stdClass Object ( [id] => 1382393 [title] => ‘Sigurna kuća‘: priča o ženi koja je muža nasmrt izbola nožem. Susjedi u šoku, činili su im se kao sasvim normalan par [alias] => sigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dražesni pupoljci svibanjski tek trebaju procvasti, no već sad možemo reći da je ovo (premda meteorološki hirovito) proljeće po pitanju dobrih književnih naslova - jedno od najbujnijih koje pamtimo! Dakle, dogodilo nam se ono što se rijetko zgodi: da pred sobom imamo hrpicu divnih knjiga i slatke brige: koju prvu pročitati? U ovom pregledu nudimo neke od naslova u kojima smo već uživali, i one koje jedva čekamo dobiti u ruke, poput primjerka novog romana "Nada" iz pera Ante Tomića, naručenog u pretprodaji. Prvi će kupci (ponosno napominjemo da smo među njima) dobiti roman tvrdog uveza nakon šestog svibnja, čak s potpisom autora!
Ovaj presjek najboljih knjiga za proljeće započinjemo "predujmom" sadržaja upravo rečenog romana, kojega s nestrpljenjem iščekujemo. U nastavku će biti ulomak sadržaja još jednog, vjerujemo vrhunskog, novog naslova iz pera sjajne Marine Vujčić, "Sigurna kuća". Na žalost, iako je riječ o dalmatinskoj autorici (Trogiranki), kupci u Dalmaciji dulje čekaju na knjigu koja se odmah mogla kupiti u knjižarama u Zagrebu. Ah, ta centralizacija...

---

image

Nada

Hena.com
---

Utjehu nude druge knjige dok čekamo ove dvije, u prijedloge smo uvrstili i jedan stariji naslov kojega je "reanimirala" blogerica Alis Marić, pa je doživio ponovljenu nakladu i slavu kao jedan od najboljih ikad (po njezinu meritornom sudu).

No, krenimo s knjigama, napokon!

1. Ante Tomić: Nada (Hena.com)

Na početku bijaše brodolom iz kojeg je jedan mladić jedva izvukao živu glavu nasukavši se na obali otočnog mjestašca poznatog po zaštitnici svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali ovdje su se onda i druga čuda dogodila, što u romanima Ante Tomića nije prvi put. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano smuvali, četvrti demantirali sve što smo o njima mislili. No ni to nije sve. Ćevapi su od nejestivih postajali sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvjezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju, Aco Stanković pojavio se na smokvi umjesto na televiziji, a jedno je ubojstvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija. Samo Ante Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti. Zato je "Nada" roman koji nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije, i da nas književnost još uvijek može, ako je ovako dobro napisana, uvjeriti da će sve biti baš kako treba i kako smo priželjkivali.

---

image

Sigurna kuća

Fraktura
---

2. Marina Vujčić: Sigurna kuća (Fraktura)

Žena je ubila muža, nasmrt ga je ubola nožem, bilo je to ubojstvo na mah. Ni susjedi ni obitelj ne mogu vjerovati da je to bila u stanju učiniti jer, bez obzira na povremene svađe, oni su bili sasvim normalan par. Kako to da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? Sada na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, može promišljati o tome što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere. Kako je postala supruga zatvorena u četiri zida svoga stana jednako kao sada u zatvoru? Tko je bio njezin muž, osoba koju su obožavali njezina majka i svi ostali, tko je stvarno bio taj mister savršeni? Sigurna kuća čita se u dahu i ostavlja bez daha. Marina Vujčić pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz...

---

image

Weywardice

Stilus
---

3. Emilia Hart: Weywardice (Stilus, prijevod s engleskog Dražen Čulić)

Izvrstan roman o ženama iz različitih stoljeća sa zajedničkim nazivnikom: borba za neovisnost, uz ekološku potku koja se profinjeno provlači kroz sve priče, jednu zanimljiviju od druge.
1619. Altha čeka suđenje zbog ubojstva mještanina kojeg je pregazilo njegovo krdo krava. Althin krimen jest taj što je, baš kao i njezina majka, neobična žena, jedna od onih za koje je lako povjerovati da se bave vještičarenjem.
1942. Dok Drugi svjetski rat bjesni, Violet je zatočena na grandioznom imanju svog oca. Sputana društvenim normama, čezne za obrazovanjem i za majkom za koju se priča da je poludjela pred svoju smrt…

2019. Pod okriljem noći Kate bježi od nasilnog partnera iz Londona u izoliranu kuću koju je naslijedila od pratetke koju je jedva poznavala...

---

image

Roman Žigice

Stilus
---

4. Jurica Pavičić: Žigice (Stilus)

Još jedan "paljivi" bombon iz Stilusa ovog proljeća, naime krimi-noir ostvarenje našeg proslavljenog novinara i pisca Jurice Pavičića, rečene "Žigice" koje će nesumnjivo zapaliti čitalačku publiku. Ovo najnovije Jurino djelo nosi nas u srce Dalmacije, gdje se priroda i ljudska drama stapaju u jedinstvenu pripovijest. Pavičić u ovom romanu istražuje posljedice katastrofalnog požara na živote običnih ljudi. Kroz prizmu mediteranskog noira, "Žigice" donose priču koja je istovremeno obiteljska drama i kronika društvenih previranja, što čini ovaj roman iznimno snažnim i dirljivim štivom. U središtu priče nalazi se Mladen Božiković, običan čovjek čija duboka povezanost s dalmatinskim planinama prelazi generacije. Njegova strast prema planinama i predanost obitelji čine ga likom s kojim se lako poistovjetiti, dok tragedija koja ga zadesi – požar koji uništava njegovu obiteljsku baštinu – postavlja pitanja o identitetu, nasljeđu i cijeni koju plaćamo za pripadanje nekom mjestu. Kroz Mladenovu borbu da se nosi s posljedicama požara, Pavičić maestralno otkriva složenost ljudskih emocija i veza koje nas vežu uz naša najdraža mjesta i ljude.

---

image

Unuka

Petrine knjige
---

5. Bernhard Schlink: Unuka (Petrine knjige, s njemačkog prevela Helen Sinković)

U ljeto 1964. zaljubljuju se studentica iz Istočnog Berlina i student iz Zapadnog Berlina. On joj pomaže pobjeći u Zapadni Berlin. Tek nakon njezine smrti sedamdesetogodišnjak otkriva ono što mu je žena prešućivala cijeli život. Kaspar odlučuje napraviti ono što je Birgit toliko priželjkivala, ali za to nije smogla snage, a ta potraga koja ga vodi u ruralnu zajednicu neonacista pretvara se u putovanje u prošlost i suočavanje s ranama i ožiljcima koje su na ljudima ostavile Njemačka Demokratska Republika, pad Berlinskog zida te prilagođavanje Istočne Njemačke Zapadnoj. Unuka Bernharda Schlinka, autora slavnog romana "Žena kojoj sam čitao", potresna je priča o sukobu generacija, nemogućnosti zaboravljanja vlastite prošlosti, o paradoksima ljubavi i vremena.

---

image

Vidimo se u kolovozu

V.B.Z.
---

6. Gabriel Garcia Marquez: Vidimo se u kolovozu (V.B.Z., prijevod: Gordana Tintor)

Desetogodišnjica smrti Gabriela Garcíje Márqueza obilježava se na izniman način, izdavanjem njegova posljednjeg djela pod naslovom "Vidimo se u kolovozu" (En agosto nos vemos). Roman je García Márquez napisao desetak godina prije smrti, a pritisnut bolešću koja mu je utjecala na um, u trenutku stvaranja dvojio je želi li ga objaviti. Njegovi sinovi odlučili su da protok vremena donese završni sud o djelu, a kad su ga nakon više godina ponovno pročitali, bili su zadivljeni načinom pisanja i ljepotom same priče i stoga su donijeli odluku o objavi romana. "Vidimo se u kolovozu" pripovijeda o ženi na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke i tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretni obiteljski život ostaje neokrnjen, jer na put odlazi sama, a njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinom iskakanju iz granica konvencija. Ovaj roman izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te je savršeni "grand finale" opusa Gabriela Garcíje Márqueza.

---

image

Knjiga Grad lopova

Znanje
---

7. David Benioff: Grad lopova (Znanje, prijevod Iva Šrot)

Te najhladnije zime u povijesti, u izgladnjelom gradu pod opsadom, dvojica mladića naći će se u potpuno neočekivanoj, apsurdnoj i beznadnoj avanturi koja će ubrzo poprimiti epske razmjere. Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, šarmantni vojnik Crvene armije, imaju tjedan dana za naizgled nemoguću misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja. Ako se vrate u Petrograd praznih ruku, umrijet će. David Benioff u ovom dirljivom, a ujedno duhovitom romanu, čitatelja vodi na očaravajuće i zastrašujuće putovanje Rusijom u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali, "Grad lopova" nije tek priča o ratu. Priča je to o odrastanju, o prijateljstvu i ljubavi, hladnoći i gladi, o preživljavanju, hrabrosti i ludosti, i o divljoj avanturi koja je potrajala tek nekoliko dana, a obilježila cijeli život.

---

image

Pariški zadatak

Mozaik
---

8. Rhys Bowen: Pariški zadatak (Mozaik, prijevod s engleskog Vesna Valenčić)

U ovom romanu o ljubavi, ratu, hrabrosti i nadanju, engleska autorica Rhys Bowen pred čitatelje donosi iskrene emocije, napetost i trenutke koji potiču na razmišljanje – koliko čovjek može izdržati, a da se ne raspadne od boli i straha?
Junakinja Madeleine Grant rođena je Londončanka, studentica na pariškoj Sorboni, istodobno naivna djevojka i majka hrabrost. Dočekavši Drugi svjetski rat rastrzana između dviju domovina i suprotstavljenih uloga (jedne tipično ženske, pacifističke, druge borbene i neustrašive) potpuno je nesigurna u svoje odluke sve dok je vijest koju nijedan roditelj ne smije primiti ne ponuka na radikalan potez kojim će iznenaditi i samu sebe.

---

image

S ljubavlju

Znanje
---

9. Pamela Anderson: S ljubavlju, Pamela (Znanje, prijevod Dunja Dernej)

Najuzbudljivija autobiografija sezone o kojoj smo već pisali neizostavna je u pregledu "must read" knjiga ovog proljeća. Tople preporuke!

10. Karen Blixen: Moja Afrika (Iris Illyrica, prijevod Edin Badić)

Ova uzbudljiva hrvatska nakladnička kuća odlučila je čitateljima ponovno predstaviti klasik prvi put objavljen 1937. godine, u novoj nakladi i ruhu. "Moja Afrika" najljepša je literarna uvertira za ljeto pred nama, evo i sažetka.

Kad je Karen Blixen odlučila otputovati u Afriku, toliko različitu od njezine domovine Danske, nije ni slutila da će to dugo putovanje zapravo biti njezin povratak kući te da će doživjeti slobodu za kojom je cijeli život žudjela – slobodu veličanstveno utjelovljenu u afričkom kontinentu, njegovu prostranstvu, divljini i ljudima.
U "Mojoj Africi" danska spisateljica Karen Blixen svojim virtuoznim pripovijedanjem briše granice između memoara, putopisa, eseja i romana. Pripovijeda nam o svom životu i glavnim događajima tijekom sedamnaestogodišnjeg boravka u Britanskoj Istočnoj Africi, upoznaje nas s različitim afričkim kulturama, njihovim svjetonazorima i sudbinama nakon dolaska kolonijalnih sila te dočarava raskošnu divljinu čiji duh civilizirani čovjek mora prihvatiti kako bi je uistinu upoznao. Svjetski poznati memoari o godinama provedenim u Keniji otkrivaju gotovo mističnu ljubav prema Africi i njezinim ljudima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIŠKO PROLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KNJIŠKO PROLJEĆE 2 0 10835 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 13:34:55 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 19:18:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-20 19:18:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Sigurna kuća': priča o ženi koja je muža nasmrt izbola nožem. Susjedi u šoku, činili su im se kao sasvim normalan par page_title='Sigurna kuća': priča o ženi koja je muža nasmrt izbola nožem. Susjedi u šoku, činili su im se kao sasvim normalan par [metakey] => nove knjige u knjižarama , ante tomić, JURICA PAVIČIĆ, MARINA VUJČIĆ, pamela anderson [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26804608.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976722.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976723.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976724.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976726.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976727.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976728.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976729.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976730.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976731.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26617813.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","V.B.Z.","Fraktura","Stilus","Znanje","Hena.com","Petrine knjige","Stilus","Mozaik","Znanje","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marina Vuj\u010di\u0107<\/p>","

Vidimo se u kolovozu<\/p>","

Sigurna ku\u0107a<\/p>","

Weywardice<\/p>","

S ljubavlju<\/p>","

Nada<\/p>","

Unuka<\/p>","

Roman \u017digice<\/p>","

Pari\u0161ki zadatak<\/p>","

Knjiga Grad lopova<\/p>","

Ante Tom\u0107c i Marina Vuj\u010di\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","36:41","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1291","hd_26804608_1920.jpg":"1920x1080","k_26804608_1280.jpg":"1280x1280","k_26804608_1024.jpg":"1024x1024","k_26804608_640.jpg":"640x640","k_26804608_480.jpg":"480x480","k_26804608_340.jpg":"340x340","k_26804608_220.jpg":"220x220","o_26804608_1280.jpg":"1280x860","o_26804608_1024.jpg":"1024x688","o_26804608_640.jpg":"640x430","o_26804608_480.jpg":"480x322","o_26804608_340.jpg":"340x228","o_26804608_220.jpg":"220x147","h_26804608_1280.jpg":"1280x854","h_26804608_1024.jpg":"1024x683","h_26804608_640.jpg":"640x427","h_26804608_480.jpg":"480x320","h_26804608_340.jpg":"340x227","h_26804608_220.jpg":"220x147","pp_26804608_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804608_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804608_640.jpg":"640x814","pp_26804608_480.jpg":"480x611","pp_26804608_340.jpg":"340x432","pp_26804608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"998x1641","hd_26976722_1920.jpg":"1920x1080","k_26976722_1280.jpg":"1280x1280","k_26976722_1024.jpg":"1024x1024","k_26976722_640.jpg":"640x640","k_26976722_480.jpg":"480x480","k_26976722_340.jpg":"340x340","k_26976722_220.jpg":"220x220","o_26976722_1280.jpg":"1280x2104","o_26976722_1024.jpg":"1024x1683","o_26976722_640.jpg":"640x1052","o_26976722_480.jpg":"480x789","o_26976722_340.jpg":"340x559","o_26976722_220.jpg":"220x361","h_26976722_1280.jpg":"1280x854","h_26976722_1024.jpg":"1024x683","h_26976722_640.jpg":"640x427","h_26976722_480.jpg":"480x320","h_26976722_340.jpg":"340x227","h_26976722_220.jpg":"220x147","pp_26976722_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976722_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976722_640.jpg":"640x814","pp_26976722_480.jpg":"480x611","pp_26976722_340.jpg":"340x432","pp_26976722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2878","hd_26976723_1920.jpg":"1920x1080","k_26976723_1280.jpg":"1280x1280","k_26976723_1024.jpg":"1024x1024","k_26976723_640.jpg":"640x640","k_26976723_480.jpg":"480x480","k_26976723_340.jpg":"340x340","k_26976723_220.jpg":"220x220","o_26976723_1280.jpg":"1280x1918","o_26976723_1024.jpg":"1024x1534","o_26976723_640.jpg":"640x959","o_26976723_480.jpg":"480x719","o_26976723_340.jpg":"340x509","o_26976723_220.jpg":"220x329","h_26976723_1280.jpg":"1280x854","h_26976723_1024.jpg":"1024x683","h_26976723_640.jpg":"640x427","h_26976723_480.jpg":"480x320","h_26976723_340.jpg":"340x227","h_26976723_220.jpg":"220x147","pp_26976723_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976723_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976723_640.jpg":"640x814","pp_26976723_480.jpg":"480x611","pp_26976723_340.jpg":"340x432","pp_26976723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"911x1457","hd_26976724_1920.jpg":"1920x1080","k_26976724_1280.jpg":"1280x1280","k_26976724_1024.jpg":"1024x1024","k_26976724_640.jpg":"640x640","k_26976724_480.jpg":"480x480","k_26976724_340.jpg":"340x340","k_26976724_220.jpg":"220x220","o_26976724_1280.jpg":"1280x2047","o_26976724_1024.jpg":"1024x1637","o_26976724_640.jpg":"640x1023","o_26976724_480.jpg":"480x767","o_26976724_340.jpg":"340x543","o_26976724_220.jpg":"220x351","h_26976724_1280.jpg":"1280x854","h_26976724_1024.jpg":"1024x683","h_26976724_640.jpg":"640x427","h_26976724_480.jpg":"480x320","h_26976724_340.jpg":"340x227","h_26976724_220.jpg":"220x147","pp_26976724_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976724_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976724_640.jpg":"640x814","pp_26976724_480.jpg":"480x611","pp_26976724_340.jpg":"340x432","pp_26976724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"928x1391","hd_26976726_1920.jpg":"1920x1080","k_26976726_1280.jpg":"1280x1280","k_26976726_1024.jpg":"1024x1024","k_26976726_640.jpg":"640x640","k_26976726_480.jpg":"480x480","k_26976726_340.jpg":"340x340","k_26976726_220.jpg":"220x220","o_26976726_1280.jpg":"1280x1918","o_26976726_1024.jpg":"1024x1534","o_26976726_640.jpg":"640x959","o_26976726_480.jpg":"480x719","o_26976726_340.jpg":"340x509","o_26976726_220.jpg":"220x329","h_26976726_1280.jpg":"1280x854","h_26976726_1024.jpg":"1024x683","h_26976726_640.jpg":"640x427","h_26976726_480.jpg":"480x320","h_26976726_340.jpg":"340x227","h_26976726_220.jpg":"220x147","pp_26976726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976726_640.jpg":"640x814","pp_26976726_480.jpg":"480x611","pp_26976726_340.jpg":"340x432","pp_26976726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"910x1396","hd_26976727_1920.jpg":"1920x1080","k_26976727_1280.jpg":"1280x1280","k_26976727_1024.jpg":"1024x1024","k_26976727_640.jpg":"640x640","k_26976727_480.jpg":"480x480","k_26976727_340.jpg":"340x340","k_26976727_220.jpg":"220x220","o_26976727_1280.jpg":"1280x1963","o_26976727_1024.jpg":"1024x1570","o_26976727_640.jpg":"640x981","o_26976727_480.jpg":"480x736","o_26976727_340.jpg":"340x521","o_26976727_220.jpg":"220x337","h_26976727_1280.jpg":"1280x854","h_26976727_1024.jpg":"1024x683","h_26976727_640.jpg":"640x427","h_26976727_480.jpg":"480x320","h_26976727_340.jpg":"340x227","h_26976727_220.jpg":"220x147","pp_26976727_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976727_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976727_640.jpg":"640x814","pp_26976727_480.jpg":"480x611","pp_26976727_340.jpg":"340x432","pp_26976727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2952","hd_26976728_1920.jpg":"1920x1080","k_26976728_1280.jpg":"1280x1280","k_26976728_1024.jpg":"1024x1024","k_26976728_640.jpg":"640x640","k_26976728_480.jpg":"480x480","k_26976728_340.jpg":"340x340","k_26976728_220.jpg":"220x220","o_26976728_1280.jpg":"1280x1968","o_26976728_1024.jpg":"1024x1574","o_26976728_640.jpg":"640x984","o_26976728_480.jpg":"480x738","o_26976728_340.jpg":"340x522","o_26976728_220.jpg":"220x338","h_26976728_1280.jpg":"1280x854","h_26976728_1024.jpg":"1024x683","h_26976728_640.jpg":"640x427","h_26976728_480.jpg":"480x320","h_26976728_340.jpg":"340x227","h_26976728_220.jpg":"220x147","pp_26976728_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976728_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976728_640.jpg":"640x814","pp_26976728_480.jpg":"480x611","pp_26976728_340.jpg":"340x432","pp_26976728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"917x1440","hd_26976729_1920.jpg":"1920x1080","k_26976729_1280.jpg":"1280x1280","k_26976729_1024.jpg":"1024x1024","k_26976729_640.jpg":"640x640","k_26976729_480.jpg":"480x480","k_26976729_340.jpg":"340x340","k_26976729_220.jpg":"220x220","o_26976729_1280.jpg":"1280x2010","o_26976729_1024.jpg":"1024x1608","o_26976729_640.jpg":"640x1005","o_26976729_480.jpg":"480x753","o_26976729_340.jpg":"340x533","o_26976729_220.jpg":"220x345","h_26976729_1280.jpg":"1280x854","h_26976729_1024.jpg":"1024x683","h_26976729_640.jpg":"640x427","h_26976729_480.jpg":"480x320","h_26976729_340.jpg":"340x227","h_26976729_220.jpg":"220x147","pp_26976729_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976729_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976729_640.jpg":"640x814","pp_26976729_480.jpg":"480x611","pp_26976729_340.jpg":"340x432","pp_26976729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1012x1448","hd_26976730_1920.jpg":"1920x1080","k_26976730_1280.jpg":"1280x1280","k_26976730_1024.jpg":"1024x1024","k_26976730_640.jpg":"640x640","k_26976730_480.jpg":"480x480","k_26976730_340.jpg":"340x340","k_26976730_220.jpg":"220x220","o_26976730_1280.jpg":"1280x1831","o_26976730_1024.jpg":"1024x1465","o_26976730_640.jpg":"640x915","o_26976730_480.jpg":"480x686","o_26976730_340.jpg":"340x486","o_26976730_220.jpg":"220x314","h_26976730_1280.jpg":"1280x854","h_26976730_1024.jpg":"1024x683","h_26976730_640.jpg":"640x427","h_26976730_480.jpg":"480x320","h_26976730_340.jpg":"340x227","h_26976730_220.jpg":"220x147","pp_26976730_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976730_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976730_640.jpg":"640x814","pp_26976730_480.jpg":"480x611","pp_26976730_340.jpg":"340x432","pp_26976730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"934x1343","hd_26976731_1920.jpg":"1920x1080","k_26976731_1280.jpg":"1280x1280","k_26976731_1024.jpg":"1024x1024","k_26976731_640.jpg":"640x640","k_26976731_480.jpg":"480x480","k_26976731_340.jpg":"340x340","k_26976731_220.jpg":"220x220","o_26976731_1280.jpg":"1280x1840","o_26976731_1024.jpg":"1024x1472","o_26976731_640.jpg":"640x920","o_26976731_480.jpg":"480x690","o_26976731_340.jpg":"340x488","o_26976731_220.jpg":"220x316","h_26976731_1280.jpg":"1280x854","h_26976731_1024.jpg":"1024x683","h_26976731_640.jpg":"640x427","h_26976731_480.jpg":"480x320","h_26976731_340.jpg":"340x227","h_26976731_220.jpg":"220x147","pp_26976731_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976731_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976731_640.jpg":"640x814","pp_26976731_480.jpg":"480x611","pp_26976731_340.jpg":"340x432","pp_26976731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_26617813_1920.jpg":"1920x1080","k_26617813_1280.jpg":"1280x1280","k_26617813_1024.jpg":"1024x1024","k_26617813_640.jpg":"640x640","k_26617813_480.jpg":"480x480","k_26617813_340.jpg":"340x340","k_26617813_220.jpg":"220x220","o_26617813_1280.jpg":"1280x883","o_26617813_1024.jpg":"1024x706","o_26617813_640.jpg":"640x441","o_26617813_480.jpg":"480x331","o_26617813_340.jpg":"340x234","o_26617813_220.jpg":"220x151","h_26617813_1280.jpg":"1280x854","h_26617813_1024.jpg":"1024x683","h_26617813_640.jpg":"640x427","h_26617813_480.jpg":"480x320","h_26617813_340.jpg":"340x227","h_26617813_220.jpg":"220x147","pp_26617813_1280.jpg":"1280x1628","pp_26617813_1024.jpg":"1024x1303","pp_26617813_640.jpg":"640x814","pp_26617813_480.jpg":"480x611","pp_26617813_340.jpg":"340x432","pp_26617813_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6117273 Threads: 91 Questions: 1107226793 Slow queries: 0 Opens: 204811 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.000 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9928173 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/sigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par-1382393 [printLink] => /kultura/knjizevnost/sigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par-1382393?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695651 [name] => nove knjige u knjižarama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-30 16:33:35 [main_article_id] => 0 [alias] => nove-knjige-u-knjizarama [link] => /tag/nove-knjige-u-knjizarama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679132 [name] => ante tomić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-tomic [link] => /tag/ante-tomic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679250 [name] => JURICA PAVIČIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-pavicic [link] => /tag/jurica-pavicic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241223 [name] => Marina Vujčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-vujcic [link] => /tag/marina-vujcic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 300189 [name] => pamela anderson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pamela-anderson [link] => /tag/pamela-anderson ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIŠKO PROLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Sigurna kuća‘: priča o ženi koja je muža nasmrt izbola nožem. Susjedi u šoku, činili su im se kao sasvim normalan par [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26804608.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marina Vujčić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26804608.jpg [title] =>

Marina Vujčić

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976722.jpg [title] =>

Vidimo se u kolovozu

V.B.Z. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976723.jpg [title] =>

Sigurna kuća

Fraktura ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976724.jpg [title] =>

Weywardice

Stilus ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976726.jpg [title] =>

S ljubavlju

Znanje ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976727.jpg [title] =>

Nada

Hena.com ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976728.jpg [title] =>

Unuka

Petrine knjige ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976729.jpg [title] =>

Roman Žigice

Stilus ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976730.jpg [title] =>

Pariški zadatak

Mozaik ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976731.jpg [title] =>

Knjiga Grad lopova

Znanje ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26617813.jpg [title] =>

Ante Tomćc i Marina Vujčić

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dražesni pupoljci svibanjski tek trebaju procvasti, no već sad možemo reći da je ovo (premda meteorološki hirovito) proljeće po pitanju dobrih književnih naslova - jedno od najbujnijih koje pamtimo! Dakle, dogodilo nam se ono što se rijetko zgodi: da pred sobom imamo hrpicu divnih knjiga i slatke brige: koju prvu pročitati? U ovom pregledu nudimo neke od naslova u kojima smo već uživali, i one koje jedva čekamo dobiti u ruke, poput primjerka novog romana "Nada" iz pera Ante Tomića, naručenog u pretprodaji. Prvi će kupci (ponosno napominjemo da smo među njima) dobiti roman tvrdog uveza nakon šestog svibnja, čak s potpisom autora!
Ovaj presjek najboljih knjiga za proljeće započinjemo "predujmom" sadržaja upravo rečenog romana, kojega s nestrpljenjem iščekujemo. U nastavku će biti ulomak sadržaja još jednog, vjerujemo vrhunskog, novog naslova iz pera sjajne Marine Vujčić, "Sigurna kuća". Na žalost, iako je riječ o dalmatinskoj autorici (Trogiranki), kupci u Dalmaciji dulje čekaju na knjigu koja se odmah mogla kupiti u knjižarama u Zagrebu. Ah, ta centralizacija...

---

image

Nada

Hena.com
---

Utjehu nude druge knjige dok čekamo ove dvije, u prijedloge smo uvrstili i jedan stariji naslov kojega je "reanimirala" blogerica Alis Marić, pa je doživio ponovljenu nakladu i slavu kao jedan od najboljih ikad (po njezinu meritornom sudu).

No, krenimo s knjigama, napokon!

1. Ante Tomić: Nada (Hena.com)

Na početku bijaše brodolom iz kojeg je jedan mladić jedva izvukao živu glavu nasukavši se na obali otočnog mjestašca poznatog po zaštitnici svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali ovdje su se onda i druga čuda dogodila, što u romanima Ante Tomića nije prvi put. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano smuvali, četvrti demantirali sve što smo o njima mislili. No ni to nije sve. Ćevapi su od nejestivih postajali sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvjezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju, Aco Stanković pojavio se na smokvi umjesto na televiziji, a jedno je ubojstvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija. Samo Ante Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti. Zato je "Nada" roman koji nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije, i da nas književnost još uvijek može, ako je ovako dobro napisana, uvjeriti da će sve biti baš kako treba i kako smo priželjkivali.

---

image

Sigurna kuća

Fraktura
---

2. Marina Vujčić: Sigurna kuća (Fraktura)

Žena je ubila muža, nasmrt ga je ubola nožem, bilo je to ubojstvo na mah. Ni susjedi ni obitelj ne mogu vjerovati da je to bila u stanju učiniti jer, bez obzira na povremene svađe, oni su bili sasvim normalan par. Kako to da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? Sada na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, može promišljati o tome što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere. Kako je postala supruga zatvorena u četiri zida svoga stana jednako kao sada u zatvoru? Tko je bio njezin muž, osoba koju su obožavali njezina majka i svi ostali, tko je stvarno bio taj mister savršeni? Sigurna kuća čita se u dahu i ostavlja bez daha. Marina Vujčić pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz...

---

image

Weywardice

Stilus
---

3. Emilia Hart: Weywardice (Stilus, prijevod s engleskog Dražen Čulić)

Izvrstan roman o ženama iz različitih stoljeća sa zajedničkim nazivnikom: borba za neovisnost, uz ekološku potku koja se profinjeno provlači kroz sve priče, jednu zanimljiviju od druge.
1619. Altha čeka suđenje zbog ubojstva mještanina kojeg je pregazilo njegovo krdo krava. Althin krimen jest taj što je, baš kao i njezina majka, neobična žena, jedna od onih za koje je lako povjerovati da se bave vještičarenjem.
1942. Dok Drugi svjetski rat bjesni, Violet je zatočena na grandioznom imanju svog oca. Sputana društvenim normama, čezne za obrazovanjem i za majkom za koju se priča da je poludjela pred svoju smrt…

2019. Pod okriljem noći Kate bježi od nasilnog partnera iz Londona u izoliranu kuću koju je naslijedila od pratetke koju je jedva poznavala...

---

image

Roman Žigice

Stilus
---

4. Jurica Pavičić: Žigice (Stilus)

Još jedan "paljivi" bombon iz Stilusa ovog proljeća, naime krimi-noir ostvarenje našeg proslavljenog novinara i pisca Jurice Pavičića, rečene "Žigice" koje će nesumnjivo zapaliti čitalačku publiku. Ovo najnovije Jurino djelo nosi nas u srce Dalmacije, gdje se priroda i ljudska drama stapaju u jedinstvenu pripovijest. Pavičić u ovom romanu istražuje posljedice katastrofalnog požara na živote običnih ljudi. Kroz prizmu mediteranskog noira, "Žigice" donose priču koja je istovremeno obiteljska drama i kronika društvenih previranja, što čini ovaj roman iznimno snažnim i dirljivim štivom. U središtu priče nalazi se Mladen Božiković, običan čovjek čija duboka povezanost s dalmatinskim planinama prelazi generacije. Njegova strast prema planinama i predanost obitelji čine ga likom s kojim se lako poistovjetiti, dok tragedija koja ga zadesi – požar koji uništava njegovu obiteljsku baštinu – postavlja pitanja o identitetu, nasljeđu i cijeni koju plaćamo za pripadanje nekom mjestu. Kroz Mladenovu borbu da se nosi s posljedicama požara, Pavičić maestralno otkriva složenost ljudskih emocija i veza koje nas vežu uz naša najdraža mjesta i ljude.

---

image

Unuka

Petrine knjige
---

5. Bernhard Schlink: Unuka (Petrine knjige, s njemačkog prevela Helen Sinković)

U ljeto 1964. zaljubljuju se studentica iz Istočnog Berlina i student iz Zapadnog Berlina. On joj pomaže pobjeći u Zapadni Berlin. Tek nakon njezine smrti sedamdesetogodišnjak otkriva ono što mu je žena prešućivala cijeli život. Kaspar odlučuje napraviti ono što je Birgit toliko priželjkivala, ali za to nije smogla snage, a ta potraga koja ga vodi u ruralnu zajednicu neonacista pretvara se u putovanje u prošlost i suočavanje s ranama i ožiljcima koje su na ljudima ostavile Njemačka Demokratska Republika, pad Berlinskog zida te prilagođavanje Istočne Njemačke Zapadnoj. Unuka Bernharda Schlinka, autora slavnog romana "Žena kojoj sam čitao", potresna je priča o sukobu generacija, nemogućnosti zaboravljanja vlastite prošlosti, o paradoksima ljubavi i vremena.

---

image

Vidimo se u kolovozu

V.B.Z.
---

6. Gabriel Garcia Marquez: Vidimo se u kolovozu (V.B.Z., prijevod: Gordana Tintor)

Desetogodišnjica smrti Gabriela Garcíje Márqueza obilježava se na izniman način, izdavanjem njegova posljednjeg djela pod naslovom "Vidimo se u kolovozu" (En agosto nos vemos). Roman je García Márquez napisao desetak godina prije smrti, a pritisnut bolešću koja mu je utjecala na um, u trenutku stvaranja dvojio je želi li ga objaviti. Njegovi sinovi odlučili su da protok vremena donese završni sud o djelu, a kad su ga nakon više godina ponovno pročitali, bili su zadivljeni načinom pisanja i ljepotom same priče i stoga su donijeli odluku o objavi romana. "Vidimo se u kolovozu" pripovijeda o ženi na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke i tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretni obiteljski život ostaje neokrnjen, jer na put odlazi sama, a njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinom iskakanju iz granica konvencija. Ovaj roman izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te je savršeni "grand finale" opusa Gabriela Garcíje Márqueza.

---

image

Knjiga Grad lopova

Znanje
---

7. David Benioff: Grad lopova (Znanje, prijevod Iva Šrot)

Te najhladnije zime u povijesti, u izgladnjelom gradu pod opsadom, dvojica mladića naći će se u potpuno neočekivanoj, apsurdnoj i beznadnoj avanturi koja će ubrzo poprimiti epske razmjere. Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, šarmantni vojnik Crvene armije, imaju tjedan dana za naizgled nemoguću misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja. Ako se vrate u Petrograd praznih ruku, umrijet će. David Benioff u ovom dirljivom, a ujedno duhovitom romanu, čitatelja vodi na očaravajuće i zastrašujuće putovanje Rusijom u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali, "Grad lopova" nije tek priča o ratu. Priča je to o odrastanju, o prijateljstvu i ljubavi, hladnoći i gladi, o preživljavanju, hrabrosti i ludosti, i o divljoj avanturi koja je potrajala tek nekoliko dana, a obilježila cijeli život.

---

image

Pariški zadatak

Mozaik
---

8. Rhys Bowen: Pariški zadatak (Mozaik, prijevod s engleskog Vesna Valenčić)

U ovom romanu o ljubavi, ratu, hrabrosti i nadanju, engleska autorica Rhys Bowen pred čitatelje donosi iskrene emocije, napetost i trenutke koji potiču na razmišljanje – koliko čovjek može izdržati, a da se ne raspadne od boli i straha?
Junakinja Madeleine Grant rođena je Londončanka, studentica na pariškoj Sorboni, istodobno naivna djevojka i majka hrabrost. Dočekavši Drugi svjetski rat rastrzana između dviju domovina i suprotstavljenih uloga (jedne tipično ženske, pacifističke, druge borbene i neustrašive) potpuno je nesigurna u svoje odluke sve dok je vijest koju nijedan roditelj ne smije primiti ne ponuka na radikalan potez kojim će iznenaditi i samu sebe.

---

image

S ljubavlju

Znanje
---

9. Pamela Anderson: S ljubavlju, Pamela (Znanje, prijevod Dunja Dernej)

Najuzbudljivija autobiografija sezone o kojoj smo već pisali neizostavna je u pregledu "must read" knjiga ovog proljeća. Tople preporuke!

10. Karen Blixen: Moja Afrika (Iris Illyrica, prijevod Edin Badić)

Ova uzbudljiva hrvatska nakladnička kuća odlučila je čitateljima ponovno predstaviti klasik prvi put objavljen 1937. godine, u novoj nakladi i ruhu. "Moja Afrika" najljepša je literarna uvertira za ljeto pred nama, evo i sažetka.

Kad je Karen Blixen odlučila otputovati u Afriku, toliko različitu od njezine domovine Danske, nije ni slutila da će to dugo putovanje zapravo biti njezin povratak kući te da će doživjeti slobodu za kojom je cijeli život žudjela – slobodu veličanstveno utjelovljenu u afričkom kontinentu, njegovu prostranstvu, divljini i ljudima.
U "Mojoj Africi" danska spisateljica Karen Blixen svojim virtuoznim pripovijedanjem briše granice između memoara, putopisa, eseja i romana. Pripovijeda nam o svom životu i glavnim događajima tijekom sedamnaestogodišnjeg boravka u Britanskoj Istočnoj Africi, upoznaje nas s različitim afričkim kulturama, njihovim svjetonazorima i sudbinama nakon dolaska kolonijalnih sila te dočarava raskošnu divljinu čiji duh civilizirani čovjek mora prihvatiti kako bi je uistinu upoznao. Svjetski poznati memoari o godinama provedenim u Keniji otkrivaju gotovo mističnu ljubav prema Africi i njezinim ljudima.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix V.B.Z. Fraktura Stilus Znanje Hena.com Petrine knjige Stilus Mozaik Znanje Božidar Vukičević/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Marina Vujčić

V.B.Z.

Vidimo se u kolovozu

Fraktura

Sigurna kuća

Stilus

Weywardice

Znanje

S ljubavlju

Hena.com

Nada

Stilus

Roman Žigice

Mozaik

Pariški zadatak

Znanje

Knjiga Grad lopova

Božidar Vukičević/Cropix

Ante Tomćc i Marina Vujčić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/sigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par-1382393 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e5f0442fd9e546985b3e4442beea9ec0814a7f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Sigurna+ku%C4%87a%E2%80%98%3A+pri%C4%8Da+o+%C5%BEeni+koja+je+mu%C5%BEa+nasmrt+izbola+no%C5%BEem.+Susjedi+u+%C5%A1oku%2C+%C4%8Dinili+su+im+se+kao+sasvim+normalan+par&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par-1382393 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsigurna-kuca-prica-o-zeni-koja-je-muza-nasmrt-izbola-nozem-susjedi-u-soku-cinili-su-im-se-kao-sasvim-normalan-par-1382393 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIŠKO PROLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostKNJIŠKO PROLJEĆE

‘Sigurna kuća‘: priča o ženi koja je muža nasmrt izbola nožem. Susjedi u šoku, činili su im se kao sasvim normalan par

Piše Lenka Gospodnetić
20. travnja 2024. - 21:18

Dražesni pupoljci svibanjski tek trebaju procvasti, no već sad možemo reći da je ovo (premda meteorološki hirovito) proljeće po pitanju dobrih književnih naslova - jedno od najbujnijih koje pamtimo! Dakle, dogodilo nam se ono što se rijetko zgodi: da pred sobom imamo hrpicu divnih knjiga i slatke brige: koju prvu pročitati? U ovom pregledu nudimo neke od naslova u kojima smo već uživali, i one koje jedva čekamo dobiti u ruke, poput primjerka novog romana "Nada" iz pera Ante Tomića, naručenog u pretprodaji. Prvi će kupci (ponosno napominjemo da smo među njima) dobiti roman tvrdog uveza nakon šestog svibnja, čak s potpisom autora!
Ovaj presjek najboljih knjiga za proljeće započinjemo "predujmom" sadržaja upravo rečenog romana, kojega s nestrpljenjem iščekujemo. U nastavku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:19