stdClass Object ( [id] => 1376447 [title] => Zovu ga glazbenim čudom iz Šibenika, s 19 je napisao prvu operu, a tek što sad radi! ‘Nisam želio ići klasičnim putem‘ [alias] => zovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Enfant terrible ili buntovnik s razlogom? Što je od toga zaljubljenik u operu Borna Erceg, šibenski pijanist i skladatelj koji glazbu živi od malih nogu? Za sebe će reći da je suvremeni glazbenik i tradicionalni klasičar koji se nadahnjuje starim majstorima, poput J. S. Bacha, W. A. Mozarta i drugih, koji su, kako smatra, glazbu stvarali i izvodili posve drukčije negoli većina današnjih klasičnih umjetnika u Hrvatskoj.

Svoje znanje i razmišljanja o glazbi ovaj mladi Šibenčanin nesebično dijeli i na društvenim mrežama. Od Instagrama i Facebooka do YouTubea i TikToka, Borna je aktivan i gotovo svakodnevno promovira glazbu, a ono što želi reći pokazuje na konkretnim primjerima sa željom da educira publiku.

---

---

– Klasični glazbenici danas navježbaju svoj program, organiziraju koncert, publika dođe, sjedne, koncert počne, i to je to. Ti koncerti izgledaju kao ispiti na akademiji. To je u redu i to je ovdje tradicija, ali nije moja. Prije nije tako bilo. U vrijeme Mozarta i Bacha ti su koncerti više sličili današnjim pop i jazz koncertima nego koncertnima klasične glazbe danas – odmah će u glavu Borna.

S 19 napisao operu

Svoje glazbeno obrazovanje Borna Erceg počeo je kao malo glazbeno čudo. Srednju glazbenu školu završio je za dvije godine, da bi nakon toga u jednoj godini položio i preostala dva gimnazijska razreda. Na Muzičku akademiju u Zagrebu otišao je studirati klavir već sa 17 godina, nakon što je na prijemnom ispitu bio prvi na rang-listi! No paralelno sa studijem klavira Bornu je zanimalo i skladanje. Na pragu punoljetnosti skladao je Koncertnu misu za zbor i soliste koja je izvedena u Vodicama, Šibeniku i Splitu. Poslije je uslijedila opera "Turia i Plamenko", koju je napisao u svojoj 19. godini zajedno s mezzosopranisticom Jelenom Pletikosom, tadašnjom djevojkom, a danas suprugom, koja je autorica libreta te je pjevala Turiju, glavnu ulogu u toj prvoj šibenskoj komičnoj operi koja je izvedena u HNK-u u Šibeniku i osvojila prepuno gledalište.

---

image

Razočaran je u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jelena je u međuvremenu diplomirala solo pjevanje na splitskoj Umjetničkoj akademiji, a Borna se nakon dvije godine zagrebačke Akademije prebacio u Split, gdje je i na Umjetničkoj akademiji završio četiri godine dodiplomskog studija klavira. Dalje, reći će otvreno, nije išlo jer s profesorima, nerijetko, nije pronalazio zajednički jezik.

– Moji su profesori na moje poglede na glazbu gledali pomalo čudno. Oni su u današnjem sustavu klasične glazbe, a ja, čitajući puno o glazbi još od svoje 10. godine, tako da mi je šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića bila drugi dnevni boravak, stalno se inspiriram starim pogledom na glazbu i tu je došlo do nesporazuma. Kulminiralo je "Turijom i Plamenkom", operom na koju su neki profesori reagirali nepodržavajuće. U Europi se rade neke stvari koje kod nas još nisu stigle. Na primjer, u Mozartovo doba radile su se improvizacije.

Na licu mjesta znali su izmisliti skladbu ili što već. I ja sam to počeo raditi još na Akademiji. Isto tako vani postoji oblik koncerta koji se zove concert lecture, a takve stvari Jelena i ja radili smo u Šibeniku na koncertima na kojima smo komunicirali s publikom, malo sam svirao, malo pričao... Reakcije su bile odlične. Leonard Berstein je, recimo, to radio – objašnjava Borna svoje "revolucionarne" poglede i ističe kako sebe vidi kao glazbenog tradicionalista, a njegova "inovacija" je, dodaje, povratak na staro, na ono što se zaboravilo.

---

image

Borna Erceg i supruga Jelena Pletikosa

Željko Krnčević/
---

Među ostalim u tom procesu samoobrazovanja otkrio je i metodu partimento, pomoću koje je, kaže, razumijevanje klasične glazbene tradicije moguće podignuti na višu razinu. Hraneći svoju znatiželju i potrebu da istražuje i zaviruje ispod površine, puno je naučio i čitajući knjige austrijskog dirigenta i skladatelja Nikolausa Harnoncourta te francuske profesorice glazbe, skladateljice i dirigentice Nadie Boulanger, koja je radila s najpoznatijim svjetskim glazbenicima.

I klasika i improvizacija

– Smatram da glazba nije univerzalni jezik, kako se to zna reći, jer svaka kultura ima svoj glazbeni način razmišljanja koji nužno ne moramo razumjeti. To ne znači da nećemo emocionalno reagirati, ali doživljaj te glazbe može biti dublji i potpuniji ako je upoznamo. Kada govorimo o starim majstorima i glazbi staroj 200 godina, može nam to na prvu lijepo zvučati, ali mora nam netko nešto reći o tomu da uđemo ispod površine.

Kada sam skladao "Turiju i Plamenka", iako sam tradicionalist jer se nadovezujem na Mozarta, pazio sam da imam elemente koje će prepoznati publika i bez glazbenog obrazovanja. Tako imam citat "Požurite konji bijeli" koji odsvira klarinet, a glavni motiv opere zvuči kao dječja rugalica "na-nana-na-na". Osim toga ta opera nije napisana ni na talijanskom ni na njemačkom, nego na hrvatskom, i to još na dalmatinskom dijalektu – objašnjava Borna i dodaje kako, kada govori o klasičnoj glazbi, misli na glazbu 18. i dobrim dijelom 19. stoljeća, a "The" država u tom kontekstu za njega je Italija.

Zbog svega toga, ne krije kako je razočaran u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj.

– Praktičnost, pokazivanje, tj. rad ruku, stvaranje prema modelu, variranje i ponavljanje, a ne da sjedneš za klupu i učiš lekciju kao za ispit. I onda si ti to kao usvojio. Ali nisi, svladao si samo jednu lekciju koju dalje ne možeš primjenjivati često. Problem je što se stare skladbe podučavaju samo iz nota bez otkrivanja neke pretjerane logike kako ćeš ti to naučiti. Doslovno imaš glazbene simbole, to su note, koje moraš dešifrirati i pritisak tipke, a kada si to naučio, ide rad na interpretaciji, a onda ideš na natjecanja... Mislim da je to površan način obrazovanja. U stara vremena učila se glazbena logika – objašnjava Borna.

---

image

‘Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

No, koliko god gorljivo i s poprilično samopouzdanja o svemu sada govori, nakon završene akademije u njegovu je glazbenom životu nastala rupa. Trebala mu je, kaže, godina i dvije da shvati što će i kako dalje.

– Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično. Želio sam improvizirati i skladati kao stari skladatelji. U duhu te glazbe, ali nisam znao kako. Mislio sam čak i odustati od glazbe!

Na sreću, kriza nije dugo trajala, a kada se 2019., nešto prije korone i pandemije, pojavila prilika da u šibenskoj Školi za balet i suvremeni ples predaje klavir i bude korepetitor, prihvatio je taj izazov. I nije požalio.

– To je skroz novo iskustvo koje me osvježilo. Osjetio sam da sam na svom terenu, jer na satu plesa kao pijanist nemate note, nego na licu mjesta stvarate glazbu i tu sam improvizator. Profesorica plesa kaže mi samo karakter glazbe, da zvuči ovako ili onako. To znači da u svojoj glavi moram imati spremne neke šablone kako su to nekada radili stari majstori. Zanimljivo je to kako se stvari u životu poslože.

Doma sam u smislu tih starih metoda danima radio i vježbao improvizacije, a onda se dogodilo da to mogu primijeniti na satovima plesa. Kako učenici te škole na kraju godine imaju svoju godišnju produkciju, nekoliko sam puta skladao glazbu za njih i to je bilo primijećeno kao dobra suradnja – kazuje Borna.

Intenzivnije vrijeme skladanja počinje tijekom korone i lockdowna, kada je nakon određene stanke skladao Sonatu za čelo i klavir, a u međuvremenu nastale su i druge skladbe. Godine 2020. došao je, posve neočekivano, poziv iz Zagreba i ponuda da napiše novu operu.

Brz i kreativan

– Zvala me Buga Marija Šimić iz Male scene, s kojom sam se znao još od akademije u Zagrebu. Kada sam otišao u Split, bili smo prijatelji na društvenim mrežama, gdje je pratila moja razmišljanja o glazbi. Mala scena je radila trilogiju, lutkarsku predstavu "Velika tvornica riječi", koja je praizvedena krajem 2021. godine, i trebali su skladatelja, jer je onaj koji je bio angažiran u zadnji tren odustao. Buga se sjetila mene. Samo me jednog dana nazvala i pitala bih li skladao operu, ali rok mi je dva tjedna. Sat vremena nakon poziva poslao sam joj na mobitel prvi broj. Kompletnu glazbu napisao sam za 11 dana. U Maloj sceni su bili šokirani tom brzinom.

Mislili su da sam sve to već imamo u ladici, pripremljeno, i da sam onda samo izvadio van. Na praizvedbi sam i sam svirao klavir u trećem dijelu te trilogije. U publici je bio i Alfi Kabiljo i rekao je da se vidi da imam zanat. Meni je to velika pohvala, s obzirom kako shvaćam glazbu i zato što smatram da je zanat vrlo važan. A mislim da u mojoj glazbi uz zanat ima još i ono "nešto", jer su mi ljudi uvijek dolazili i čestitali jer sam ih taknuo u dušu i rasplakao, a nikada mi nitko nije čestitao zbog zanata – ponosan je Borna.

"Velika tvornica riječi" od tada ne silazi s repertoara Male scene, a na festivalu u Osijeku predstava je osvojila i nagradu za najbolju glazbu. Stoga će se suradnja ovoga zagrebačkog teatra i šibenskoga glazbenika nastaviti i dalje. Sve je još u povojima, kaže Borna, i dodaje kako za sada može reći samo to da je ovaj put riječ o operi za bebe, žanru koji je u Hrvatskoj još u povojima.

Sanja o svojoj glazbenoj školi

– Opera buffa, kakva je "Turia i Plamenko", poznati je žanr, ali u operi za bebe još moramo istraživati. Bit opere je dramatičnost, ali kada je riječ o malim bebama, ne možemo biti dramatični jer će se rasplakati. S druge strane moramo prihvatiti da je opera malo nerealna. U operi umireš i pjevaš! Zato me zanima i kako stvarati operu s libretom koji je po temama bliži publici našeg doba – govori Borna, radujući se novom izazovu i novim istraživanjima koji ga očekuju. Ne propušta istaknuti koliko, kada piše glazbu, pazi na naglaske, što smatra osobito važnim ako je riječ o hrvatskom jeziku, a sve kako bi glazba, tj. sama opera, bila što prirodnija pa time i logičnija.

Borna bi uskoro volio prirediti i ciklus koncerata u rodnom Šibeniku. Naziva ih autobiografskim paketom.

– Izvodio bih svoje skladbe i želio upoznati publiku sa svojim načinom rada i pogledom na glazbu. U posljednje tri godine napisao sam više od 200 skladbi i sve čekaju da budu izvedene.

---

image

Borna Erceg i Jelena Pletikosa na jednom od brojnih nastupa u Šibeniku

Željko Krnčević/
---

Buduće glazbene korake Borna planira zajedno sa suprugom Jelenom Pletikosom, a san mu je, ne skriva, da jednog dana ima i svoju glazbenu školu. Svjestan je da to može zvučati kao utopija, ali kao utopija zvučala je i ideja da napiše operu koja će biti praizvedena u šibenskom HNK-u.

– U budućnosti se vidim kako jednog dana imam svoju školu u kojoj se podučava klasična glazba na tradicionalnim principima, ali gledajući na sadašnjost i budućnost. Znam da moji snovi izgledaju utopistički, ali se nadam, idem k tome malo-pomalo, da će se to dogoditi – zaključio je Borna Erceg.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVAN OKVIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => IZVAN OKVIRA 2 0 10592 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-29 12:40:07 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-23 15:18:20 [modified_by] => 3164 [publish_up] => 2024-04-23 15:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zovu ga glazbenim čudom iz Šibenika, s 19 je napisao prvu operu, a tek što sad radi! 'Nisam želio ići klasičnim putem' page_title=Zovu ga glazbenim čudom iz Šibenika, s 19 je napisao prvu operu, a tek što sad radi! 'Nisam želio ići klasičnim putem' [metakey] => borna erceg, Šibenik, pijanist, opera za bebe, glazbeno čudo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703963.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703975.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703972.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703969.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703971.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703965.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26703972.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26867181.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26867180.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","\u017deljko Krn\u010devi\u0107\/","\u017deljko Krn\u010devi\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Borna smatra da glazba nije univerzalni jezik<\/p>","","

Razo\u010daran je u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj<\/p>","","

\u2018Nisam \u017eelio i\u0107i klasi\u010dnim putem: natjecanja, recitali i sli\u010dno\u2018<\/p>","","","

Borna Erceg i supruga Jelena Pletikosa<\/p>","

Borna Erceg i Jelena Pletikosa na jednom od brojnih nastupa u \u0160ibeniku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1202","hd_26703963_1920.jpg":"1920x1080","k_26703963_1280.jpg":"1280x1280","k_26703963_1024.jpg":"1024x1024","k_26703963_640.jpg":"640x640","k_26703963_480.jpg":"480x480","k_26703963_340.jpg":"340x340","k_26703963_220.jpg":"220x220","o_26703963_1280.jpg":"1280x801","o_26703963_1024.jpg":"1024x641","o_26703963_640.jpg":"640x400","o_26703963_480.jpg":"480x300","o_26703963_340.jpg":"340x212","o_26703963_220.jpg":"220x137","h_26703963_1280.jpg":"1280x854","h_26703963_1024.jpg":"1024x683","h_26703963_640.jpg":"640x427","h_26703963_480.jpg":"480x320","h_26703963_340.jpg":"340x227","h_26703963_220.jpg":"220x147","pp_26703963_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703963_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703963_640.jpg":"640x814","pp_26703963_480.jpg":"480x611","pp_26703963_340.jpg":"340x432","pp_26703963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_26703975_1920.jpg":"1920x1080","k_26703975_1280.jpg":"1280x1280","k_26703975_1024.jpg":"1024x1024","k_26703975_640.jpg":"640x640","k_26703975_480.jpg":"480x480","k_26703975_340.jpg":"340x340","k_26703975_220.jpg":"220x220","o_26703975_1280.jpg":"1280x798","o_26703975_1024.jpg":"1024x638","o_26703975_640.jpg":"640x399","o_26703975_480.jpg":"480x299","o_26703975_340.jpg":"340x212","o_26703975_220.jpg":"220x137","h_26703975_1280.jpg":"1280x854","h_26703975_1024.jpg":"1024x683","h_26703975_640.jpg":"640x427","h_26703975_480.jpg":"480x320","h_26703975_340.jpg":"340x227","h_26703975_220.jpg":"220x147","pp_26703975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703975_640.jpg":"640x814","pp_26703975_480.jpg":"480x611","pp_26703975_340.jpg":"340x432","pp_26703975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1125","hd_26703972_1920.jpg":"1920x1080","k_26703972_1280.jpg":"1280x1280","k_26703972_1024.jpg":"1024x1024","k_26703972_640.jpg":"640x640","k_26703972_480.jpg":"480x480","k_26703972_340.jpg":"340x340","k_26703972_220.jpg":"220x220","o_26703972_1280.jpg":"1280x750","o_26703972_1024.jpg":"1024x600","o_26703972_640.jpg":"640x375","o_26703972_480.jpg":"480x281","o_26703972_340.jpg":"340x199","o_26703972_220.jpg":"220x128","h_26703972_1280.jpg":"1280x854","h_26703972_1024.jpg":"1024x683","h_26703972_640.jpg":"640x427","h_26703972_480.jpg":"480x320","h_26703972_340.jpg":"340x227","h_26703972_220.jpg":"220x147","pp_26703972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703972_640.jpg":"640x814","pp_26703972_480.jpg":"480x611","pp_26703972_340.jpg":"340x432","pp_26703972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_26703969_1920.jpg":"1920x1080","k_26703969_1280.jpg":"1280x1280","k_26703969_1024.jpg":"1024x1024","k_26703969_640.jpg":"640x640","k_26703969_480.jpg":"480x480","k_26703969_340.jpg":"340x340","k_26703969_220.jpg":"220x220","o_26703969_1280.jpg":"1280x817","o_26703969_1024.jpg":"1024x653","o_26703969_640.jpg":"640x408","o_26703969_480.jpg":"480x306","o_26703969_340.jpg":"340x217","o_26703969_220.jpg":"220x140","h_26703969_1280.jpg":"1280x854","h_26703969_1024.jpg":"1024x683","h_26703969_640.jpg":"640x427","h_26703969_480.jpg":"480x320","h_26703969_340.jpg":"340x227","h_26703969_220.jpg":"220x147","pp_26703969_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703969_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703969_640.jpg":"640x814","pp_26703969_480.jpg":"480x611","pp_26703969_340.jpg":"340x432","pp_26703969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1205","hd_26703971_1920.jpg":"1920x1080","k_26703971_1280.jpg":"1280x1280","k_26703971_1024.jpg":"1024x1024","k_26703971_640.jpg":"640x640","k_26703971_480.jpg":"480x480","k_26703971_340.jpg":"340x340","k_26703971_220.jpg":"220x220","o_26703971_1280.jpg":"1280x803","o_26703971_1024.jpg":"1024x642","o_26703971_640.jpg":"640x401","o_26703971_480.jpg":"480x301","o_26703971_340.jpg":"340x213","o_26703971_220.jpg":"220x138","h_26703971_1280.jpg":"1280x854","h_26703971_1024.jpg":"1024x683","h_26703971_640.jpg":"640x427","h_26703971_480.jpg":"480x320","h_26703971_340.jpg":"340x227","h_26703971_220.jpg":"220x147","pp_26703971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703971_640.jpg":"640x814","pp_26703971_480.jpg":"480x611","pp_26703971_340.jpg":"340x432","pp_26703971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_26703965_1920.jpg":"1920x1080","k_26703965_1280.jpg":"1280x1280","k_26703965_1024.jpg":"1024x1024","k_26703965_640.jpg":"640x640","k_26703965_480.jpg":"480x480","k_26703965_340.jpg":"340x340","k_26703965_220.jpg":"220x220","o_26703965_1280.jpg":"1280x805","o_26703965_1024.jpg":"1024x644","o_26703965_640.jpg":"640x402","o_26703965_480.jpg":"480x302","o_26703965_340.jpg":"340x213","o_26703965_220.jpg":"220x138","h_26703965_1280.jpg":"1280x854","h_26703965_1024.jpg":"1024x683","h_26703965_640.jpg":"640x427","h_26703965_480.jpg":"480x320","h_26703965_340.jpg":"340x227","h_26703965_220.jpg":"220x147","pp_26703965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703965_640.jpg":"640x814","pp_26703965_480.jpg":"480x611","pp_26703965_340.jpg":"340x432","pp_26703965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1125","hd_26703972_1920.jpg":"1920x1080","k_26703972_1280.jpg":"1280x1280","k_26703972_1024.jpg":"1024x1024","k_26703972_640.jpg":"640x640","k_26703972_480.jpg":"480x480","k_26703972_340.jpg":"340x340","k_26703972_220.jpg":"220x220","o_26703972_1280.jpg":"1280x750","o_26703972_1024.jpg":"1024x600","o_26703972_640.jpg":"640x375","o_26703972_480.jpg":"480x281","o_26703972_340.jpg":"340x199","o_26703972_220.jpg":"220x128","h_26703972_1280.jpg":"1280x854","h_26703972_1024.jpg":"1024x683","h_26703972_640.jpg":"640x427","h_26703972_480.jpg":"480x320","h_26703972_340.jpg":"340x227","h_26703972_220.jpg":"220x147","pp_26703972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26703972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26703972_640.jpg":"640x814","pp_26703972_480.jpg":"480x611","pp_26703972_340.jpg":"340x432","pp_26703972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26867181_1920.jpg":"1920x1080","k_26867181_1280.jpg":"1280x1280","k_26867181_1024.jpg":"1024x1024","k_26867181_640.jpg":"640x640","k_26867181_480.jpg":"480x480","k_26867181_340.jpg":"340x340","k_26867181_220.jpg":"220x220","o_26867181_1280.jpg":"1280x854","o_26867181_1024.jpg":"1024x683","o_26867181_640.jpg":"640x427","o_26867181_480.jpg":"480x320","o_26867181_340.jpg":"340x227","o_26867181_220.jpg":"220x146","h_26867181_1280.jpg":"1280x854","h_26867181_1024.jpg":"1024x683","h_26867181_640.jpg":"640x427","h_26867181_480.jpg":"480x320","h_26867181_340.jpg":"340x227","h_26867181_220.jpg":"220x147","pp_26867181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26867181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26867181_640.jpg":"640x814","pp_26867181_480.jpg":"480x611","pp_26867181_340.jpg":"340x432","pp_26867181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1274x2048","hd_26867180_1920.jpg":"1920x1080","k_26867180_1280.jpg":"1280x1280","k_26867180_1024.jpg":"1024x1024","k_26867180_640.jpg":"640x640","k_26867180_480.jpg":"480x480","k_26867180_340.jpg":"340x340","k_26867180_220.jpg":"220x220","o_26867180_1280.jpg":"1280x2057","o_26867180_1024.jpg":"1024x1646","o_26867180_640.jpg":"640x1028","o_26867180_480.jpg":"480x771","o_26867180_340.jpg":"340x546","o_26867180_220.jpg":"220x353","h_26867180_1280.jpg":"1280x854","h_26867180_1024.jpg":"1024x683","h_26867180_640.jpg":"640x427","h_26867180_480.jpg":"480x320","h_26867180_340.jpg":"340x227","h_26867180_220.jpg":"220x147","pp_26867180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26867180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26867180_640.jpg":"640x814","pp_26867180_480.jpg":"480x611","pp_26867180_340.jpg":"340x432","pp_26867180_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116870 Threads: 89 Questions: 1107077653 Slow queries: 0 Opens: 204753 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.987 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9926674 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/zovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem-1376447 [printLink] => /kultura/glazba/zovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem-1376447?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277156 [name] => Borna Erceg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borna-erceg [link] => /tag/borna-erceg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 449 [name] => pijanist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pijanist [link] => /tag/pijanist ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753765 [name] => opera za bebe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 13:41:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opera-za-bebe [link] => /tag/opera-za-bebe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753766 [name] => glazbeno čudo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 13:41:01 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbeno-cudo [link] => /tag/glazbeno-cudo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVAN OKVIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zovu ga glazbenim čudom iz Šibenika, s 19 je napisao prvu operu, a tek što sad radi! ‘Nisam želio ići klasičnim putem‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703963.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Borna smatra da glazba nije univerzalni jezik

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703963.jpg [title] =>

Borna smatra da glazba nije univerzalni jezik

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703975.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703972.jpg [title] =>

Razočaran je u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703969.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703971.jpg [title] =>

‘Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703965.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26703972.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26867181.jpg [title] =>

Borna Erceg i supruga Jelena Pletikosa

Željko Krnčević/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26867180.jpg [title] =>

Borna Erceg i Jelena Pletikosa na jednom od brojnih nastupa u Šibeniku

Željko Krnčević/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Enfant terrible ili buntovnik s razlogom? Što je od toga zaljubljenik u operu Borna Erceg, šibenski pijanist i skladatelj koji glazbu živi od malih nogu? Za sebe će reći da je suvremeni glazbenik i tradicionalni klasičar koji se nadahnjuje starim majstorima, poput J. S. Bacha, W. A. Mozarta i drugih, koji su, kako smatra, glazbu stvarali i izvodili posve drukčije negoli većina današnjih klasičnih umjetnika u Hrvatskoj.

Svoje znanje i razmišljanja o glazbi ovaj mladi Šibenčanin nesebično dijeli i na društvenim mrežama. Od Instagrama i Facebooka do YouTubea i TikToka, Borna je aktivan i gotovo svakodnevno promovira glazbu, a ono što želi reći pokazuje na konkretnim primjerima sa željom da educira publiku.

---

---

– Klasični glazbenici danas navježbaju svoj program, organiziraju koncert, publika dođe, sjedne, koncert počne, i to je to. Ti koncerti izgledaju kao ispiti na akademiji. To je u redu i to je ovdje tradicija, ali nije moja. Prije nije tako bilo. U vrijeme Mozarta i Bacha ti su koncerti više sličili današnjim pop i jazz koncertima nego koncertnima klasične glazbe danas – odmah će u glavu Borna.

S 19 napisao operu

Svoje glazbeno obrazovanje Borna Erceg počeo je kao malo glazbeno čudo. Srednju glazbenu školu završio je za dvije godine, da bi nakon toga u jednoj godini položio i preostala dva gimnazijska razreda. Na Muzičku akademiju u Zagrebu otišao je studirati klavir već sa 17 godina, nakon što je na prijemnom ispitu bio prvi na rang-listi! No paralelno sa studijem klavira Bornu je zanimalo i skladanje. Na pragu punoljetnosti skladao je Koncertnu misu za zbor i soliste koja je izvedena u Vodicama, Šibeniku i Splitu. Poslije je uslijedila opera "Turia i Plamenko", koju je napisao u svojoj 19. godini zajedno s mezzosopranisticom Jelenom Pletikosom, tadašnjom djevojkom, a danas suprugom, koja je autorica libreta te je pjevala Turiju, glavnu ulogu u toj prvoj šibenskoj komičnoj operi koja je izvedena u HNK-u u Šibeniku i osvojila prepuno gledalište.

---

image

Razočaran je u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jelena je u međuvremenu diplomirala solo pjevanje na splitskoj Umjetničkoj akademiji, a Borna se nakon dvije godine zagrebačke Akademije prebacio u Split, gdje je i na Umjetničkoj akademiji završio četiri godine dodiplomskog studija klavira. Dalje, reći će otvreno, nije išlo jer s profesorima, nerijetko, nije pronalazio zajednički jezik.

– Moji su profesori na moje poglede na glazbu gledali pomalo čudno. Oni su u današnjem sustavu klasične glazbe, a ja, čitajući puno o glazbi još od svoje 10. godine, tako da mi je šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića bila drugi dnevni boravak, stalno se inspiriram starim pogledom na glazbu i tu je došlo do nesporazuma. Kulminiralo je "Turijom i Plamenkom", operom na koju su neki profesori reagirali nepodržavajuće. U Europi se rade neke stvari koje kod nas još nisu stigle. Na primjer, u Mozartovo doba radile su se improvizacije.

Na licu mjesta znali su izmisliti skladbu ili što već. I ja sam to počeo raditi još na Akademiji. Isto tako vani postoji oblik koncerta koji se zove concert lecture, a takve stvari Jelena i ja radili smo u Šibeniku na koncertima na kojima smo komunicirali s publikom, malo sam svirao, malo pričao... Reakcije su bile odlične. Leonard Berstein je, recimo, to radio – objašnjava Borna svoje "revolucionarne" poglede i ističe kako sebe vidi kao glazbenog tradicionalista, a njegova "inovacija" je, dodaje, povratak na staro, na ono što se zaboravilo.

---

image

Borna Erceg i supruga Jelena Pletikosa

Željko Krnčević/
---

Među ostalim u tom procesu samoobrazovanja otkrio je i metodu partimento, pomoću koje je, kaže, razumijevanje klasične glazbene tradicije moguće podignuti na višu razinu. Hraneći svoju znatiželju i potrebu da istražuje i zaviruje ispod površine, puno je naučio i čitajući knjige austrijskog dirigenta i skladatelja Nikolausa Harnoncourta te francuske profesorice glazbe, skladateljice i dirigentice Nadie Boulanger, koja je radila s najpoznatijim svjetskim glazbenicima.

I klasika i improvizacija

– Smatram da glazba nije univerzalni jezik, kako se to zna reći, jer svaka kultura ima svoj glazbeni način razmišljanja koji nužno ne moramo razumjeti. To ne znači da nećemo emocionalno reagirati, ali doživljaj te glazbe može biti dublji i potpuniji ako je upoznamo. Kada govorimo o starim majstorima i glazbi staroj 200 godina, može nam to na prvu lijepo zvučati, ali mora nam netko nešto reći o tomu da uđemo ispod površine.

Kada sam skladao "Turiju i Plamenka", iako sam tradicionalist jer se nadovezujem na Mozarta, pazio sam da imam elemente koje će prepoznati publika i bez glazbenog obrazovanja. Tako imam citat "Požurite konji bijeli" koji odsvira klarinet, a glavni motiv opere zvuči kao dječja rugalica "na-nana-na-na". Osim toga ta opera nije napisana ni na talijanskom ni na njemačkom, nego na hrvatskom, i to još na dalmatinskom dijalektu – objašnjava Borna i dodaje kako, kada govori o klasičnoj glazbi, misli na glazbu 18. i dobrim dijelom 19. stoljeća, a "The" država u tom kontekstu za njega je Italija.

Zbog svega toga, ne krije kako je razočaran u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj.

– Praktičnost, pokazivanje, tj. rad ruku, stvaranje prema modelu, variranje i ponavljanje, a ne da sjedneš za klupu i učiš lekciju kao za ispit. I onda si ti to kao usvojio. Ali nisi, svladao si samo jednu lekciju koju dalje ne možeš primjenjivati često. Problem je što se stare skladbe podučavaju samo iz nota bez otkrivanja neke pretjerane logike kako ćeš ti to naučiti. Doslovno imaš glazbene simbole, to su note, koje moraš dešifrirati i pritisak tipke, a kada si to naučio, ide rad na interpretaciji, a onda ideš na natjecanja... Mislim da je to površan način obrazovanja. U stara vremena učila se glazbena logika – objašnjava Borna.

---

image

‘Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

No, koliko god gorljivo i s poprilično samopouzdanja o svemu sada govori, nakon završene akademije u njegovu je glazbenom životu nastala rupa. Trebala mu je, kaže, godina i dvije da shvati što će i kako dalje.

– Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično. Želio sam improvizirati i skladati kao stari skladatelji. U duhu te glazbe, ali nisam znao kako. Mislio sam čak i odustati od glazbe!

Na sreću, kriza nije dugo trajala, a kada se 2019., nešto prije korone i pandemije, pojavila prilika da u šibenskoj Školi za balet i suvremeni ples predaje klavir i bude korepetitor, prihvatio je taj izazov. I nije požalio.

– To je skroz novo iskustvo koje me osvježilo. Osjetio sam da sam na svom terenu, jer na satu plesa kao pijanist nemate note, nego na licu mjesta stvarate glazbu i tu sam improvizator. Profesorica plesa kaže mi samo karakter glazbe, da zvuči ovako ili onako. To znači da u svojoj glavi moram imati spremne neke šablone kako su to nekada radili stari majstori. Zanimljivo je to kako se stvari u životu poslože.

Doma sam u smislu tih starih metoda danima radio i vježbao improvizacije, a onda se dogodilo da to mogu primijeniti na satovima plesa. Kako učenici te škole na kraju godine imaju svoju godišnju produkciju, nekoliko sam puta skladao glazbu za njih i to je bilo primijećeno kao dobra suradnja – kazuje Borna.

Intenzivnije vrijeme skladanja počinje tijekom korone i lockdowna, kada je nakon određene stanke skladao Sonatu za čelo i klavir, a u međuvremenu nastale su i druge skladbe. Godine 2020. došao je, posve neočekivano, poziv iz Zagreba i ponuda da napiše novu operu.

Brz i kreativan

– Zvala me Buga Marija Šimić iz Male scene, s kojom sam se znao još od akademije u Zagrebu. Kada sam otišao u Split, bili smo prijatelji na društvenim mrežama, gdje je pratila moja razmišljanja o glazbi. Mala scena je radila trilogiju, lutkarsku predstavu "Velika tvornica riječi", koja je praizvedena krajem 2021. godine, i trebali su skladatelja, jer je onaj koji je bio angažiran u zadnji tren odustao. Buga se sjetila mene. Samo me jednog dana nazvala i pitala bih li skladao operu, ali rok mi je dva tjedna. Sat vremena nakon poziva poslao sam joj na mobitel prvi broj. Kompletnu glazbu napisao sam za 11 dana. U Maloj sceni su bili šokirani tom brzinom.

Mislili su da sam sve to već imamo u ladici, pripremljeno, i da sam onda samo izvadio van. Na praizvedbi sam i sam svirao klavir u trećem dijelu te trilogije. U publici je bio i Alfi Kabiljo i rekao je da se vidi da imam zanat. Meni je to velika pohvala, s obzirom kako shvaćam glazbu i zato što smatram da je zanat vrlo važan. A mislim da u mojoj glazbi uz zanat ima još i ono "nešto", jer su mi ljudi uvijek dolazili i čestitali jer sam ih taknuo u dušu i rasplakao, a nikada mi nitko nije čestitao zbog zanata – ponosan je Borna.

"Velika tvornica riječi" od tada ne silazi s repertoara Male scene, a na festivalu u Osijeku predstava je osvojila i nagradu za najbolju glazbu. Stoga će se suradnja ovoga zagrebačkog teatra i šibenskoga glazbenika nastaviti i dalje. Sve je još u povojima, kaže Borna, i dodaje kako za sada može reći samo to da je ovaj put riječ o operi za bebe, žanru koji je u Hrvatskoj još u povojima.

Sanja o svojoj glazbenoj školi

– Opera buffa, kakva je "Turia i Plamenko", poznati je žanr, ali u operi za bebe još moramo istraživati. Bit opere je dramatičnost, ali kada je riječ o malim bebama, ne možemo biti dramatični jer će se rasplakati. S druge strane moramo prihvatiti da je opera malo nerealna. U operi umireš i pjevaš! Zato me zanima i kako stvarati operu s libretom koji je po temama bliži publici našeg doba – govori Borna, radujući se novom izazovu i novim istraživanjima koji ga očekuju. Ne propušta istaknuti koliko, kada piše glazbu, pazi na naglaske, što smatra osobito važnim ako je riječ o hrvatskom jeziku, a sve kako bi glazba, tj. sama opera, bila što prirodnija pa time i logičnija.

Borna bi uskoro volio prirediti i ciklus koncerata u rodnom Šibeniku. Naziva ih autobiografskim paketom.

– Izvodio bih svoje skladbe i želio upoznati publiku sa svojim načinom rada i pogledom na glazbu. U posljednje tri godine napisao sam više od 200 skladbi i sve čekaju da budu izvedene.

---

image

Borna Erceg i Jelena Pletikosa na jednom od brojnih nastupa u Šibeniku

Željko Krnčević/
---

Buduće glazbene korake Borna planira zajedno sa suprugom Jelenom Pletikosom, a san mu je, ne skriva, da jednog dana ima i svoju glazbenu školu. Svjestan je da to može zvučati kao utopija, ali kao utopija zvučala je i ideja da napiše operu koja će biti praizvedena u šibenskom HNK-u.

– U budućnosti se vidim kako jednog dana imam svoju školu u kojoj se podučava klasična glazba na tradicionalnim principima, ali gledajući na sadašnjost i budućnost. Znam da moji snovi izgledaju utopistički, ali se nadam, idem k tome malo-pomalo, da će se to dogoditi – zaključio je Borna Erceg.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Željko Krnčević/ Željko Krnčević/
Nikša Stipaničev/Cropix

Borna smatra da glazba nije univerzalni jezik

Nikša Stipaničev/Cropix

Razočaran je u sustav glazbenog obrazovanja kakav vlada u Hrvatskoj

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Nisam želio ići klasičnim putem: natjecanja, recitali i slično‘

Željko Krnčević/

Borna Erceg i supruga Jelena Pletikosa

Željko Krnčević/

Borna Erceg i Jelena Pletikosa na jednom od brojnih nastupa u Šibeniku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/zovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem-1376447 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4ab19c9b4b2dfe9a03f740b9a9568c2083dfd75 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zovu+ga+glazbenim+%C4%8Dudom+iz+%C5%A0ibenika%2C+s+19+je+napisao+prvu+operu%2C+a+tek+%C5%A1to+sad+radi%21+%E2%80%98Nisam+%C5%BEelio+i%C4%87i+klasi%C4%8Dnim+putem%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fzovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem-1376447 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fzovu-ga-glazbenim-cudom-iz-sibenika-s-19-je-napisao-prvu-operu-a-tek-sto-sad-radi-nisam-zelio-ici-klasicnim-putem-1376447 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVAN OKVIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
GlazbaIZVAN OKVIRA

Zovu ga glazbenim čudom iz Šibenika, s 19 je napisao prvu operu, a tek što sad radi! ‘Nisam želio ići klasičnim putem‘

Piše Marija Lončar
23. travnja 2024. - 17:18

Enfant terrible ili buntovnik s razlogom? Što je od toga zaljubljenik u operu Borna Erceg, šibenski pijanist i skladatelj koji glazbu živi od malih nogu? Za sebe će reći da je suvremeni glazbenik i tradicionalni klasičar koji se nadahnjuje starim majstorima, poput J. S. Bacha, W. A. Mozarta i drugih, koji su, kako smatra, glazbu stvarali i izvodili posve drukčije negoli većina današnjih klasičnih umjetnika u Hrvatskoj.

Svoje znanje i razmišljanja o glazbi ovaj mladi Šibenčanin nesebično dijeli i na društvenim mrežama. Od Instagrama i Facebooka do YouTubea i TikToka, Borna je aktivan i gotovo svakodnevno promovira glazbu, a ono što želi reći pokazuje na konkretnim primjerima sa željom da educira publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:12