stdClass Object ( [id] => 1382928 [title] => Bio im je to koncert života! Dvojica Splićana još su pod dojmovima: Osjetiti atmosferu Carnegie Halla, to je zbilja čast [alias] => bio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736 [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nisam uopće imao tremu, bilo mi je stvarno lako svirati jer dvorana jako lijepo "nosi" zvuk. Nevjerojatna akustika! A i klavir je, naravno, odličan, Steinway. I mene je iznenadilo što nisam imao tremu, inače malo jesam "tremaš".

Možda zato jer sam svirao moju kompoziciju pa sam u tome siguran, kao i u Marina Vitasa koji super pjeva – kaže mladi splitski skladatelj i pijanist Ante Božić Kudrić (34) nakon što se vratio iz New Yorka, gdje je održao koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana uopće, u Carnegie Hallu.

- Wow! - komentirali bi milenijci, njegovi vršnjaci.

- Stvarno je bila čast osjetiti tu atmosferu. Moji skladateljski uzori Čajkovski, Rahmanjinov su svirali u Carnegie Hallu, pijanist Horowitz, puno velikih ljudi... Ta povijest kao da je ostala tamo, osjeti se – govori Božić Kudrić.

Osim svoje glazbene minijature "Oblak", na pozornici je uz orkestar svirao Bachovu kantatu br. 51 te kompoziciju američkog skladatelja P. Dicksona Lopeza.

- Lijepo je bilo - kaže ovaj tihi mladić, koji sam za sebe kaže da "nije jak na riječima". Baš zato se za kompoziciju "Oblak", koju su Marin Vitas i on izveli za newyoršku publiku, poslužio stihovima Dobriše Cesarića koji su mu dragi još odmalena, iz škole. Tekst govori o inspiraciji, prolaznosti, ljepoti...

---

image

Za newyoršku publiku izveli su kompoziciju ‘Oblak‘ za koju su se poslužili stihovima Dobriše Cesarića

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers
---

- Nisam obraćao pažnju na publiku, pokušavam u toj situaciji biti u svom svijetu, da odsviram i prenesem taj glazbeni doživljaj – kaže on zaključno o velikom koncertu svoga života.

On i Marin su prijatelji iz srednjoškolskih dana, oboje rade u školi, Marin predaje Glazbenu kulturu u zagrebačkoj Osnovnoj školi "Jelkovac", a Ante u trogirskom ogranku glazbene škole "J. Hatze" uči osnovce sviranju klavira.

New York je, naravno, ostavio veliki utisak na njih:

- To je drugi planet! Čudno i pozitivno iskustvo. Dolazim iz Splita, meni su draže mirnije sredine, introvert sam. Ali New York ima neku lijepu energiju, osjeti se multikulturalizam. I u Americi kažu da je taj grad drukčiji od svih. Ne znam samo kako je živjeti tamo ako niste bogati jer preskupo je. Uglavnom super iskustvo, iako nismo svih deset dana boravka bili samo u New Yorku, tako da je to sve trajalo kratko – govori splitski skladatelj.

Marin na to dodaje:

- Radna etika je tamo jako izražena, svi žure za projektima i novcem, nitko nema vremena. Nizašto! Sve jako brzo ide, sve funkcionira, sve je jako užurbano. Ali smo se mi uklopili i za probu smo dobili nekoliko minuta. Pjesmu "Oblak" sam tehnički i interpretativno vježbao sa zagrebačkim mentoricama tri mjeseca, a i u međuvremenu smo sami radili, pa je nastup protekao sjajno. Guštali smo i obavili posao. Impresivno je bilo pjevati u toj dvorani, nije bezveze sva priča oko Carnegie Halla, to je zbilja svjetska dvorana – govori vrlo hvaljeni kontratenor.

---

image

Slika za uspomenu ispred Carnegie Halla, Ante Božić Kudrić je lijevo na slici, do njega Marin Vitas

Privatni Album
---

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima "Virtual Concert Halls" gdje Ante, angažiran od lani u Trogiru na pola radnog vremena, također radi kao stalno zaposlen.

"Virtual Concert Halls" je projekt koji su pokrenuli profesionalni glazbenici kad je započela epidemija korone 2019. godine, kao odgovor na zatvaranje svih manifestacija pred publikom. Da bi glazbenici mogli svirati, natjecati se, davati intervjue.

- Platforma je narasla i, suprotno mojim očekivanjima da će trajati koliko i epidemija, raste i dalje i ima već dosta firmi koje s nama surađuju. Prenosimo "live" koncerte, bilo da netko svira od kuće ili iz dvorane u Los Angelesu, a dijelimo ih na YouTubeu, Facebooku, Twitteru... Više od tisuću glazbenika je tu dosad uključeno, iz Amerike, Kine, Rusije, Japana, odasvud.

Jedan od osnivača firme je Frane Rušinović, Višanin i Splićanin i moj prijatelj, koji je odrastao u Washingtonu, a svako ljeto je u Splitu. On me je pozvao prije dvije i pol godine da im pomognem.

Ja sam show director, online, tehnička pozadina koja provjerava kamere i zvuk, a radim od doma. Ponekad mi je teško okolini objasniti što točno radim.

Makar ja preferiram koncerte uživo, ovo je jako korisno za klasične glazbenike, možemo se povezati s ljudima iz cijelog svijeta. Na primjer, imamo prezentera iz Australije, živi u Kanadi, on je meni kao dio obitelji, a nisam ga nikad uživo vidio. Zanimljivo je.

S obzirom da sam skladatelj, htjeli su da nešto svoje odsviram, a ja sam se odmah sjetio mog kolege Marina, on je odličan kontratenor, pa da čuju i taj glas – priča Božić Kudrić.

---

image

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima ‘Virtual Concert Halls‘

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers
---

A život skladatelja, kao i solo pjevača, je sve samo ne posložen i materijalno osiguran.

- Ne može se zaraditi za život, možda kasnije, kad ostarim. Čak se i nastupi, koncerti, ne plaćaju baš osobito. Tako da skladanje, koje bih ja volio raditi većinu dana i puno radno vrijeme, ispadne kao neki moj hobi. Koji ostavljam za ljeto i praznike, kad nemam posla. Ali uvijek je kroz povijest život skladatelja je bio takav, rijetki su imali privilegiju stvarati svaki dan, kao J. Haydn koji je bio plaćen da piše glazbu. No nadam se da će se to promijeniti, a moj cilj je skladati više minijatura za klavir i orkestralnih stvari – kaže Ante.

U velikoj je žurbi pa je i razgovor za Slobodnu Dalmaciju nastojao stisnuti na što manje vremena, jer ga 7. svibnja čeka idući koncert pa mora puno vježbati. U Češkoj, u Zlinu, u Kongresnom centru svira Drugi Rahmanjinov klavirski koncert s filharmonijskim orkestrom "Bohuslav Martinů", a dirigent je Armenac Gevorg Sargasyan. Taj koncert nije, kaže, izvodio deset godina pa ga čeka dosta "memoriranja".

A i Marin Vitas se već mislima odmaknuo od New Yorka. Još je "na adrenalinu" nakon uspješnog koncerta u nedjelju navečer u zagrebačkoj crkvi sv. Leopolda Mandića.

- Nakon Mostara i Sarajeva, ovaj koncert se u Zagrebu izvodi treći put, a ja sam bio solist, izvodili smo jednu Bachovu kantatu. Bila je prepuna crkva, i nije bilo slobodnog mjesta. Publika je nakon završetka bila ganuta i puna dojmova. Orkestar je inače sastavljen od mostarskih, sarajevskih i zagrebačkih muzičara.

Još se nisam oporavio, taj stres, adrenalin, probe, koncert... Uvijek tako: malo škola, pa popodne probe, koncerti, uvijek novi projekt. To zna biti malo nezgodno, jer učenici stvarno znaju "ispit živce", njih 20, 25 u učionici, "sjedni", "ne okreći se", a treba biti svaki dan raspoložen za nastavu – smije se dobrohotno ovaj mladi pjevač u usponu.

A čeka ih još puno sličnih situacija, puno stresa, ali i rezultata, kako su krenuli.

---

image

Dvojica splitskih glazbenika prijatelji su još od srednjoškolskih dana

Privatni Album
---

---

Ante Božić-Kudrić, biografija

Ante Božić-Kudrić, rođen u Splitu 1990., skladatelj je i pijanist. Nižu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu u klasi profesorice Valentine Štrbac-Čičerić. Završio je klavirsko obrazovanje, Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi Ante Milića 2012. godine.

Dobitnik je nagrada na nekoliko natjecanja mladih pijanista u Hrvatskoj. Osim skladanja nakon studija, nastupao je na brojnim koncertima, radio je kao klavirski korepetitor u baletnom studiju i s pjevačima, kao profesor klavira u školi i privatno te kao klavirski korepetitor HNK u Splitu za opere i mjuzikle, nastupajući i s orkestrom.

Skladao je glazbu za kratki animirani film ‘Iz dubina‘ 2014. godine. Dobitnik je nagrade za najbolji kratki animirani film dječjeg žirija 2014. godine na Olympia International Film Festivalu.

Svoje prvo veće djelo skladao je 2014. godine "Suita za dvije violine i klavir", koja je svoju praizvedbu imala u maloj dvorani "Lisinski" u Zagrebu 2015. godine.

Na narudžbu nizozemskog klavirskog dua Grieg 2018. godine skladao je svoju "Rapsodiju za klavirski duet", koju je klavirski duo Grieg praizveo na Piano Loop Festivalu 2019. u Splitu.

Od manjih djela izdvajaju se pjesma "Oblak" za tenor ili sopran na tekst Dobriše Cesarića, dva živopisna vokaliza za sopran, Serenada i Menuet za kontrabas.

Godine 2019. skladao je Album za mlade koji se sastoji od 72 skladbe, namijenjen mladim klaviristima, kao i sviračima srednje i napredne razine sviranja.

---

---

Marin Vitas, biografija

Marin Vitas diplomirao je solo pjevanje na sveučilištu u Mostaru 2018. godine.

Nakon prve tri godine studija u klasi profesorice Nelli Manuilenko prelazi u klasu profesorice Ademe Pljevljak – Krehić, pod čijim mentorstvom je stekao diplomu.

Tijekom studija polaznik je brojnih seminara.

Neki od istaknutijih nastupa tijekom studija bili su: ‘Stabat Mater‘ - G.B. Pergolesija sa simfonijskim orkestrom Mostar, pod dirigentskom palicom mo. Igora Tatarevića, koreodramska predstava ‘Naracije i oprecije‘ u režiji Ivana Lea Leme.

Kao gost student na Splitskoj akademiji pjeva u ‘Krunidbi Popeje‘ - C. Monteverdia, pod dirigentskom palicom Egona Mihajlovića.

Od inozemnih nastupa tijekom studija može se izdvojiti recital u Groningenu (Nizozemska), zajedno s pijanistom i skladateljem Antom Božićem – Kudrićem te Pergolesijev ‘Stabat Mater‘, u crkvi sv. Pavla u Cambridgeu (Engleska).

---

---

Dobriša Cesarić: OBLAK

U predvečerje, iznenada,

Ni od kog iz dubine gledan,

Pojavio se ponad grada

Oblak jedan.

Vjetar visine ga je njiho,

I on je stao da se žari,

Al oči sviju ljudi bjehu

Uprte u zemne stvari.

I svak je išo svojim putem:

za vlašću, zlatom il za hljebom,

A on - krvareći ljepotu -

Svojim nebom.

I plovio je sve to više,

Ko da se kani dići do Boga;

Vjetar visine ga je njiho,

Vjetar visine raznio ga.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši, a svjetski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => naši, a svjetski 2 0 6572 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-22 13:23:31 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-23 10:02:56 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2024-04-22 22:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio im je to koncert života! Dvojica Splićana još su pod dojmovima: Osjetiti atmosferu Carnegie Halla, to je zbilja čast page_title=Bio im je to koncert života! Dvojica Splićana još su pod dojmovima: Osjetiti atmosferu Carnegie Halla, to je zbilja čast [metakey] => ante božić-kudrić, marin vitas, carnegie hall, Virtual Concert Halls, New York [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26991259.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990642.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990640.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990645.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990797.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990767.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990769.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Chris Zhau \/organizers, privatni album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Chris Zhau \/organizers\/Chris Zhau \/organizers","Chris Zhau \/organizers\/Chris Zhau \/organizers","Chris Zhau \/organizers\/Chris Zhau \/organizers","Chris Zhau \/organizers\/Chris Zhau \/organizers"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante Bo\u017ei\u0107 Kudri\u0107 i Marin Vitas\u00a0odr\u017eali su koncert u jednoj od najpresti\u017enijih koncertnih dvorana na svijetu<\/p>","","

Slika za uspomenu ispred Carnegie Halla, Ante Bo\u017ei\u0107 Kudri\u0107 je lijevo na slici, do njega Marin Vitas<\/p>","

Dvojica splitskih glazbenika prijatelji su jo\u0161 od srednjo\u0161kolskih dana<\/p>","

Za newyor\u0161ku publiku izveli su kompoziciju \u2018Oblak\u2018 za koju su se poslu\u017eili stihovima Dobri\u0161e Cesari\u0107a<\/p>","

Ante Bozic Kudric I Marin Vitas, Carnegie Hall Photo Chris Zhau \/organizers<\/p>","

Ante Bozic Kudric I Frane Rusinovic Carnegie Hall Photo Chris Zhau \/organizers<\/p>","

U New Yorku su Vitas i Bo\u017ei\u0107 Kudri\u0107 nastupili zahvaljuju\u0107i pozivu tima \u2018Virtual Concert Halls\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26991259_1920.jpg":"1920x1080","k_26991259_1280.jpg":"1280x1280","k_26991259_1024.jpg":"1024x1024","k_26991259_640.jpg":"640x640","k_26991259_480.jpg":"480x480","k_26991259_340.jpg":"340x340","k_26991259_220.jpg":"220x220","o_26991259_1280.jpg":"1280x853","o_26991259_1024.jpg":"1024x682","o_26991259_640.jpg":"640x426","o_26991259_480.jpg":"480x320","o_26991259_340.jpg":"340x226","o_26991259_220.jpg":"220x146","h_26991259_1280.jpg":"1280x854","h_26991259_1024.jpg":"1024x683","h_26991259_640.jpg":"640x427","h_26991259_480.jpg":"480x320","h_26991259_340.jpg":"340x227","h_26991259_220.jpg":"220x147","pp_26991259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991259_640.jpg":"640x814","pp_26991259_480.jpg":"480x611","pp_26991259_340.jpg":"340x432","pp_26991259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x2000","hd_26990642_1920.jpg":"1920x1080","k_26990642_1280.jpg":"1280x1280","k_26990642_1024.jpg":"1024x1024","k_26990642_640.jpg":"640x640","k_26990642_480.jpg":"480x480","k_26990642_340.jpg":"340x340","k_26990642_220.jpg":"220x220","o_26990642_1280.jpg":"1280x2273","o_26990642_1024.jpg":"1024x1818","o_26990642_640.jpg":"640x1136","o_26990642_480.jpg":"480x852","o_26990642_340.jpg":"340x603","o_26990642_220.jpg":"220x390","h_26990642_1280.jpg":"1280x854","h_26990642_1024.jpg":"1024x683","h_26990642_640.jpg":"640x427","h_26990642_480.jpg":"480x320","h_26990642_340.jpg":"340x227","h_26990642_220.jpg":"220x147","pp_26990642_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990642_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990642_640.jpg":"640x814","pp_26990642_480.jpg":"480x611","pp_26990642_340.jpg":"340x432","pp_26990642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x2000","hd_26990640_1920.jpg":"1920x1080","k_26990640_1280.jpg":"1280x1280","k_26990640_1024.jpg":"1024x1024","k_26990640_640.jpg":"640x640","k_26990640_480.jpg":"480x480","k_26990640_340.jpg":"340x340","k_26990640_220.jpg":"220x220","o_26990640_1280.jpg":"1280x2273","o_26990640_1024.jpg":"1024x1818","o_26990640_640.jpg":"640x1136","o_26990640_480.jpg":"480x852","o_26990640_340.jpg":"340x603","o_26990640_220.jpg":"220x390","h_26990640_1280.jpg":"1280x854","h_26990640_1024.jpg":"1024x683","h_26990640_640.jpg":"640x427","h_26990640_480.jpg":"480x320","h_26990640_340.jpg":"340x227","h_26990640_220.jpg":"220x147","pp_26990640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990640_640.jpg":"640x814","pp_26990640_480.jpg":"480x611","pp_26990640_340.jpg":"340x432","pp_26990640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_26990645_1920.jpg":"1920x1080","k_26990645_1280.jpg":"1280x1280","k_26990645_1024.jpg":"1024x1024","k_26990645_640.jpg":"640x640","k_26990645_480.jpg":"480x480","k_26990645_340.jpg":"340x340","k_26990645_220.jpg":"220x220","o_26990645_1280.jpg":"1280x1706","o_26990645_1024.jpg":"1024x1365","o_26990645_640.jpg":"640x853","o_26990645_480.jpg":"480x640","o_26990645_340.jpg":"340x453","o_26990645_220.jpg":"220x293","h_26990645_1280.jpg":"1280x854","h_26990645_1024.jpg":"1024x683","h_26990645_640.jpg":"640x427","h_26990645_480.jpg":"480x320","h_26990645_340.jpg":"340x227","h_26990645_220.jpg":"220x147","pp_26990645_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990645_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990645_640.jpg":"640x814","pp_26990645_480.jpg":"480x611","pp_26990645_340.jpg":"340x432","pp_26990645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26990797_1920.jpg":"1920x1080","k_26990797_1280.jpg":"1280x1280","k_26990797_1024.jpg":"1024x1024","k_26990797_640.jpg":"640x640","k_26990797_480.jpg":"480x480","k_26990797_340.jpg":"340x340","k_26990797_220.jpg":"220x220","o_26990797_1280.jpg":"1280x1920","o_26990797_1024.jpg":"1024x1536","o_26990797_640.jpg":"640x960","o_26990797_480.jpg":"480x720","o_26990797_340.jpg":"340x510","o_26990797_220.jpg":"220x330","h_26990797_1280.jpg":"1280x854","h_26990797_1024.jpg":"1024x683","h_26990797_640.jpg":"640x427","h_26990797_480.jpg":"480x320","h_26990797_340.jpg":"340x227","h_26990797_220.jpg":"220x147","pp_26990797_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990797_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990797_640.jpg":"640x814","pp_26990797_480.jpg":"480x611","pp_26990797_340.jpg":"340x432","pp_26990797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990767_1920.jpg":"1920x1080","k_26990767_1280.jpg":"1280x1280","k_26990767_1024.jpg":"1024x1024","k_26990767_640.jpg":"640x640","k_26990767_480.jpg":"480x480","k_26990767_340.jpg":"340x340","k_26990767_220.jpg":"220x220","o_26990767_1280.jpg":"1280x853","o_26990767_1024.jpg":"1024x682","o_26990767_640.jpg":"640x426","o_26990767_480.jpg":"480x320","o_26990767_340.jpg":"340x226","o_26990767_220.jpg":"220x146","h_26990767_1280.jpg":"1280x854","h_26990767_1024.jpg":"1024x683","h_26990767_640.jpg":"640x427","h_26990767_480.jpg":"480x320","h_26990767_340.jpg":"340x227","h_26990767_220.jpg":"220x147","pp_26990767_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990767_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990767_640.jpg":"640x814","pp_26990767_480.jpg":"480x611","pp_26990767_340.jpg":"340x432","pp_26990767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990769_1920.jpg":"1920x1080","k_26990769_1280.jpg":"1280x1280","k_26990769_1024.jpg":"1024x1024","k_26990769_640.jpg":"640x640","k_26990769_480.jpg":"480x480","k_26990769_340.jpg":"340x340","k_26990769_220.jpg":"220x220","o_26990769_1280.jpg":"1280x853","o_26990769_1024.jpg":"1024x682","o_26990769_640.jpg":"640x426","o_26990769_480.jpg":"480x320","o_26990769_340.jpg":"340x226","o_26990769_220.jpg":"220x146","h_26990769_1280.jpg":"1280x854","h_26990769_1024.jpg":"1024x683","h_26990769_640.jpg":"640x427","h_26990769_480.jpg":"480x320","h_26990769_340.jpg":"340x227","h_26990769_220.jpg":"220x147","pp_26990769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990769_640.jpg":"640x814","pp_26990769_480.jpg":"480x611","pp_26990769_340.jpg":"340x432","pp_26990769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26990796_1920.jpg":"1920x1080","k_26990796_1280.jpg":"1280x1280","k_26990796_1024.jpg":"1024x1024","k_26990796_640.jpg":"640x640","k_26990796_480.jpg":"480x480","k_26990796_340.jpg":"340x340","k_26990796_220.jpg":"220x220","o_26990796_1280.jpg":"1280x1920","o_26990796_1024.jpg":"1024x1536","o_26990796_640.jpg":"640x960","o_26990796_480.jpg":"480x720","o_26990796_340.jpg":"340x510","o_26990796_220.jpg":"220x330","h_26990796_1280.jpg":"1280x854","h_26990796_1024.jpg":"1024x683","h_26990796_640.jpg":"640x427","h_26990796_480.jpg":"480x320","h_26990796_340.jpg":"340x227","h_26990796_220.jpg":"220x147","pp_26990796_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990796_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990796_640.jpg":"640x814","pp_26990796_480.jpg":"480x611","pp_26990796_340.jpg":"340x432","pp_26990796_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116975 Threads: 84 Questions: 1107125471 Slow queries: 0 Opens: 204770 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.992 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9927082 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/bio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736-1382928 [printLink] => /kultura/glazba/bio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736-1382928?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756476 [name] => ante božić-kudrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 19:39:40 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-bozic-kudric [link] => /tag/ante-bozic-kudric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756477 [name] => marin vitas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 19:39:40 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-vitas [link] => /tag/marin-vitas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756478 [name] => carnegie hall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 19:39:40 [main_article_id] => 0 [alias] => carnegie-hall [link] => /tag/carnegie-hall ) [3] => stdClass Object ( [id] => 756479 [name] => Virtual Concert Halls [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 19:39:40 [main_article_id] => 0 [alias] => virtual-concert-halls [link] => /tag/virtual-concert-halls ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334857 [name] => new york [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši, a svjetski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio im je to koncert života! Dvojica Splićana još su pod dojmovima: Osjetiti atmosferu Carnegie Halla, to je zbilja čast [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26991259.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Chris Zhau /organizers, privatni album [mainImageDesc] =>

Ante Božić Kudrić i Marin Vitas održali su koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26991259.jpg [title] =>

Ante Božić Kudrić i Marin Vitas održali su koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetu

Chris Zhau /organizers, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990642.jpg [title] => Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990640.jpg [title] =>

Slika za uspomenu ispred Carnegie Halla, Ante Božić Kudrić je lijevo na slici, do njega Marin Vitas

Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990645.jpg [title] =>

Dvojica splitskih glazbenika prijatelji su još od srednjoškolskih dana

Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990797.jpg [title] =>

Za newyoršku publiku izveli su kompoziciju ‘Oblak‘ za koju su se poslužili stihovima Dobriše Cesarića

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990767.jpg [title] =>

Ante Bozic Kudric I Marin Vitas, Carnegie Hall Photo Chris Zhau /organizers

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990769.jpg [title] =>

Ante Bozic Kudric I Frane Rusinovic Carnegie Hall Photo Chris Zhau /organizers

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990796.jpg [title] =>

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima ‘Virtual Concert Halls‘

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nisam uopće imao tremu, bilo mi je stvarno lako svirati jer dvorana jako lijepo "nosi" zvuk. Nevjerojatna akustika! A i klavir je, naravno, odličan, Steinway. I mene je iznenadilo što nisam imao tremu, inače malo jesam "tremaš".

Možda zato jer sam svirao moju kompoziciju pa sam u tome siguran, kao i u Marina Vitasa koji super pjeva – kaže mladi splitski skladatelj i pijanist Ante Božić Kudrić (34) nakon što se vratio iz New Yorka, gdje je održao koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana uopće, u Carnegie Hallu.

- Wow! - komentirali bi milenijci, njegovi vršnjaci.

- Stvarno je bila čast osjetiti tu atmosferu. Moji skladateljski uzori Čajkovski, Rahmanjinov su svirali u Carnegie Hallu, pijanist Horowitz, puno velikih ljudi... Ta povijest kao da je ostala tamo, osjeti se – govori Božić Kudrić.

Osim svoje glazbene minijature "Oblak", na pozornici je uz orkestar svirao Bachovu kantatu br. 51 te kompoziciju američkog skladatelja P. Dicksona Lopeza.

- Lijepo je bilo - kaže ovaj tihi mladić, koji sam za sebe kaže da "nije jak na riječima". Baš zato se za kompoziciju "Oblak", koju su Marin Vitas i on izveli za newyoršku publiku, poslužio stihovima Dobriše Cesarića koji su mu dragi još odmalena, iz škole. Tekst govori o inspiraciji, prolaznosti, ljepoti...

---

image

Za newyoršku publiku izveli su kompoziciju ‘Oblak‘ za koju su se poslužili stihovima Dobriše Cesarića

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers
---

- Nisam obraćao pažnju na publiku, pokušavam u toj situaciji biti u svom svijetu, da odsviram i prenesem taj glazbeni doživljaj – kaže on zaključno o velikom koncertu svoga života.

On i Marin su prijatelji iz srednjoškolskih dana, oboje rade u školi, Marin predaje Glazbenu kulturu u zagrebačkoj Osnovnoj školi "Jelkovac", a Ante u trogirskom ogranku glazbene škole "J. Hatze" uči osnovce sviranju klavira.

New York je, naravno, ostavio veliki utisak na njih:

- To je drugi planet! Čudno i pozitivno iskustvo. Dolazim iz Splita, meni su draže mirnije sredine, introvert sam. Ali New York ima neku lijepu energiju, osjeti se multikulturalizam. I u Americi kažu da je taj grad drukčiji od svih. Ne znam samo kako je živjeti tamo ako niste bogati jer preskupo je. Uglavnom super iskustvo, iako nismo svih deset dana boravka bili samo u New Yorku, tako da je to sve trajalo kratko – govori splitski skladatelj.

Marin na to dodaje:

- Radna etika je tamo jako izražena, svi žure za projektima i novcem, nitko nema vremena. Nizašto! Sve jako brzo ide, sve funkcionira, sve je jako užurbano. Ali smo se mi uklopili i za probu smo dobili nekoliko minuta. Pjesmu "Oblak" sam tehnički i interpretativno vježbao sa zagrebačkim mentoricama tri mjeseca, a i u međuvremenu smo sami radili, pa je nastup protekao sjajno. Guštali smo i obavili posao. Impresivno je bilo pjevati u toj dvorani, nije bezveze sva priča oko Carnegie Halla, to je zbilja svjetska dvorana – govori vrlo hvaljeni kontratenor.

---

image

Slika za uspomenu ispred Carnegie Halla, Ante Božić Kudrić je lijevo na slici, do njega Marin Vitas

Privatni Album
---

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima "Virtual Concert Halls" gdje Ante, angažiran od lani u Trogiru na pola radnog vremena, također radi kao stalno zaposlen.

"Virtual Concert Halls" je projekt koji su pokrenuli profesionalni glazbenici kad je započela epidemija korone 2019. godine, kao odgovor na zatvaranje svih manifestacija pred publikom. Da bi glazbenici mogli svirati, natjecati se, davati intervjue.

- Platforma je narasla i, suprotno mojim očekivanjima da će trajati koliko i epidemija, raste i dalje i ima već dosta firmi koje s nama surađuju. Prenosimo "live" koncerte, bilo da netko svira od kuće ili iz dvorane u Los Angelesu, a dijelimo ih na YouTubeu, Facebooku, Twitteru... Više od tisuću glazbenika je tu dosad uključeno, iz Amerike, Kine, Rusije, Japana, odasvud.

Jedan od osnivača firme je Frane Rušinović, Višanin i Splićanin i moj prijatelj, koji je odrastao u Washingtonu, a svako ljeto je u Splitu. On me je pozvao prije dvije i pol godine da im pomognem.

Ja sam show director, online, tehnička pozadina koja provjerava kamere i zvuk, a radim od doma. Ponekad mi je teško okolini objasniti što točno radim.

Makar ja preferiram koncerte uživo, ovo je jako korisno za klasične glazbenike, možemo se povezati s ljudima iz cijelog svijeta. Na primjer, imamo prezentera iz Australije, živi u Kanadi, on je meni kao dio obitelji, a nisam ga nikad uživo vidio. Zanimljivo je.

S obzirom da sam skladatelj, htjeli su da nešto svoje odsviram, a ja sam se odmah sjetio mog kolege Marina, on je odličan kontratenor, pa da čuju i taj glas – priča Božić Kudrić.

---

image

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima ‘Virtual Concert Halls‘

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers
---

A život skladatelja, kao i solo pjevača, je sve samo ne posložen i materijalno osiguran.

- Ne može se zaraditi za život, možda kasnije, kad ostarim. Čak se i nastupi, koncerti, ne plaćaju baš osobito. Tako da skladanje, koje bih ja volio raditi većinu dana i puno radno vrijeme, ispadne kao neki moj hobi. Koji ostavljam za ljeto i praznike, kad nemam posla. Ali uvijek je kroz povijest život skladatelja je bio takav, rijetki su imali privilegiju stvarati svaki dan, kao J. Haydn koji je bio plaćen da piše glazbu. No nadam se da će se to promijeniti, a moj cilj je skladati više minijatura za klavir i orkestralnih stvari – kaže Ante.

U velikoj je žurbi pa je i razgovor za Slobodnu Dalmaciju nastojao stisnuti na što manje vremena, jer ga 7. svibnja čeka idući koncert pa mora puno vježbati. U Češkoj, u Zlinu, u Kongresnom centru svira Drugi Rahmanjinov klavirski koncert s filharmonijskim orkestrom "Bohuslav Martinů", a dirigent je Armenac Gevorg Sargasyan. Taj koncert nije, kaže, izvodio deset godina pa ga čeka dosta "memoriranja".

A i Marin Vitas se već mislima odmaknuo od New Yorka. Još je "na adrenalinu" nakon uspješnog koncerta u nedjelju navečer u zagrebačkoj crkvi sv. Leopolda Mandića.

- Nakon Mostara i Sarajeva, ovaj koncert se u Zagrebu izvodi treći put, a ja sam bio solist, izvodili smo jednu Bachovu kantatu. Bila je prepuna crkva, i nije bilo slobodnog mjesta. Publika je nakon završetka bila ganuta i puna dojmova. Orkestar je inače sastavljen od mostarskih, sarajevskih i zagrebačkih muzičara.

Još se nisam oporavio, taj stres, adrenalin, probe, koncert... Uvijek tako: malo škola, pa popodne probe, koncerti, uvijek novi projekt. To zna biti malo nezgodno, jer učenici stvarno znaju "ispit živce", njih 20, 25 u učionici, "sjedni", "ne okreći se", a treba biti svaki dan raspoložen za nastavu – smije se dobrohotno ovaj mladi pjevač u usponu.

A čeka ih još puno sličnih situacija, puno stresa, ali i rezultata, kako su krenuli.

---

image

Dvojica splitskih glazbenika prijatelji su još od srednjoškolskih dana

Privatni Album
---

---

Ante Božić-Kudrić, biografija

Ante Božić-Kudrić, rođen u Splitu 1990., skladatelj je i pijanist. Nižu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu u klasi profesorice Valentine Štrbac-Čičerić. Završio je klavirsko obrazovanje, Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi Ante Milića 2012. godine.

Dobitnik je nagrada na nekoliko natjecanja mladih pijanista u Hrvatskoj. Osim skladanja nakon studija, nastupao je na brojnim koncertima, radio je kao klavirski korepetitor u baletnom studiju i s pjevačima, kao profesor klavira u školi i privatno te kao klavirski korepetitor HNK u Splitu za opere i mjuzikle, nastupajući i s orkestrom.

Skladao je glazbu za kratki animirani film ‘Iz dubina‘ 2014. godine. Dobitnik je nagrade za najbolji kratki animirani film dječjeg žirija 2014. godine na Olympia International Film Festivalu.

Svoje prvo veće djelo skladao je 2014. godine "Suita za dvije violine i klavir", koja je svoju praizvedbu imala u maloj dvorani "Lisinski" u Zagrebu 2015. godine.

Na narudžbu nizozemskog klavirskog dua Grieg 2018. godine skladao je svoju "Rapsodiju za klavirski duet", koju je klavirski duo Grieg praizveo na Piano Loop Festivalu 2019. u Splitu.

Od manjih djela izdvajaju se pjesma "Oblak" za tenor ili sopran na tekst Dobriše Cesarića, dva živopisna vokaliza za sopran, Serenada i Menuet za kontrabas.

Godine 2019. skladao je Album za mlade koji se sastoji od 72 skladbe, namijenjen mladim klaviristima, kao i sviračima srednje i napredne razine sviranja.

---

---

Marin Vitas, biografija

Marin Vitas diplomirao je solo pjevanje na sveučilištu u Mostaru 2018. godine.

Nakon prve tri godine studija u klasi profesorice Nelli Manuilenko prelazi u klasu profesorice Ademe Pljevljak – Krehić, pod čijim mentorstvom je stekao diplomu.

Tijekom studija polaznik je brojnih seminara.

Neki od istaknutijih nastupa tijekom studija bili su: ‘Stabat Mater‘ - G.B. Pergolesija sa simfonijskim orkestrom Mostar, pod dirigentskom palicom mo. Igora Tatarevića, koreodramska predstava ‘Naracije i oprecije‘ u režiji Ivana Lea Leme.

Kao gost student na Splitskoj akademiji pjeva u ‘Krunidbi Popeje‘ - C. Monteverdia, pod dirigentskom palicom Egona Mihajlovića.

Od inozemnih nastupa tijekom studija može se izdvojiti recital u Groningenu (Nizozemska), zajedno s pijanistom i skladateljem Antom Božićem – Kudrićem te Pergolesijev ‘Stabat Mater‘, u crkvi sv. Pavla u Cambridgeu (Engleska).

---

---

Dobriša Cesarić: OBLAK

U predvečerje, iznenada,

Ni od kog iz dubine gledan,

Pojavio se ponad grada

Oblak jedan.

Vjetar visine ga je njiho,

I on je stao da se žari,

Al oči sviju ljudi bjehu

Uprte u zemne stvari.

I svak je išo svojim putem:

za vlašću, zlatom il za hljebom,

A on - krvareći ljepotu -

Svojim nebom.

I plovio je sve to više,

Ko da se kani dići do Boga;

Vjetar visine ga je njiho,

Vjetar visine raznio ga.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Chris Zhau /organizers, privatni album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers
Chris Zhau /organizers, privatni album

Ante Božić Kudrić i Marin Vitas održali su koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetu

Privatni Album

Slika za uspomenu ispred Carnegie Halla, Ante Božić Kudrić je lijevo na slici, do njega Marin Vitas

Privatni Album

Dvojica splitskih glazbenika prijatelji su još od srednjoškolskih dana

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers

Za newyoršku publiku izveli su kompoziciju ‘Oblak‘ za koju su se poslužili stihovima Dobriše Cesarića

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers

Ante Bozic Kudric I Marin Vitas, Carnegie Hall Photo Chris Zhau /organizers

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers

Ante Bozic Kudric I Frane Rusinovic Carnegie Hall Photo Chris Zhau /organizers

Chris Zhau /organizers/Chris Zhau /organizers

U New Yorku su Vitas i Božić Kudrić nastupili zahvaljujući pozivu tima ‘Virtual Concert Halls‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/bio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736-1382928 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf9a2a017ec1c7b000bbad649967879a0afe2493 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+im+je+to+koncert+%C5%BEivota%21+Dvojica+Spli%C4%87ana+jo%C5%A1+su+pod+dojmovima%3A+Osjetiti+atmosferu+Carnegie+Halla%2C+to+je+zbilja+%C4%8Dast&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fbio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736-1382928 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fbio-im-je-to-koncert-zivota-dvojica-splicana-jos-su-pod-dojmovima-osjetiti-atmosferu-carnegie-halla-to-je-zbilja-cast-1481736-1382928 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši, a svjetski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Glazbanaši, a svjetski

Bio im je to koncert života! Dvojica Splićana još su pod dojmovima: Osjetiti atmosferu Carnegie Halla, to je zbilja čast

Piše Jasenka Leskur
23. travnja 2024. - 00:14
Ante Božić Kudrić i Marin Vitas održali su koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetuChris Zhau /organizers, privatni album

- Nisam uopće imao tremu, bilo mi je stvarno lako svirati jer dvorana jako lijepo "nosi" zvuk. Nevjerojatna akustika! A i klavir je, naravno, odličan, Steinway. I mene je iznenadilo što nisam imao tremu, inače malo jesam "tremaš".

Možda zato jer sam svirao moju kompoziciju pa sam u tome siguran, kao i u Marina Vitasa koji super pjeva – kaže mladi splitski skladatelj i pijanist Ante Božić Kudrić (34) nakon što se vratio iz New Yorka, gdje je održao koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana uopće, u Carnegie Hallu.

- Wow! - komentirali bi milenijci, njegovi vršnjaci.

- Stvarno je bila čast osjetiti tu atmosferu. Moji skladateljski uzori Čajkovski, Rahmanjinov su svirali u Carnegie Hallu, pijanist Horowitz, puno velikih ljudi... Ta povijest kao da je ostala ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:14