stdClass Object ( [id] => 1385367 [title] => Splitska profesorica zaljubljena je u kukičanje, a ‘zarazila‘ je i kolegice i učenice: ‘Sve je krenulo s jednim medom‘ [alias] => splitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom [catid] => 489 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad sam bila u srednjoj školi, ručni rad nije bio popularan, nitko nije ni znao što izrađujem kod kuće u slobodno vrijeme, a danas imam dvije učenice koje čim završe zadatak, dok čekaju ostale, uzmu kukicu i vunu i kukičaju. Jednoj je klupko vune uvijek na stolu, to svi znaju, i to je normalno, govori Marina Kukoč, profesorica matematike i fizike u 1. splitskoj gimnaziji. No, matematički i zadaci iz fizike u njezinom životu imaju ravnopravno mjesto s "rješavanjem" najzahtjevnijih oblika od vune.

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo kojeg je 2020. ugledala na Pinterestu: otvorio joj je vrata prema novom izazovu koji se zove amigurumi ili odnosno kukičane igračke. Sve nam to Marina priča dok se čudimo gledajući male i velike kukičane stvari koje je donijela na snimanje kako bi nam pokazala što sve radi jedna matematičarka i fizičarka za čije bismo zanimanje mogli reći da nema baš nikakve veze s kukičanjem. Ali, ima!

---

image

‘Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju‘

Privatni album
---

– Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju. Kukičanje je povezano s matematikom jer za izradu određenih oblika morate točno znati na koji se način nešto povećava i smanjuje, razumjeti logiku iza samih bodova. Ima dosta brojanja i praćenja, a mislim da to razvija kognitivnu i motoričku stranu – kaže Marina dok nam objašnjava kako broji bodove i koliko puta zahvati kukicom, pokazujući nam na najslađem i najmekšem medi dotičući mu prstom nos, odnosno točku u kojoj započinje kukičanje, pa nas uvjerava kako se sve može raditi bez nacrta ili šablone.

Sve što nam je Marina Kukoč pokazala samo je mali dio svega što je do sada iskukičala. Ima tu i automobila, i Djeda Mraza, i kuglica, i raznog drugog nakita za jelku, i morskih stvorenja, i bundeva, i majica, prsluka, topova, jedna borša... Sve se to može vidjeti i na Marininu Instragram profilu, kuk1ca.

---

---

U mekanom društvu koje nam je prostrla po stolu u redakciji vidimo i ljamu. Kaže nam da je ljamu napravila za mamu i da ju je mama jedva posudila za snimanje. Za razumjeti je to, svaka mama bi čuvala djelo zlatnih kćerinih ruku. Ali kako razumjeti to krzno, gdje su tu bodovi, zar je to kukičano? E tu dolazimo do niti.

Danas, objašnjava nam Marina, ne koriste se samo konac i vuna, ima ih sintetičkih i pamučnih i dlakavih niti. Pamučne Marina koristi isključivo za dječje igračke, tješilice i šuškalice, a ljamino ili medino krzno rezultat je korištenja čupave niti.

Naša kreativna sugovornica kaže kako najviše voli kad izrađuje nešto prvi put, onako iz glave. Bude tu i paranja i višekratnih pokušaja, ali na kraju je zadovoljna. Pazi i na boje, naročito kad radi "granny square" odjevne predmete sastavljene od kukičanih kvadrata.

---

image

Kukičana mišica u, dakako, kukičanoj odjeći

Vojko Bašić/Cropix
---

Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke – Josipu Vujčić, profesoricu likovne umjetnosti, i Petru Ljubičić, profesoricu francuskog jezika, etike i filozofije, a onda još i kolegicu Dijanu Ligutić, profesoricu matematike i fizike. Zajedno su u školi pokrenule klub kukičanja nazvan "Opleti!", čiji je moto: "Opleti!, ostavi se mobitela".

–​ "Opleti!" je prvo krenuo kao projekt školske godine 2021./2022. godine. Centar izvrsnosti ga je financirao i predstavili smo se na Festivalu izvrsnosti u lipnju 2022. na temu "Čuvari baštine". Kolegica Josipa Vujčić inače stalno "vreba" nove i zanimljive projekte u koje bi se naša škola mogla uključiti pa je tako i pronašla natječaj Centra izvrsnosti. Kako sam se ja u slobodno vrijeme bavila kukičanjem, a nas tri smo privatno dobre prijateljice, odlučile smo pokušati i vidjeti gdje sve to ide – ispričala nam je Marina.

Učenicima su poslali obavijest o sastanku na kojem su trebali utvrditi koliko ima zainteresiranih, potom su utvrdili tko sve zna kukičati i na kojem je stupnju. Bilo je manje i više upućenih, a neki od onih koji su s kukičanjem bili upoznati u tu su vještinu uveli bake, baš kao i našu sugovornicu, dok su se drugi educirali preko online tutorijala.

---

image

Josipa Vujčić (lijevo), Marina Kukoč i Petra Ljubičić (desno)

Privatni album
---

– Organizirali smo niz radionica, najprije smo započeli unutar naše zbornice. Okupili smo kolegice koje znaju kukičati i prije božićnih praznika u pauzama izrađivali zajedno snjegovića. Kolegice koje su znale kukičati tada su se upoznale s amigurumi tehnikom. Neki su se opet prihvatili zaboravljenih vještina i dandanas sebi "za dušu" nešto naprave i pohvale se s tim – ne krije zadovoljstvo Marina te nam otkriva kako školski klub iskoristi svaku prigodu za nove ideje.

– U veljači smo organizirali Valentinovo radionicu, izrađivali smo motive sa srcima, u svibnju smo organizirali izlet u samostan benediktinki u Hvaru gdje smo vidjeli kako se radi hvarska čipka i razgledavali zavidnu kolekciju, a tijekom ožujka i travnja pripremali smo stvari koje smo trebali izložiti na štandu u Saloni, u lipnju 2022. i na Festivalu izvrsnosti dobili smo nagradu za najbolje uređeni štand. Zaista, djeca su se stvarno potrudila oko izložbenog materijala, opleli smo i jedno stablo, a napravili su puno nakita koji su podijelili svima koji bi pokušali nešto kukičati.

---

image

Paula Pavić, Roko Burmaz, Lucija Pavelić, Dali Lešnjak, Josipa Vujčić Dijana Ligutić i Marina Kukoč

Privatni album
---

Dakle, naši učenici i mi profesorice smo učili mališane i stvarno im se to svidjelo, oko našeg štanda cijeli je dan bila gužva. Sve materijale i stvari koje su nam trebale za izložbu većinom smo financirale novcem dobivenim od Centra izvrsnosti – prisjeća se Marina te dodaje kako iduće godine nisu htjeli da se "Opleti!" ugasi pa su organizirali nove radionice, za Halloween i Valentinovo, a u sklopu najzanimljivijeg projekta te školske godine opleli su cijeli školski bor.

– Na početku ove školske godine ravnateljica Dobrila Gotovac Stipaničev je predložila da oformimo školski klub i da nastavimo s djelovanjem. Tijekom listopada ove godine napravili smo okvir "Jesen stiže, vuno moja" koji je ispunjen našim kukičanim jesenskim motivima, a nakon toga su organizirali još jednu Halloween radionicu na kojoj smo kukičali duhove – otkriva nam Marina te dodaje kako se među radovima koje su ove godine iskukičali članovi kluba posebno ističe adventski vijenac.

---

image

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo...

Vojko Bašić/Cropix
---

– Naš školski klub je napravio adventski vijenac na kojem su se tijekom četiri nedjelje palile svijeće u sklopu manifestacije Gastroadvent, čija je tema bio rogač kao zaboravljena namirnica, a kako je inače sve u temi mediteranskog načina prehrane, mi smo se odlučili napraviti vijenac opleten oko metalnog okvira drvenim granama, s listovima rogača i kukičanim limunima, narančama, grožđem, smokvama...

Puno je zanimanja izazvala radionica za izradu ukrasa, ali ovog puta macrame tehnikom, a u siječnju smo organizirali radionicu "granny square" jer planiramo u lipnju oplesti maslinu ispred škole granny kvadratićima i tako obilježiti Yarn bombing day 11. lipnja – najavljuje naša sugovornica zaljubljena u kukičanje.

Ima još puno planova, a sudeći po predanosti i entuzijazmu mlade splitske profesorice matematike i fizike, kukičanje bi moglo zaokupiti i mnoge sljedeće generacije učenica i učenika. Uostalom, ručni rad se konačno iščupao iz zaborava.

---

image

Puna košarica Marininih radova

Vojko Bašić/Cropix
------
image
Privatni album
---

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Ljama je napravljena za mamu

Vojko Basic/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Božićni ukrasi

Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opleti! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => opleti! 2 0 7375 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-02 08:56:10 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 09:28:33 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2024-05-02 09:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 489 [1] => 406 ) [catCatalogMode] => 0 [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [theme] => default [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catFeaturedItems] => 1 [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Stil [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [catOrdering] => publishUp [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska profesorica zaljubljena je u kukičanje, a 'zarazila' je i kolegice i učenice: 'Sve je krenulo s jednim medom' page_title=Splitska profesorica zaljubljena je u kukičanje, a 'zarazila' je i kolegice i učenice: 'Sve je krenulo s jednim medom' [metakey] => marina kukoč , kukičanje, opleti!, 1. gimnazija Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020800.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664981.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664980.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664972.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664984.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664976.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664974.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664973.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664970.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664968.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664967.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664966.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664965.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664964.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26664963.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26665193.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26665192.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704643.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704642.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704641.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704640.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704639.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704638.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/26704637.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svojim je umije\u0107em motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke<\/p>","","

Sve ju je nau\u010dila baka, jo\u0161 dok je bila u osnovnoj \u0161koli, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo...<\/p>","","

Kuki\u010dana mi\u0161ica u, dakako, kuki\u010danoj odje\u0107i<\/p>","","

Ljama je napravljena za mamu<\/p>","","","","","

Bo\u017ei\u0107ni ukrasi<\/p>","","","

Puna ko\u0161arica Marininih radova<\/p>","

Paula Pavi\u0107, Roko Burmaz, Lucija Paveli\u0107, Dali Le\u0161njak, Josipa Vuj\u010di\u0107 Dijana Liguti\u0107 i Marina Kuko\u010d<\/p>","

Josipa Vuj\u010di\u0107 (lijevo), Marina Kuko\u010d i Petra Ljubi\u010di\u0107 (desno)<\/p>","","","","","","","

\u2018Mo\u017eda ba\u0161 zbog matematike lak\u0161e svladavam oblike, jer je sve u brojenju\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_27020800_1920.jpg":"1920x1080","k_27020800_1280.jpg":"1280x1280","k_27020800_1024.jpg":"1024x1024","k_27020800_640.jpg":"640x640","k_27020800_480.jpg":"480x480","k_27020800_340.jpg":"340x340","k_27020800_220.jpg":"220x220","o_27020800_1280.jpg":"1280x853","o_27020800_1024.jpg":"1024x682","o_27020800_640.jpg":"640x426","o_27020800_480.jpg":"480x320","o_27020800_340.jpg":"340x226","o_27020800_220.jpg":"220x146","h_27020800_1280.jpg":"1280x854","h_27020800_1024.jpg":"1024x683","h_27020800_640.jpg":"640x427","h_27020800_480.jpg":"480x320","h_27020800_340.jpg":"340x227","h_27020800_220.jpg":"220x147","pp_27020800_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020800_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020800_640.jpg":"640x814","pp_27020800_480.jpg":"480x611","pp_27020800_340.jpg":"340x432","pp_27020800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1716","hd_26664981_1920.jpg":"1920x1080","k_26664981_1280.jpg":"1280x1280","k_26664981_1024.jpg":"1024x1024","k_26664981_640.jpg":"640x640","k_26664981_480.jpg":"480x480","k_26664981_340.jpg":"340x340","k_26664981_220.jpg":"220x220","o_26664981_1280.jpg":"1280x1144","o_26664981_1024.jpg":"1024x915","o_26664981_640.jpg":"640x572","o_26664981_480.jpg":"480x429","o_26664981_340.jpg":"340x303","o_26664981_220.jpg":"220x196","h_26664981_1280.jpg":"1280x854","h_26664981_1024.jpg":"1024x683","h_26664981_640.jpg":"640x427","h_26664981_480.jpg":"480x320","h_26664981_340.jpg":"340x227","h_26664981_220.jpg":"220x147","pp_26664981_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664981_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664981_640.jpg":"640x814","pp_26664981_480.jpg":"480x611","pp_26664981_340.jpg":"340x432","pp_26664981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3021","hd_26664980_1920.jpg":"1920x1080","k_26664980_1280.jpg":"1280x1280","k_26664980_1024.jpg":"1024x1024","k_26664980_640.jpg":"640x640","k_26664980_480.jpg":"480x480","k_26664980_340.jpg":"340x340","k_26664980_220.jpg":"220x220","o_26664980_1280.jpg":"1280x2014","o_26664980_1024.jpg":"1024x1611","o_26664980_640.jpg":"640x1007","o_26664980_480.jpg":"480x755","o_26664980_340.jpg":"340x534","o_26664980_220.jpg":"220x346","h_26664980_1280.jpg":"1280x854","h_26664980_1024.jpg":"1024x683","h_26664980_640.jpg":"640x427","h_26664980_480.jpg":"480x320","h_26664980_340.jpg":"340x227","h_26664980_220.jpg":"220x147","pp_26664980_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664980_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664980_640.jpg":"640x814","pp_26664980_480.jpg":"480x611","pp_26664980_340.jpg":"340x432","pp_26664980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1428","hd_26664972_1920.jpg":"1920x1080","k_26664972_1280.jpg":"1280x1280","k_26664972_1024.jpg":"1024x1024","k_26664972_640.jpg":"640x640","k_26664972_480.jpg":"480x480","k_26664972_340.jpg":"340x340","k_26664972_220.jpg":"220x220","o_26664972_1280.jpg":"1280x952","o_26664972_1024.jpg":"1024x761","o_26664972_640.jpg":"640x476","o_26664972_480.jpg":"480x357","o_26664972_340.jpg":"340x252","o_26664972_220.jpg":"220x163","h_26664972_1280.jpg":"1280x854","h_26664972_1024.jpg":"1024x683","h_26664972_640.jpg":"640x427","h_26664972_480.jpg":"480x320","h_26664972_340.jpg":"340x227","h_26664972_220.jpg":"220x147","pp_26664972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664972_640.jpg":"640x814","pp_26664972_480.jpg":"480x611","pp_26664972_340.jpg":"340x432","pp_26664972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2753","hd_26664984_1920.jpg":"1920x1080","k_26664984_1280.jpg":"1280x1280","k_26664984_1024.jpg":"1024x1024","k_26664984_640.jpg":"640x640","k_26664984_480.jpg":"480x480","k_26664984_340.jpg":"340x340","k_26664984_220.jpg":"220x220","o_26664984_1280.jpg":"1280x1835","o_26664984_1024.jpg":"1024x1468","o_26664984_640.jpg":"640x917","o_26664984_480.jpg":"480x688","o_26664984_340.jpg":"340x487","o_26664984_220.jpg":"220x315","h_26664984_1280.jpg":"1280x854","h_26664984_1024.jpg":"1024x683","h_26664984_640.jpg":"640x427","h_26664984_480.jpg":"480x320","h_26664984_340.jpg":"340x227","h_26664984_220.jpg":"220x147","pp_26664984_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664984_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664984_640.jpg":"640x814","pp_26664984_480.jpg":"480x611","pp_26664984_340.jpg":"340x432","pp_26664984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1497","hd_26664976_1920.jpg":"1920x1080","k_26664976_1280.jpg":"1280x1280","k_26664976_1024.jpg":"1024x1024","k_26664976_640.jpg":"640x640","k_26664976_480.jpg":"480x480","k_26664976_340.jpg":"340x340","k_26664976_220.jpg":"220x220","o_26664976_1280.jpg":"1280x998","o_26664976_1024.jpg":"1024x798","o_26664976_640.jpg":"640x499","o_26664976_480.jpg":"480x374","o_26664976_340.jpg":"340x265","o_26664976_220.jpg":"220x171","h_26664976_1280.jpg":"1280x854","h_26664976_1024.jpg":"1024x683","h_26664976_640.jpg":"640x427","h_26664976_480.jpg":"480x320","h_26664976_340.jpg":"340x227","h_26664976_220.jpg":"220x147","pp_26664976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664976_640.jpg":"640x814","pp_26664976_480.jpg":"480x611","pp_26664976_340.jpg":"340x432","pp_26664976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1745","hd_26664974_1920.jpg":"1920x1080","k_26664974_1280.jpg":"1280x1280","k_26664974_1024.jpg":"1024x1024","k_26664974_640.jpg":"640x640","k_26664974_480.jpg":"480x480","k_26664974_340.jpg":"340x340","k_26664974_220.jpg":"220x220","o_26664974_1280.jpg":"1280x1163","o_26664974_1024.jpg":"1024x930","o_26664974_640.jpg":"640x581","o_26664974_480.jpg":"480x436","o_26664974_340.jpg":"340x309","o_26664974_220.jpg":"220x199","h_26664974_1280.jpg":"1280x854","h_26664974_1024.jpg":"1024x683","h_26664974_640.jpg":"640x427","h_26664974_480.jpg":"480x320","h_26664974_340.jpg":"340x227","h_26664974_220.jpg":"220x147","pp_26664974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664974_640.jpg":"640x814","pp_26664974_480.jpg":"480x611","pp_26664974_340.jpg":"340x432","pp_26664974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1669","hd_26664973_1920.jpg":"1920x1080","k_26664973_1280.jpg":"1280x1280","k_26664973_1024.jpg":"1024x1024","k_26664973_640.jpg":"640x640","k_26664973_480.jpg":"480x480","k_26664973_340.jpg":"340x340","k_26664973_220.jpg":"220x220","o_26664973_1280.jpg":"1280x1112","o_26664973_1024.jpg":"1024x890","o_26664973_640.jpg":"640x556","o_26664973_480.jpg":"480x417","o_26664973_340.jpg":"340x295","o_26664973_220.jpg":"220x191","h_26664973_1280.jpg":"1280x854","h_26664973_1024.jpg":"1024x683","h_26664973_640.jpg":"640x427","h_26664973_480.jpg":"480x320","h_26664973_340.jpg":"340x227","h_26664973_220.jpg":"220x147","pp_26664973_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664973_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664973_640.jpg":"640x814","pp_26664973_480.jpg":"480x611","pp_26664973_340.jpg":"340x432","pp_26664973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2417","hd_26664970_1920.jpg":"1920x1080","k_26664970_1280.jpg":"1280x1280","k_26664970_1024.jpg":"1024x1024","k_26664970_640.jpg":"640x640","k_26664970_480.jpg":"480x480","k_26664970_340.jpg":"340x340","k_26664970_220.jpg":"220x220","o_26664970_1280.jpg":"1280x1611","o_26664970_1024.jpg":"1024x1289","o_26664970_640.jpg":"640x805","o_26664970_480.jpg":"480x604","o_26664970_340.jpg":"340x428","o_26664970_220.jpg":"220x276","h_26664970_1280.jpg":"1280x854","h_26664970_1024.jpg":"1024x683","h_26664970_640.jpg":"640x427","h_26664970_480.jpg":"480x320","h_26664970_340.jpg":"340x227","h_26664970_220.jpg":"220x147","pp_26664970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664970_640.jpg":"640x814","pp_26664970_480.jpg":"480x611","pp_26664970_340.jpg":"340x432","pp_26664970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2682","hd_26664968_1920.jpg":"1920x1080","k_26664968_1280.jpg":"1280x1280","k_26664968_1024.jpg":"1024x1024","k_26664968_640.jpg":"640x640","k_26664968_480.jpg":"480x480","k_26664968_340.jpg":"340x340","k_26664968_220.jpg":"220x220","o_26664968_1280.jpg":"1280x1788","o_26664968_1024.jpg":"1024x1430","o_26664968_640.jpg":"640x894","o_26664968_480.jpg":"480x670","o_26664968_340.jpg":"340x474","o_26664968_220.jpg":"220x307","h_26664968_1280.jpg":"1280x854","h_26664968_1024.jpg":"1024x683","h_26664968_640.jpg":"640x427","h_26664968_480.jpg":"480x320","h_26664968_340.jpg":"340x227","h_26664968_220.jpg":"220x147","pp_26664968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664968_640.jpg":"640x814","pp_26664968_480.jpg":"480x611","pp_26664968_340.jpg":"340x432","pp_26664968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1695","hd_26664967_1920.jpg":"1920x1080","k_26664967_1280.jpg":"1280x1280","k_26664967_1024.jpg":"1024x1024","k_26664967_640.jpg":"640x640","k_26664967_480.jpg":"480x480","k_26664967_340.jpg":"340x340","k_26664967_220.jpg":"220x220","o_26664967_1280.jpg":"1280x1130","o_26664967_1024.jpg":"1024x904","o_26664967_640.jpg":"640x565","o_26664967_480.jpg":"480x423","o_26664967_340.jpg":"340x300","o_26664967_220.jpg":"220x194","h_26664967_1280.jpg":"1280x854","h_26664967_1024.jpg":"1024x683","h_26664967_640.jpg":"640x427","h_26664967_480.jpg":"480x320","h_26664967_340.jpg":"340x227","h_26664967_220.jpg":"220x147","pp_26664967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664967_640.jpg":"640x814","pp_26664967_480.jpg":"480x611","pp_26664967_340.jpg":"340x432","pp_26664967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26664966_1920.jpg":"1920x1080","k_26664966_1280.jpg":"1280x1280","k_26664966_1024.jpg":"1024x1024","k_26664966_640.jpg":"640x640","k_26664966_480.jpg":"480x480","k_26664966_340.jpg":"340x340","k_26664966_220.jpg":"220x220","o_26664966_1280.jpg":"1280x1920","o_26664966_1024.jpg":"1024x1536","o_26664966_640.jpg":"640x960","o_26664966_480.jpg":"480x720","o_26664966_340.jpg":"340x510","o_26664966_220.jpg":"220x330","h_26664966_1280.jpg":"1280x854","h_26664966_1024.jpg":"1024x683","h_26664966_640.jpg":"640x427","h_26664966_480.jpg":"480x320","h_26664966_340.jpg":"340x227","h_26664966_220.jpg":"220x147","pp_26664966_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664966_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664966_640.jpg":"640x814","pp_26664966_480.jpg":"480x611","pp_26664966_340.jpg":"340x432","pp_26664966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2801","hd_26664965_1920.jpg":"1920x1080","k_26664965_1280.jpg":"1280x1280","k_26664965_1024.jpg":"1024x1024","k_26664965_640.jpg":"640x640","k_26664965_480.jpg":"480x480","k_26664965_340.jpg":"340x340","k_26664965_220.jpg":"220x220","o_26664965_1280.jpg":"1280x1867","o_26664965_1024.jpg":"1024x1493","o_26664965_640.jpg":"640x933","o_26664965_480.jpg":"480x700","o_26664965_340.jpg":"340x496","o_26664965_220.jpg":"220x320","h_26664965_1280.jpg":"1280x854","h_26664965_1024.jpg":"1024x683","h_26664965_640.jpg":"640x427","h_26664965_480.jpg":"480x320","h_26664965_340.jpg":"340x227","h_26664965_220.jpg":"220x147","pp_26664965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664965_640.jpg":"640x814","pp_26664965_480.jpg":"480x611","pp_26664965_340.jpg":"340x432","pp_26664965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1476","hd_26664964_1920.jpg":"1920x1080","k_26664964_1280.jpg":"1280x1280","k_26664964_1024.jpg":"1024x1024","k_26664964_640.jpg":"640x640","k_26664964_480.jpg":"480x480","k_26664964_340.jpg":"340x340","k_26664964_220.jpg":"220x220","o_26664964_1280.jpg":"1280x984","o_26664964_1024.jpg":"1024x787","o_26664964_640.jpg":"640x492","o_26664964_480.jpg":"480x369","o_26664964_340.jpg":"340x261","o_26664964_220.jpg":"220x169","h_26664964_1280.jpg":"1280x854","h_26664964_1024.jpg":"1024x683","h_26664964_640.jpg":"640x427","h_26664964_480.jpg":"480x320","h_26664964_340.jpg":"340x227","h_26664964_220.jpg":"220x147","pp_26664964_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664964_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664964_640.jpg":"640x814","pp_26664964_480.jpg":"480x611","pp_26664964_340.jpg":"340x432","pp_26664964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1963","hd_26664963_1920.jpg":"1920x1080","k_26664963_1280.jpg":"1280x1280","k_26664963_1024.jpg":"1024x1024","k_26664963_640.jpg":"640x640","k_26664963_480.jpg":"480x480","k_26664963_340.jpg":"340x340","k_26664963_220.jpg":"220x220","o_26664963_1280.jpg":"1280x1308","o_26664963_1024.jpg":"1024x1046","o_26664963_640.jpg":"640x654","o_26664963_480.jpg":"480x490","o_26664963_340.jpg":"340x347","o_26664963_220.jpg":"220x224","h_26664963_1280.jpg":"1280x854","h_26664963_1024.jpg":"1024x683","h_26664963_640.jpg":"640x427","h_26664963_480.jpg":"480x320","h_26664963_340.jpg":"340x227","h_26664963_220.jpg":"220x147","pp_26664963_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664963_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664963_640.jpg":"640x814","pp_26664963_480.jpg":"480x611","pp_26664963_340.jpg":"340x432","pp_26664963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_26665193_1920.jpg":"1920x1080","k_26665193_1280.jpg":"1280x1280","k_26665193_1024.jpg":"1024x1024","k_26665193_640.jpg":"640x640","k_26665193_480.jpg":"480x480","k_26665193_340.jpg":"340x340","k_26665193_220.jpg":"220x220","o_26665193_1280.jpg":"1280x1600","o_26665193_1024.jpg":"1024x1280","o_26665193_640.jpg":"640x800","o_26665193_480.jpg":"480x600","o_26665193_340.jpg":"340x425","o_26665193_220.jpg":"220x275","h_26665193_1280.jpg":"1280x854","h_26665193_1024.jpg":"1024x683","h_26665193_640.jpg":"640x427","h_26665193_480.jpg":"480x320","h_26665193_340.jpg":"340x227","h_26665193_220.jpg":"220x147","pp_26665193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665193_640.jpg":"640x814","pp_26665193_480.jpg":"480x611","pp_26665193_340.jpg":"340x432","pp_26665193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26665192_1920.jpg":"1920x1080","k_26665192_1280.jpg":"1280x1280","k_26665192_1024.jpg":"1024x1024","k_26665192_640.jpg":"640x640","k_26665192_480.jpg":"480x480","k_26665192_340.jpg":"340x340","k_26665192_220.jpg":"220x220","o_26665192_1280.jpg":"1280x1706","o_26665192_1024.jpg":"1024x1365","o_26665192_640.jpg":"640x853","o_26665192_480.jpg":"480x640","o_26665192_340.jpg":"340x453","o_26665192_220.jpg":"220x293","h_26665192_1280.jpg":"1280x854","h_26665192_1024.jpg":"1024x683","h_26665192_640.jpg":"640x427","h_26665192_480.jpg":"480x320","h_26665192_340.jpg":"340x227","h_26665192_220.jpg":"220x147","pp_26665192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665192_640.jpg":"640x814","pp_26665192_480.jpg":"480x611","pp_26665192_340.jpg":"340x432","pp_26665192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2506","hd_26704643_1920.jpg":"1920x1080","k_26704643_1280.jpg":"1280x1280","k_26704643_1024.jpg":"1024x1024","k_26704643_640.jpg":"640x640","k_26704643_480.jpg":"480x480","k_26704643_340.jpg":"340x340","k_26704643_220.jpg":"220x220","o_26704643_1280.jpg":"1280x1670","o_26704643_1024.jpg":"1024x1336","o_26704643_640.jpg":"640x835","o_26704643_480.jpg":"480x626","o_26704643_340.jpg":"340x443","o_26704643_220.jpg":"220x287","h_26704643_1280.jpg":"1280x854","h_26704643_1024.jpg":"1024x683","h_26704643_640.jpg":"640x427","h_26704643_480.jpg":"480x320","h_26704643_340.jpg":"340x227","h_26704643_220.jpg":"220x147","pp_26704643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704643_640.jpg":"640x814","pp_26704643_480.jpg":"480x611","pp_26704643_340.jpg":"340x432","pp_26704643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26704642_1920.jpg":"1920x1080","k_26704642_1280.jpg":"1280x1280","k_26704642_1024.jpg":"1024x1024","k_26704642_640.jpg":"640x640","k_26704642_480.jpg":"480x480","k_26704642_340.jpg":"340x340","k_26704642_220.jpg":"220x220","o_26704642_1280.jpg":"1280x1706","o_26704642_1024.jpg":"1024x1365","o_26704642_640.jpg":"640x853","o_26704642_480.jpg":"480x640","o_26704642_340.jpg":"340x453","o_26704642_220.jpg":"220x293","h_26704642_1280.jpg":"1280x854","h_26704642_1024.jpg":"1024x683","h_26704642_640.jpg":"640x427","h_26704642_480.jpg":"480x320","h_26704642_340.jpg":"340x227","h_26704642_220.jpg":"220x147","pp_26704642_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704642_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704642_640.jpg":"640x814","pp_26704642_480.jpg":"480x611","pp_26704642_340.jpg":"340x432","pp_26704642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26704641_1920.jpg":"1920x1080","k_26704641_1280.jpg":"1280x1280","k_26704641_1024.jpg":"1024x1024","k_26704641_640.jpg":"640x640","k_26704641_480.jpg":"480x480","k_26704641_340.jpg":"340x340","k_26704641_220.jpg":"220x220","o_26704641_1280.jpg":"1280x1706","o_26704641_1024.jpg":"1024x1365","o_26704641_640.jpg":"640x853","o_26704641_480.jpg":"480x640","o_26704641_340.jpg":"340x453","o_26704641_220.jpg":"220x293","h_26704641_1280.jpg":"1280x854","h_26704641_1024.jpg":"1024x683","h_26704641_640.jpg":"640x427","h_26704641_480.jpg":"480x320","h_26704641_340.jpg":"340x227","h_26704641_220.jpg":"220x147","pp_26704641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704641_640.jpg":"640x814","pp_26704641_480.jpg":"480x611","pp_26704641_340.jpg":"340x432","pp_26704641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26704640_1920.jpg":"1920x1080","k_26704640_1280.jpg":"1280x1280","k_26704640_1024.jpg":"1024x1024","k_26704640_640.jpg":"640x640","k_26704640_480.jpg":"480x480","k_26704640_340.jpg":"340x340","k_26704640_220.jpg":"220x220","o_26704640_1280.jpg":"1280x1706","o_26704640_1024.jpg":"1024x1365","o_26704640_640.jpg":"640x853","o_26704640_480.jpg":"480x640","o_26704640_340.jpg":"340x453","o_26704640_220.jpg":"220x293","h_26704640_1280.jpg":"1280x854","h_26704640_1024.jpg":"1024x683","h_26704640_640.jpg":"640x427","h_26704640_480.jpg":"480x320","h_26704640_340.jpg":"340x227","h_26704640_220.jpg":"220x147","pp_26704640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704640_640.jpg":"640x814","pp_26704640_480.jpg":"480x611","pp_26704640_340.jpg":"340x432","pp_26704640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1843","hd_26704639_1920.jpg":"1920x1080","k_26704639_1280.jpg":"1280x1280","k_26704639_1024.jpg":"1024x1024","k_26704639_640.jpg":"640x640","k_26704639_480.jpg":"480x480","k_26704639_340.jpg":"340x340","k_26704639_220.jpg":"220x220","o_26704639_1280.jpg":"1280x1228","o_26704639_1024.jpg":"1024x982","o_26704639_640.jpg":"640x614","o_26704639_480.jpg":"480x460","o_26704639_340.jpg":"340x326","o_26704639_220.jpg":"220x211","h_26704639_1280.jpg":"1280x854","h_26704639_1024.jpg":"1024x683","h_26704639_640.jpg":"640x427","h_26704639_480.jpg":"480x320","h_26704639_340.jpg":"340x227","h_26704639_220.jpg":"220x147","pp_26704639_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704639_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704639_640.jpg":"640x814","pp_26704639_480.jpg":"480x611","pp_26704639_340.jpg":"340x432","pp_26704639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26704638_1920.jpg":"1920x1080","k_26704638_1280.jpg":"1280x1280","k_26704638_1024.jpg":"1024x1024","k_26704638_640.jpg":"640x640","k_26704638_480.jpg":"480x480","k_26704638_340.jpg":"340x340","k_26704638_220.jpg":"220x220","o_26704638_1280.jpg":"1280x1706","o_26704638_1024.jpg":"1024x1365","o_26704638_640.jpg":"640x853","o_26704638_480.jpg":"480x640","o_26704638_340.jpg":"340x453","o_26704638_220.jpg":"220x293","h_26704638_1280.jpg":"1280x854","h_26704638_1024.jpg":"1024x683","h_26704638_640.jpg":"640x427","h_26704638_480.jpg":"480x320","h_26704638_340.jpg":"340x227","h_26704638_220.jpg":"220x147","pp_26704638_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704638_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704638_640.jpg":"640x814","pp_26704638_480.jpg":"480x611","pp_26704638_340.jpg":"340x432","pp_26704638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26704637_1920.jpg":"1920x1080","k_26704637_1280.jpg":"1280x1280","k_26704637_1024.jpg":"1024x1024","k_26704637_640.jpg":"640x640","k_26704637_480.jpg":"480x480","k_26704637_340.jpg":"340x340","k_26704637_220.jpg":"220x220","o_26704637_1280.jpg":"1280x1706","o_26704637_1024.jpg":"1024x1365","o_26704637_640.jpg":"640x853","o_26704637_480.jpg":"480x640","o_26704637_340.jpg":"340x453","o_26704637_220.jpg":"220x293","h_26704637_1280.jpg":"1280x854","h_26704637_1024.jpg":"1024x683","h_26704637_640.jpg":"640x427","h_26704637_480.jpg":"480x320","h_26704637_340.jpg":"340x227","h_26704637_220.jpg":"220x147","pp_26704637_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704637_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704637_640.jpg":"640x814","pp_26704637_480.jpg":"480x611","pp_26704637_340.jpg":"340x432","pp_26704637_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115763 Threads: 88 Questions: 1106577301 Slow queries: 0 Opens: 204679 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.938 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9920090 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/stil ) ) [link] => /mozaik/stil/splitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom-1385367 [printLink] => /mozaik/stil/splitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom-1385367?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757594 [name] => marina kukoč [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-02 11:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-kukoc [link] => /tag/marina-kukoc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 525532 [name] => kukičanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kukicanje [link] => /tag/kukicanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757595 [name] => opleti! [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-02 11:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => opleti [link] => /tag/opleti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 418749 [name] => 1. gimnazija Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 1-gimnazija-split [link] => /tag/1-gimnazija-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opleti! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska profesorica zaljubljena je u kukičanje, a ‘zarazila‘ je i kolegice i učenice: ‘Sve je krenulo s jednim medom‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020800.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020800.jpg [title] =>

Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664981.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664980.jpg [title] =>

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo...

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664972.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664984.jpg [title] =>

Kukičana mišica u, dakako, kukičanoj odjeći

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664976.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664974.jpg [title] =>

Ljama je napravljena za mamu

Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664973.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664970.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664968.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664967.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664966.jpg [title] =>

Božićni ukrasi

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664965.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664964.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26664963.jpg [title] =>

Puna košarica Marininih radova

Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26665193.jpg [title] =>

Paula Pavić, Roko Burmaz, Lucija Pavelić, Dali Lešnjak, Josipa Vujčić Dijana Ligutić i Marina Kukoč

Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26665192.jpg [title] =>

Josipa Vujčić (lijevo), Marina Kukoč i Petra Ljubičić (desno)

Privatni album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704643.jpg [title] => Privatni album ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704642.jpg [title] => Privatni album ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704641.jpg [title] => Privatni album ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704640.jpg [title] => Privatni album ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704639.jpg [title] => Privatni album ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704638.jpg [title] => Privatni album ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/26704637.jpg [title] =>

‘Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju‘

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad sam bila u srednjoj školi, ručni rad nije bio popularan, nitko nije ni znao što izrađujem kod kuće u slobodno vrijeme, a danas imam dvije učenice koje čim završe zadatak, dok čekaju ostale, uzmu kukicu i vunu i kukičaju. Jednoj je klupko vune uvijek na stolu, to svi znaju, i to je normalno, govori Marina Kukoč, profesorica matematike i fizike u 1. splitskoj gimnaziji. No, matematički i zadaci iz fizike u njezinom životu imaju ravnopravno mjesto s "rješavanjem" najzahtjevnijih oblika od vune.

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo kojeg je 2020. ugledala na Pinterestu: otvorio joj je vrata prema novom izazovu koji se zove amigurumi ili odnosno kukičane igračke. Sve nam to Marina priča dok se čudimo gledajući male i velike kukičane stvari koje je donijela na snimanje kako bi nam pokazala što sve radi jedna matematičarka i fizičarka za čije bismo zanimanje mogli reći da nema baš nikakve veze s kukičanjem. Ali, ima!

---

image

‘Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju‘

Privatni album
---

– Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju. Kukičanje je povezano s matematikom jer za izradu određenih oblika morate točno znati na koji se način nešto povećava i smanjuje, razumjeti logiku iza samih bodova. Ima dosta brojanja i praćenja, a mislim da to razvija kognitivnu i motoričku stranu – kaže Marina dok nam objašnjava kako broji bodove i koliko puta zahvati kukicom, pokazujući nam na najslađem i najmekšem medi dotičući mu prstom nos, odnosno točku u kojoj započinje kukičanje, pa nas uvjerava kako se sve može raditi bez nacrta ili šablone.

Sve što nam je Marina Kukoč pokazala samo je mali dio svega što je do sada iskukičala. Ima tu i automobila, i Djeda Mraza, i kuglica, i raznog drugog nakita za jelku, i morskih stvorenja, i bundeva, i majica, prsluka, topova, jedna borša... Sve se to može vidjeti i na Marininu Instragram profilu, kuk1ca.

---

---

U mekanom društvu koje nam je prostrla po stolu u redakciji vidimo i ljamu. Kaže nam da je ljamu napravila za mamu i da ju je mama jedva posudila za snimanje. Za razumjeti je to, svaka mama bi čuvala djelo zlatnih kćerinih ruku. Ali kako razumjeti to krzno, gdje su tu bodovi, zar je to kukičano? E tu dolazimo do niti.

Danas, objašnjava nam Marina, ne koriste se samo konac i vuna, ima ih sintetičkih i pamučnih i dlakavih niti. Pamučne Marina koristi isključivo za dječje igračke, tješilice i šuškalice, a ljamino ili medino krzno rezultat je korištenja čupave niti.

Naša kreativna sugovornica kaže kako najviše voli kad izrađuje nešto prvi put, onako iz glave. Bude tu i paranja i višekratnih pokušaja, ali na kraju je zadovoljna. Pazi i na boje, naročito kad radi "granny square" odjevne predmete sastavljene od kukičanih kvadrata.

---

image

Kukičana mišica u, dakako, kukičanoj odjeći

Vojko Bašić/Cropix
---

Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke – Josipu Vujčić, profesoricu likovne umjetnosti, i Petru Ljubičić, profesoricu francuskog jezika, etike i filozofije, a onda još i kolegicu Dijanu Ligutić, profesoricu matematike i fizike. Zajedno su u školi pokrenule klub kukičanja nazvan "Opleti!", čiji je moto: "Opleti!, ostavi se mobitela".

–​ "Opleti!" je prvo krenuo kao projekt školske godine 2021./2022. godine. Centar izvrsnosti ga je financirao i predstavili smo se na Festivalu izvrsnosti u lipnju 2022. na temu "Čuvari baštine". Kolegica Josipa Vujčić inače stalno "vreba" nove i zanimljive projekte u koje bi se naša škola mogla uključiti pa je tako i pronašla natječaj Centra izvrsnosti. Kako sam se ja u slobodno vrijeme bavila kukičanjem, a nas tri smo privatno dobre prijateljice, odlučile smo pokušati i vidjeti gdje sve to ide – ispričala nam je Marina.

Učenicima su poslali obavijest o sastanku na kojem su trebali utvrditi koliko ima zainteresiranih, potom su utvrdili tko sve zna kukičati i na kojem je stupnju. Bilo je manje i više upućenih, a neki od onih koji su s kukičanjem bili upoznati u tu su vještinu uveli bake, baš kao i našu sugovornicu, dok su se drugi educirali preko online tutorijala.

---

image

Josipa Vujčić (lijevo), Marina Kukoč i Petra Ljubičić (desno)

Privatni album
---

– Organizirali smo niz radionica, najprije smo započeli unutar naše zbornice. Okupili smo kolegice koje znaju kukičati i prije božićnih praznika u pauzama izrađivali zajedno snjegovića. Kolegice koje su znale kukičati tada su se upoznale s amigurumi tehnikom. Neki su se opet prihvatili zaboravljenih vještina i dandanas sebi "za dušu" nešto naprave i pohvale se s tim – ne krije zadovoljstvo Marina te nam otkriva kako školski klub iskoristi svaku prigodu za nove ideje.

– U veljači smo organizirali Valentinovo radionicu, izrađivali smo motive sa srcima, u svibnju smo organizirali izlet u samostan benediktinki u Hvaru gdje smo vidjeli kako se radi hvarska čipka i razgledavali zavidnu kolekciju, a tijekom ožujka i travnja pripremali smo stvari koje smo trebali izložiti na štandu u Saloni, u lipnju 2022. i na Festivalu izvrsnosti dobili smo nagradu za najbolje uređeni štand. Zaista, djeca su se stvarno potrudila oko izložbenog materijala, opleli smo i jedno stablo, a napravili su puno nakita koji su podijelili svima koji bi pokušali nešto kukičati.

---

image

Paula Pavić, Roko Burmaz, Lucija Pavelić, Dali Lešnjak, Josipa Vujčić Dijana Ligutić i Marina Kukoč

Privatni album
---

Dakle, naši učenici i mi profesorice smo učili mališane i stvarno im se to svidjelo, oko našeg štanda cijeli je dan bila gužva. Sve materijale i stvari koje su nam trebale za izložbu većinom smo financirale novcem dobivenim od Centra izvrsnosti – prisjeća se Marina te dodaje kako iduće godine nisu htjeli da se "Opleti!" ugasi pa su organizirali nove radionice, za Halloween i Valentinovo, a u sklopu najzanimljivijeg projekta te školske godine opleli su cijeli školski bor.

– Na početku ove školske godine ravnateljica Dobrila Gotovac Stipaničev je predložila da oformimo školski klub i da nastavimo s djelovanjem. Tijekom listopada ove godine napravili smo okvir "Jesen stiže, vuno moja" koji je ispunjen našim kukičanim jesenskim motivima, a nakon toga su organizirali još jednu Halloween radionicu na kojoj smo kukičali duhove – otkriva nam Marina te dodaje kako se među radovima koje su ove godine iskukičali članovi kluba posebno ističe adventski vijenac.

---

image

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo...

Vojko Bašić/Cropix
---

– Naš školski klub je napravio adventski vijenac na kojem su se tijekom četiri nedjelje palile svijeće u sklopu manifestacije Gastroadvent, čija je tema bio rogač kao zaboravljena namirnica, a kako je inače sve u temi mediteranskog načina prehrane, mi smo se odlučili napraviti vijenac opleten oko metalnog okvira drvenim granama, s listovima rogača i kukičanim limunima, narančama, grožđem, smokvama...

Puno je zanimanja izazvala radionica za izradu ukrasa, ali ovog puta macrame tehnikom, a u siječnju smo organizirali radionicu "granny square" jer planiramo u lipnju oplesti maslinu ispred škole granny kvadratićima i tako obilježiti Yarn bombing day 11. lipnja – najavljuje naša sugovornica zaljubljena u kukičanje.

Ima još puno planova, a sudeći po predanosti i entuzijazmu mlade splitske profesorice matematike i fizike, kukičanje bi moglo zaokupiti i mnoge sljedeće generacije učenica i učenika. Uostalom, ručni rad se konačno iščupao iz zaborava.

---

image

Puna košarica Marininih radova

Vojko Bašić/Cropix
------
image
Privatni album
---

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Ljama je napravljena za mamu

Vojko Basic/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Božićni ukrasi

Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Vojko Bašić/Cropix

Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u ruke

Vojko Bašić/Cropix

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo...

Vojko Bašić/Cropix

Kukičana mišica u, dakako, kukičanoj odjeći

Vojko Basic/Cropix

Ljama je napravljena za mamu

Vojko Bašić/Cropix

Božićni ukrasi

Vojko Bašić/Cropix

Puna košarica Marininih radova

Privatni album

Paula Pavić, Roko Burmaz, Lucija Pavelić, Dali Lešnjak, Josipa Vujčić Dijana Ligutić i Marina Kukoč

Privatni album

Josipa Vujčić (lijevo), Marina Kukoč i Petra Ljubičić (desno)

Privatni album

‘Možda baš zbog matematike lakše svladavam oblike, jer je sve u brojenju‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/stil/splitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom-1385367 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7e9f2511f056fd0f53a738a004e0ae7e5b6a478a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+profesorica+zaljubljena+je+u+kuki%C4%8Danje%2C+a+%E2%80%98zarazila%E2%80%98+je+i+kolegice+i+u%C4%8Denice%3A+%E2%80%98Sve+je+krenulo+s+jednim+medom%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fsplitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom-1385367 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fsplitska-profesorica-zaljubljena-je-u-kukicanje-a-zarazila-je-i-kolegice-i-ucenice-sve-je-krenulo-s-jednim-medom-1385367 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opleti! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Stilopleti!

Splitska profesorica zaljubljena je u kukičanje, a ‘zarazila‘ je i kolegice i učenice: ‘Sve je krenulo s jednim medom‘

Piše Olgica Grizelj-Ivić
2. svibnja 2024. - 11:25
Svojim je umijećem motivirala i kolegice u 1. gimnaziji, i to one koje nikad prije nisu uzele kukicu u rukeVojko Bašić/Cropix

Kad sam bila u srednjoj školi, ručni rad nije bio popularan, nitko nije ni znao što izrađujem kod kuće u slobodno vrijeme, a danas imam dvije učenice koje čim završe zadatak, dok čekaju ostale, uzmu kukicu i vunu i kukičaju. Jednoj je klupko vune uvijek na stolu, to svi znaju, i to je normalno, govori Marina Kukoč, profesorica matematike i fizike u 1. splitskoj gimnaziji. No, matematički i zadaci iz fizike u njezinom životu imaju ravnopravno mjesto s "rješavanjem" najzahtjevnijih oblika od vune.

Sve ju je naučila baka, još dok je bila u osnovnoj školi, no da se ozbiljnije prihvati kukice bio je presudan jedan medo kojeg je 2020. ugledala na Pinterestu: otvorio joj je vrata prema novom izazovu koji se zove amigurumi ili odnosno kukičane igračke. Sve nam to Marina priča dok s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:53