stdClass Object ( [id] => 1384768 [title] => Ratko Glavina: Jednom sam zamalo poginuo na sceni, a u ‘Malom mistu‘ čak sam dobio i honorar za ‘pretrpljeni strah‘ [alias] => ratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjor Turcine cudotvorce, ka Boga vaš molin, dajte mi cakod trave za ovu moju drcavicu..., ovaj tekst splitski glumac Ratko Glavina na sceni izgovara punu 51 godinu u Tijardovićevu "Spli‘skom akvarelu". Više od pola stoljeća tumači Stanka Golužina, Trogiranina koji je puno strašljiv i pati od "drcavice" – u novije vrijeme i od "štresa" i odlazi se liječiti kod Salka Salkovića u Bosnu, u drugom činu. Ponovno će ga igrati u obnovi operete – u režiji Krešimira Dolenčića – u danima oko Sudamje.

Najstariji splitski aktivni glumac – ima 83 godine – uz to, nikada nije mijenjao kostim.

– Bio sam nekidan u garderobi, rekli su mi: šjor Ratko, sve vas čeka, jaketa, vaše crvene postole, sve smo sačuvali. Ta jaketa je uvijek bila malo tijesna pa lik u njoj komičnije izgleda – govori nam splitski veteran koji se prvi put u ovoj ulozi našao na pozornici kina Split jer je kazalište bilo izgoreno. U vrijeme kada je prihvatio tu ulogu, valjda je još bilo po Trogiru ljudi koji su govorili specifičnim dijalektom (Gošpe moja, Išuše moj rašpeti) a danas – teško.

---

image

Boris Dvornik, Josip Genda, Vasja Kovačić i ja smo bili nerazdvojna četvorka

Joško Šupić/Cropix
---

U opereti "Spli‘ski akvarel" – koja se bliži stotoj obljetnici, Tijardović ju je napisao 1928. godine – izmijenili su se deseci i deseci glumaca i pjevača, ali mnogi vjerni kazališni gledatelji nikada u životu nisu vidjeli drugoga Stanka osim Glavininog.

Njegova karijera je fascinantno duga. Lani je obilježio šest desetljeća profesionalnog umjetničkog rada, a onog amaterskog ima i više.

– Bilo mi je dvanaestak godina kada sam glumio u filmu Kreše Golika "Djevojka i hrast". Uz to sam, uz oca i sestru, igrao i u "Titovim mornarima" kako se zvalo današnje Gradsko kazalište mladih, pa na Maloj sceni u sklopu tog teatra i u HNK-u. Međutim, trebalo je i neki zanat završiti pa sam išao u srednju grafičku školu i u Slobodnoj Dalmaciji postao slagar, u vrijeme dok se još radilo s olovnim slovima. I bio sam u "Slobodnoj" najmlađi predsjednik Radničkog savjeta. Išao sam i u vojsku koja se tada služila dvije godine – bio sam onako, preženca, pa su me stavili među Titove gardiste – i počeo se spremati za prijemni na zagrebačkoj Akademiji.

Oni šta baca minu

Ali redatelj Kosta Spaić koji je tada bio dekan i poznavao moj rad, rekao je da to nema smisla. Mislio je da sam već formiran glumac, gledao me u više predstava i napisao je pismo preporuke splitskom HNK-u gdje su me odmah zaposlili; poslije sam još u Novom Sadu završio dvogodišnji studij glume, tamo ostao neko vrijeme u angažmanu, oženio se – i 1969. vratili smo se napokon u Split. Imao sam tada na Splitskom ljetu dvije glavne uloge, ali, kada smo predstave prenijeli u zgradu, teatar je planuo – prisjeća se Glavina.

Negdje u to vrijeme počela se snimati Smojina "Kronika o našem malom mistu". Glavina je imao ulogu ribara, "onoga šta baca minu" a od čitave glumačke ekipe živi su još jedino Milka Podrug Kokotović, Nada Abrus i on – te neki koji su igrali dječurliju.

---

image
Matko Biljak
---

– Nije bilo nikakvih posebnih trikova i efekata kada se snimala ta scena "bacanja mine". Radili smo s pravim "čiketima" i to na Marjanu, kraj Prve vode. Sve je osiguravala policija, moja mala nećakinja igrala mi je kćer, ali, scena nikako nije ispadala dobro. Nikako da se digne stup vode kako treba. Bacali smo dinamit pet-šest puta, na kraju su se svi razbježali i ostao sam sam; za to sam dobio poseban honorar, za "pretrpljeni strah", a sva ona riba je završila na gradele – sjeća se glumac koji je otada odigrao mnoštvo uloga – i u kazalištu, i na filmu, i u TV serijama. Zadnja mu je ona u "Kumovima".

Ali Stanko je jedna od njegovih najdražih, uz, Parona Furtu iz "Ribarskih svađa" i Mačka iz "Hamleta u Mrduši Donjoj". Nabraja nam postave "Akvarela" u kojima se našao – sigurno ih je bilo četiri ili pet, režirali su i Vanča Kljaković i Ante Jelaska i neki drugi – a potom je istu predstavu više puta postavio Krešimir Dolenčić.

Često je improvizirao, dodavao štogod teksta, a redateljima se to uvijek sviđalo. Taj karikirani trogirski tako mu je dobro legao da bi mu rekli – govori što god hoćeš. I lik se, naravno, s desetljećima ponešto mijenjao.

---

image

Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili "svećenici teatra"

Tom Dubravec/Cropix
---

– Mora tako biti, mijenjam se i ja, starim. Eto, još uvijek igram i u predstavi "Smij i suze starega Splita", a redatelj Goran Golovko je rekao: Dok Glavina bude mogao mrdati, do tada ćemo je i igrati. Kondicije imam, radio sam u životu mnogo na fizičkom teatru, katkad se "uništavao", znao sam spremiti veliku ulogu u sedam dana ako je trebalo – ali, naravno da godine čine svoje i danas mi je sve teže podnijeti brza presvlačenja i promjenu kostima – odaje glumac.

Svećenici teatra

Mnogih njegovih dragih kolega i prijatelja više nema. Najviše spominje Borisa Dvornika, Josipa Gendu i Vasju Kovačića.

– Bili smo nerazdvojna četvorka. Svi smo nastupali u dugovječnoj "Šjori Fili" i nikada nismo putovali na gostovanja s ostalima nego mojim autom. Ja sam vozio, jer nikada nisam pio. Pa ipak, jednom kada smo nastupali u Zadru, posjetili smo Gendino selo; njegov otac bio je dominantan, žestok čovjek kome sam se svidio.

---

image

U predstavi "Svečana večera u pogrebnom poduzeću"

Vojko Bašić/Cropix
---

Stari je imao jednu bukaru od litre iz koje je samo on pio, nitko drugi nije je smio ni dirnuti. I, stavio ju je ispred mene i ponudio. Dvaput sam odbio, treći put nisam smio, a kako sam bio nenaviknut na vino, doveli su me u Zadar na pozornicu mrtvog pijanog. Moji kolege vukli su me po sceni i izgovarali moj tekst – a nitko u publici nije opazio da se događa nešto čudno. Bilo im je samo komično.

Glavina je prava riznica kazališnih anegdota, priča o podvalama koje su glumci priređivali jedni drugima – danas je tako nešto potpuno izostalo iz teatra. Klasika je bila napuniti praznu torbu nečim teškim pa glumac mora i odglumiti da je lagana ili nasmijavati kolegu za vrijeme ozbiljnog monologa.

---

image

Arijana Čulina, Ksenija Prohaska, Ratko Glavina i Filip Radoš u predstavi ‘Jo ča je život lip‘
 

Jakov Prkić/Cropix
---

No, bilo je i manje smiješnih situacija, Ratko Glavina pripovijeda kako je zamalo ostao mrtav na sceni.

– Igrali smo u predstavi "Otvarač za konzerve". Tu sam se ja morao objesiti, staviti konopac oko vrata i skočiti u dubinu. U kazalištu se za takve scene koristi padobranska oprema, a konopac se zakači za dvije kuke na leđima. Međutim, oprema je puknula i ja sam zbilja ostao obješen. Glumac je u prvom planu nastavio igrati, okrenut publici, ali tehničar je vidio što se zbilo. Brzo su spustili zastor i skinuli me sa špaga napola ugušenog. I što mislite? Nastavili smo do kraja kao da se ništa nije dogodilo – kaže ponosno glumac.

Lijepe i manje lijepe momente – i umjetničke i životne – kolege su, ističe Glavina, uvijek proživljavali zajedno.

– Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili "svećenici teatra". A kada toliko voliš svoj posao, voliš i kolege, veseliš se njihovim uspjesima. Bilo je sjajnih uloga i predstava, sjajnih reakcija publike ali – u čitavoj karijeri ipak sam najviše dobio upravo od kolega, oni su me učinili boljim čovjekom – zaključuje Glavina.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 GODINA U TEATRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => 60 GODINA U TEATRU 2 0 6978 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-29 11:18:49 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-29 17:35:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-29 17:35:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ratko Glavina: Jednom sam zamalo poginuo na sceni, a u 'Malom mistu' čak sam dobio i honorar za 'pretrpljeni strah' page_title=Ratko Glavina: Jednom sam zamalo poginuo na sceni, a u 'Malom mistu' čak sam dobio i honorar za 'pretrpljeni strah' [metakey] => rATKO gLAVINA, Stanko Golužina, Splitski teatar, glumac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27013256.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/1321929.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27003336.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27003240.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27003244.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27003243.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27013274.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27013270.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27013254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Matko Biljak","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Boris Dvornik, Josip Genda, Vasja Kova\u010di\u0107 i ja smo bili nerazdvojna \u010detvorka<\/p>","","

Mogu re\u0107i da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano re\u0107i kako smo bili \u201dsve\u0107enici teatra\u201d<\/p>","

U predstavi \u201dSve\u010dana ve\u010dera u pogrebnom poduze\u0107u\u201d<\/p>","

Arijana \u010culina, Ksenija Prohaska, Ratko Glavina i Filip Rado\u0161 u predstavi \u2018Jo \u010da je \u017eivot lip\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Trebalo je i neki zanat zavr\u0161iti pa sam i\u0161ao u srednju grafi\u010dku \u0161kolu i u Slobodnoj Dalmaciji postao slagar, u vrijeme dok se jo\u0161 radilo s olovnim slovima<\/p>","","

Bilo je sjajnih uloga i predstava, sjajnih reakcija publike ali \u2013 u \u010ditavoj karijeri ipak sam najvi\u0161e dobio upravo od kolega, oni su me u\u010dinili boljim \u010dovjekom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27013256_1920.jpg":"1920x1080","k_27013256_1280.jpg":"1280x1280","k_27013256_1024.jpg":"1024x1024","k_27013256_640.jpg":"640x640","k_27013256_480.jpg":"480x480","k_27013256_340.jpg":"340x340","k_27013256_220.jpg":"220x220","o_27013256_1280.jpg":"1280x853","o_27013256_1024.jpg":"1024x682","o_27013256_640.jpg":"640x426","o_27013256_480.jpg":"480x320","o_27013256_340.jpg":"340x226","o_27013256_220.jpg":"220x146","h_27013256_1280.jpg":"1280x854","h_27013256_1024.jpg":"1024x683","h_27013256_640.jpg":"640x427","h_27013256_480.jpg":"480x320","h_27013256_340.jpg":"340x227","h_27013256_220.jpg":"220x147","pp_27013256_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013256_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013256_640.jpg":"640x814","pp_27013256_480.jpg":"480x611","pp_27013256_340.jpg":"340x432","pp_27013256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1452","hd_1321929_1920.jpg":"1920x1080","k_1321929_1280.jpg":"1280x1280","k_1321929_1024.jpg":"1024x1024","k_1321929_640.jpg":"640x640","k_1321929_480.jpg":"480x480","k_1321929_340.jpg":"340x340","k_1321929_220.jpg":"220x220","o_1321929_1280.jpg":"1280x968","o_1321929_1024.jpg":"1024x774","o_1321929_640.jpg":"640x484","o_1321929_480.jpg":"480x363","o_1321929_340.jpg":"340x257","o_1321929_220.jpg":"220x166","h_1321929_1280.jpg":"1280x854","h_1321929_1024.jpg":"1024x683","h_1321929_640.jpg":"640x427","h_1321929_480.jpg":"480x320","h_1321929_340.jpg":"340x227","h_1321929_220.jpg":"220x147","pp_1321929_1280.jpg":"1280x1628","pp_1321929_1024.jpg":"1024x1303","pp_1321929_640.jpg":"640x814","pp_1321929_480.jpg":"480x611","pp_1321929_340.jpg":"340x432","pp_1321929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_27003336_1920.jpg":"1920x1080","k_27003336_1280.jpg":"1280x1280","k_27003336_1024.jpg":"1024x1024","k_27003336_640.jpg":"640x640","k_27003336_480.jpg":"480x480","k_27003336_340.jpg":"340x340","k_27003336_220.jpg":"220x220","o_27003336_1280.jpg":"1280x870","o_27003336_1024.jpg":"1024x696","o_27003336_640.jpg":"640x435","o_27003336_480.jpg":"480x326","o_27003336_340.jpg":"340x231","o_27003336_220.jpg":"220x149","h_27003336_1280.jpg":"1280x854","h_27003336_1024.jpg":"1024x683","h_27003336_640.jpg":"640x427","h_27003336_480.jpg":"480x320","h_27003336_340.jpg":"340x227","h_27003336_220.jpg":"220x147","pp_27003336_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003336_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003336_640.jpg":"640x814","pp_27003336_480.jpg":"480x611","pp_27003336_340.jpg":"340x432","pp_27003336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_27003240_1920.jpg":"1920x1080","k_27003240_1280.jpg":"1280x1280","k_27003240_1024.jpg":"1024x1024","k_27003240_640.jpg":"640x640","k_27003240_480.jpg":"480x480","k_27003240_340.jpg":"340x340","k_27003240_220.jpg":"220x220","o_27003240_1280.jpg":"1280x861","o_27003240_1024.jpg":"1024x689","o_27003240_640.jpg":"640x430","o_27003240_480.jpg":"480x323","o_27003240_340.jpg":"340x228","o_27003240_220.jpg":"220x148","h_27003240_1280.jpg":"1280x854","h_27003240_1024.jpg":"1024x683","h_27003240_640.jpg":"640x427","h_27003240_480.jpg":"480x320","h_27003240_340.jpg":"340x227","h_27003240_220.jpg":"220x147","pp_27003240_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003240_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003240_640.jpg":"640x814","pp_27003240_480.jpg":"480x611","pp_27003240_340.jpg":"340x432","pp_27003240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_27003244_1920.jpg":"1920x1080","k_27003244_1280.jpg":"1280x1280","k_27003244_1024.jpg":"1024x1024","k_27003244_640.jpg":"640x640","k_27003244_480.jpg":"480x480","k_27003244_340.jpg":"340x340","k_27003244_220.jpg":"220x220","o_27003244_1280.jpg":"1280x813","o_27003244_1024.jpg":"1024x650","o_27003244_640.jpg":"640x406","o_27003244_480.jpg":"480x305","o_27003244_340.jpg":"340x216","o_27003244_220.jpg":"220x139","h_27003244_1280.jpg":"1280x854","h_27003244_1024.jpg":"1024x683","h_27003244_640.jpg":"640x427","h_27003244_480.jpg":"480x320","h_27003244_340.jpg":"340x227","h_27003244_220.jpg":"220x147","pp_27003244_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003244_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003244_640.jpg":"640x814","pp_27003244_480.jpg":"480x611","pp_27003244_340.jpg":"340x432","pp_27003244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_27003243_1920.jpg":"1920x1080","k_27003243_1280.jpg":"1280x1280","k_27003243_1024.jpg":"1024x1024","k_27003243_640.jpg":"640x640","k_27003243_480.jpg":"480x480","k_27003243_340.jpg":"340x340","k_27003243_220.jpg":"220x220","o_27003243_1280.jpg":"1280x840","o_27003243_1024.jpg":"1024x672","o_27003243_640.jpg":"640x420","o_27003243_480.jpg":"480x315","o_27003243_340.jpg":"340x223","o_27003243_220.jpg":"220x144","h_27003243_1280.jpg":"1280x854","h_27003243_1024.jpg":"1024x683","h_27003243_640.jpg":"640x427","h_27003243_480.jpg":"480x320","h_27003243_340.jpg":"340x227","h_27003243_220.jpg":"220x147","pp_27003243_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003243_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003243_640.jpg":"640x814","pp_27003243_480.jpg":"480x611","pp_27003243_340.jpg":"340x432","pp_27003243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27013274_1920.jpg":"1920x1080","k_27013274_1280.jpg":"1280x1280","k_27013274_1024.jpg":"1024x1024","k_27013274_640.jpg":"640x640","k_27013274_480.jpg":"480x480","k_27013274_340.jpg":"340x340","k_27013274_220.jpg":"220x220","o_27013274_1280.jpg":"1280x853","o_27013274_1024.jpg":"1024x682","o_27013274_640.jpg":"640x426","o_27013274_480.jpg":"480x320","o_27013274_340.jpg":"340x226","o_27013274_220.jpg":"220x146","h_27013274_1280.jpg":"1280x854","h_27013274_1024.jpg":"1024x683","h_27013274_640.jpg":"640x427","h_27013274_480.jpg":"480x320","h_27013274_340.jpg":"340x227","h_27013274_220.jpg":"220x147","pp_27013274_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013274_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013274_640.jpg":"640x814","pp_27013274_480.jpg":"480x611","pp_27013274_340.jpg":"340x432","pp_27013274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27013270_1920.jpg":"1920x1080","k_27013270_1280.jpg":"1280x1280","k_27013270_1024.jpg":"1024x1024","k_27013270_640.jpg":"640x640","k_27013270_480.jpg":"480x480","k_27013270_340.jpg":"340x340","k_27013270_220.jpg":"220x220","o_27013270_1280.jpg":"1280x853","o_27013270_1024.jpg":"1024x682","o_27013270_640.jpg":"640x426","o_27013270_480.jpg":"480x320","o_27013270_340.jpg":"340x226","o_27013270_220.jpg":"220x146","h_27013270_1280.jpg":"1280x854","h_27013270_1024.jpg":"1024x683","h_27013270_640.jpg":"640x427","h_27013270_480.jpg":"480x320","h_27013270_340.jpg":"340x227","h_27013270_220.jpg":"220x147","pp_27013270_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013270_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013270_640.jpg":"640x814","pp_27013270_480.jpg":"480x611","pp_27013270_340.jpg":"340x432","pp_27013270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27013254_1920.jpg":"1920x1080","k_27013254_1280.jpg":"1280x1280","k_27013254_1024.jpg":"1024x1024","k_27013254_640.jpg":"640x640","k_27013254_480.jpg":"480x480","k_27013254_340.jpg":"340x340","k_27013254_220.jpg":"220x220","o_27013254_1280.jpg":"1280x853","o_27013254_1024.jpg":"1024x682","o_27013254_640.jpg":"640x426","o_27013254_480.jpg":"480x320","o_27013254_340.jpg":"340x226","o_27013254_220.jpg":"220x146","h_27013254_1280.jpg":"1280x854","h_27013254_1024.jpg":"1024x683","h_27013254_640.jpg":"640x427","h_27013254_480.jpg":"480x320","h_27013254_340.jpg":"340x227","h_27013254_220.jpg":"220x147","pp_27013254_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013254_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013254_640.jpg":"640x814","pp_27013254_480.jpg":"480x611","pp_27013254_340.jpg":"340x432","pp_27013254_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116059 Threads: 92 Questions: 1106675525 Slow queries: 0 Opens: 204698 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.945 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9922857 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/ratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah-1384768 [printLink] => /kultura/kazaliste/ratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah-1384768?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757305 [name] => rATKO gLAVINA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 19:35:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ratko-glavina [link] => /tag/ratko-glavina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757306 [name] => Stanko Golužina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 19:35:59 [main_article_id] => 0 [alias] => stanko-goluzina [link] => /tag/stanko-goluzina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691032 [name] => Splitski teatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 16:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-teatar [link] => /tag/splitski-teatar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 400098 [name] => glumac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumac [link] => /tag/glumac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 GODINA U TEATRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ratko Glavina: Jednom sam zamalo poginuo na sceni, a u ‘Malom mistu‘ čak sam dobio i honorar za ‘pretrpljeni strah‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27013256.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27013256.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/1321929.jpg [title] =>

Boris Dvornik, Josip Genda, Vasja Kovačić i ja smo bili nerazdvojna četvorka

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27003336.jpg [title] => Matko Biljak ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27003240.jpg [title] =>

Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili ”svećenici teatra”

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27003244.jpg [title] =>

U predstavi ”Svečana večera u pogrebnom poduzeću”

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27003243.jpg [title] =>

Arijana Čulina, Ksenija Prohaska, Ratko Glavina i Filip Radoš u predstavi ‘Jo ča je život lip‘
 

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27013274.jpg [title] =>

Trebalo je i neki zanat završiti pa sam išao u srednju grafičku školu i u Slobodnoj Dalmaciji postao slagar, u vrijeme dok se još radilo s olovnim slovima

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27013270.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27013254.jpg [title] =>

Bilo je sjajnih uloga i predstava, sjajnih reakcija publike ali – u čitavoj karijeri ipak sam najviše dobio upravo od kolega, oni su me učinili boljim čovjekom

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjor Turcine cudotvorce, ka Boga vaš molin, dajte mi cakod trave za ovu moju drcavicu..., ovaj tekst splitski glumac Ratko Glavina na sceni izgovara punu 51 godinu u Tijardovićevu "Spli‘skom akvarelu". Više od pola stoljeća tumači Stanka Golužina, Trogiranina koji je puno strašljiv i pati od "drcavice" – u novije vrijeme i od "štresa" i odlazi se liječiti kod Salka Salkovića u Bosnu, u drugom činu. Ponovno će ga igrati u obnovi operete – u režiji Krešimira Dolenčića – u danima oko Sudamje.

Najstariji splitski aktivni glumac – ima 83 godine – uz to, nikada nije mijenjao kostim.

– Bio sam nekidan u garderobi, rekli su mi: šjor Ratko, sve vas čeka, jaketa, vaše crvene postole, sve smo sačuvali. Ta jaketa je uvijek bila malo tijesna pa lik u njoj komičnije izgleda – govori nam splitski veteran koji se prvi put u ovoj ulozi našao na pozornici kina Split jer je kazalište bilo izgoreno. U vrijeme kada je prihvatio tu ulogu, valjda je još bilo po Trogiru ljudi koji su govorili specifičnim dijalektom (Gošpe moja, Išuše moj rašpeti) a danas – teško.

---

image

Boris Dvornik, Josip Genda, Vasja Kovačić i ja smo bili nerazdvojna četvorka

Joško Šupić/Cropix
---

U opereti "Spli‘ski akvarel" – koja se bliži stotoj obljetnici, Tijardović ju je napisao 1928. godine – izmijenili su se deseci i deseci glumaca i pjevača, ali mnogi vjerni kazališni gledatelji nikada u životu nisu vidjeli drugoga Stanka osim Glavininog.

Njegova karijera je fascinantno duga. Lani je obilježio šest desetljeća profesionalnog umjetničkog rada, a onog amaterskog ima i više.

– Bilo mi je dvanaestak godina kada sam glumio u filmu Kreše Golika "Djevojka i hrast". Uz to sam, uz oca i sestru, igrao i u "Titovim mornarima" kako se zvalo današnje Gradsko kazalište mladih, pa na Maloj sceni u sklopu tog teatra i u HNK-u. Međutim, trebalo je i neki zanat završiti pa sam išao u srednju grafičku školu i u Slobodnoj Dalmaciji postao slagar, u vrijeme dok se još radilo s olovnim slovima. I bio sam u "Slobodnoj" najmlađi predsjednik Radničkog savjeta. Išao sam i u vojsku koja se tada služila dvije godine – bio sam onako, preženca, pa su me stavili među Titove gardiste – i počeo se spremati za prijemni na zagrebačkoj Akademiji.

Oni šta baca minu

Ali redatelj Kosta Spaić koji je tada bio dekan i poznavao moj rad, rekao je da to nema smisla. Mislio je da sam već formiran glumac, gledao me u više predstava i napisao je pismo preporuke splitskom HNK-u gdje su me odmah zaposlili; poslije sam još u Novom Sadu završio dvogodišnji studij glume, tamo ostao neko vrijeme u angažmanu, oženio se – i 1969. vratili smo se napokon u Split. Imao sam tada na Splitskom ljetu dvije glavne uloge, ali, kada smo predstave prenijeli u zgradu, teatar je planuo – prisjeća se Glavina.

Negdje u to vrijeme počela se snimati Smojina "Kronika o našem malom mistu". Glavina je imao ulogu ribara, "onoga šta baca minu" a od čitave glumačke ekipe živi su još jedino Milka Podrug Kokotović, Nada Abrus i on – te neki koji su igrali dječurliju.

---

image
Matko Biljak
---

– Nije bilo nikakvih posebnih trikova i efekata kada se snimala ta scena "bacanja mine". Radili smo s pravim "čiketima" i to na Marjanu, kraj Prve vode. Sve je osiguravala policija, moja mala nećakinja igrala mi je kćer, ali, scena nikako nije ispadala dobro. Nikako da se digne stup vode kako treba. Bacali smo dinamit pet-šest puta, na kraju su se svi razbježali i ostao sam sam; za to sam dobio poseban honorar, za "pretrpljeni strah", a sva ona riba je završila na gradele – sjeća se glumac koji je otada odigrao mnoštvo uloga – i u kazalištu, i na filmu, i u TV serijama. Zadnja mu je ona u "Kumovima".

Ali Stanko je jedna od njegovih najdražih, uz, Parona Furtu iz "Ribarskih svađa" i Mačka iz "Hamleta u Mrduši Donjoj". Nabraja nam postave "Akvarela" u kojima se našao – sigurno ih je bilo četiri ili pet, režirali su i Vanča Kljaković i Ante Jelaska i neki drugi – a potom je istu predstavu više puta postavio Krešimir Dolenčić.

Često je improvizirao, dodavao štogod teksta, a redateljima se to uvijek sviđalo. Taj karikirani trogirski tako mu je dobro legao da bi mu rekli – govori što god hoćeš. I lik se, naravno, s desetljećima ponešto mijenjao.

---

image

Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili "svećenici teatra"

Tom Dubravec/Cropix
---

– Mora tako biti, mijenjam se i ja, starim. Eto, još uvijek igram i u predstavi "Smij i suze starega Splita", a redatelj Goran Golovko je rekao: Dok Glavina bude mogao mrdati, do tada ćemo je i igrati. Kondicije imam, radio sam u životu mnogo na fizičkom teatru, katkad se "uništavao", znao sam spremiti veliku ulogu u sedam dana ako je trebalo – ali, naravno da godine čine svoje i danas mi je sve teže podnijeti brza presvlačenja i promjenu kostima – odaje glumac.

Svećenici teatra

Mnogih njegovih dragih kolega i prijatelja više nema. Najviše spominje Borisa Dvornika, Josipa Gendu i Vasju Kovačića.

– Bili smo nerazdvojna četvorka. Svi smo nastupali u dugovječnoj "Šjori Fili" i nikada nismo putovali na gostovanja s ostalima nego mojim autom. Ja sam vozio, jer nikada nisam pio. Pa ipak, jednom kada smo nastupali u Zadru, posjetili smo Gendino selo; njegov otac bio je dominantan, žestok čovjek kome sam se svidio.

---

image

U predstavi "Svečana večera u pogrebnom poduzeću"

Vojko Bašić/Cropix
---

Stari je imao jednu bukaru od litre iz koje je samo on pio, nitko drugi nije je smio ni dirnuti. I, stavio ju je ispred mene i ponudio. Dvaput sam odbio, treći put nisam smio, a kako sam bio nenaviknut na vino, doveli su me u Zadar na pozornicu mrtvog pijanog. Moji kolege vukli su me po sceni i izgovarali moj tekst – a nitko u publici nije opazio da se događa nešto čudno. Bilo im je samo komično.

Glavina je prava riznica kazališnih anegdota, priča o podvalama koje su glumci priređivali jedni drugima – danas je tako nešto potpuno izostalo iz teatra. Klasika je bila napuniti praznu torbu nečim teškim pa glumac mora i odglumiti da je lagana ili nasmijavati kolegu za vrijeme ozbiljnog monologa.

---

image

Arijana Čulina, Ksenija Prohaska, Ratko Glavina i Filip Radoš u predstavi ‘Jo ča je život lip‘
 

Jakov Prkić/Cropix
---

No, bilo je i manje smiješnih situacija, Ratko Glavina pripovijeda kako je zamalo ostao mrtav na sceni.

– Igrali smo u predstavi "Otvarač za konzerve". Tu sam se ja morao objesiti, staviti konopac oko vrata i skočiti u dubinu. U kazalištu se za takve scene koristi padobranska oprema, a konopac se zakači za dvije kuke na leđima. Međutim, oprema je puknula i ja sam zbilja ostao obješen. Glumac je u prvom planu nastavio igrati, okrenut publici, ali tehničar je vidio što se zbilo. Brzo su spustili zastor i skinuli me sa špaga napola ugušenog. I što mislite? Nastavili smo do kraja kao da se ništa nije dogodilo – kaže ponosno glumac.

Lijepe i manje lijepe momente – i umjetničke i životne – kolege su, ističe Glavina, uvijek proživljavali zajedno.

– Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili "svećenici teatra". A kada toliko voliš svoj posao, voliš i kolege, veseliš se njihovim uspjesima. Bilo je sjajnih uloga i predstava, sjajnih reakcija publike ali – u čitavoj karijeri ipak sam najviše dobio upravo od kolega, oni su me učinili boljim čovjekom – zaključuje Glavina.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić/Cropix Matko Biljak Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Boris Dvornik, Josip Genda, Vasja Kovačić i ja smo bili nerazdvojna četvorka

Tom Dubravec/Cropix

Mogu reći da smo u ono vrijeme bili tako predani poslu da nije pretjerano reći kako smo bili ”svećenici teatra”

Vojko Bašić/Cropix

U predstavi ”Svečana večera u pogrebnom poduzeću”

Jakov Prkić/Cropix

Arijana Čulina, Ksenija Prohaska, Ratko Glavina i Filip Radoš u predstavi ‘Jo ča je život lip‘
 

Tom Dubravec/Cropix

Trebalo je i neki zanat završiti pa sam išao u srednju grafičku školu i u Slobodnoj Dalmaciji postao slagar, u vrijeme dok se još radilo s olovnim slovima

Tom Dubravec/Cropix

Bilo je sjajnih uloga i predstava, sjajnih reakcija publike ali – u čitavoj karijeri ipak sam najviše dobio upravo od kolega, oni su me učinili boljim čovjekom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/ratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah-1384768 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bbce71258c52bf295450da336c71725bc7653997 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ratko+Glavina%3A+Jednom+sam+zamalo+poginuo+na+sceni%2C+a+u+%E2%80%98Malom+mistu%E2%80%98+%C4%8Dak+sam+dobio+i+honorar+za+%E2%80%98pretrpljeni+strah%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah-1384768 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fratko-glavina-jednom-sam-zamalo-poginuo-na-sceni-a-u-malom-mistu-cak-sam-dobio-i-honorar-za-pretrpljeni-strah-1384768 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 GODINA U TEATRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Kazalište60 GODINA U TEATRU

Ratko Glavina: Jednom sam zamalo poginuo na sceni, a u ‘Malom mistu‘ čak sam dobio i honorar za ‘pretrpljeni strah‘

Piše Jasmina Parić
29. travnja 2024. - 19:35

Sjor Turcine cudotvorce, ka Boga vaš molin, dajte mi cakod trave za ovu moju drcavicu..., ovaj tekst splitski glumac Ratko Glavina na sceni izgovara punu 51 godinu u Tijardovićevu "Spli‘skom akvarelu". Više od pola stoljeća tumači Stanka Golužina, Trogiranina koji je puno strašljiv i pati od "drcavice" – u novije vrijeme i od "štresa" i odlazi se liječiti kod Salka Salkovića u Bosnu, u drugom činu. Ponovno će ga igrati u obnovi operete – u režiji Krešimira Dolenčića – u danima oko Sudamje.

Najstariji splitski aktivni glumac – ima 83 godine – uz to, nikada nije mijenjao kostim.

– Bio sam nekidan u garderobi, rekli su mi: šjor Ratko, sve vas čeka, jaketa, vaše crvene postole, sve smo sačuvali. Ta jaketa je uvijek bila malo tijesna pa lik u njoj komičnije izgleda ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:58