StoryEditorOCM
ObalaNEKRETNINE U CRVENOM

Stanare četiriju velikih zgrada šokirali bageri u njihovu dvorištu: ‘Grad otima naše parcele, nedopustivo!‘

Piše Dijana Turić
14. svibnja 2024. - 09:17

Stanovnike makarskog predjela Dugiš, točnije četiri zgrade u Zrinsko-Frankopanskoj ulici u poslijepodnevnoj "siesti" omeo je pikamer kojim su srušeni zidovi na "crvenom" igralištu izgrađenom prije 40 godina kada i objekti.

Kako su nam kazali predstavnici stanara, to je betonsko dvorište i okoliš od oko 200 četvornih metara u (su)vlasništvu svih, a parcela još nije definirana.

Najgore od svega je da ni stanare ni njihove predstavnike, nitko nije obavijestio o početku bilo kakvih radova tako da nisu ni znali zašto su srušeni zidovi, a kako tvrde, godinama vode borbu s etažiranjem stanova, jer cijelo zemljište do danas nije regulirano.

Međutim, kako smo doznali iz Grada Makarske, kamo smo postavili pitanja što se gradi na tom terenu, zašto lokalna vlast o radovima nije obavijestila vlasnike stanova ili barem njihove predstavnike koji tvrde da je riječ o terenu koji je u suvlasništvu sve četiri zgrade te ima li Grad dozvolu za rušenje i gradnju, riječ je o uređenju "crvenog" dvorišta.

Povećati zelene površine

- Navedena površina predstavlja komunalnu infrastrukturu grada Makarske, a radovi se obavljaju prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i drugim građevinama i radovima. Obavit će se rekonstrukcija betonskih klupa - na istome mjestu gdje su uklonjeni stari zidovi napraviti će se novi u organskoj formi koja je u skladu s novim uređenjem te podne plohe, a dodat će se nova urbana oprema i povećati zelene površine.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U uređenju površine vođeni smo potrebama stanara koji su se obratili Gradu sa željom da se navedeni prostor oplemeni uz stol za kartanje, prostor za sjedenje djece, pješčanik i pergolu za sjenu - kazali su iz gradske uprave.

S druge strane, predstavnici suvlasnika zgrada tvrde da im Grad želi uzeti njihovo dvorište i parkiralište koje je također u suvlasništvu svih stanara, u zamjenu za etažiranje stanova.

- Grad želi biti vlasnik svega oko naše zgrade što je nemoguće i nezakonito jer su i dvorište i parkiralište suvlasništvo svih nas. Parcela na kojoj se nalaze naše zgrade uopće nije definirana, a stanovi nisu etažirani i u katastarskom izvatku su upisani kao vlasništvo danas nepostojećeg Fonda komunalno-stambene djelatnosti Općine Makarska, dok se u zemljišniku još vodi na bivše vlasnike terena od kojih je otkupljen prije 40 godine kada su naše zgrade izgrađene.

Iako smo posredstvom gradske stanoupraviteljske tvrtke "Stambeno gospodarstvo" angažirali geodetsku firmu kako bi se oformila parcela, i koja je dokazala da je naše ono što pripada zgradi, to iz Grada ne žele prihvatiti i sada grade i ruše kako im se prohtije, bez ikakvih najava - kazali su nam predstavnici zgrada koji tvrde da su sa "Stambenim" i Gradom održali dva ili tri sastanka u cilju definiranja parcele, ali bezuspješno.

Prijedlog prije tri godine

- Kadija te tuži, kadija ti sudi - tako je i s našim zgradama. Grad nam je uvjetovao legalizaciju zgrada nauštrb cijelog dvorišta i parkinga što znači da ni dio ispred naših zgrada ne bi bio u suvlasništvu stanara, već Grada.

U prilog nam ide formiranje parcela prema novom Urbanističkom planu uređenja Makarske po kojem svaka zgrada mora imati jedno parkirno mjesto po stanu, ali uzalud.

Gradu smo i prije tri godine i prije pet mjeseci predložili da ćemo im čak plaćati svoj parking ispred zgrade pod uvjetom da na njemu mogu parkirati samo stanari, ali i to nam nije uvaženo - kazuju predstavnici zgrada s Dugiša pored "crvenog" igrališta koji su ogorčeni činjenicom da se po nalogu Grada u njihovom dvorištu starom 40 godina, ruši ono što nije u vlasništvu Grada.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:41