StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJA NA CESTAMA

Zadarska policija sinoć je imala pravi "show" s pijanim vozačima! Evo koga su sve zaustavili, rekorder iz Maslenice je napuhao preko tri promila

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2024. - 21:15

Jučer poslijepodne na prometnici DC-8 u Maslenici, policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac zaustavili su 43-godišnjaka dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 3,10 promila i u vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta.

Uhićen je i smješten u prostorije policije, te će tijekom dana uz optužni prijedlog biti prepraćen na nadležni sud.

U večernjim satima su prilikom kontrole prometa u Stankovcima, na dionici D-27 zaustavili 49-godišnjeg vozača, koji je automobilom zadarskih registarskih oznaka upravljao prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 1,78 promila.

Nadalje, policijski službenici Policijske postaje Zadar su sinoć iza 19 sati  u Ulici Danijela Farlattija zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnjak bez položenog vozačkog ispita i u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije.

Kasnije, u noćnim satima na Zagrebačkoj ulici su u 03,20 sati zaustavili 24-godišnjaka dok je upravljao automobilom zagrebačkih registarskih oznaka bez položenog vozačkog ispita, a u daljnjem postupanju je odbio ponuđeni test na prisutnost opojnih sredstava.

U prijepodnevnim satima, policijski službenici prometne policije su u Smokoviću postupali prema 42-godišnjaku koji je pod utjecajem alkohola od 1,88 promila izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.   

Prekršitelji prometnih propisa su uhićeni i dovedeni u prostorije policije,  te će biti sankcionirani zbog počinjenih prekršaja sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, u sklopu pojačanih aktivnosti i tijekom svibnja se nastavlja provođenje pojačanih preventivno-represivnih akcija u prometu na našem području.

Akcije su usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, i to prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece), nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

U nadzor prometa ovaj vikend, posebice u noćnim satima, kao i u ostatku tjedna, će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju,kao ugrožene u pogledu činjena težih prometnih prekršaja, koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća.

 

 

Statistički pokazatelji za prethodna četiri mjeseca 

 

- prometne nesreće

U vremenu od 01. siječnja do 30. travnja ove godine ukupno je evidentirano 497 prometnih nesreća, što je povećanje za 10,4% u odnosu na isti period 2023. godine.

 

Evidentirana je 91 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, što je identičan broj u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su evidentirane 402 prometne nesreće s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 12,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

U razdoblju od prva četiri mjeseca 2024. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer su evidentirane 4 prometne nesreće s poginulim osobama dok su u odnosu na isto razdoblje 2023. godine evidentirane 2 prometne nesreće s poginulim osobama.

 

Tijekom navedenog razdoblja ove godine u prometnim nesrećama 5 osoba je smrtno stradalo, teško tjelesno je ozlijeđeno 16 osoba, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba smanjen.

 

Uspoređujući ukupan broj prometnih nesreća Policijske uprave zadarske u promatranom razdoblju, po policijskim postajama, na području Postaje prometne policije Zadar evidentirano je 385 prometnih nesreća, na Području Policijske postaje Biograd 38, na području Policijske postaje Benkovac-Obrovac 41,  na području Postaje granične policije Gračac 16 i na području Policijske postaje Pag 17 prometnih nesreća.

           

- prometni prekršaji

Analizom stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave zadarske za 2024. godinu, policijski službenici su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, evidentirali i prekršajno sankcionirali ukupno 11.554 prekršaja, od čega je 6.365 prekršaja zbog prekoračenja nepropisne brzine kretanja te 546 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

 

Broj evidentiranih ukupnih prometnih prekršaja za prva četiri mjeseca 2024. godine je za 9,5% veći u odnosu na 2023. godinu, kada ih je evidentirano 10.548.

 

 

 

01. lipanj 2024 01:02