stdClass Object ( [id] => 1385752 [title] => O čemu su uopće mislile Vesna i Marija? ‘Suverenistica‘ se ljuti, ‘sirotici‘ se svi dive, a ovo ostaje zagonetka [alias] => o-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas je Svjetski dan slobode medija i povodom toga uputio sam čestitku predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Čestitam svim novinarima na dosadašnjem radu, posebno onima koji to rade na istraživački način i nadam se da će nastaviti ukazivati na sve nepravilnosti u društvu kako bi ono bilo bolje. Čestitam čak i onim novinarima koji su u dealu s nekima iz sustava. Slobodni mediji su iznimno važni, bez novinarstva nema slobode ni demokracije, to je poruka naše Vlade.”

Ovo je na početku sjednice Vlade ovog petka rekao tehnički premijer Andrej Plenković. Kad bismo se zaje*avali. Gospodin je, naime, nakon litanije o svojim postignućima, čestitao vatrogascima njihov dan uz blagdan sv. Florijana. Ljudi su zaslužili, nema šta, spašavaju nam glave riskirajući vlastitu.

Novinari su za Plenkovića piromani koji njemu osobno pale vatricu među nožnim prstima, a on svako malo pokušava vodom ugasiti neku zapaljivu temu koju šire. I za tu potpalu trebaju odgovarati pred zakonom! Pa ga je zato premijer i promijenio. Prezire Plenković novinare iz dna duše. Oni su mu se, što bi se reklo, više puta u zadnjih sedam i po godina vladavine pos*ali u gušt!

Pa tako, evo, i ovog radnog tjedna. Po nalogu europskih tužitelja, a nakon otkrića novinara, pokupilo lika iz Ministarstva kulture i medija zajedno s bivšim dekanom i jednim profesorom s Geodezije. Nema veze, ostalo mu je suho zlato, njegova ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je, pazi sad, čak pokušala spriječiti krađu od milijun eura. Milijun? Konta li itko od nas više te vreće novca? Milijun vamo, milijun tamo, petsto milijuna... Pa je sat od tristo i nešto eura darovan Nininu pomoćniku onako za žuntu.

PONEDJELJAK: Škorina sestra i obrana suvereniteta

U ponedjeljak smo doznali da se “suverenistica” Vesna Vučemilović, poznatija kao Škorina sestra, ljuti što je zovu žetonom. Ona to vidi kao obrnutu logiku. Upravo suprotno raširenu mišljenju da je, izlaskom iz predizbornog saveza i distanciranjem prevladavajućeg stava svoje stranke, postala prodana nevjesta, ona misli da je obranila svoj integritet, da ne kažemo suverenitet. Kako u desnoj stranci može biti protiv saveza s lijevima, pita ona. Nije li logično ići s desnima, a ona upravo to namjerava?

Puno se nakon ovih izbora govori o integritetu i principijelnosti pojedinog političara, političarke, stranke... Šta je to uopće?

Sad je ispalo da si principijelan i kad konačno izađeš iz stranke s kojom nikada i nisi imao ništa. Evo na primjer, svi se dive Mariji Selak Raspudić kako je žrtvovala bogovsku lovu u Europskom parlamentu iz principa. Sad se nju i supruga joj Nina Raspudića čak predstavlja sirotima jer kao nezavisni zastupnici neće imati ni cvonjka stranačkog novca. Meni će ostati zagonetno što su uopće radili s “mostovcima”, čiji je šef Božo Petrov izašao iz onog Hrasta onog Ladislava Ilčića. Taj Ilčić je nekidan u Europskom parlamentu glasao protiv Direktive EU-a protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Raspudići su, ako mene netko pita, točno znali da je Most stranka takve intelektualne razine preko koje će prečicom brzo do saborskih mandata. Ali nije moguće da su mislili kako su mostovci ideološki bezbojni. A šta je tek sve mislila Škorina sestra koja luta od stranke do stranke?

UTORAK: Pregovori? Nitko nema poker asova

Otkako su zatvorena biračka mjesta, mi pratimo kartašku igru i čekamo da se otkrije prevarant. Komentatori ove napetice imaju malo podataka jer sve bitno skriveno je pod stolom. Otkrivaju malo i ništa i drže nas u neizvjesnosti. Sigurno je jedino da nitko nema poker asova pa nas razni blefovi ful zabavljaju. Prijedlog jedne strančice da šef nešto malo veće stranke bude predsjednik Sabora, kojemu je pritom viđena iskra u očima, valjda služi tome da nam dodatno zamuti pogled. Penava umjesto Jandrokovića! Po kojoj logici?

Već smo zaboravili da se osam manjinaca izjasnilo da će glasati za Gordana Jandrokovića. A to je itekako važno s obzirom na to da ovog tjedna počinje teći rok za sazivanje prve sjednice Sabora. Šta mogu glavni ucjenjivači ovih izbora, tj. Domovinski pokret, nego glasati jednako. Ako glasaju, ispast će da su na istoj strani kao i mrski im SDSS, a ako ne urade, ide se na nove izbore i samo je pitanje tko će koga za to više optužiti. HDZ njih ili oni HDZ? Ako glasaju za HDZ-ova predsjednika Sabora, ostavljaju Plenkoviću sve vrijeme svijeta da sastavlja Vladu jer nema zakonskih rokova. I moraju biračima objasniti zašto su glasali zajedno s manjincima. Inače, bez DP-a se ne može konstituirati Sabor, što znači izabrati predsjednika ni u jednoj varijanti. Komplicirano vam je? Svakome.

SRIJEDA: Fažol za sirotinju i prelet Rafalea

Živija Prvi maj! Radnici su izašli na ulice po svjetskim gradovima i pobili se s policijom, u nas nije bilo ni one bezazlene sindikalne povorke. Kako bi i bilo kad je Vlada taman podigla plaće onima koji su najbrojniji u najjačim sindikatima. Oni koji su uistinu na prosjačkim štapovima, a ima ih više nego svih tih sindikalnih članova zajedno, nemaju niti sindikalne organizacije u firmama ili ih imaju, ali su slizane s upravama i gazdama. Bitno je da su Rafalei preletili dok se krčkao fažol za sirotinju. Uostalom, ne naglašava li Zoran Milanović da smo predzadnji u Europskoj uniji pa stalno spominje Bugarsku, zbog čega smo ovih dana od Bugara dobili prosvjednu notu. A šta i oni oće? Zadnji su, pa šta sad. Milanović ne laže. Inače, predsjednik se otkad su zatvorena biračka mjesta pomalo ponaša ko Bugari u Uniji.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Nema neku važnost, al’ nije sasvim bez prava glasa. Evo ima sazvat prvu sjednicu Sabora. Drugo ništa zasad neće radit. Poručio je da neće obavljat konzultacije sa strankama oko sastavljanja Vlade jer to ničemu ne služi. Pa logično. Neka se gombaju međusobno pa dok god. Tehnička Vlada radi i dalje, možda s njom imamo manje štete nego da se sastavi nova. I to ona u koju ulaze “domovinci”. Ta bi bila toliko loša da je Vesna Pusić predložila koaliciju HDZ-a i SDP-a. Neka smo i to čuli! Eno Petrov optužuje Možemo da su dali ruke HDZ-u jer ne žele Penavu za šefa Sabora. Ima toga još. Piarovac Ivica Relković izjavio je da je ustvari Milanović dobio izbore. Hm? IDS-ovci prozvali Peđu Grbina da ne želi antikorupcijsku Vladu, već spašava sebe. Ko tu više koga? Samo jedna kutija šibica skriva kuglicu od staniola, pogodi koja!

ČETVRTAK: Ninu upitaš za lovu, ona napadne Doru

Taman se fino posložilo da opet pohvataju neke lopove. Čisto da ne izađemo iz ritma. Dolijali su oni koje su istražiteljima servirali novinari. Kao naručeno je to došlo uoči Svjetskog dana slobode medija. Dakle, bilo je zabavni gledati gospođu Ninu kako je zgruooožena pred mikrofonima zbog rabote svoga bivšeg Davora Trupkovića koji je priveden zajedno s bivšim dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom i bivšim profesorom na tom fakultetu Boškom Pribičevićem. Istražitelji sumnjaju da su ova dvojica akademskih građana dala bliskom Nininu suradniku mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch. Taj sat je pametniji od njega.

Jer maznuti lovu namijenjenu obnovi od potresa je kao gladnome ukrasti zalogaj s tanjura. E, ali Nina je svaki put do sada kada bi je pitali za taj novac napadala novinarku Telegrama Doru Kršul. I umjesto da se pokrije ušima, isto to uradio je na dan hapšenja premijer Plenković. Novinari su u dealu s nekim u sustavu tko mu želi nanijeti političku štetu, nisu to istraživački novinari... A Nina mu je “suho zlato”. Ima teoretski 83 ruke u Saboru. Nadmen je kao i obično.

PETAK: I sama vlada prijetnja medijskim slobodama

Već dan poslije, u petak, imao je načelno sedam ruku manje. Razgovori o sastavljanju Vlade traju i dalje. Dakle, sve je zbilja još teoretski. Teoretski Plenković može i u Europski parlament. I opet govori o novinarima. Malo glanca prethodne izjave. Ipak je stigao godišnji izvještaj Reportera bez granica, po kojemu smo na Indeksu slobode medija pali s 42. na 48. mjesto. RSF upozorava da Hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala. I sama vlada predstavlja prijetnju medijskim slobodama, ističu. Protiv novinara i medijskih kuća se u Hrvatskoj trenutno vodi gotovo tisuću pravnih procesa, a RSF spominje i izmjenu KZ-a kojom se “kriminalizira otkrivanje informacija o istragama u tijeku”. Sreća, Bugarska je i i tu iza nas. Živila Bugarska!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PRETRES TJEDNA 0 8288 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 10:29:58 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-03 15:30:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-03 15:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=O čemu su uopće mislile Vesna i Marija? 'Suverenistica' se ljuti, 'sirotici' se svi dive, a ovo ostaje zagonetka page_title=O čemu su uopće mislile Vesna i Marija? 'Suverenistica' se ljuti, 'sirotici' se svi dive, a ovo ostaje zagonetka [metakey] => sloboda medija, reporteri bez granica, Nina Koržinek Obuljen, Dora Kršul, vesna vučemilović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27024935.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26577291.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vesna Vu\u010demilovi\u0107 i Marija Selak Raspudi\u0107<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1362","hd_27024935_1920.jpg":"1920x1080","k_27024935_1280.jpg":"1280x1280","k_27024935_1024.jpg":"1024x1024","k_27024935_640.jpg":"640x640","k_27024935_480.jpg":"480x480","k_27024935_340.jpg":"340x340","k_27024935_220.jpg":"220x220","o_27024935_1280.jpg":"1280x908","o_27024935_1024.jpg":"1024x726","o_27024935_640.jpg":"640x454","o_27024935_480.jpg":"480x340","o_27024935_340.jpg":"340x241","o_27024935_220.jpg":"220x156","h_27024935_1280.jpg":"1280x854","h_27024935_1024.jpg":"1024x683","h_27024935_640.jpg":"640x427","h_27024935_480.jpg":"480x320","h_27024935_340.jpg":"340x227","h_27024935_220.jpg":"220x147","pp_27024935_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024935_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024935_640.jpg":"640x814","pp_27024935_480.jpg":"480x611","pp_27024935_340.jpg":"340x432","pp_27024935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26577291_1920.jpg":"1920x1080","k_26577291_1280.jpg":"1280x1280","k_26577291_1024.jpg":"1024x1024","k_26577291_640.jpg":"640x640","k_26577291_480.jpg":"480x480","k_26577291_340.jpg":"340x340","k_26577291_220.jpg":"220x220","o_26577291_1280.jpg":"1280x852","o_26577291_1024.jpg":"1024x681","o_26577291_640.jpg":"640x426","o_26577291_480.jpg":"480x319","o_26577291_340.jpg":"340x226","o_26577291_220.jpg":"220x146","h_26577291_1280.jpg":"1280x854","h_26577291_1024.jpg":"1024x683","h_26577291_640.jpg":"640x427","h_26577291_480.jpg":"480x320","h_26577291_340.jpg":"340x227","h_26577291_220.jpg":"220x147","pp_26577291_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577291_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577291_640.jpg":"640x814","pp_26577291_480.jpg":"480x611","pp_26577291_340.jpg":"340x432","pp_26577291_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15460991 Threads: 2 Questions: 3197959145 Slow queries: 7194468 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235932906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/o-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka-1385752 [printLink] => /vijesti/hrvatska/o-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka-1385752?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 392873 [name] => sloboda medija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sloboda-medija [link] => /tag/sloboda-medija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 384674 [name] => Reporteri bez granica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reporteri-bez-granica [link] => /tag/reporteri-bez-granica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757784 [name] => Nina Koržinek Obuljen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 17:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-korzinek-obuljen [link] => /tag/nina-korzinek-obuljen ) [3] => stdClass Object ( [id] => 387205 [name] => Dora Kršul [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dora-krsul [link] => /tag/dora-krsul ) [4] => stdClass Object ( [id] => 611687 [name] => vesna vučemilović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-01 11:10:37 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-vucemilovic [link] => /tag/vesna-vucemilovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O čemu su uopće mislile Vesna i Marija? ‘Suverenistica‘ se ljuti, ‘sirotici‘ se svi dive, a ovo ostaje zagonetka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024935.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Vesna Vučemilović i Marija Selak Raspudić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024935.jpg [title] =>

Vesna Vučemilović i Marija Selak Raspudić

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26577291.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas je Svjetski dan slobode medija i povodom toga uputio sam čestitku predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Čestitam svim novinarima na dosadašnjem radu, posebno onima koji to rade na istraživački način i nadam se da će nastaviti ukazivati na sve nepravilnosti u društvu kako bi ono bilo bolje. Čestitam čak i onim novinarima koji su u dealu s nekima iz sustava. Slobodni mediji su iznimno važni, bez novinarstva nema slobode ni demokracije, to je poruka naše Vlade.”

Ovo je na početku sjednice Vlade ovog petka rekao tehnički premijer Andrej Plenković. Kad bismo se zaje*avali. Gospodin je, naime, nakon litanije o svojim postignućima, čestitao vatrogascima njihov dan uz blagdan sv. Florijana. Ljudi su zaslužili, nema šta, spašavaju nam glave riskirajući vlastitu.

Novinari su za Plenkovića piromani koji njemu osobno pale vatricu među nožnim prstima, a on svako malo pokušava vodom ugasiti neku zapaljivu temu koju šire. I za tu potpalu trebaju odgovarati pred zakonom! Pa ga je zato premijer i promijenio. Prezire Plenković novinare iz dna duše. Oni su mu se, što bi se reklo, više puta u zadnjih sedam i po godina vladavine pos*ali u gušt!

Pa tako, evo, i ovog radnog tjedna. Po nalogu europskih tužitelja, a nakon otkrića novinara, pokupilo lika iz Ministarstva kulture i medija zajedno s bivšim dekanom i jednim profesorom s Geodezije. Nema veze, ostalo mu je suho zlato, njegova ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je, pazi sad, čak pokušala spriječiti krađu od milijun eura. Milijun? Konta li itko od nas više te vreće novca? Milijun vamo, milijun tamo, petsto milijuna... Pa je sat od tristo i nešto eura darovan Nininu pomoćniku onako za žuntu.

PONEDJELJAK: Škorina sestra i obrana suvereniteta

U ponedjeljak smo doznali da se “suverenistica” Vesna Vučemilović, poznatija kao Škorina sestra, ljuti što je zovu žetonom. Ona to vidi kao obrnutu logiku. Upravo suprotno raširenu mišljenju da je, izlaskom iz predizbornog saveza i distanciranjem prevladavajućeg stava svoje stranke, postala prodana nevjesta, ona misli da je obranila svoj integritet, da ne kažemo suverenitet. Kako u desnoj stranci može biti protiv saveza s lijevima, pita ona. Nije li logično ići s desnima, a ona upravo to namjerava?

Puno se nakon ovih izbora govori o integritetu i principijelnosti pojedinog političara, političarke, stranke... Šta je to uopće?

Sad je ispalo da si principijelan i kad konačno izađeš iz stranke s kojom nikada i nisi imao ništa. Evo na primjer, svi se dive Mariji Selak Raspudić kako je žrtvovala bogovsku lovu u Europskom parlamentu iz principa. Sad se nju i supruga joj Nina Raspudića čak predstavlja sirotima jer kao nezavisni zastupnici neće imati ni cvonjka stranačkog novca. Meni će ostati zagonetno što su uopće radili s “mostovcima”, čiji je šef Božo Petrov izašao iz onog Hrasta onog Ladislava Ilčića. Taj Ilčić je nekidan u Europskom parlamentu glasao protiv Direktive EU-a protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Raspudići su, ako mene netko pita, točno znali da je Most stranka takve intelektualne razine preko koje će prečicom brzo do saborskih mandata. Ali nije moguće da su mislili kako su mostovci ideološki bezbojni. A šta je tek sve mislila Škorina sestra koja luta od stranke do stranke?

UTORAK: Pregovori? Nitko nema poker asova

Otkako su zatvorena biračka mjesta, mi pratimo kartašku igru i čekamo da se otkrije prevarant. Komentatori ove napetice imaju malo podataka jer sve bitno skriveno je pod stolom. Otkrivaju malo i ništa i drže nas u neizvjesnosti. Sigurno je jedino da nitko nema poker asova pa nas razni blefovi ful zabavljaju. Prijedlog jedne strančice da šef nešto malo veće stranke bude predsjednik Sabora, kojemu je pritom viđena iskra u očima, valjda služi tome da nam dodatno zamuti pogled. Penava umjesto Jandrokovića! Po kojoj logici?

Već smo zaboravili da se osam manjinaca izjasnilo da će glasati za Gordana Jandrokovića. A to je itekako važno s obzirom na to da ovog tjedna počinje teći rok za sazivanje prve sjednice Sabora. Šta mogu glavni ucjenjivači ovih izbora, tj. Domovinski pokret, nego glasati jednako. Ako glasaju, ispast će da su na istoj strani kao i mrski im SDSS, a ako ne urade, ide se na nove izbore i samo je pitanje tko će koga za to više optužiti. HDZ njih ili oni HDZ? Ako glasaju za HDZ-ova predsjednika Sabora, ostavljaju Plenkoviću sve vrijeme svijeta da sastavlja Vladu jer nema zakonskih rokova. I moraju biračima objasniti zašto su glasali zajedno s manjincima. Inače, bez DP-a se ne može konstituirati Sabor, što znači izabrati predsjednika ni u jednoj varijanti. Komplicirano vam je? Svakome.

SRIJEDA: Fažol za sirotinju i prelet Rafalea

Živija Prvi maj! Radnici su izašli na ulice po svjetskim gradovima i pobili se s policijom, u nas nije bilo ni one bezazlene sindikalne povorke. Kako bi i bilo kad je Vlada taman podigla plaće onima koji su najbrojniji u najjačim sindikatima. Oni koji su uistinu na prosjačkim štapovima, a ima ih više nego svih tih sindikalnih članova zajedno, nemaju niti sindikalne organizacije u firmama ili ih imaju, ali su slizane s upravama i gazdama. Bitno je da su Rafalei preletili dok se krčkao fažol za sirotinju. Uostalom, ne naglašava li Zoran Milanović da smo predzadnji u Europskoj uniji pa stalno spominje Bugarsku, zbog čega smo ovih dana od Bugara dobili prosvjednu notu. A šta i oni oće? Zadnji su, pa šta sad. Milanović ne laže. Inače, predsjednik se otkad su zatvorena biračka mjesta pomalo ponaša ko Bugari u Uniji.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Nema neku važnost, al’ nije sasvim bez prava glasa. Evo ima sazvat prvu sjednicu Sabora. Drugo ništa zasad neće radit. Poručio je da neće obavljat konzultacije sa strankama oko sastavljanja Vlade jer to ničemu ne služi. Pa logično. Neka se gombaju međusobno pa dok god. Tehnička Vlada radi i dalje, možda s njom imamo manje štete nego da se sastavi nova. I to ona u koju ulaze “domovinci”. Ta bi bila toliko loša da je Vesna Pusić predložila koaliciju HDZ-a i SDP-a. Neka smo i to čuli! Eno Petrov optužuje Možemo da su dali ruke HDZ-u jer ne žele Penavu za šefa Sabora. Ima toga još. Piarovac Ivica Relković izjavio je da je ustvari Milanović dobio izbore. Hm? IDS-ovci prozvali Peđu Grbina da ne želi antikorupcijsku Vladu, već spašava sebe. Ko tu više koga? Samo jedna kutija šibica skriva kuglicu od staniola, pogodi koja!

ČETVRTAK: Ninu upitaš za lovu, ona napadne Doru

Taman se fino posložilo da opet pohvataju neke lopove. Čisto da ne izađemo iz ritma. Dolijali su oni koje su istražiteljima servirali novinari. Kao naručeno je to došlo uoči Svjetskog dana slobode medija. Dakle, bilo je zabavni gledati gospođu Ninu kako je zgruooožena pred mikrofonima zbog rabote svoga bivšeg Davora Trupkovića koji je priveden zajedno s bivšim dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom i bivšim profesorom na tom fakultetu Boškom Pribičevićem. Istražitelji sumnjaju da su ova dvojica akademskih građana dala bliskom Nininu suradniku mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch. Taj sat je pametniji od njega.

Jer maznuti lovu namijenjenu obnovi od potresa je kao gladnome ukrasti zalogaj s tanjura. E, ali Nina je svaki put do sada kada bi je pitali za taj novac napadala novinarku Telegrama Doru Kršul. I umjesto da se pokrije ušima, isto to uradio je na dan hapšenja premijer Plenković. Novinari su u dealu s nekim u sustavu tko mu želi nanijeti političku štetu, nisu to istraživački novinari... A Nina mu je “suho zlato”. Ima teoretski 83 ruke u Saboru. Nadmen je kao i obično.

PETAK: I sama vlada prijetnja medijskim slobodama

Već dan poslije, u petak, imao je načelno sedam ruku manje. Razgovori o sastavljanju Vlade traju i dalje. Dakle, sve je zbilja još teoretski. Teoretski Plenković može i u Europski parlament. I opet govori o novinarima. Malo glanca prethodne izjave. Ipak je stigao godišnji izvještaj Reportera bez granica, po kojemu smo na Indeksu slobode medija pali s 42. na 48. mjesto. RSF upozorava da Hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala. I sama vlada predstavlja prijetnju medijskim slobodama, ističu. Protiv novinara i medijskih kuća se u Hrvatskoj trenutno vodi gotovo tisuću pravnih procesa, a RSF spominje i izmjenu KZ-a kojom se “kriminalizira otkrivanje informacija o istragama u tijeku”. Sreća, Bugarska je i i tu iza nas. Živila Bugarska!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Goran Mehkek/Cropix
Cropix

Vesna Vučemilović i Marija Selak Raspudić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/o-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka-1385752 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d92b9e49d966f8de93b94f0fe781e4b57ac7239 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+%C4%8Demu+su+uop%C4%87e+mislile+Vesna+i+Marija%3F+%E2%80%98Suverenistica%E2%80%98+se+ljuti%2C+%E2%80%98sirotici%E2%80%98+se+svi+dive%2C+a+ovo+ostaje+zagonetka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fo-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka-1385752 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fo-cemu-su-uopce-mislile-vesna-i-marija-suverenistica-se-ljuti-sirotici-se-svi-dive-a-ovo-ostaje-zagonetka-1385752 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRETRES TJEDNA

O čemu su uopće mislile Vesna i Marija? ‘Suverenistica‘ se ljuti, ‘sirotici‘ se svi dive, a ovo ostaje zagonetka

Piše Silvana Uzinić
3. svibnja 2024. - 17:30

Danas je Svjetski dan slobode medija i povodom toga uputio sam čestitku predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Čestitam svim novinarima na dosadašnjem radu, posebno onima koji to rade na istraživački način i nadam se da će nastaviti ukazivati na sve nepravilnosti u društvu kako bi ono bilo bolje. Čestitam čak i onim novinarima koji su u dealu s nekima iz sustava. Slobodni mediji su iznimno važni, bez novinarstva nema slobode ni demokracije, to je poruka naše Vlade.”

Ovo je na početku sjednice Vlade ovog petka rekao tehnički premijer Andrej Plenković. Kad bismo se zaje*avali. Gospodin je, naime, nakon litanije o svojim postignućima, čestitao vatrogascima njihov dan uz blagdan sv. Florijana. Ljudi su zaslužili, nema šta, spašavaju nam glave riskirajući vlastitu....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:54