stdClass Object ( [id] => 1376668 [title] => Uskrsni običaji nekad u Dalmaciji: zaljubljeni mladići stražarili su do zore, pamte se i dva jeziva događaja u Splitu... [alias] => uskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, svetkovina prvog stupnja (liturgijska slavlja se dijele u tri stupnja) i stariji je od Božića. Ujedno je i mističniji – uskrsnuće je teže shvatljivo od rođenja – i prethodi mu dulja duhovna priprava za vjernike.

Danas je Uskrs manje stresan blagdan od Božića, koji obilježava stampedo po dućanima, inzistiranje na veselju, sladunjavi filmovi, gomila ukrasa, kupnja darova, pa i svečane garderobe.

Za Uskrs se priroda sama nakitila, više dnevne svjetlosti dovodi do boljeg raspoloženja (rijetko će se čuti da netko pati od uskrsnog bluesa), darovi su neobavezni ili se svode na one jestive.

Uskrs je pomični blagdan, može pasti između 22. ožujka i 25. travnja, pa se može proslaviti i u džemperu i u kratkim rukavima. Ovaj blagdan nosi sa sobom mogućnost i igre u prirodi i zabave za djecu; u nekim zemljama, bez obzira na vjeroispovijest, organiziraju se na taj dan izleti, potraga za šarenim jajima i zečevima po vrtovima i slične aktivnosti.

U starije doba uskrsni su običaji bili mnogo složeniji, a ujedno i premreženi brojnim praznovjericama zaostalim još iz pretkršćanskog doba. Danas su znatno reducirani. Mnogo se molilo i postilo, još od početka korizme pa sve do Velikog petka. Na Veliku subotu već bi neki okusili jaja i sir, ali suzdržavali su se od mesa. Prava proslava bila je na sam dan Uskrsa, kada su prestajala četrdesetodnevna ograničenja i na stol su dolazile sirnice, janjetina i mlado povrće.

Vrlo strogo utvrđen red ponašanja, prehrane, molitvi, procesija i brojnih pučkih običaja kulminira u Velikom tjednu, koji počinje Cvjetnicom. Kako se Uskrs obilježavao prije više od stotinu godina, opisali su detaljno Frano Ivanišević u knjizi "Poljica – narodni život i običaji" te Ivan Kovačić u knjizi "Smij i suze starega Splita".

Ova literatura zgodna je za usporedbu jer se mogu potražiti sličnosti i razlike između gradske sredine i manjih mjesta koja su vrlo blizu. Uz to, opaža se, mnogi su običaji bili slični u težačkim dijelovima grada i u selima; u građanskim kućama izostaju elementi blagoslova polja i domaćih životinja pa i vrlo strogi postovi – posti se uglavnom na korizmene petke.

Frano Ivanišević tako početkom 20. stoljeća piše da u prijašnja vremena mnogi ne bi okusili mesa svih 40 dana korizme. Potom su se pravila ublažila, ali mnogi ljudi, pogotovo stariji, na samoj misi, kada bi svećenik tumačio u koje se dane što smije jesti, prigovarali su: "Proklet bija ko ga se okusija" i "Nestalo više vire i zakona". Jedrim pučkim jezikom Ivanišević dopisuje: "Koji su pametniji neće tomu prigovarati, nego se čuje di rek‘u: ‘Biskup je otpustija, na njegovu dušu.‘"

Kovačić, pak, opisuje u splitskom Velom Varošu također teški post, malo kupusa, fažola, dračave ribice i riže, ali zato se molilo svake večeri i po nekoliko sati. Potom stiže veseliji dio, Cvjetnica. Umivanje u vodi namirisanoj laticama proljetnog cvijeća običaj je bio u mnogim krajevima, a u crkvi blagoslovljene grane masline ili palme nosile su se u štale i polja. Na selu, piše Ivanišević, momci su znali darivati cure cvijećem, a u Splitu, po Kovačićevim sjećanjima, neki bi noću uresili čitav dvor svoje drage.

---

image

Mnogi su noću čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice

Shutterstock/Ilustracija
---

Malo je tko bio budan; mnogi su čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice. Uz cvijeće i (često tuđe) pitare stavili bi pred vrata slatkiše i druge darove. I oni bi stražarili do zore, dok se cura ne probudi, kako se netko treći ne bi poslužio.

Kovačić spominje groteskan događaj kada je ostavljeni momak bivšoj dragoj pred vrata iskrcao krepanoga magarca. Djevojčin otac rano je odnio crkotinu zakopati u polje da se ne pročuje sramota, ali – takve je stvari teško sakriti. Slučaj s magarcem bio je ozbiljan skandal, ali ljubomorni, ostavljeni ili odbijeni momci znali su baciti nesuđenoj pred vrata i kakvu manju gadariju pa se djevojka rano dizala da takve "darove" ukloni.

Na Veliki četvrtak u poljičkom je kraju bilo uobičajeno jesti zelje jer se govorilo da ga je bilo i na Kristovoj posljednjoj večeri. Komadiće svijeća s mise nosili su mornari u donjim Poljicima na brodove i umetali u jarbole da ih čuvaju od nevremena i vještica koje podižu oluje. Na taj dan vezuju se i zvona u crkvi koja će se oglasiti tek za Gloriju; u Splitu se nisu koristila čak ni zvonca na biciklima.

Na Veliki petak nema smijanja pa ni glasnog razgovora: u Poljicima se dobar dio dana provodio u crkvi, neki su postili potpuno "usuvo", čak i bez kruha i vode, ali preporučljivo je bilo na taj dan napiti se vina koje "ide u krv". Molilo se i do stotinu i pedeset Zdravomarija i isto toliko "Slava Ocu".

U Splitu su se obilazile sve crkve i razgledavali Isusovi grobovi. Navečer je bila velika procesija. Neki ljudi obično su na taj dan velikog posta kuhali panadu, korice kruha u vodi s malo soli, papra, žlicom maslinova ulja i lovorovim listom.

Ivanišević bilježi jednu prilično jezivu zgodu: dok je procesija bila na Veliki petak na Pjaci, punoj kao šipak, neki čovjek kome se ulje zapalilo u tavi izišao je u panici na prozor i zavikao da je požar. Gomila se prepala, nastao je stampedo po uskim gradskim ulicama pa je bilo na desetke teško, a na stotine lakše ozljeđenih. Najviše ruku i nogu slomilo se niz skale koje vode u Dioklecijanove podrume.

Velika subota već je bila veselija. Kada bi u podne napokon zazvonila zvona, svatko je jurio do najbliže vode da se umije – za zdravlje i sreću. Toga dana spremala se i hrana za Uskrs. Već u zoru blagoslivljala su se polja pa i groblja, a ujutro se hrana nosila na blagoslov, na prvu misu. Napomenimo ovdje da se u uskrsno vrijeme blagoslivlja ne samo hrana i grančice masline, nego i žeravica i voda, a kako Ivanišević tvrdi, narod je vjerovao da taj blagoslov traje do idućeg Uskrsa. Kasnije "izvitri" pa je zato potreban novi.

I konačno, moglo se jesti što se poželi nakon dugog posta. Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magična svojstva pa su se ljuske jaja i mrvice pogače nosile u vrt, dodavale u korita životinjama da budu zdrave ili jednostavno bacale u vatru. Nije ih se smjelo gaziti nogama ni izbaciti kao smeće.

Popodne nastaje vrijeme za zabavu: stariji u Poljicima igraju na balote i gađaju u mete, a djeca u raznim igrama nastoje osvojiti tuđa šarena jaja.

U Splitu je bio običaj poći na Poljud, do samostana sv. Ante. Tu je također nastajao raj za splitsku dječurliju, koja bi se igrala uz more i po vrtovima, a ribari bi ih za nekoliko novčića svojim brodovima prevozili do hridi Galijere.

Na Poljud bi se sjatili i prodavači nudeći naranče, sirnice, karamele, limunadu i sladoled.

U posljednjih stotinu godina mnogo je ovih običaja nestalo unepovrat. Neki se elementi, pak, obnavljaju, poput bojenja jaja prirodnim bojama zbog ekološke svijesti ili se na Cvjetnicu u dekorativne svrhe na stol postavlja lavor pun latica. Živi se potpuno drukčije, uz nove scenarije.

Nekadašnji mučni post nadoknadi se ribom i teško će se naći onoga koji će dnevno izmoliti tristo molitvi. To je manje važno. Miran blagdan uz obitelj ili prijatelje već je blagodat.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekad bilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => nekad bilo 0 7056 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 10:39:17 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-30 11:06:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-30 11:05:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Uskrsni običaji nekad u Dalmaciji: zaljubljeni mladići stražarili su do zore, pamte se i dva jeziva događaja u Splitu... page_title=Uskrsni običaji nekad u Dalmaciji: zaljubljeni mladići stražarili su do zore, pamte se i dva jeziva događaja u Splitu... [metakey] => uskrsni običaji, stari Split, Poljica, frano ivanišević, ivan kovačić, stari običaji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26862902.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26862921.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/Ilustracija","Shutterstock\/Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magi\u010dna svojstva<\/p>","

Mnogi su no\u0107u \u010duvali svoja dvori\u0161ta da im zaljubljeni mladi\u0107i ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred ku\u0107u svoje izabranice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26862902_1920.jpg":"1920x1080","k_26862902_1280.jpg":"1280x1280","k_26862902_1024.jpg":"1024x1024","k_26862902_640.jpg":"640x640","k_26862902_480.jpg":"480x480","k_26862902_340.jpg":"340x340","k_26862902_220.jpg":"220x220","o_26862902_1280.jpg":"1280x853","o_26862902_1024.jpg":"1024x682","o_26862902_640.jpg":"640x426","o_26862902_480.jpg":"480x320","o_26862902_340.jpg":"340x226","o_26862902_220.jpg":"220x146","h_26862902_1280.jpg":"1280x854","h_26862902_1024.jpg":"1024x683","h_26862902_640.jpg":"640x427","h_26862902_480.jpg":"480x320","h_26862902_340.jpg":"340x227","h_26862902_220.jpg":"220x147","pp_26862902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862902_640.jpg":"640x814","pp_26862902_480.jpg":"480x611","pp_26862902_340.jpg":"340x432","pp_26862902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_26862921_1920.jpg":"1920x1080","k_26862921_1280.jpg":"1280x1280","k_26862921_1024.jpg":"1024x1024","k_26862921_640.jpg":"640x640","k_26862921_480.jpg":"480x480","k_26862921_340.jpg":"340x340","k_26862921_220.jpg":"220x220","o_26862921_1280.jpg":"1280x853","o_26862921_1024.jpg":"1024x682","o_26862921_640.jpg":"640x426","o_26862921_480.jpg":"480x320","o_26862921_340.jpg":"340x226","o_26862921_220.jpg":"220x146","h_26862921_1280.jpg":"1280x854","h_26862921_1024.jpg":"1024x683","h_26862921_640.jpg":"640x427","h_26862921_480.jpg":"480x320","h_26862921_340.jpg":"340x227","h_26862921_220.jpg":"220x147","pp_26862921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862921_640.jpg":"640x814","pp_26862921_480.jpg":"480x611","pp_26862921_340.jpg":"340x432","pp_26862921_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6120263 Threads: 83 Questions: 1108435451 Slow queries: 0 Opens: 205011 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.109 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9939479 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/uskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu-1376668 [printLink] => /mozaik/zivot/uskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu-1376668?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634985 [name] => uskrsni običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-01 10:36:10 [main_article_id] => 0 [alias] => uskrsni-obicaji [link] => /tag/uskrsni-obicaji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 467028 [name] => stari Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-split [link] => /tag/stari-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 353950 [name] => Poljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljica [link] => /tag/poljica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753590 [name] => frano ivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-28 09:51:42 [main_article_id] => 0 [alias] => frano-ivanisevic [link] => /tag/frano-ivanisevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 300276 [name] => ivan kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-kovacic [link] => /tag/ivan-kovacic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 510717 [name] => stari običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-obicaji [link] => /tag/stari-obicaji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekad bilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uskrsni običaji nekad u Dalmaciji: zaljubljeni mladići stražarili su do zore, pamte se i dva jeziva događaja u Splitu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26862902.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/Ilustracija [mainImageDesc] =>

Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magična svojstva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26862902.jpg [title] =>

Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magična svojstva

Shutterstock/Ilustracija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26862921.jpg [title] =>

Mnogi su noću čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice

Shutterstock/Ilustracija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, svetkovina prvog stupnja (liturgijska slavlja se dijele u tri stupnja) i stariji je od Božića. Ujedno je i mističniji – uskrsnuće je teže shvatljivo od rođenja – i prethodi mu dulja duhovna priprava za vjernike.

Danas je Uskrs manje stresan blagdan od Božića, koji obilježava stampedo po dućanima, inzistiranje na veselju, sladunjavi filmovi, gomila ukrasa, kupnja darova, pa i svečane garderobe.

Za Uskrs se priroda sama nakitila, više dnevne svjetlosti dovodi do boljeg raspoloženja (rijetko će se čuti da netko pati od uskrsnog bluesa), darovi su neobavezni ili se svode na one jestive.

Uskrs je pomični blagdan, može pasti između 22. ožujka i 25. travnja, pa se može proslaviti i u džemperu i u kratkim rukavima. Ovaj blagdan nosi sa sobom mogućnost i igre u prirodi i zabave za djecu; u nekim zemljama, bez obzira na vjeroispovijest, organiziraju se na taj dan izleti, potraga za šarenim jajima i zečevima po vrtovima i slične aktivnosti.

U starije doba uskrsni su običaji bili mnogo složeniji, a ujedno i premreženi brojnim praznovjericama zaostalim još iz pretkršćanskog doba. Danas su znatno reducirani. Mnogo se molilo i postilo, još od početka korizme pa sve do Velikog petka. Na Veliku subotu već bi neki okusili jaja i sir, ali suzdržavali su se od mesa. Prava proslava bila je na sam dan Uskrsa, kada su prestajala četrdesetodnevna ograničenja i na stol su dolazile sirnice, janjetina i mlado povrće.

Vrlo strogo utvrđen red ponašanja, prehrane, molitvi, procesija i brojnih pučkih običaja kulminira u Velikom tjednu, koji počinje Cvjetnicom. Kako se Uskrs obilježavao prije više od stotinu godina, opisali su detaljno Frano Ivanišević u knjizi "Poljica – narodni život i običaji" te Ivan Kovačić u knjizi "Smij i suze starega Splita".

Ova literatura zgodna je za usporedbu jer se mogu potražiti sličnosti i razlike između gradske sredine i manjih mjesta koja su vrlo blizu. Uz to, opaža se, mnogi su običaji bili slični u težačkim dijelovima grada i u selima; u građanskim kućama izostaju elementi blagoslova polja i domaćih životinja pa i vrlo strogi postovi – posti se uglavnom na korizmene petke.

Frano Ivanišević tako početkom 20. stoljeća piše da u prijašnja vremena mnogi ne bi okusili mesa svih 40 dana korizme. Potom su se pravila ublažila, ali mnogi ljudi, pogotovo stariji, na samoj misi, kada bi svećenik tumačio u koje se dane što smije jesti, prigovarali su: "Proklet bija ko ga se okusija" i "Nestalo više vire i zakona". Jedrim pučkim jezikom Ivanišević dopisuje: "Koji su pametniji neće tomu prigovarati, nego se čuje di rek‘u: ‘Biskup je otpustija, na njegovu dušu.‘"

Kovačić, pak, opisuje u splitskom Velom Varošu također teški post, malo kupusa, fažola, dračave ribice i riže, ali zato se molilo svake večeri i po nekoliko sati. Potom stiže veseliji dio, Cvjetnica. Umivanje u vodi namirisanoj laticama proljetnog cvijeća običaj je bio u mnogim krajevima, a u crkvi blagoslovljene grane masline ili palme nosile su se u štale i polja. Na selu, piše Ivanišević, momci su znali darivati cure cvijećem, a u Splitu, po Kovačićevim sjećanjima, neki bi noću uresili čitav dvor svoje drage.

---

image

Mnogi su noću čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice

Shutterstock/Ilustracija
---

Malo je tko bio budan; mnogi su čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice. Uz cvijeće i (često tuđe) pitare stavili bi pred vrata slatkiše i druge darove. I oni bi stražarili do zore, dok se cura ne probudi, kako se netko treći ne bi poslužio.

Kovačić spominje groteskan događaj kada je ostavljeni momak bivšoj dragoj pred vrata iskrcao krepanoga magarca. Djevojčin otac rano je odnio crkotinu zakopati u polje da se ne pročuje sramota, ali – takve je stvari teško sakriti. Slučaj s magarcem bio je ozbiljan skandal, ali ljubomorni, ostavljeni ili odbijeni momci znali su baciti nesuđenoj pred vrata i kakvu manju gadariju pa se djevojka rano dizala da takve "darove" ukloni.

Na Veliki četvrtak u poljičkom je kraju bilo uobičajeno jesti zelje jer se govorilo da ga je bilo i na Kristovoj posljednjoj večeri. Komadiće svijeća s mise nosili su mornari u donjim Poljicima na brodove i umetali u jarbole da ih čuvaju od nevremena i vještica koje podižu oluje. Na taj dan vezuju se i zvona u crkvi koja će se oglasiti tek za Gloriju; u Splitu se nisu koristila čak ni zvonca na biciklima.

Na Veliki petak nema smijanja pa ni glasnog razgovora: u Poljicima se dobar dio dana provodio u crkvi, neki su postili potpuno "usuvo", čak i bez kruha i vode, ali preporučljivo je bilo na taj dan napiti se vina koje "ide u krv". Molilo se i do stotinu i pedeset Zdravomarija i isto toliko "Slava Ocu".

U Splitu su se obilazile sve crkve i razgledavali Isusovi grobovi. Navečer je bila velika procesija. Neki ljudi obično su na taj dan velikog posta kuhali panadu, korice kruha u vodi s malo soli, papra, žlicom maslinova ulja i lovorovim listom.

Ivanišević bilježi jednu prilično jezivu zgodu: dok je procesija bila na Veliki petak na Pjaci, punoj kao šipak, neki čovjek kome se ulje zapalilo u tavi izišao je u panici na prozor i zavikao da je požar. Gomila se prepala, nastao je stampedo po uskim gradskim ulicama pa je bilo na desetke teško, a na stotine lakše ozljeđenih. Najviše ruku i nogu slomilo se niz skale koje vode u Dioklecijanove podrume.

Velika subota već je bila veselija. Kada bi u podne napokon zazvonila zvona, svatko je jurio do najbliže vode da se umije – za zdravlje i sreću. Toga dana spremala se i hrana za Uskrs. Već u zoru blagoslivljala su se polja pa i groblja, a ujutro se hrana nosila na blagoslov, na prvu misu. Napomenimo ovdje da se u uskrsno vrijeme blagoslivlja ne samo hrana i grančice masline, nego i žeravica i voda, a kako Ivanišević tvrdi, narod je vjerovao da taj blagoslov traje do idućeg Uskrsa. Kasnije "izvitri" pa je zato potreban novi.

I konačno, moglo se jesti što se poželi nakon dugog posta. Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magična svojstva pa su se ljuske jaja i mrvice pogače nosile u vrt, dodavale u korita životinjama da budu zdrave ili jednostavno bacale u vatru. Nije ih se smjelo gaziti nogama ni izbaciti kao smeće.

Popodne nastaje vrijeme za zabavu: stariji u Poljicima igraju na balote i gađaju u mete, a djeca u raznim igrama nastoje osvojiti tuđa šarena jaja.

U Splitu je bio običaj poći na Poljud, do samostana sv. Ante. Tu je također nastajao raj za splitsku dječurliju, koja bi se igrala uz more i po vrtovima, a ribari bi ih za nekoliko novčića svojim brodovima prevozili do hridi Galijere.

Na Poljud bi se sjatili i prodavači nudeći naranče, sirnice, karamele, limunadu i sladoled.

U posljednjih stotinu godina mnogo je ovih običaja nestalo unepovrat. Neki se elementi, pak, obnavljaju, poput bojenja jaja prirodnim bojama zbog ekološke svijesti ili se na Cvjetnicu u dekorativne svrhe na stol postavlja lavor pun latica. Živi se potpuno drukčije, uz nove scenarije.

Nekadašnji mučni post nadoknadi se ribom i teško će se naći onoga koji će dnevno izmoliti tristo molitvi. To je manje važno. Miran blagdan uz obitelj ili prijatelje već je blagodat.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/Ilustracija Shutterstock/Ilustracija
Shutterstock/Ilustracija

Hrani blagoslovljenoj na uskrsno jutro pridavala su se magična svojstva

Shutterstock/Ilustracija

Mnogi su noću čuvali svoja dvorišta da im zaljubljeni mladići ne pokradu pitare i ne odnesu ih pred kuću svoje izabranice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/uskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu-1376668 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6441a0803afa6263b12922d292afd9cd9732d97a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uskrsni+obi%C4%8Daji+nekad+u+Dalmaciji%3A+zaljubljeni+mladi%C4%87i+stra%C5%BEarili+su+do+zore%2C+pamte+se+i+dva+jeziva+doga%C4%91aja+u+Splitu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu-1376668 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuskrsni-obicaji-nekad-u-dalmaciji-zaljubljeni-mladici-strazarili-su-do-zore-pamte-se-i-dva-jeziva-dogadaja-u-splitu-1376668 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekad bilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Životnekad bilo

Uskrsni običaji nekad u Dalmaciji: zaljubljeni mladići stražarili su do zore, pamte se i dva jeziva događaja u Splitu...

Piše Jasmina Parić
30. ožujka 2024. - 12:05

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, svetkovina prvog stupnja (liturgijska slavlja se dijele u tri stupnja) i stariji je od Božića. Ujedno je i mističniji – uskrsnuće je teže shvatljivo od rođenja – i prethodi mu dulja duhovna priprava za vjernike.

Danas je Uskrs manje stresan blagdan od Božića, koji obilježava stampedo po dućanima, inzistiranje na veselju, sladunjavi filmovi, gomila ukrasa, kupnja darova, pa i svečane garderobe.

Za Uskrs se priroda sama nakitila, više dnevne svjetlosti dovodi do boljeg raspoloženja (rijetko će se čuti da netko pati od uskrsnog bluesa), darovi su neobavezni ili se svode na one jestive.

Uskrs je pomični blagdan, može pasti između 22. ožujka i 25. travnja, pa se može proslaviti i u džemperu i u kratkim rukavima. Ovaj blagdan nosi sa sobo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:08