StoryEditorOCM
Više od sportaRadio i ‘VAR‘

Kapetana Hajduka uzalud su čekali, trebao je doći, no...; Modrić ga opravdao: Bio je i ostao čovik

Piše Frane Vulas
17. svibnja 2024. - 11:57

U sklopu proslave 70. obljetnice rada OŠ “don Lovre Katića” na solinskoj Bilankuši održala je Sportski dan. Uz prigodni program u kojem je bilo i plesa, pjesme, održana je i humanitarna utrka ispred škole u kojem su se natjecali predstavnici pojedinih razreda. Posebni gosti bili su poznati sportaši, bivši polaznici škole.

- Cijele školske godine provodimo niz aktivnosti. Imali smo tematsku večer matematike, znanstveni dan, književni susret s bivšim učenicima književnicima, piscima, književno-glazbenu večer u čast Ivane Brlić-Mažuranić, a ovo je sportski dan. Pozvali smo i naše bivše učenike sportaše da podijele razmišljanja i iskustva te da učenike animiraju da se bave sportom. Mnogi su se naši polaznici profesionalno bavili sportom, osvajali medalje, postali slavni i popularni. Sve je krenulo odavde – rekla je ravnateljica škole Anđelka Slavić.

Imala je pritom tek jednu želju, uz pogled upućen prema oblačnom nebu.

- Samo da nas vrijeme posluži.

image

Sportski dan u OŠ Don Lovre Katića

Joško Šupić/Cropix

Ljubav mijenja svijet

Sportski dan organiziran je simbolično u četvrtak, na Međunarodni dan osoba s intelektualnim poteškoćama, svjetlosti i suživota u miru. Koordinatorica projekta, učiteljica razredne nastave Zrinka Dajak je pojasnila.

- Ovo je bila naša druga humanitarna utrka. Cilj je bio osvijestiti djecu o drugačijim svjetovima i životima. Utrka se trčala za Udrugu “Moje dijete”, udrugu djece s poteškoćama u razvoju koja daje podršku obiteljima i radi s tom djecom. Jako smo ih zahvalni jer su nam u 20 godina djelovanja puno pomagali kada kao škola nismo imali svog logopeda – kazala nam je Dajak i dodala.

- Svi razredi su sudjelovali u oblikovanju pozornice koja ima poruku “Ljubav mijenja svijet”. Na satovima razredne nastave pokušali smo senzibilizirati djecu za drugačije po mogućnostima, ali jednake po ljubavi. Svi su željeli sudjelovati, ali trčala su samo slučajnim odabirom po dva odabrana dječaka i djevojčice iz svakog razreda. Ostali su bili uključeni navijanjem. Tu su se učili da smo svi uvijek jednako vrijedni i da smo zajedno jači i tako mijenjamo svijet.

image

Anđelka Slavić i Zrinka Dajak

Joško Šupić/Cropix

Proslavljeni bivši nogometaš, danas televizijski komentator Joško Jeličić, poznati jedriličar Ivan Kljaković Gašpić-Bambi, uspješna judašica Ana Viktorija Puljiz, potom uspješna penjačica Marjeta Smoje, izbornik Siniša Vitez i fantastične strijelkinje Sandra Pavlić Vitez i Marta Zeljković dijelili su nagrade najboljima.

Povratak na mjesto gdje su stjecali prijateljstva, prve ljubavi, posebno je taknuo u žicu emotivnog Jeličića. Vrtio je film kako je kao polaznik drugog razreda na nogometnom prvenstvu škola igrao za petaše i šestaše.

- Igrali smo zajedno – prisjetio se i domar Predrag Novaković.

Smoje je učenicima apostrofirala.

- Bavljenjem sportom steći ćete prijateljstva za cijeli život.

image

Domar u školi Predrag Novaković i Joško Jeličić, bivši školski suigrači

Joško Šupić/Cropix

Kalinićima opravdano

Nadali su se školarci dolascima i nogometaša Hajduka Nikole Kalinića i Lovre Kalinića, bili su i najavljeni. Već su se mnogi za to i pripremili, došli su u dresovima i majicama Hajduka i Hrvatske, neki i Solina. Međutim, spletom okolnosti obojica prezimenjaka su bili spriječeni, zbog drugih iskrslih, neodgodivih obveza. Zbog toga su od ravnateljice dobili opravdano. Uz nadu u dolazak nekom drugom prigodom.

A lista poznatih sadašnjih i bivših sportaša polaznika škole još je i mnogo duža. Neki od njih su inozemstvu gdje žive i(li) igraju. Spomenimo samo Ivicu Dukana, Tonija Teklića, Stipu Biuka...

- Došao sam ovdje nakon dvadesetak godina. Želim vam da se bavite sportom i uživate – poželio je Klajković Gašpić.

image

Ana Viktorija Puljiz.

Joško Šupić/Cropix

Na sličnom tragu bila je i poruka Puljiz.

- Trenirajte bilo koji sport. Tijelo će vam biti zahvalno, uživat ćete, stjecati prijatelje i proputovati cijeli svijet.

Bilo je i vrlo neizvjesnih utrka u kojima je bilo vrlo teško odrediti pobjednika. Snašli su se organizatori pa su napravili improvizirani foto finiš - na cilju je sve snimano mobitelom! Atletski VAR na solinski način. Međutim, utrka šestašica bila je toliko izjednačena da je provjera “VAR-a” potrajala dugo, gotovo kao u HNL-u.

Na kraju se nebo zaista smilovalo. Taman kada je završavala zadnja utrka osmaša, počele su padati i prve kapi kiše. Zbog toga su se djeca i roditelji većinom brzo razišli.

No, šteta je bilo otići bez autograma ili zajedničke fotografije za uspomenu. Na kraju je najviše autograma onako odokativnom metodom podijelio Bambi. Makar smo čuli i ono jedno pravo dječje pitanje.

- A jeste li i vi igrali za Hajduk?

Nakon objašnjenja, kasnije je pao Bambijev potpis i na jedan Hajdukov ruksak. Majka je potom nakon vapaja zabrinutog sina uvjeravala.

- Ovaj ruksak više nećemo prat’!

image

Ivan Kljaković Gašpić-Bambi

Joško Šupić/Cropix

Vizionarska fascikla

Uz protoke vremena, jer ipak su prošla desetljeća i nije lako pronaći one koji su ih podučavali, uspjeli smo se malo raspitati kakav je učenik bio kapetan Hajduka Lovre Kalinić.

- Mislim da sam mu povijest predavao godinu dana. Lovre je bio dobro dijete, suradljiv, otvoren. Bio je vrlo dobar učenik, nikada nisam imao problema s njim. Više je bio orijentiran na sport, mislim da je već i tada kao osmaš dosta izbivao sa satova. Bio je već tada visok, dosta tanak, izdužen. Pamtim ga kao korektnog, dobrog momka - naglasio je profesor povijesti Filip Modrić.

Prisnažili smo za ovo posljednje kako se nije promijenio.

- Ostao je isti, on je ono što mi ovdje skraćeno kažemo ‘čovik’ – rekao je Modrić.

image
Lovre Kalinić

A za ovo pretposljednje je priložen i dokaz. Fotografija Lovre Kalinića je igrom slučaja na povodom 50. obljetnice škole napravljenim fasciklama. Tko je tada prije dva desetljeća mogao i znati da je na njima budući kapetan Hajduka.

Uz pomoć ravnateljice došli smo i do još jednog bivšeg učitelja Lovre Kalinića, profesora povijesti Mladena Domazeta.

- Prošlo je dosta vremena, generacija, ali sjećam ga se dosta jasno. Bio je dosta energičan, uvijek su mu onako bili balun i Hajduk u fokusu – kazao nam je Domazet.

image

Fascikla povodom 50. godina OŠ don Lovre Katića, kapetan Hajduka Lovre Kalinić desno

Arhiva škole
image

Joško Jeličić

Joško Šupić/Cropix
image

Sandra Vitez Pavlić, Siniša Vitez i Marta Zeljković.

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 05:18