stdClass Object ( [id] => 1385848 [title] => Hrvatski političari, van iz ormara; ostavite se javnog autanja LGBT osoba, otkrijte svoje znanje, volju i imovinu [alias] => hrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Autanje, odnosno coming out ili izlazak iz ormara, kako je poznato iz LGBT terminologije, važan je, dugotrajan i težak proces kod razvoja različitih seksualnih i rodnih identiteta. Kako se može pročitati, on se najprije odnosi na vlastitu samospoznaju i samoprihvaćanje prije nego što se to podijeli s bliskim osobama, radi izgradnje vlastitog identiteta i socijalnog prihvaćanja. Osjetljivi proces autanja pojedinci uglavnom prolaze sami, ali mogu ih izložiti i drugi, kao što je uoči parlamentranih izbora napravila udruga Zagreb Pride navevši nekoliko političara kao gej, pri čemu neke od njih nisu ni pitali za dopuštenje. Mnoge je iznenadio takav potez udruge koja zastupa LGBT osobe, pa su se i brojni hrvatski političari ogradili od takvog poteza.

To nije prvi potez autanja u političkoj režiji. Početkom godine predsjednik Zoran Milanović, delikatnošću slona u staklarnici, autao je HDZ-ova ministra koji je upravo preuzeo resor. Čini se da mu pri tome nije toliko želio omesti uspješan start koliko mu je zlopamtilski vratio za njegovu staru izjavu da je slučaj za određenu instituciju, što je još jedna ružna pojava za kojom se u našem političkom životu prečesto poseže. Takvo autanje podsjetilo je na slično od prije nekoliko godina kada je potpredsjednik Sabora Ante Sanader pred kamerama autao jednog zastupnika socijaldemokrata s kojim se nije slagao.

Naravno da je takvo autanje nisko, neosviješteno, primitivno i podlo, ali i odlično uklopljeno u ovdašnju nisku razinu društvene i političke kulture i svijesti. Osviješteno, slobodno autanje koje dolazi od pojedinca korisno za njega i za društvo koje tako zorno vidi različitosti što nagrizaju predrasude da svi idu u Crkvu, navijaju za Hajduka, nose "bile starke" i glasaju za jednu stranku...

Željko Kerum uvjerljivo ispred svih

Isto tako je korisno, možda i korisnije, jer je rjeđe, i političko "autanje" jer je na tom polju, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice. Zato je bolje da to izađe na svjetlo dana, na vjetrenje, nego da čami u ormaru i pretvori se u čudovište koje će eruptirati. Kao što je eksplodiralo u ratovima devedesetih i oko njih, u Vukovaru ili Bosni i Hercegovini ili u mirnodopskim ubojstvima kada su svi zaprepašteni što je napravio do jučer mirni susjed.

---

image

Željko Kerum prvak je ‘autanja‘ među političarima, od Maybacha pa dalje

Tom Dubravec/Cropix
---

Prvak političkog izlaska iz ormara jest bivši splitski gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Kerum koji je prije 15 godina na lokalnoj, vlastitoj televiziji ispovjedno priznao da napušta obitelj jer mu je trudna ljubavnica s kojom je pet godina u vezi. Takvo "autanje" snažno je odjeknulo i medijima dalo šlepere materijala, ali Kerum je rasterećen išao dalje. Željko Kerum je i prije dvaju izbora na kojima je sudjelovao otškrinuo vrata ormara i pošteno omogućio zainteresiranim biračima da vide što u njima čuči. Tako je na pitanje kakvi su mu planovi s pokretanjem zamrle proizvodnje, otvoreno priznao da je trgovac, a ne proizvođač i da mu to nije u fokusu. Drugi put uoči izbora za Sabor, u koji je ušao sa sestrom Nevenkom Bečić, priznao je da je on čovjek terena i da neće puno sjediti u sabornici. Pažljive zato nije iznenadilo kada ga tamo zaista nikad nije bilo. "Autao" se i kad je gradio obalu i cestu ispred svoga hotela. Nesvjesno se Kerum "autao" i na drugim lokalnim izborima, kad je zalijepio fetu pršuta na čelo. Međutim, biračko tijelo to je shvatilo kao bahatost i to je bio njegov politički kraj.

Željko Kerum je, bez oblande elementarne diplomacije - slično kao i kasniji Donald Trump, uz dozu opasnih manipulacija i nasilja te ozbiljnih demokratskih i globalnih prijetnji - otvoreno govorio da nešto neće uraditi ili platiti, da je nešto glupo, a da je netko korumpiran, što bi dotični vrlo brzo i potvrdio, te je kao takav bio koristan za razobličenje postupka biranja i vladanja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Preko takvih otvarača zaključanih ormara lakše možemo vidjeti da slično razmišljaju i "normalni" političari kojima su Hrvatske puna usta, a još više džepovi. Oni se desetljećima brižno skrbe za privredu, potrebite i malog čovjeka, branitelje i ratne stradalnike, a da izađu iz ormara, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem.

Tragovi vode u Hlevce

Međutim, malo je takvih koji bi se tako "autali". Otvoreno i na granici parodije tako je 2009. godine nastupio neovisni kandidat za načelnika Prološca Joško Kraljević - Riso koji je na lokalne izbore izašao sa dva slogana: "Vama će biti isto, a meni bolje" i "Sve meni, vama ništa". Nažalost biračko tijelo tada nije bilo zrelo za njegovu iskrenost. Sličnim su se samoraskrinkavanjem uspješnije poigravali i odlični performeri - političari Dario Juričan i Enio Meštrović - Ričard, koji je bitan u zadarskoj vlasti, a skoro je sada ušao i u Sabor. Otvoreno, iskreno i kratkotrajno nastupio je Karamarkov ministar branitelja Mijo Crnoja koji je rekao da je stambeni manevar zbog kojega je smijenjen poslije samo šest dana mandata radio u dobroj vjeri. Na pitanje novinara "U dobroj vjeri za koga?", Crnoja je odgovorio kratko i iskreno: "Pa za sebe".

---

image

 Zoran Milanović javno je autao političara iz HDZ-a

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Srećom, izlazak iz ormara puno je češći u ekonomskom nego u političkom dijelu društva. I tu je Željko Kerum pionir. Prvi je javno pokazao skupoga Maybacha, jedinog u Hrvatskoj. Onima koji su mu prigovarali na velikim troškovima i niskim plaćama radnica odgovarao je formulom koju su poslije koristili i drugi: Uredno isplaćujem plaće i plaćam poreze i sva davanja državi. Na iznenađenje mnogih iz ormara je na luksuzna četiri kotača izašao dugogodišnji direktor, pa vlasnik Vindije Dragutin Drk kupivši skupoga Bentleyja. "Autao" se i Ivica Todorić, kada je počeo živjeti u dvorcu Kulmer i dugoročno zakupio privatni otok Smokvicu.

Iz ormara, i to velikog, izašao je i "novi Todorić", poduzetnik Pavao Vujnovac koji je 2022. godine na carini zatečen s neprijavljenom ogrlicom, kupljenom za više od pola milijuna eura, koja mu je oduzeta i koju je morao "otkupiti" uz više od milijun kuna carine. Mnogi su se mali potrošači plina upitali koliko netko tko toliko daje za nakit može platiti za druge stvari? Slične su se ogrlice donedavno mogle kupiti u Dioklecijanovim podrumima za nekoliko desetaka eura. Iz velikog ormara, teškog milijardu kuna, ne svojom voljom izašli su Damir Škugor, kao i njegovi otac i mater, ali sadržaj tog ormara, gotovo dvije godine od izbijanja afere, do danas nije pokazan. Na svoj način "autao se" i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, i to s Ledovim frižiderom u dnevnom boravku, koji mu je nabavila supruga. Bio je to ukus i užitak nedostupan običnim smrtnicima.

Traumatično skrivanje bogatstva

Treba reći i da je među prvima iz ormara izašao bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore, župan, ministar te direktor Hajduka i Kraša Nadan Vidošević, kada se otkrilo njegovo golemo imanje u Hlevcima kod Skrada u Gorskom kotaru. Kada je Nadan dopao zatvora, otkrio se i podrum s egzotičnim lovačkim trofejima, baš kao i alternativna Moderna galerija Ive Sanadera. Sada su Vidoševićevim tragom u Hlevce, novo elitno naselje, krenuli graditi i drugi, poput Vujnovca, Ive Todorić ili predsjednika Uprave HŽ infrastrukture!

---

image

Nadan Vidošević imanjem u Gorskom kotaru ekonomski je ‘autao‘ sebe, a potom i ostale vlasnike luksuznih nekretnina u Hlevcima

Damjan Tadic/Cropix
---

Takvo nesvjesno financijsko "autanje" nalik je onome u filmu "Američki gangster" Ridleyja Scotta kada diler za kojega policija ne zna na boksački meč dođe u skupoj krznenoj bundi i padne u oko organima. Vani policija i poreznici nemaju nad sobom teški teret ispitivanja porijekla imovine pa rade svoj posao. Naši političari su puno opušteniji, uvijek se izvuku da imaju novca jer su objavili knjigu (!), radili honorarni posao ili štedjeli na dnevnicama. To im uglavnom prolazi ako nemaju peh da se namjere na Europsko tužiteljstvo koje revno "auta" novopečene hrvatske bogataše poput Tomislava Tolušića ili Gabrijele Žalac te ih nakratko odvodi u "sigurnu kuću", s tendencijom za duži smještaj.

Od onih u politici i ekonomiji koji se sami "autaju" ili ih to naprave službenici zaduženi za to, puno opasniji su oni što čame u ormaru, a obilno im teku provizije ili priljevi iz neke korupcijske piramide, dok žive u manje - više običnoj kući i ljetuju u sličnoj vikendici, voze takav automobil i imaju "običan" brod. A u isto vrijeme, poslije "Otvorenog" u podrumu broje novce, gledaju kako im stoje računi u poreznim oazama, prebiru po zbirci skupih satova, zatočeni u svome ormaru kao u lijesu, skupa sa svima nama.

Zbog svega toga dobro je političko i ekonomsko "autanje". Za razliku od osobnog izlaska iz ormara, u ovome pojedinca mogu i trebaju "autati" drugi, pa i institucije, kojima često nesvjesno olakšavaju sami počinitelji vadeći blago na svjetlo dana. Nije lako ne imati ništa pokazati, ali teško je imati puno, a ne smjeti ništa pokazati. To je svojevrsna hrvatska društvena pravda.

---

image

EU tužitelji javno su ‘autali‘ niz naglo obogaćenih hrvatskih državljana

Lucija Očko/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da to naprave, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem. No u politici je, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme i nevrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Da to naprave, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem. No u politici je, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice... vrijeme i nevrijeme 2 0 9080 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-29 08:25:25 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 05:56:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-04 05:56:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Da to naprave, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem. No u politici je, kao i u društvu o [metadata] => robots= author= title=Hrvatski političari, van iz ormara; ostavite se javnog autanja LGBT osoba, otkrijte svoje znanje, volju i imovinu page_title=Hrvatski političari, van iz ormara; ostavite se javnog autanja LGBT osoba, otkrijte svoje znanje, volju i imovinu [metakey] => LGBT, hrvatska, autanje, javno autanje, zoran milanović, ante sanader, zagreb pride, Željko Kerum, gospodarski kriminal, EU tužitelji , bogatstvo, porijeklo imovine, nadan vidošević, hrvatski političari, dijagnoze nevremena, vrijeme i nevrijeme, pava [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/29\/26966659.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/17041750.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/25070296.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27010384.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/26451428.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/26570276.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/26015923.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix ","Lucija O\u010dko\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Javno autanje niza hrvatskih politi\u010dara u re\u017eiji Zagreb Pridea sna\u017eno je odjeknulo na politi\u010dkoj sceni uo\u010di parlamentarnih izbora (ilustracija)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nadan Vido\u0161evi\u0107 imanjem u Gorskom kotaru ekonomski je \u2018autao\u2018 sebe, a potom i ostale vlasnike luksuznih nekretnina u Hlevcima<\/p>","

Hrvatski politi\u010dari redom su osudili javno autanje dijela kolega od Zagreb Pridea i Zorana MIlanovi\u0107a<\/p>","

\u00a0Zoran Milanovi\u0107 javno je autao politi\u010dara iz HDZ-a
\n
\n\u00a0<\/p>","

Ante Sanader javno je autao socijaldemokratskog politi\u010dara<\/p>","

\u017deljko Kerum prvak je \u2018autanja\u2018 me\u0111u politi\u010darima, od Maybacha pa dalje<\/p>","

EU tu\u017eitelji javno su \u2018autali\u2018 niz naglo oboga\u0107enih hrvatskih dr\u017eavljana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_26966659_1920.jpg":"1920x1080","k_26966659_1280.jpg":"1280x1280","k_26966659_1024.jpg":"1024x1024","k_26966659_640.jpg":"640x640","k_26966659_480.jpg":"480x480","k_26966659_340.jpg":"340x340","k_26966659_220.jpg":"220x220","o_26966659_1280.jpg":"1280x852","o_26966659_1024.jpg":"1024x682","o_26966659_640.jpg":"640x426","o_26966659_480.jpg":"480x319","o_26966659_340.jpg":"340x226","o_26966659_220.jpg":"220x146","h_26966659_1280.jpg":"1280x854","h_26966659_1024.jpg":"1024x683","h_26966659_640.jpg":"640x427","h_26966659_480.jpg":"480x320","h_26966659_340.jpg":"340x227","h_26966659_220.jpg":"220x147","pp_26966659_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966659_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966659_640.jpg":"640x814","pp_26966659_480.jpg":"480x611","pp_26966659_340.jpg":"340x432","pp_26966659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_17041750_1920.jpg":"1920x1080","k_17041750_1280.jpg":"1280x1280","k_17041750_1024.jpg":"1024x1024","k_17041750_640.jpg":"640x640","k_17041750_480.jpg":"480x480","k_17041750_340.jpg":"340x340","k_17041750_220.jpg":"220x220","o_17041750_1280.jpg":"1280x836","o_17041750_1024.jpg":"1024x669","o_17041750_640.jpg":"640x418","o_17041750_480.jpg":"480x313","o_17041750_340.jpg":"340x222","o_17041750_220.jpg":"220x143","h_17041750_1280.jpg":"1280x854","h_17041750_1024.jpg":"1024x683","h_17041750_640.jpg":"640x427","h_17041750_480.jpg":"480x320","h_17041750_340.jpg":"340x227","h_17041750_220.jpg":"220x147","pp_17041750_1280.jpg":"1280x1628","pp_17041750_1024.jpg":"1024x1303","pp_17041750_640.jpg":"640x814","pp_17041750_480.jpg":"480x611","pp_17041750_340.jpg":"340x432","pp_17041750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25070296_1920.jpg":"1920x1080","k_25070296_1280.jpg":"1280x1280","k_25070296_1024.jpg":"1024x1024","k_25070296_640.jpg":"640x640","k_25070296_480.jpg":"480x480","k_25070296_340.jpg":"340x340","k_25070296_220.jpg":"220x220","o_25070296_1280.jpg":"1280x853","o_25070296_1024.jpg":"1024x682","o_25070296_640.jpg":"640x426","o_25070296_480.jpg":"480x320","o_25070296_340.jpg":"340x226","o_25070296_220.jpg":"220x146","h_25070296_1280.jpg":"1280x854","h_25070296_1024.jpg":"1024x683","h_25070296_640.jpg":"640x427","h_25070296_480.jpg":"480x320","h_25070296_340.jpg":"340x227","h_25070296_220.jpg":"220x147","pp_25070296_1280.jpg":"1280x1628","pp_25070296_1024.jpg":"1024x1303","pp_25070296_640.jpg":"640x814","pp_25070296_480.jpg":"480x611","pp_25070296_340.jpg":"340x432","pp_25070296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_27010384_1920.jpg":"1920x1080","k_27010384_1280.jpg":"1280x1280","k_27010384_1024.jpg":"1024x1024","k_27010384_640.jpg":"640x640","k_27010384_480.jpg":"480x480","k_27010384_340.jpg":"340x340","k_27010384_220.jpg":"220x220","o_27010384_1280.jpg":"1280x854","o_27010384_1024.jpg":"1024x683","o_27010384_640.jpg":"640x427","o_27010384_480.jpg":"480x320","o_27010384_340.jpg":"340x227","o_27010384_220.jpg":"220x146","h_27010384_1280.jpg":"1280x854","h_27010384_1024.jpg":"1024x683","h_27010384_640.jpg":"640x427","h_27010384_480.jpg":"480x320","h_27010384_340.jpg":"340x227","h_27010384_220.jpg":"220x147","pp_27010384_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010384_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010384_640.jpg":"640x814","pp_27010384_480.jpg":"480x611","pp_27010384_340.jpg":"340x432","pp_27010384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451428_1920.jpg":"1920x1080","k_26451428_1280.jpg":"1280x1280","k_26451428_1024.jpg":"1024x1024","k_26451428_640.jpg":"640x640","k_26451428_480.jpg":"480x480","k_26451428_340.jpg":"340x340","k_26451428_220.jpg":"220x220","o_26451428_1280.jpg":"1280x853","o_26451428_1024.jpg":"1024x682","o_26451428_640.jpg":"640x426","o_26451428_480.jpg":"480x320","o_26451428_340.jpg":"340x226","o_26451428_220.jpg":"220x146","h_26451428_1280.jpg":"1280x854","h_26451428_1024.jpg":"1024x683","h_26451428_640.jpg":"640x427","h_26451428_480.jpg":"480x320","h_26451428_340.jpg":"340x227","h_26451428_220.jpg":"220x147","pp_26451428_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451428_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451428_640.jpg":"640x814","pp_26451428_480.jpg":"480x611","pp_26451428_340.jpg":"340x432","pp_26451428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_26570276_1920.jpg":"1920x1080","k_26570276_1280.jpg":"1280x1280","k_26570276_1024.jpg":"1024x1024","k_26570276_640.jpg":"640x640","k_26570276_480.jpg":"480x480","k_26570276_340.jpg":"340x340","k_26570276_220.jpg":"220x220","o_26570276_1280.jpg":"1280x760","o_26570276_1024.jpg":"1024x608","o_26570276_640.jpg":"640x380","o_26570276_480.jpg":"480x285","o_26570276_340.jpg":"340x202","o_26570276_220.jpg":"220x130","h_26570276_1280.jpg":"1280x854","h_26570276_1024.jpg":"1024x683","h_26570276_640.jpg":"640x427","h_26570276_480.jpg":"480x320","h_26570276_340.jpg":"340x227","h_26570276_220.jpg":"220x147","pp_26570276_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570276_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570276_640.jpg":"640x814","pp_26570276_480.jpg":"480x611","pp_26570276_340.jpg":"340x432","pp_26570276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26015923_1920.jpg":"1920x1080","k_26015923_1280.jpg":"1280x1280","k_26015923_1024.jpg":"1024x1024","k_26015923_640.jpg":"640x640","k_26015923_480.jpg":"480x480","k_26015923_340.jpg":"340x340","k_26015923_220.jpg":"220x220","o_26015923_1280.jpg":"1280x853","o_26015923_1024.jpg":"1024x682","o_26015923_640.jpg":"640x426","o_26015923_480.jpg":"480x320","o_26015923_340.jpg":"340x226","o_26015923_220.jpg":"220x146","h_26015923_1280.jpg":"1280x854","h_26015923_1024.jpg":"1024x683","h_26015923_640.jpg":"640x427","h_26015923_480.jpg":"480x320","h_26015923_340.jpg":"340x227","h_26015923_220.jpg":"220x147","pp_26015923_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015923_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015923_640.jpg":"640x814","pp_26015923_480.jpg":"480x611","pp_26015923_340.jpg":"340x432","pp_26015923_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7937271 Threads: 2 Questions: 1587196488 Slow queries: 4848038 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112207441 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/hrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu-1385848 [printLink] => /vijesti/politika/hrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu-1385848?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 369544 [name] => LGBT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lgbt [link] => /tag/lgbt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757820 [name] => autanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 07:55:39 [main_article_id] => 0 [alias] => autanje [link] => /tag/autanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757821 [name] => javno autanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 07:55:40 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-autanje [link] => /tag/javno-autanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679130 [name] => ante sanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-sanader [link] => /tag/ante-sanader ) [6] => stdClass Object ( [id] => 368934 [name] => Zagreb Pride [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb-pride [link] => /tag/zagreb-pride ) [7] => stdClass Object ( [id] => 507996 [name] => zeljko kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [8] => stdClass Object ( [id] => 500299 [name] => gospodarski kriminal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gospodarski-kriminal [link] => /tag/gospodarski-kriminal ) [9] => stdClass Object ( [id] => 748299 [name] => EU tužitelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 11:37:46 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-tuzitelji [link] => /tag/eu-tuzitelji ) [10] => stdClass Object ( [id] => 355024 [name] => bogatstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bogatstvo [link] => /tag/bogatstvo ) [11] => stdClass Object ( [id] => 705233 [name] => porijeklo imovine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-06 13:01:48 [main_article_id] => 0 [alias] => porijeklo-imovine [link] => /tag/porijeklo-imovine ) [12] => stdClass Object ( [id] => 342730 [name] => Nadan Vidošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nadan-vidosevic [link] => /tag/nadan-vidosevic ) [13] => stdClass Object ( [id] => 459398 [name] => hrvatski političari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-politicari [link] => /tag/hrvatski-politicari ) [14] => stdClass Object ( [id] => 739035 [name] => dijagnoze nevremena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 17:20:10 [main_article_id] => 0 [alias] => dijagnoze-nevremena [link] => /tag/dijagnoze-nevremena ) [15] => stdClass Object ( [id] => 757822 [name] => vrijeme i nevrijeme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 07:55:40 [main_article_id] => 0 [alias] => vrijeme-i-nevrijeme [link] => /tag/vrijeme-i-nevrijeme ) [16] => stdClass Object ( [id] => 418800 [name] => Pavao Vujnovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pavao-vujnovac [link] => /tag/pavao-vujnovac ) [17] => stdClass Object ( [id] => 327155 [name] => todorići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => todorici [link] => /tag/todorici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da to naprave, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem. No u politici je, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme i nevrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski političari, van iz ormara; ostavite se javnog autanja LGBT osoba, otkrijte svoje znanje, volju i imovinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/26966659.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] =>

Javno autanje niza hrvatskih političara u režiji Zagreb Pridea snažno je odjeknulo na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora (ilustracija)

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/26966659.jpg [title] =>

Javno autanje niza hrvatskih političara u režiji Zagreb Pridea snažno je odjeknulo na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora (ilustracija)

 

Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/17041750.jpg [title] =>

Nadan Vidošević imanjem u Gorskom kotaru ekonomski je ‘autao‘ sebe, a potom i ostale vlasnike luksuznih nekretnina u Hlevcima

Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/25070296.jpg [title] =>

Hrvatski političari redom su osudili javno autanje dijela kolega od Zagreb Pridea i Zorana MIlanovića

Ivana Nobilo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27010384.jpg [title] =>

 Zoran Milanović javno je autao političara iz HDZ-a

 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/26451428.jpg [title] =>

Ante Sanader javno je autao socijaldemokratskog političara

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/26570276.jpg [title] =>

Željko Kerum prvak je ‘autanja‘ među političarima, od Maybacha pa dalje

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/26015923.jpg [title] =>

EU tužitelji javno su ‘autali‘ niz naglo obogaćenih hrvatskih državljana

Lucija Očko/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Autanje, odnosno coming out ili izlazak iz ormara, kako je poznato iz LGBT terminologije, važan je, dugotrajan i težak proces kod razvoja različitih seksualnih i rodnih identiteta. Kako se može pročitati, on se najprije odnosi na vlastitu samospoznaju i samoprihvaćanje prije nego što se to podijeli s bliskim osobama, radi izgradnje vlastitog identiteta i socijalnog prihvaćanja. Osjetljivi proces autanja pojedinci uglavnom prolaze sami, ali mogu ih izložiti i drugi, kao što je uoči parlamentranih izbora napravila udruga Zagreb Pride navevši nekoliko političara kao gej, pri čemu neke od njih nisu ni pitali za dopuštenje. Mnoge je iznenadio takav potez udruge koja zastupa LGBT osobe, pa su se i brojni hrvatski političari ogradili od takvog poteza.

To nije prvi potez autanja u političkoj režiji. Početkom godine predsjednik Zoran Milanović, delikatnošću slona u staklarnici, autao je HDZ-ova ministra koji je upravo preuzeo resor. Čini se da mu pri tome nije toliko želio omesti uspješan start koliko mu je zlopamtilski vratio za njegovu staru izjavu da je slučaj za određenu instituciju, što je još jedna ružna pojava za kojom se u našem političkom životu prečesto poseže. Takvo autanje podsjetilo je na slično od prije nekoliko godina kada je potpredsjednik Sabora Ante Sanader pred kamerama autao jednog zastupnika socijaldemokrata s kojim se nije slagao.

Naravno da je takvo autanje nisko, neosviješteno, primitivno i podlo, ali i odlično uklopljeno u ovdašnju nisku razinu društvene i političke kulture i svijesti. Osviješteno, slobodno autanje koje dolazi od pojedinca korisno za njega i za društvo koje tako zorno vidi različitosti što nagrizaju predrasude da svi idu u Crkvu, navijaju za Hajduka, nose "bile starke" i glasaju za jednu stranku...

Željko Kerum uvjerljivo ispred svih

Isto tako je korisno, možda i korisnije, jer je rjeđe, i političko "autanje" jer je na tom polju, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice. Zato je bolje da to izađe na svjetlo dana, na vjetrenje, nego da čami u ormaru i pretvori se u čudovište koje će eruptirati. Kao što je eksplodiralo u ratovima devedesetih i oko njih, u Vukovaru ili Bosni i Hercegovini ili u mirnodopskim ubojstvima kada su svi zaprepašteni što je napravio do jučer mirni susjed.

---

image

Željko Kerum prvak je ‘autanja‘ među političarima, od Maybacha pa dalje

Tom Dubravec/Cropix
---

Prvak političkog izlaska iz ormara jest bivši splitski gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Kerum koji je prije 15 godina na lokalnoj, vlastitoj televiziji ispovjedno priznao da napušta obitelj jer mu je trudna ljubavnica s kojom je pet godina u vezi. Takvo "autanje" snažno je odjeknulo i medijima dalo šlepere materijala, ali Kerum je rasterećen išao dalje. Željko Kerum je i prije dvaju izbora na kojima je sudjelovao otškrinuo vrata ormara i pošteno omogućio zainteresiranim biračima da vide što u njima čuči. Tako je na pitanje kakvi su mu planovi s pokretanjem zamrle proizvodnje, otvoreno priznao da je trgovac, a ne proizvođač i da mu to nije u fokusu. Drugi put uoči izbora za Sabor, u koji je ušao sa sestrom Nevenkom Bečić, priznao je da je on čovjek terena i da neće puno sjediti u sabornici. Pažljive zato nije iznenadilo kada ga tamo zaista nikad nije bilo. "Autao" se i kad je gradio obalu i cestu ispred svoga hotela. Nesvjesno se Kerum "autao" i na drugim lokalnim izborima, kad je zalijepio fetu pršuta na čelo. Međutim, biračko tijelo to je shvatilo kao bahatost i to je bio njegov politički kraj.

Željko Kerum je, bez oblande elementarne diplomacije - slično kao i kasniji Donald Trump, uz dozu opasnih manipulacija i nasilja te ozbiljnih demokratskih i globalnih prijetnji - otvoreno govorio da nešto neće uraditi ili platiti, da je nešto glupo, a da je netko korumpiran, što bi dotični vrlo brzo i potvrdio, te je kao takav bio koristan za razobličenje postupka biranja i vladanja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Preko takvih otvarača zaključanih ormara lakše možemo vidjeti da slično razmišljaju i "normalni" političari kojima su Hrvatske puna usta, a još više džepovi. Oni se desetljećima brižno skrbe za privredu, potrebite i malog čovjeka, branitelje i ratne stradalnike, a da izađu iz ormara, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem.

Tragovi vode u Hlevce

Međutim, malo je takvih koji bi se tako "autali". Otvoreno i na granici parodije tako je 2009. godine nastupio neovisni kandidat za načelnika Prološca Joško Kraljević - Riso koji je na lokalne izbore izašao sa dva slogana: "Vama će biti isto, a meni bolje" i "Sve meni, vama ništa". Nažalost biračko tijelo tada nije bilo zrelo za njegovu iskrenost. Sličnim su se samoraskrinkavanjem uspješnije poigravali i odlični performeri - političari Dario Juričan i Enio Meštrović - Ričard, koji je bitan u zadarskoj vlasti, a skoro je sada ušao i u Sabor. Otvoreno, iskreno i kratkotrajno nastupio je Karamarkov ministar branitelja Mijo Crnoja koji je rekao da je stambeni manevar zbog kojega je smijenjen poslije samo šest dana mandata radio u dobroj vjeri. Na pitanje novinara "U dobroj vjeri za koga?", Crnoja je odgovorio kratko i iskreno: "Pa za sebe".

---

image

 Zoran Milanović javno je autao političara iz HDZ-a

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Srećom, izlazak iz ormara puno je češći u ekonomskom nego u političkom dijelu društva. I tu je Željko Kerum pionir. Prvi je javno pokazao skupoga Maybacha, jedinog u Hrvatskoj. Onima koji su mu prigovarali na velikim troškovima i niskim plaćama radnica odgovarao je formulom koju su poslije koristili i drugi: Uredno isplaćujem plaće i plaćam poreze i sva davanja državi. Na iznenađenje mnogih iz ormara je na luksuzna četiri kotača izašao dugogodišnji direktor, pa vlasnik Vindije Dragutin Drk kupivši skupoga Bentleyja. "Autao" se i Ivica Todorić, kada je počeo živjeti u dvorcu Kulmer i dugoročno zakupio privatni otok Smokvicu.

Iz ormara, i to velikog, izašao je i "novi Todorić", poduzetnik Pavao Vujnovac koji je 2022. godine na carini zatečen s neprijavljenom ogrlicom, kupljenom za više od pola milijuna eura, koja mu je oduzeta i koju je morao "otkupiti" uz više od milijun kuna carine. Mnogi su se mali potrošači plina upitali koliko netko tko toliko daje za nakit može platiti za druge stvari? Slične su se ogrlice donedavno mogle kupiti u Dioklecijanovim podrumima za nekoliko desetaka eura. Iz velikog ormara, teškog milijardu kuna, ne svojom voljom izašli su Damir Škugor, kao i njegovi otac i mater, ali sadržaj tog ormara, gotovo dvije godine od izbijanja afere, do danas nije pokazan. Na svoj način "autao se" i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, i to s Ledovim frižiderom u dnevnom boravku, koji mu je nabavila supruga. Bio je to ukus i užitak nedostupan običnim smrtnicima.

Traumatično skrivanje bogatstva

Treba reći i da je među prvima iz ormara izašao bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore, župan, ministar te direktor Hajduka i Kraša Nadan Vidošević, kada se otkrilo njegovo golemo imanje u Hlevcima kod Skrada u Gorskom kotaru. Kada je Nadan dopao zatvora, otkrio se i podrum s egzotičnim lovačkim trofejima, baš kao i alternativna Moderna galerija Ive Sanadera. Sada su Vidoševićevim tragom u Hlevce, novo elitno naselje, krenuli graditi i drugi, poput Vujnovca, Ive Todorić ili predsjednika Uprave HŽ infrastrukture!

---

image

Nadan Vidošević imanjem u Gorskom kotaru ekonomski je ‘autao‘ sebe, a potom i ostale vlasnike luksuznih nekretnina u Hlevcima

Damjan Tadic/Cropix
---

Takvo nesvjesno financijsko "autanje" nalik je onome u filmu "Američki gangster" Ridleyja Scotta kada diler za kojega policija ne zna na boksački meč dođe u skupoj krznenoj bundi i padne u oko organima. Vani policija i poreznici nemaju nad sobom teški teret ispitivanja porijekla imovine pa rade svoj posao. Naši političari su puno opušteniji, uvijek se izvuku da imaju novca jer su objavili knjigu (!), radili honorarni posao ili štedjeli na dnevnicama. To im uglavnom prolazi ako nemaju peh da se namjere na Europsko tužiteljstvo koje revno "auta" novopečene hrvatske bogataše poput Tomislava Tolušića ili Gabrijele Žalac te ih nakratko odvodi u "sigurnu kuću", s tendencijom za duži smještaj.

Od onih u politici i ekonomiji koji se sami "autaju" ili ih to naprave službenici zaduženi za to, puno opasniji su oni što čame u ormaru, a obilno im teku provizije ili priljevi iz neke korupcijske piramide, dok žive u manje - više običnoj kući i ljetuju u sličnoj vikendici, voze takav automobil i imaju "običan" brod. A u isto vrijeme, poslije "Otvorenog" u podrumu broje novce, gledaju kako im stoje računi u poreznim oazama, prebiru po zbirci skupih satova, zatočeni u svome ormaru kao u lijesu, skupa sa svima nama.

Zbog svega toga dobro je političko i ekonomsko "autanje". Za razliku od osobnog izlaska iz ormara, u ovome pojedinca mogu i trebaju "autati" drugi, pa i institucije, kojima često nesvjesno olakšavaju sami počinitelji vadeći blago na svjetlo dana. Nije lako ne imati ništa pokazati, ali teško je imati puno, a ne smjeti ništa pokazati. To je svojevrsna hrvatska društvena pravda.

---

image

EU tužitelji javno su ‘autali‘ niz naglo obogaćenih hrvatskih državljana

Lucija Očko/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Damjan Tadic/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Tom Dubravec/Cropix Damjan Tadić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Lucija Očko/Cropix
Ivana Nobilo/Cropix

Javno autanje niza hrvatskih političara u režiji Zagreb Pridea snažno je odjeknulo na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora (ilustracija)

 

Damjan Tadic/Cropix

Nadan Vidošević imanjem u Gorskom kotaru ekonomski je ‘autao‘ sebe, a potom i ostale vlasnike luksuznih nekretnina u Hlevcima

Ivana Nobilo/Cropix

Hrvatski političari redom su osudili javno autanje dijela kolega od Zagreb Pridea i Zorana MIlanovića

Tom Dubravec/Cropix

 Zoran Milanović javno je autao političara iz HDZ-a

 

Damjan Tadić/Cropix

Ante Sanader javno je autao socijaldemokratskog političara

Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum prvak je ‘autanja‘ među političarima, od Maybacha pa dalje

Lucija Očko/Cropix

EU tužitelji javno su ‘autali‘ niz naglo obogaćenih hrvatskih državljana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/hrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu-1385848 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=669d8637e8157132290fe0d4e26efca1c6d4493b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+politi%C4%8Dari%2C+van+iz+ormara%3B+ostavite+se+javnog+autanja+LGBT+osoba%2C+otkrijte+svoje+znanje%2C+volju+i+imovinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu-1385848 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhrvatski-politicari-van-iz-ormara-ostavite-se-javnog-autanja-lgbt-osoba-otkrijte-svoje-znanje-volju-i-imovinu-1385848 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da to naprave, iskreno bi priznali: Briga nas za migrante, rodnu ideologiju, Lex AP i Turudića, stalo nam je samo do mjesta na listi, dobre plaće, zapošljavanja rodbine, privilegija, korupcije i trgovine utjecajem. No u politici je, kao i u društvu općenito, previše toga pomno skrivenog, lažnog, neosviještenog, licemjernog, sebičnog ili mrzilačkog da čovjek jednostavno ne može povjerovati što sve čuči u uglednim članovima zajednice... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme i nevrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikavrijeme i nevrijeme

Hrvatski političari, van iz ormara; ostavite se javnog autanja LGBT osoba, otkrijte svoje znanje, volju i imovinu

Piše Siniša Kekez
4. svibnja 2024. - 07:56
Javno autanje niza hrvatskih političara u režiji Zagreb Pridea snažno je odjeknulo na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora (ilustracija)  Ivana Nobilo/Cropix

Autanje, odnosno coming out ili izlazak iz ormara, kako je poznato iz LGBT terminologije, važan je, dugotrajan i težak proces kod razvoja različitih seksualnih i rodnih identiteta. Kako se može pročitati, on se najprije odnosi na vlastitu samospoznaju i samoprihvaćanje prije nego što se to podijeli s bliskim osobama, radi izgradnje vlastitog identiteta i socijalnog prihvaćanja. Osjetljivi proces autanja pojedinci uglavnom prolaze sami, ali mogu ih izložiti i drugi, kao što je uoči parlamentranih izbora napravila udruga Zagreb Pride navevši nekoliko političara kao gej, pri čemu neke od njih nisu ni pitali za dopuštenje. Mnoge je iznenadio takav potez udruge koja zastupa LGBT osobe, pa su se i brojni hrvatski političari ogradili od takvog poteza.

To nije prvi potez autanja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:03