","pp_26771591_1280.jpg":"1280x1628","pp_26771591_1024.jpg":"1024x1303","pp_26771591_640.jpg":"640x814","pp_26771591_480.jpg":"480x611","pp_26771591_340.jpg":"340x432","pp_26771591_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38422012 Threads: 4 Questions: 7099108664 Slow queries: 3300836 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608378920 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/lijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja-1384554 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/lijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja-1384554?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476414 [name] => domovi zdravlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domovi-zdravlja [link] => /tag/domovi-zdravlja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285257 [name] => specijalizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalizacija [link] => /tag/specijalizacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757217 [name] => Stanovi za liječnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 08:59:07 [main_article_id] => 0 [alias] => stanovi-za-lijecnike [link] => /tag/stanovi-za-lijecnike ) [3] => stdClass Object ( [id] => 377624 [name] => Nedostatak liječnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nedostatak-lijecnika [link] => /tag/nedostatak-lijecnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE NAS LIJEČITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnici, sestre, dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas stan. Šef Doma zdravlja: Ma uzalud je sve, nitko se ne javlja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/25735231.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonči Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Prvi čovjek dubrovačkog Doma zdravlja Branko Bazdan: Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječaje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/25735231.jpg [title] =>

Prvi čovjek dubrovačkog Doma zdravlja Branko Bazdan: Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječaje

Tonči Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/23522633.jpg [title] =>

Petar Čagalj, Dom zdravlja Šibenik: Imamo na razini primarne obiteljske medicine četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26528070.jpg [title] =>

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar)

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/22646742.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/24055627.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26771591.jpg [title] =>

Umirovljenici krpaju brojne ambulante, kad i oni odustanu, bit ćemo svi u gadnim problemima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Liječnici, medicinske sestre, ovo je apel s juga Lijepe naše. Dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas prazan stan, vaše je samo da pokucate na vrata Doma zdravlja. Nije, nije ovo šala. Dom zdravlja Dubrovnik u svom vlasništvu ili u najmu ima 22 stana, u kojima u ovom trenutku žive liječnici i medicinske sestre (80 posto liječnici, 20 posto medicinske sestre), većinom došljaci iz drugih krajeva Hrvatske, koji rade u Dubrovniku i na dubrovačkom području. No dva su stana prazna, a od njih je jedan odmah useljiv, dok drugi malo treba urediti.

Vodstvo Doma zdravlja Dubrovnik, usprkos činjenici da imaju još samo dva slobodna stana, voljelo bi kada bi se na njihove natječaje javljali mladi liječnici, jer bi u tom slučaju lako oni osigurali još koji stan za koji bi DZ plaćao najam.

– Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječaje. Nitko nije zainteresiran. Mi bismo bili sretni kada bismo plaćali još koji najam za stan, jer bi to značilo da ima interesa liječnika, samo kada bi netko od mladih liječnika htio doći raditi u Dubrovnik ili na dubrovačko područje – kazuje Branko Bazdan, dipl. iur., ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja.

Stanovi u kojima žive liječnici na dubrovačkom području odavno su puni jer se radi o liječnicima koji su prijašnjih godina došli raditi u Dubrovnik ili okolicu.

Pa tko će popuniti ambulante

– Što se tiče stanova za liječnike, imamo dva u Konavlima, tri u Stonu, dva na Lopudu, dva na Šipanu, jedan na Mljetu... Kada su pitanju liječnici koji nam nedostaju, u ovom nam trenutku nedostaje po jedan ginekolog, pedijatar i liječnik obiteljske medicine. No unutar prostora Doma zdravlja egzistiraju i ambulante koncesionara (privatnika), koje se vraćaju pod okrilje DZ-a kada oni odu u mirovinu. Takvih u ovom trenutku imamo 20-ak, od čega njih 10 radi, a imaju više od 65 godina života, dakle ostvarili su uvjete za mirovinu. I tu će biti veliki problem u budućnosti, kada se te ordinacije vrate pod DZ, jer ja ne znam tko će u njima raditi, budući da u ovom trenutku imamo samo jednog liječnika koji je na specijalizaciji iz obiteljske medicine – govori nam Bazdan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Takav problem nije specifičnost samo Dubrovnika. Tako je u većini dalmatinskih županija, osim Splitsko-dalmatinske, a razloge tome zasigurno treba tražiti u činjenici da gotovo svaki mladi liječnik želi raditi u hrvatskim KBC-ima ili u New Yorku, Londonu, Berlinu... i vidi sebe kao vrhunskoga kirurga, gastroenterologa, kardiologa, kardiokirurga, a malo njih se želi baviti primarnom zdravstvenom zaštitom. Čak i sada, kada su koeficijenti za plaće izjednačeni u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, interesa za primarnu i nema baš pretjerano puno.

– Imamo problema i s javljanjem mladih liječnika na specijalizacije. U ovom trenutku trebaju nam po dva specijalizanta iz ginekologije i pedijatrije, da bi oni mogli zamijeniti naše liječnike koji za pet-šest godina idu u mirovinu. Nema ih nigdje, pa čak da ih i povećalom tražimo – kaže Bazdan.

Problem je i s medicinskim sestrama.

– Pod nama u DZ-u Dubrovnik još uvijek je Sanitetski prijevoz i u tom Sanitetskom prijevozu već nam godinama nedostaje osam sestara, u Domu zdravlja nedostaje njih četiri ili pet. Ne možemo tu ništa – tužno će Bazdan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Kada je oprema u pitanju, u dubrovačkom DZ-u imaju gotovo sve, ali dosta je zastarjelo i treba se zanavljati.

– Trebali bi nam novi UZV uređaji, stomatološki ortopan, a imamo namjeru uskoro kupiti CBCT (stomatološki CT). Međutim, imamo mi i problema kada je u pitanju administrativna i tehnička služba. I tamo imamo manjak ljudi. Zašto? Pa zato jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne prati porast plaća kroz svoja davanja i tada mi ljude u tim službama moramo svoditi na minimum. Naime, zadnje povećanje plaća bilo je 20 posto, a HZZO je svoja davanja nama povećao za oko 13 posto, što znači da mi sami moramo nadoknaditi sedam posto, i to je tako godinama i prije ovog povećanja plaća. Prije smo u tim službama imali sedam-osam ljudi, a sada pet, jer ih ne možemo plaćati – kazuje Branko Bazdan.

Da nije umirovljenika...

Ni sjevernije nema puno sreće. I tamo ravnatelji domova zdravlja izvode razne "akrobacije" ne bi li njihove ustanove što normalnije funkcionirale.

– Najviše nedostaje liječnika obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije, kao i medicinskih sestara. Nama pedijatriju "drže" pedijatri umirovljenici na pola radnog vremena, a ginekologiju isto ginekolog na pola radnog vremena uz pomoć ginekologa iz šibenske i kninske bolnice koji to rade u dopunskom radu – kazuje nam Petar Čagalj, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

---

image

Petar Čagalj, Dom zdravlja Šibenik: Imamo na razini primarne obiteljske medicine četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U toj županiji ima i ordinacija u kojima nema "žive duše".

– Imamo na razini primarne zdravstvene zaštite (obiteljske medicine) četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika (Murter, Unešić, neke gradske ordinacije). Da bismo osigurali zamjene za godišnje odmore, treba nam po desetak liječnika i medicinskih sestara, a nitko se na zamjene ne javlja. Izvodimo razne "akrobacije" da bi sve funkcioniralo normalno ili barem približno normalno – govori Čagalj.

Uskoro će im i Sanitetski prijevoz raditi probleme.

– Došlo je do reforme Hitne medicinske pomoći i radi se na usklađivanju sanitetskog prijevoza s novim kadrovskim normativom. I u postupku je ugovaranje T2 tima (vozač plus medicinska sestra ili dva tehničara od kojih je jedan vozač). Zavod za hitnu medicinu Knin raspisat će javni natječaj za 25 medicinskih sestara, a kako na tržištu rada nema medicinskih sestara, očekuje se kako će se na taj natječaj javljati sestre iz kninske bolnice i DZ-a, jer će im uvjeti rada i plaće tamo biti bolje. I što tada, mi ćemo ostati bez medicinskih sestara, kojih ionako nedostaje – kaže Čagalj.

Problemi u kninskoj bolnici

Kada je u pitanju medicinska oprema, Petar Čagalj nam kaže da oprema nije problem, "ona se zanavlja", ali "ljudi su problem".

A stanovi?

– Grad Knin ima neke stanove predviđene za zdravstvene radnike koji bi radili na neodređeno vrijeme, DZ ima na Murteru jedan stan u Tisnome, a za ostale lokalne samouprave mi nije poznato – kazuje Čagalj.

U Splitu je sve bolje prvenstveno zahvaljujući činjenici da u Splitu postoji Medicinski fakultet, pa je "privlačenje i udvaranje" mladim liječnicima donekle pojednostavljeno.

---

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar)

Tom Dubravec/Cropix
---

– U Splitu ne nedostaje ništa. Nedostaje jedino medicinskih sestara u Hvaru. Trenutno tamo nedostaje jedna sestra, no problem se javlja ako netko od postojećih sestara otvori bolovanje, onda je nemoguće pronaći medicinsku sestru za zamjenu u Hvaru. Kada je sestra odsutna mjesec ili dva dana, tada se "ekipa" pokrije, ali imali smo jedan porodiljni i onda je bilo gotovo pa nemoguće. Tada sam nagovarao i uspio nagovoriti s kopna medicinsku sestru da ide u Hvar na mjesec-dva dana, pa onda kada se ona vratila, slijedilo je "kemijanje" i "izmišljanje tople vode" ne bi li se služba održala – kazuje dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Rađa misli da je najveći problem duljina trajanja specijalizacija.

– Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar) koje pokrivaju ginekolozi koji već imaju svoje timove. Istodobno na specijalizaciji za DZ imamo 10 specijalizanata/ica iz ginekologije, od kojih je šest dulje od pet godina na specijalizaciji.

Jedna od ovih specijalizantica iz ginekologije koja je specijalizaciju položila prošle jeseni, dan nakon što je položila specijalizaciju otvorila je bolovanje (porodiljni) jer je bila trudna. Kada će se ona vratiti raditi, ja, ali i nitko drugi to ne zna. Imamo i slučaj jedne liječnice kojoj specijalizacija za DZ traje 12 godina, od 2012. godine, jer se ona svih tih godina nalazi na porodiljnom.

Naravno, moramo podržavati demografsku politiku i biti sretni da se rađaju djeca, ali ja kao ravnatelj ovog DZ-a moram voditi računa da mi se oni liječnici koji odlaze na specijalizaciju za DZ i vraćaju raditi u taj isti DZ. Sve je drugo u županijskome Domu zdravlja dobro pokriveno i za sada se držimo – govori dr. Rađa.

A tek otoci...

I na kraju smo razgovarali s Katarinom Bek, dr. med., ravnateljicom Doma zdravlja Zadarske županije.

– Imamo malo problema s popunjavanjem obiteljske medicine na otocima, a zamjene su stalni problem. Jednostavno nema nezaposlenih liječnika koji bi htjeli ići raditi na zamjenu. "Krpamo se" kako znamo i umijemo i kada je, recimo, sezona viroza, tada je stanje gotovo pa neizdrživo, odnosno vrlo teško. Kada su u pitanju medicinske sestre, njih imamo dovoljno, samo kada su bolovanja u pitanju, onda imamo malo problema. Kada raspišemo natječaj za medicinske sestre, moram istaknuti da bude interesa – kaže Bek.

---

image

Umirovljenici krpaju brojne ambulante, kad i oni odustanu, bit ćemo svi u gadnim problemima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Kakvo je stanje sa stanovima u kojima bi živjeli zdravstveni radnici koji bi došli raditi u Zadarsku županiju, kao i s opremom?

– Imamo po selima nešto stanova iznad ambulanti, a Županija sufinancira stanovanje s 500 eura. Kada je u pitanju oprema, imamo je dovoljno, samo je treba zanavljati – zaključuje Katarina Bek.

Bilo kako bilo, situacija je takva kakva jest. Negdje malo lošija, negdje malo bolja, a uvijek lošije, ali i bolje, može biti.

Tko će biti novi ministar zdravstva ili će možda u sljedeće četiri godine hrvatskim zdravstvom upravljati i "stari" Vili Beroš, zna samo Andrej Plenković, a možda i Peđa Grbin ili netko od oporbenjaka koji bi sastavljao Vladu.

No, tko god bio, neće mu biti lako, morat će dobro zasukati rukave ne bi li hrvatsko zdravstvo, pogotovo ono u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je uništena davnih dana, bilo bolje, ako želimo da nas sve skupa u budućnosti bude imao tko liječiti.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonči Plazibat/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Tonči Plazibat/Cropix

Prvi čovjek dubrovačkog Doma zdravlja Branko Bazdan: Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječaje

Nikša Stipaničev/Cropix

Petar Čagalj, Dom zdravlja Šibenik: Imamo na razini primarne obiteljske medicine četiri ordinacije u kojima uopće nema liječnika

Tom Dubravec/Cropix

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Imamo problem u ginekologiji, jer imamo tri tima bez nositelja (Vrgorac, Makarska, Supetar)

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Umirovljenici krpaju brojne ambulante, kad i oni odustanu, bit ćemo svi u gadnim problemima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/lijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja-1384554 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a23584b2780ef7abcc01c609789d9fd736c5135 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnici%2C+sestre%2C+do%C4%91ite+raditi+u+Dubrovnik%2C+%C4%8Deka+vas+stan.+%C5%A0ef+Doma+zdravlja%3A+Ma+uzalud+je+sve%2C+nitko+se+ne+javlja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Flijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja-1384554 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Flijecnici-sestre-dodite-raditi-u-dubrovnik-ceka-vas-stan-sef-doma-zdravlja-ma-uzalud-je-sve-nitko-se-ne-javlja-1384554 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE NAS LIJEČITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaTKO ĆE NAS LIJEČITI

Liječnici, sestre, dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas stan. Šef Doma zdravlja: Ma uzalud je sve, nitko se ne javlja

Piše Ivica Marković
29. travnja 2024. - 08:58
Prvi čovjek dubrovačkog Doma zdravlja Branko Bazdan: Za svaki naš natječaj koji oglasimo napišemo da je riješeno i stambeno pitanje, ali nitko se ne javlja na te natječajeTonči Plazibat/Cropix

Liječnici, medicinske sestre, ovo je apel s juga Lijepe naše. Dođite raditi u Dubrovnik, čeka vas prazan stan, vaše je samo da pokucate na vrata Doma zdravlja. Nije, nije ovo šala. Dom zdravlja Dubrovnik u svom vlasništvu ili u najmu ima 22 stana, u kojima u ovom trenutku žive liječnici i medicinske sestre (80 posto liječnici, 20 posto medicinske sestre), većinom došljaci iz drugih krajeva Hrvatske, koji rade u Dubrovniku i na dubrovačkom području. No dva su stana prazna, a od njih je jedan odmah useljiv, dok drugi malo treba urediti.

Vodstvo Doma zdravlja Dubrovnik, usprkos činjenici da imaju još samo dva slobodna stana, voljelo bi kada bi se na njihove natječaje javljali mladi liječnici, jer bi u tom slučaju lako oni osigurali još koji stan za koji bi DZ plaćao najam....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:18