stdClass Object ( [id] => 1382504 [title] => Imotski slavi svog glazbenog junaka! ‘Majke mi moje, kada su ga prozvali, imao sam toliku tremu, suze su vrcnule...‘ [alias] => imotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Signore e signori! Il miglior direttore di questo concorsko e il prof. Ljubomir Glibota, Croatian brand orcchestra city Imotski Croazia…..

Ovako je to zvučalo prije nekoliko dana u prepunoj koncertnoj dvorani lijepoga talijanskoga gradića Riva del Garda na jezeru Lago di Garda, na završetku prestižnog natjecanja europskih puhačkih orkestara “Flicorno d’ Oro.

Iste te večeri, samo nekoliko trenutaka ranije, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski osvojio je prvo mjesto kao najbolji amaterski puhački orkestar u A-kategoriji. Osvojili su 91,75 bodova stručnog ocjenjivačkog suda, u kojemu su sjedili sve sami vrhunski europski glazbeni stručnjaci.

“Palo” je i jedno drugo mjesto, i to u konkurenciji 60 orkestara u kojoj su nastupili i profesionalni puhački orkestri. Za njima su Imoćani zaostali samo jedan jedini bod. Orkestar iz Njemačke ovaj put bio je za nijansu bolji.

Prolomio se golemi pljesak dvoranom jer je u nepunih desetak minuta predstavnik našega orkestra iz malog Imotskog dva puta bio na glavnom podiju dvorane. Ovaj put na “stage” se popeo junak naše priče prof. Ljubomir Glibota, kapelnik i voditelj HPO-a Gradska glazba Imotski.

---

image

Imotski glazbenici - zvijede talijanskog natjecanja

Privatni Album
---

Suze su potekle

– Majke mi moje, kada su prozvali Ljubu kako bi mu uručili još i nagradu kao najboljem dirigentu i kada su one glazbene face Europe ustale sa svojih sjedalica pa pljeskom i ovacijama pozdravile našega kapelnika, imao sam toliku tremu da su mi suze same vrcnule. I ne samo meni, nego i ostalim mojim kolegama koji su čekali rezultate. A kada smo mobitelom javili našima kako imamo i najboljeg dirigenta, možete samo zamisliti reakcije. Ljepši ugođaj nisam doživio otkako sviram u našoj glazbi – kazao nam je jedan od imotskih glazbenika.

I doista, imotski glazbari postigli su u Italiji, na ovom najjačem natjecanju puhačkih orkestara u Europi, povijesni rezultat u gotovo 150 godina otkako je u Imotskom osnovana Gradska glazba.

Konačno, nije to samo uspjeh za Imotski i njegovu glazbu, već i za sve glazbare i glazbenike u Hrvatskoj

– Sjajnom izvedbom najprije u zagrijavanju skladbe “Bakonja” našeg skladatelja Silvija Bombardellija, u aranžmanu prof. Tonća Ćićerića, a koja sadrži elemente Dalmatinske zagore (ganga, rera, šijavica, diple...), zatim zadane skladbe “The Rise of the Quetzal” i čuvene skladbe “El Camino Real”, oduševili smo punu dvoranu muziciranjem i šarmom. Osvojiti 91,75 bodova u prvoj i najjačoj kategoriji amaterskih orkestara, zaostati samo jedan jedini bod za prvim profesionalnim orkestrom, zaista je vrhunski uspjeh naše glazbe i ove generacije. Dovoljno je bilo vidjeti punu dvoranu gledatelja koji su se digli iz svojih stolica i ovacijama, dugotrajnim pljeskom, pozdravili nastup naše glazbe. Konačno i moj uspjeh svakako je još jedan plus našem orkestru – dojmovi su prof. Ljubomira Glibote.

---

image

U dirigentskom zanosu

Privatni Album
---

Sada, s odmakom od dvadesetak dana, porazgovarali smo s maestrom koji je dokazao kako se orkestri iz Hrvatske mogu ne samo nositi kvalitetom, već i nadići amaterske i profesionalne orkestre iz Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke, redom zemalja čiji su orkestri među najboljima u svijetu. U njegovoj obitelji glazba zauzimo vrlo važno mjesto; nastavio je put svog oca prof. Ivana Glibote, a prije dvije godine nastavio je njegov sin prof. Ljubomir.

I majka Jona glazbeno je potkovana; pjevala u ženskim imotskim klapama. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnom Imotskom, srednju glazbenu školu završio je u splitskoj školi “Josip Hatze”, a glazbenu akademiju u Grazu, te je diplomirao trubu kod poznatog profesora iz Slovenije Stanislava Stanka Arnolda.

Ljubomir je surađivao s Glazbenom akademijom u Splitu. U Grazu je također svirao u tamošnjem Simfonijskom orkestru, potom i u mnogim drugim komornim orkestrima. Također, svirao je za glazbu u filmu poznatog producenta Gerda Schulera, poznatog iz serije “Inspektor Rex”.

Sve zbog jednog Japanca

Ljubomir je imao i filmsku glazbu kao predmet na Akademiji. Dolaskom u rodni Imotski dobio je posao u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić”, gdje nastavlja svoj plodni glazbeni rad.

Recimo i to kako svira i u poznatom bendu “Centrifuga”, samostalno je napravio svoj mali glazbeni studio, gdje, kako ističe, brusi razne glazbene izričaje, a to je, po njemu, užitak kojem jednostavno nema kraja.

Ljubomirova supruga Marija profesorica je flaute u istoj školi, sestra Ivana profesorica je glazbene teorije, a u HPO-u Gradskoj glazbi svira timpani.

---

image

Sa suprugom Marijom, profesoricom flaute

Privatni Album
---

Impresivna glazbena obitelj, nema što. No zanimljivo je, svakako, i kako se prof. Ljubomir Glibota uopće primio dirigentske palice.

– Istina, ovo priznanje iz Italije trenutno je moj vrh vrhova, to moram priznati. Ruku na srce, duboko u sebi očekivao sam bljesak mog orkestra u Italiji, jer znam koliko smo radili i koju kvalitetu imamo. Pa to su 85 posto sve tinejdžeri, mladi učenici naše Glazbene škole, a tu je i nekoliko profesora, te nekoliko starijih iskusnih glazbara koji su prošli sito i rašeto kaleći se na mnogobrojnim smotrama, natjecanjima – ističe naš sugovornik.

– Nažalost, dirigiranje nisam imao kao izborni predmet na fakultetu, sve izborne predmete izabrao sam sa sviračke strane. Promatrao sam dosta dirigenata tijekom svoga školovanja u Grazu i postajao svjesniji razlika u dirigentskim pokretima, pa tako i same glazbe koju orkestar izvodi. Prigodom sviranja trube u jednom opernom projektu u austrijskom kazalištu dirigirao nam je jedan Nijemac koji je predavao na akademiji dirigiranje i bio je jako “napet” i neugodan. Bar se ja kao instrumentalist nisam osjećao ugodno. Drugu izvedbu se razbolio i zamijenio ga je student Japanac, mislim da se zvao Kenichiro Kojima. Osim što je dirigirao sve napamet, sve je bilo na svom mjestu i k tome je njegova gestikulacija lica sve govorila, a mi smo se osjećali kao zvijezde dok sviramo.

Nakon te izvedbe sam sebi sam rekao: ako ikada budem dirigirao, na takav način ću dirigirati. Shvatio sam da dirigiranje nije samo držanje tempa, već da svaki motiv, fraza, svaki stavak ima svoje slične, ali opet drukčije ekspresije i forme. I što se više podredim detaljima i pripremim orkestar na taj način, tako će i zvučati prema vanka samome slušatelju. Dirigiranje promatram s više aspekata. Jedan je da se orkestar ne raspadne u svirci, već da odradi što bolje svaku frazu i da izrazi osnovne melodije koje se trebaju čuti.

Drugi je da u svojim pokretima budem direktan i precizan, te da orkestru svaku frazu već pripremim unaprijed, a treći aspekt je da slušatelju dovoljno interpretiram glazbu svojim pokretima, tako da steknu zanimljiv vizualni dojam. Onda to bude jedna posve drukčija energija. Blagim odstupanjem od pravila dolazi do inovativnosti. Naposljetku, naravno da postoje pravila u svemu, ali u glazbi, ako želimo nešto više i drukčije, onda ih moramo malo prekršiti i tražiti elegantnija rješenja.

---

image

On je i profesor trube

Braco ćosić
---

Osnove ga naučila sestra

Na nastupu bez velike improvizacije, to se se sve odrađuje u pripremi. Osnove me naučila sestra Ivana, koja je imala dirigiranje kao predmet kod profesora Ivana Repušića. Dosta sam gledao i upijao dirigentsku ekspresiju od Dudamela, Karajana, Bernsteina, Klausa Makale i drugih. Konačno, i ono najvažnije, bez podrške svoje obitelji ne bih se mogao opustiti u svome radu, a ovu dirigentsku nagradu posvećujem svome ocu, jer bez njegova mukotrpnog rada ne bih imao priliku dirigirati ovakvim genijalnim orkestrom – kazao nam je Glibota, sada jedan od vodećih dirigenata puhačkih orkestara u Europi.

Dakako da smo se dotaknuli i pitanja dokle uopće sežu mogućnosti puhačkog orkestra iz malog Imotskog, koji je, eto, i priznat i prepoznat i na svjetskom planu. Hoće li Ljubomiru danas-sutra Imotski postati malen i razmišlja li već sada o nekim većim izazovima u poznatijim i priznatijim glazbenim sredinama.

– Gradska glazba Imotski već je dotaknula visoke profesionalne razine i ako se poklope neke stvari, a to je tempo sadašnjeg stručnog rada, a svake godine iz naše Glazbene škole imamo itekakve brušene glazbene dijamante, mi bismo, što se kaže, sutra mogli imati profesionalni orkestar koji će imati svoje projekte.

Konačno, Imotski ima svoju glazbenu kulturu već izbrušenu našim uspjesima, uspjesima naše Glazbene osnovne i srednje škole i mislim da nikoga ne bi trebalo iznenaditi da baš, eto, tako mala sredina poput Imotskog ima i profesionalni orkestar. Pa da mladi ljudi baš ostanu ovdje i žive od sviranja i glazbe. Vjerujte, nije pretenciozno ovo što govorim, samo tu će trebati i potpora sredine u kojoj živimo. Međutim, ja sam po tom pitanju veliki optimist – konstatira prof. Ljubomir Glibota.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJBOLJI U EUROPI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NAJBOLJI U EUROPI 2 0 8621 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-17 07:09:30 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => Braco ĆOSIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-21 11:11:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-21 11:10:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Imotski slavi svog glazbenog junaka! 'Majke mi moje, kada su ga prozvali, imao sam toliku tremu, suze su vrcnule...' page_title=Imotski slavi svog glazbenog junaka! 'Majke mi moje, kada su ga prozvali, imao sam toliku tremu, suze su vrcnule...' [metakey] => ljubomir glibota, puhački orkstar, Imotski, natjecanje u italiji, glazba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973122.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973120.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973125.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973126.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973120.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973121.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973123.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Braco \u0107osi\u0107","Braco \u0107osi\u0107","Braco \u0107osi\u0107","Braco \u0107osi\u0107\/Braco \u0107osi\u0107","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ima i dojmljiv glazbeni pedigre<\/p>","

On je i profesor trube<\/p>","","

Glazbeni studio njegov je svijet<\/p>","

braco \u0107osi\u0107<\/p>","

Sa suprugom Marijom, profesoricom flaute<\/p>","

U dirigentskom zanosu<\/p>","

Imotski glazbenici - zvijede talijanskog natjecanja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1080x1096","hd_26973122_1920.jpg":"1920x1080","k_26973122_1280.jpg":"1280x1280","k_26973122_1024.jpg":"1024x1024","k_26973122_640.jpg":"640x640","k_26973122_480.jpg":"480x480","k_26973122_340.jpg":"340x340","k_26973122_220.jpg":"220x220","o_26973122_1280.jpg":"1280x1298","o_26973122_1024.jpg":"1024x1039","o_26973122_640.jpg":"640x649","o_26973122_480.jpg":"480x487","o_26973122_340.jpg":"340x345","o_26973122_220.jpg":"220x223","h_26973122_1280.jpg":"1280x854","h_26973122_1024.jpg":"1024x683","h_26973122_640.jpg":"640x427","h_26973122_480.jpg":"480x320","h_26973122_340.jpg":"340x227","h_26973122_220.jpg":"220x147","pp_26973122_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973122_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973122_640.jpg":"640x814","pp_26973122_480.jpg":"480x611","pp_26973122_340.jpg":"340x432","pp_26973122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26973120_1920.jpg":"1920x1080","k_26973120_1280.jpg":"1280x1280","k_26973120_1024.jpg":"1024x1024","k_26973120_640.jpg":"640x640","k_26973120_480.jpg":"480x480","k_26973120_340.jpg":"340x340","k_26973120_220.jpg":"220x220","o_26973120_1280.jpg":"1280x960","o_26973120_1024.jpg":"1024x768","o_26973120_640.jpg":"640x480","o_26973120_480.jpg":"480x360","o_26973120_340.jpg":"340x255","o_26973120_220.jpg":"220x165","h_26973120_1280.jpg":"1280x854","h_26973120_1024.jpg":"1024x683","h_26973120_640.jpg":"640x427","h_26973120_480.jpg":"480x320","h_26973120_340.jpg":"340x227","h_26973120_220.jpg":"220x147","pp_26973120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973120_640.jpg":"640x814","pp_26973120_480.jpg":"480x611","pp_26973120_340.jpg":"340x432","pp_26973120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26973125_1920.jpg":"1920x1080","k_26973125_1280.jpg":"1280x1280","k_26973125_1024.jpg":"1024x1024","k_26973125_640.jpg":"640x640","k_26973125_480.jpg":"480x480","k_26973125_340.jpg":"340x340","k_26973125_220.jpg":"220x220","o_26973125_1280.jpg":"1280x960","o_26973125_1024.jpg":"1024x768","o_26973125_640.jpg":"640x480","o_26973125_480.jpg":"480x360","o_26973125_340.jpg":"340x255","o_26973125_220.jpg":"220x165","h_26973125_1280.jpg":"1280x854","h_26973125_1024.jpg":"1024x683","h_26973125_640.jpg":"640x427","h_26973125_480.jpg":"480x320","h_26973125_340.jpg":"340x227","h_26973125_220.jpg":"220x147","pp_26973125_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973125_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973125_640.jpg":"640x814","pp_26973125_480.jpg":"480x611","pp_26973125_340.jpg":"340x432","pp_26973125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26973126_1920.jpg":"1920x1080","k_26973126_1280.jpg":"1280x1280","k_26973126_1024.jpg":"1024x1024","k_26973126_640.jpg":"640x640","k_26973126_480.jpg":"480x480","k_26973126_340.jpg":"340x340","k_26973126_220.jpg":"220x220","o_26973126_1280.jpg":"1280x960","o_26973126_1024.jpg":"1024x768","o_26973126_640.jpg":"640x480","o_26973126_480.jpg":"480x360","o_26973126_340.jpg":"340x255","o_26973126_220.jpg":"220x165","h_26973126_1280.jpg":"1280x854","h_26973126_1024.jpg":"1024x683","h_26973126_640.jpg":"640x427","h_26973126_480.jpg":"480x320","h_26973126_340.jpg":"340x227","h_26973126_220.jpg":"220x147","pp_26973126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973126_640.jpg":"640x814","pp_26973126_480.jpg":"480x611","pp_26973126_340.jpg":"340x432","pp_26973126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26973120_1920.jpg":"1920x1080","k_26973120_1280.jpg":"1280x1280","k_26973120_1024.jpg":"1024x1024","k_26973120_640.jpg":"640x640","k_26973120_480.jpg":"480x480","k_26973120_340.jpg":"340x340","k_26973120_220.jpg":"220x220","o_26973120_1280.jpg":"1280x960","o_26973120_1024.jpg":"1024x768","o_26973120_640.jpg":"640x480","o_26973120_480.jpg":"480x360","o_26973120_340.jpg":"340x255","o_26973120_220.jpg":"220x165","h_26973120_1280.jpg":"1280x854","h_26973120_1024.jpg":"1024x683","h_26973120_640.jpg":"640x427","h_26973120_480.jpg":"480x320","h_26973120_340.jpg":"340x227","h_26973120_220.jpg":"220x147","pp_26973120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973120_640.jpg":"640x814","pp_26973120_480.jpg":"480x611","pp_26973120_340.jpg":"340x432","pp_26973120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26973121_1920.jpg":"1920x1080","k_26973121_1280.jpg":"1280x1280","k_26973121_1024.jpg":"1024x1024","k_26973121_640.jpg":"640x640","k_26973121_480.jpg":"480x480","k_26973121_340.jpg":"340x340","k_26973121_220.jpg":"220x220","o_26973121_1280.jpg":"1280x1706","o_26973121_1024.jpg":"1024x1365","o_26973121_640.jpg":"640x853","o_26973121_480.jpg":"480x640","o_26973121_340.jpg":"340x453","o_26973121_220.jpg":"220x293","h_26973121_1280.jpg":"1280x854","h_26973121_1024.jpg":"1024x683","h_26973121_640.jpg":"640x427","h_26973121_480.jpg":"480x320","h_26973121_340.jpg":"340x227","h_26973121_220.jpg":"220x147","pp_26973121_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973121_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973121_640.jpg":"640x814","pp_26973121_480.jpg":"480x611","pp_26973121_340.jpg":"340x432","pp_26973121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_26973123_1920.jpg":"1920x1080","k_26973123_1280.jpg":"1280x1280","k_26973123_1024.jpg":"1024x1024","k_26973123_640.jpg":"640x640","k_26973123_480.jpg":"480x480","k_26973123_340.jpg":"340x340","k_26973123_220.jpg":"220x220","o_26973123_1280.jpg":"1280x1921","o_26973123_1024.jpg":"1024x1536","o_26973123_640.jpg":"640x960","o_26973123_480.jpg":"480x720","o_26973123_340.jpg":"340x510","o_26973123_220.jpg":"220x330","h_26973123_1280.jpg":"1280x854","h_26973123_1024.jpg":"1024x683","h_26973123_640.jpg":"640x427","h_26973123_480.jpg":"480x320","h_26973123_340.jpg":"340x227","h_26973123_220.jpg":"220x147","pp_26973123_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973123_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973123_640.jpg":"640x814","pp_26973123_480.jpg":"480x611","pp_26973123_340.jpg":"340x432","pp_26973123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x885","hd_26973124_1920.jpg":"1920x1080","k_26973124_1280.jpg":"1280x1280","k_26973124_1024.jpg":"1024x1024","k_26973124_640.jpg":"640x640","k_26973124_480.jpg":"480x480","k_26973124_340.jpg":"340x340","k_26973124_220.jpg":"220x220","o_26973124_1280.jpg":"1280x590","o_26973124_1024.jpg":"1024x472","o_26973124_640.jpg":"640x295","o_26973124_480.jpg":"480x221","o_26973124_340.jpg":"340x156","o_26973124_220.jpg":"220x101","h_26973124_1280.jpg":"1280x854","h_26973124_1024.jpg":"1024x683","h_26973124_640.jpg":"640x427","h_26973124_480.jpg":"480x320","h_26973124_340.jpg":"340x227","h_26973124_220.jpg":"220x147","pp_26973124_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973124_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973124_640.jpg":"640x814","pp_26973124_480.jpg":"480x611","pp_26973124_340.jpg":"340x432","pp_26973124_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6117207 Threads: 84 Questions: 1107207784 Slow queries: 0 Opens: 204810 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.998 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9927915 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/imotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule-1382504 [printLink] => /kultura/glazba/imotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule-1382504?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 465823 [name] => Ljubomir Glibota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubomir-glibota [link] => /tag/ljubomir-glibota ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756137 [name] => puhački orkstar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 16:00:47 [main_article_id] => 0 [alias] => puhacki-orkstar [link] => /tag/puhacki-orkstar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [3] => stdClass Object ( [id] => 724463 [name] => natjecanje u italiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-25 17:12:08 [main_article_id] => 0 [alias] => natjecanje-u-italiji [link] => /tag/natjecanje-u-italiji ) [4] => stdClass Object ( [id] => 331729 [name] => glazba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glazba [link] => /tag/glazba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJBOLJI U EUROPI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imotski slavi svog glazbenog junaka! ‘Majke mi moje, kada su ga prozvali, imao sam toliku tremu, suze su vrcnule...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973122.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] =>

Ima i dojmljiv glazbeni pedigre

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973122.jpg [title] =>

Ima i dojmljiv glazbeni pedigre

Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973120.jpg [title] =>

On je i profesor trube

Braco ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973125.jpg [title] => Braco ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973126.jpg [title] =>

Glazbeni studio njegov je svijet

Braco ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973120.jpg [title] =>

braco ćosić

Braco ćosić/Braco ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973121.jpg [title] =>

Sa suprugom Marijom, profesoricom flaute

Privatni Album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973123.jpg [title] =>

U dirigentskom zanosu

Privatni Album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973124.jpg [title] =>

Imotski glazbenici - zvijede talijanskog natjecanja

Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Signore e signori! Il miglior direttore di questo concorsko e il prof. Ljubomir Glibota, Croatian brand orcchestra city Imotski Croazia…..

Ovako je to zvučalo prije nekoliko dana u prepunoj koncertnoj dvorani lijepoga talijanskoga gradića Riva del Garda na jezeru Lago di Garda, na završetku prestižnog natjecanja europskih puhačkih orkestara “Flicorno d’ Oro.

Iste te večeri, samo nekoliko trenutaka ranije, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski osvojio je prvo mjesto kao najbolji amaterski puhački orkestar u A-kategoriji. Osvojili su 91,75 bodova stručnog ocjenjivačkog suda, u kojemu su sjedili sve sami vrhunski europski glazbeni stručnjaci.

“Palo” je i jedno drugo mjesto, i to u konkurenciji 60 orkestara u kojoj su nastupili i profesionalni puhački orkestri. Za njima su Imoćani zaostali samo jedan jedini bod. Orkestar iz Njemačke ovaj put bio je za nijansu bolji.

Prolomio se golemi pljesak dvoranom jer je u nepunih desetak minuta predstavnik našega orkestra iz malog Imotskog dva puta bio na glavnom podiju dvorane. Ovaj put na “stage” se popeo junak naše priče prof. Ljubomir Glibota, kapelnik i voditelj HPO-a Gradska glazba Imotski.

---

image

Imotski glazbenici - zvijede talijanskog natjecanja

Privatni Album
---

Suze su potekle

– Majke mi moje, kada su prozvali Ljubu kako bi mu uručili još i nagradu kao najboljem dirigentu i kada su one glazbene face Europe ustale sa svojih sjedalica pa pljeskom i ovacijama pozdravile našega kapelnika, imao sam toliku tremu da su mi suze same vrcnule. I ne samo meni, nego i ostalim mojim kolegama koji su čekali rezultate. A kada smo mobitelom javili našima kako imamo i najboljeg dirigenta, možete samo zamisliti reakcije. Ljepši ugođaj nisam doživio otkako sviram u našoj glazbi – kazao nam je jedan od imotskih glazbenika.

I doista, imotski glazbari postigli su u Italiji, na ovom najjačem natjecanju puhačkih orkestara u Europi, povijesni rezultat u gotovo 150 godina otkako je u Imotskom osnovana Gradska glazba.

Konačno, nije to samo uspjeh za Imotski i njegovu glazbu, već i za sve glazbare i glazbenike u Hrvatskoj

– Sjajnom izvedbom najprije u zagrijavanju skladbe “Bakonja” našeg skladatelja Silvija Bombardellija, u aranžmanu prof. Tonća Ćićerića, a koja sadrži elemente Dalmatinske zagore (ganga, rera, šijavica, diple...), zatim zadane skladbe “The Rise of the Quetzal” i čuvene skladbe “El Camino Real”, oduševili smo punu dvoranu muziciranjem i šarmom. Osvojiti 91,75 bodova u prvoj i najjačoj kategoriji amaterskih orkestara, zaostati samo jedan jedini bod za prvim profesionalnim orkestrom, zaista je vrhunski uspjeh naše glazbe i ove generacije. Dovoljno je bilo vidjeti punu dvoranu gledatelja koji su se digli iz svojih stolica i ovacijama, dugotrajnim pljeskom, pozdravili nastup naše glazbe. Konačno i moj uspjeh svakako je još jedan plus našem orkestru – dojmovi su prof. Ljubomira Glibote.

---

image

U dirigentskom zanosu

Privatni Album
---

Sada, s odmakom od dvadesetak dana, porazgovarali smo s maestrom koji je dokazao kako se orkestri iz Hrvatske mogu ne samo nositi kvalitetom, već i nadići amaterske i profesionalne orkestre iz Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke, redom zemalja čiji su orkestri među najboljima u svijetu. U njegovoj obitelji glazba zauzimo vrlo važno mjesto; nastavio je put svog oca prof. Ivana Glibote, a prije dvije godine nastavio je njegov sin prof. Ljubomir.

I majka Jona glazbeno je potkovana; pjevala u ženskim imotskim klapama. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnom Imotskom, srednju glazbenu školu završio je u splitskoj školi “Josip Hatze”, a glazbenu akademiju u Grazu, te je diplomirao trubu kod poznatog profesora iz Slovenije Stanislava Stanka Arnolda.

Ljubomir je surađivao s Glazbenom akademijom u Splitu. U Grazu je također svirao u tamošnjem Simfonijskom orkestru, potom i u mnogim drugim komornim orkestrima. Također, svirao je za glazbu u filmu poznatog producenta Gerda Schulera, poznatog iz serije “Inspektor Rex”.

Sve zbog jednog Japanca

Ljubomir je imao i filmsku glazbu kao predmet na Akademiji. Dolaskom u rodni Imotski dobio je posao u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić”, gdje nastavlja svoj plodni glazbeni rad.

Recimo i to kako svira i u poznatom bendu “Centrifuga”, samostalno je napravio svoj mali glazbeni studio, gdje, kako ističe, brusi razne glazbene izričaje, a to je, po njemu, užitak kojem jednostavno nema kraja.

Ljubomirova supruga Marija profesorica je flaute u istoj školi, sestra Ivana profesorica je glazbene teorije, a u HPO-u Gradskoj glazbi svira timpani.

---

image

Sa suprugom Marijom, profesoricom flaute

Privatni Album
---

Impresivna glazbena obitelj, nema što. No zanimljivo je, svakako, i kako se prof. Ljubomir Glibota uopće primio dirigentske palice.

– Istina, ovo priznanje iz Italije trenutno je moj vrh vrhova, to moram priznati. Ruku na srce, duboko u sebi očekivao sam bljesak mog orkestra u Italiji, jer znam koliko smo radili i koju kvalitetu imamo. Pa to su 85 posto sve tinejdžeri, mladi učenici naše Glazbene škole, a tu je i nekoliko profesora, te nekoliko starijih iskusnih glazbara koji su prošli sito i rašeto kaleći se na mnogobrojnim smotrama, natjecanjima – ističe naš sugovornik.

– Nažalost, dirigiranje nisam imao kao izborni predmet na fakultetu, sve izborne predmete izabrao sam sa sviračke strane. Promatrao sam dosta dirigenata tijekom svoga školovanja u Grazu i postajao svjesniji razlika u dirigentskim pokretima, pa tako i same glazbe koju orkestar izvodi. Prigodom sviranja trube u jednom opernom projektu u austrijskom kazalištu dirigirao nam je jedan Nijemac koji je predavao na akademiji dirigiranje i bio je jako “napet” i neugodan. Bar se ja kao instrumentalist nisam osjećao ugodno. Drugu izvedbu se razbolio i zamijenio ga je student Japanac, mislim da se zvao Kenichiro Kojima. Osim što je dirigirao sve napamet, sve je bilo na svom mjestu i k tome je njegova gestikulacija lica sve govorila, a mi smo se osjećali kao zvijezde dok sviramo.

Nakon te izvedbe sam sebi sam rekao: ako ikada budem dirigirao, na takav način ću dirigirati. Shvatio sam da dirigiranje nije samo držanje tempa, već da svaki motiv, fraza, svaki stavak ima svoje slične, ali opet drukčije ekspresije i forme. I što se više podredim detaljima i pripremim orkestar na taj način, tako će i zvučati prema vanka samome slušatelju. Dirigiranje promatram s više aspekata. Jedan je da se orkestar ne raspadne u svirci, već da odradi što bolje svaku frazu i da izrazi osnovne melodije koje se trebaju čuti.

Drugi je da u svojim pokretima budem direktan i precizan, te da orkestru svaku frazu već pripremim unaprijed, a treći aspekt je da slušatelju dovoljno interpretiram glazbu svojim pokretima, tako da steknu zanimljiv vizualni dojam. Onda to bude jedna posve drukčija energija. Blagim odstupanjem od pravila dolazi do inovativnosti. Naposljetku, naravno da postoje pravila u svemu, ali u glazbi, ako želimo nešto više i drukčije, onda ih moramo malo prekršiti i tražiti elegantnija rješenja.

---

image

On je i profesor trube

Braco ćosić
---

Osnove ga naučila sestra

Na nastupu bez velike improvizacije, to se se sve odrađuje u pripremi. Osnove me naučila sestra Ivana, koja je imala dirigiranje kao predmet kod profesora Ivana Repušića. Dosta sam gledao i upijao dirigentsku ekspresiju od Dudamela, Karajana, Bernsteina, Klausa Makale i drugih. Konačno, i ono najvažnije, bez podrške svoje obitelji ne bih se mogao opustiti u svome radu, a ovu dirigentsku nagradu posvećujem svome ocu, jer bez njegova mukotrpnog rada ne bih imao priliku dirigirati ovakvim genijalnim orkestrom – kazao nam je Glibota, sada jedan od vodećih dirigenata puhačkih orkestara u Europi.

Dakako da smo se dotaknuli i pitanja dokle uopće sežu mogućnosti puhačkog orkestra iz malog Imotskog, koji je, eto, i priznat i prepoznat i na svjetskom planu. Hoće li Ljubomiru danas-sutra Imotski postati malen i razmišlja li već sada o nekim većim izazovima u poznatijim i priznatijim glazbenim sredinama.

– Gradska glazba Imotski već je dotaknula visoke profesionalne razine i ako se poklope neke stvari, a to je tempo sadašnjeg stručnog rada, a svake godine iz naše Glazbene škole imamo itekakve brušene glazbene dijamante, mi bismo, što se kaže, sutra mogli imati profesionalni orkestar koji će imati svoje projekte.

Konačno, Imotski ima svoju glazbenu kulturu već izbrušenu našim uspjesima, uspjesima naše Glazbene osnovne i srednje škole i mislim da nikoga ne bi trebalo iznenaditi da baš, eto, tako mala sredina poput Imotskog ima i profesionalni orkestar. Pa da mladi ljudi baš ostanu ovdje i žive od sviranja i glazbe. Vjerujte, nije pretenciozno ovo što govorim, samo tu će trebati i potpora sredine u kojoj živimo. Međutim, ja sam po tom pitanju veliki optimist – konstatira prof. Ljubomir Glibota.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Braco ćosić Braco ćosić Braco ćosić Braco ćosić/Braco ćosić Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Privatni Album

Ima i dojmljiv glazbeni pedigre

Braco ćosić

On je i profesor trube

Braco ćosić

Glazbeni studio njegov je svijet

Privatni Album

Sa suprugom Marijom, profesoricom flaute

Privatni Album

U dirigentskom zanosu

Privatni Album

Imotski glazbenici - zvijede talijanskog natjecanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/imotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule-1382504 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a045adb15baa88201220fd8c9d2fff7b59f42b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imotski+slavi+svog+glazbenog+junaka%21+%E2%80%98Majke+mi+moje%2C+kada+su+ga+prozvali%2C+imao+sam+toliku+tremu%2C+suze+su+vrcnule...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fimotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule-1382504 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fimotski-slavi-svog-glazbenog-junaka-majke-mi-moje-kada-su-ga-prozvali-imao-sam-toliku-tremu-suze-su-vrcnule-1382504 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAJBOLJI U EUROPI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
GlazbaNAJBOLJI U EUROPI

Imotski slavi svog glazbenog junaka! ‘Majke mi moje, kada su ga prozvali, imao sam toliku tremu, suze su vrcnule...‘

Piše Braco ĆOSIĆ
21. travnja 2024. - 13:10

Signore e signori! Il miglior direttore di questo concorsko e il prof. Ljubomir Glibota, Croatian brand orcchestra city Imotski Croazia…..

Ovako je to zvučalo prije nekoliko dana u prepunoj koncertnoj dvorani lijepoga talijanskoga gradića Riva del Garda na jezeru Lago di Garda, na završetku prestižnog natjecanja europskih puhačkih orkestara “Flicorno d’ Oro.

Iste te večeri, samo nekoliko trenutaka ranije, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski osvojio je prvo mjesto kao najbolji amaterski puhački orkestar u A-kategoriji. Osvojili su 91,75 bodova stručnog ocjenjivačkog suda, u kojemu su sjedili sve sami vrhunski europski glazbeni stručnjaci.

“Palo” je i jedno drugo mjesto, i to u konkurenciji 60 orkestara u kojoj su nastupili i profesionalni puhački orkestri. Za n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:18