StoryEditorOCM
Splitstoljeće života

Splićanka Rina proslavila 100. rođendan i još uvijek sebi kuha! Iznenadilo nas je što je kazala za današnji Split...

Piše Frano Kiso
5. svibnja 2024. - 10:02

Stan u zgradi na Bolu bio je premali za mnogobrojne članove obitelji koji su se okupili kako bi proslavili okruglih sto godina svoje omiljene majke, bake i prabake. Klara Lukšić, od milja zvana Rina rođena je 4. svibnja 1924. godine i otada je doživjela i preživjela mnoge ratove, uspone i padove državnih sistema te razne društvene i političke prevrate.

Rođena Bračanka nas je na dan kad je napunila puno stoljeće dočekala u krugu najdražih, a ispred nje se nagomilao nepregledan niz slastica i delicija s krunskim brojem – 100.

- U Split sam došla šezdesetih godina, a na otoku sam imala lijepo djetinjstvo. Moram vam priznati da je današnji Split puno bolji, ima više zabave i mogućnosti - iskreno nam je rekla gospođa Rina koja nikako ne spada u kategoriju nostalgičara i pesimista koji žive u nekom prošlom vremenu.

image
Joško Šupić/Cropix

Kao najveću promjenu u odnosu na prije istaknula je da su danas svi prezaposleni i kako rijetko tko ima vremena posvetiti se djeci i obitelji.

- Danas svatko ima svoj dinar, ali nije ni to dobro. Mladi samo gledaju tko ima veću plaću, ljubomorni su jedni na druge. Zato im kažem - volite se, pomažite se i držite se skupa – mudro i trezveno nam poručuje dodajući da ne žali ni za čim jer ima dobru djecu i toplu obitelj.

A koliko ova stogodišnjakinja zaista znači za svoju obitelj govori i činjenica da su potegnuli iz svih krajeva svijeta kako bi obilježili ovaj njen jubilej. Mlađahni unuk Roberto je stigao iz Irske, nećak iz daleke Australije, unuka imenjakinja iz Pariza, dok su je ostali cijelo jutro obasipali pozivima i porukama s toplim željama.

image
Joško Šupić/Cropix

- Ona je bila moja druga mama. Čuvala me i odgajala, a svaki svoj slobodan trenutak sam provodila s njom i didom. Baš u ovom stanu - veli nam unuka Elvira sa sjetom gledajući oko sebe i prisjećajući se lijepih dana iz djetinjstva.

‘Nema tajne, ni formule‘

Što smo duže razgovarali s gospođom Rinom, gužva u stanu se samo povećavala, a mi nismo htjeli previše odugovlačiti i za kraj smo je priupitali koja je točno tajna njezine dugovječnosti.

- Hvala Bogu, imala sam poprilično zdravlja i rekla bi da je u pitanju dobra genetika. Nema tu tajne, ni formule - tvrdi baka bez previše oklijevanja i pametovanja, no iz riječi članova obitelji dokučili smo da se drži zdrave domaće spize i da još uvijek sama priprema svoje obroke. I dalje kužinajem, ali manje jedem, našalila se u svom stilu.

Stogodišnjakinja se za ovu prigodu i posebno sredila, a naš fotograf je zabilježio ove zaista izuzetne trenutke u jednom emotivnom obiteljskom okruženju.

Draga naša Rina, nemamo što reći osim - poživjela nam još dugo!

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:03