stdClass Object ( [id] => 1385401 [title] => Snima se filmski spektakl o Dioklecijanu! Amar Bukvić i Nataša Janjić su car i Priska, posebnu ulogu ima Mlađo iz TBF-a [alias] => snima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dočekali smo i to: snima se igrani film i dokumentarno-igrana serija o Dioklecijanu! Bit će neobično u kinima gledati film o jednoj od najslavnijih povijesnih osoba s naših prostora, osebujnom imperatoru koji je od propasti spasio Rimsko carstvo, te mu produžio život za barem stotinu i pedeset godina na zapadu, te tisuću godina na Istoku.

A o kojem naposlijetku toliko malo znademo, osim da je vladao od 17. rujna 384. do 1. svibnja 305. godine, jedini je car koji se povukao u mirovinu pa starost provodio u golemoj palači kod dalmatinske metropole Salone. I iz koje je nastao Split.

Arheolozi i povjesničari, naravno, ispričali bi puno više o Dioklu uspješnom ratniku ilirskog porijekla, ali bitno je i ono što će znati čovjek kojeg zaustaviš na ulici i zapitaš ga o ovom caru. A puno brže i lakše naučit će s ekrana nego iz znanstvene literature.

Film i serija snimaju se gotovo dvije godine, u popriličnoj tišini, naime, šira javnost za snimanje je doznala nakon što su se u medijima pojavili pozivi za statiste.

Projekt je u potpunosti produkcija Hrvatske radio-televizije, a scenarij i režija u iskusnim su rukama Božidara Domagoja Burića, koji iza sebe ima niz uspješnih ekraniziranih djela na teme iz naše povijesti, poput Hrvatskih kraljeva, Republike, Doba Uskoka, ali i Ludih rimskih careva, Tajnovitog srednjeg vijeka...

---

image

Božidar Domagoj Burić, redatelj filma i serije o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na svjetskoj razini

Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...

- Zašto Dioklecijan? Jer je on jedna od najvažnijih povijesnih osoba s naših prostora, rodom najvjerojatnije iz Salone. Dioklecijan je ostavio najdublji trag na našu povijest i ideja o filmu i seriji o njemu zaokuplja me od početaka mog televizijsko-filmskog rada. Prva verzija scenarija bila je gotova već krajem 2019., projekt je na HRT-u bio odmah i inicijalno odobren ali uskoro je nastupila pandemija zbog koje je sve moralo biti odgođeno.

Tek krajem 2022. počeli smo s intezivnijim pripremama i prva probna snimanja smo odradili u Splitu 2023. godine. Kako je riječ o vrlo složenom projektu, produkcijski vjerojatno najzahtjevnijem otkad postoji HRT, snimanja se odvijaju u nešto većim vremenskim razmacima nego što bismo htjeli, no realnost filmske produkcije u ovako maloj filmskoj industriji poput hrvatske je takva kakva jest.

Mi nismo niti možemo biti Hollywood, po sredstvima se ne možemo mjeriti ni s filmskim industrijama zapadne ili sjeverne Europe. Ali to ne znači da ne možemo biti jednako kvalitetni, samo nam za to treba malo više vremena. Ionako je važan samo konačan rezultat i vjerujem da će nam se strpljenje isplatiti – ističe redatelj Burić, te kaže:

---

image

Snimanje serije i filma u produkciji HRT-a o caru Dioklecijanu u blizini sela Ježević kod Vrlike

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Vratimo se na Dioklecijana; po mom mišljenju, on je jedan od tri najznačajnija rimska cara uopće. No, o njemu zapravo znamo uočljivo manje nego o nekim drugim, pa i onim manje važnim carevima od njega. Razlog tome je to što je Dioklecijan poduzeo veliki progon kršćana te je kasnija kršćanska tradicija učinila sve da provede damnatio memoriae, doslovno "brisanje iz sjećanja", svega što je imalo veze s njim.

Premda Dioklecijan nije bio prvi, pa ni najokrutniji rimski car koji je progonio kršćane, imao je tu nesreću da je bio posljednji. Stoga su njegove progone kršćana, koji su se nedvojbeno dogodili, kasnije kršćanske predaje znatno preuveličale, a njega kao osobu i vladara na neki način "sotonizirale".

No, Dioklecijan je bio puno više od pukog progonitelja kršćana. On je očito bio vrlo pragmatičan vladar, s vrlo izraženim osjećajem za organizaciju. Iako podjela carske vlasti nije bila izvorna Dioklecijanova ideja, njegova tetrarhija (vlast četvreročlanog carskog kolegija) prva je organizirana, potpuno promišljena reforma carske vlasti te vrste u povijesti Rimskog Carstva. Njegova ideja o obaveznoj abdikaciji careva nakon dvadeset godina službe bila je revolucionarna.

---

image

Dioklecijanova palača u Splitu, rekonstrukcija Frane Šitum

Tom Dubravec/Cropix
---

O njegovoj graditeljskoj aktivnosti, uvjeren sam - osim svima nam poznate Palače - prosječno obrazovana osoba vrlo malo toga zna. A upravo su Dioklecijanove terme najveće ikad sagrađene u antičkom Rimu. Obnovio je nemjerljivo puno rimskih objekata, prije svega Kuriju koja je stradala u podmetnutom požaru tako da danas na zgradi Senata na Forumu, osim njenih vrata, niti jedna cigla nije starija od Dioklecijanova vremena.

Poduzeo je i opsežne monetarne, ekonomske i vojne reforme. Carstvu, koje je prije njegova dolaska bilo doslovno na korak do kolapsa, udahnuo je novi život. Stoga smatram kako je HRT zapravo dužan napraviti primjeren filmski i dokumentarno-obrazovni projekt o Dioklecijanu, jer je on čovjek s naših prostora, dio je naše povijesti, koja nadilazi etničku pripadnost.

Dioklecijan je naš jer je potekao s prostora koji su danas naši. Zbog njegove univerzalne važnosti odlučili smo napraviti dvojni projekt: igrani film koji je mješavina povijesnih događaja i fikcije, te igrano-dokumentarnu seriju koja će na znanstveno-popularan način pokazati Dioklecijanovo životno djelo – objašnjava nam Božidar Domagoj Burić, po izvornoj struci povjesničar i arheolog koji je u tančine istražio život našeg cara.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tisuću statista

Ekipa HRT-a scene za "Dioklecijana" snimala je u Splitu, Saloni, Rimu, zagrebačkim studijima, krenut će i u Izmit u Turskoj gdje je bila Dioklecijanova prijestolnica Nikomedija, a Ježević će "glumiti" okolicu Mramornog mora, područje između Nikomedije i Herakleje. Digitalna rekonstrukcija uz naprednu tehnologiju omogućit će nam da "vidimo" svakodnevni život, vojne pohode, te monumentalne građevine koje je podizao Dioklecijan, ali i staru Salonu i Palaču – kakve su nekoć bile.

Prvo pitanje koje su Splićani postavili jest: tko igra Dioklecijana?

- Dioklecijan je Amar Bukvić, njegova supruga Priska je Nataša Janjić, Dioklecijanov suvladar Maksimijan je Slavko Sobin, a Karina, Dioklecijanova rivala za tron, igrat će Marko Cindrić. Osim navedenih, u filmu će glumiti još puno vrhunskih hrvatskih glumica i glumaca, poput Kreše Mikića, Dragana Despota, Anje Šovagović-Despot, Marinka Prge, Franje Kuhara, Dušana Bućana, Nikole Baće, Roberta Kurbaše, Jerka Marčića i drugih. U projektu je angažiran i veliki broj statista, čiji će konačni broj biti blizu tisuću – otkrio nam je redatelj Burić uz još jednu zanimljivost:

---

image

Prisku igra Nataša Janjić

Hrt Screenshot
---

- Jezik filma bit će latinski. Još od Gibsonove "Pasije" imamo niz primjera filmova i serija snimljenih na izvornim, danas mrtvim jezicima. HBO, npr, snimio je dvije sezone serije "Romul" koja je u potpunosti na latinskom. U Hrvatskoj u tom smislu svakako treba pohvaliti film "Illyricum" koji je snimljen na ilirskom i latinskom jeziku. Za naš film od presudne je pomoći bio klasični filolog prof. dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je dijaloge preveo na kolokvijalni latinski jezik.

U trećem stoljeću latinski jezik više nije bio onaj iz klasičnog razdoblja, to više nije onaj kićeni Ciceronov latinski, već neka pomalo degradirana verzija, u kojoj se već mogu čuti primjese budućih talijanskog, španjolskog i ostalih danas živućih romanskih jezika. Posebno zanimljivo bit će čuti latinske psovke, koje su bile vrlo slikovite. Čak mi se čini da smo mi Hrvati taj psovački "talent" i gen naslijedili upravo od Rimljana – smije se Božidar Domagoj Burić, dodavši kako su glumci odlično savladali latinski što je važan detalj koji daje na autentičnosti projektu.

---

image

Amar Bukvić i Slavko Sobin kao Dioklecijan i njegov suvladar Maksimijan

Hrt Screenshot
---

Badovinac kao narator

Premda se snimaju paralelno, igrani film i dokumentarna serija razlikovat će se u sadržaju:

- Najveći dio dio radnje igranog filma odvija se 284. i 285. godine, dakle, kada Dioklecijan preuzima vlast u Carstvu i eliminira suparnike. Naravno da ćemo se dotaknuti i progona kršćana. No, radnju filma ne bih prepričavao, naravno. Film će pričati sam za sebe.

Serija će pratiti Dioklecijanov život i djelo uz pomoć nekih od najvećih stručnjaka za Rimsko Carstvo i Dioklecijana, što stranih, čije smo izjave već snimili, kao što su dr. Filippo Carlà-Uhink, autor najnovije knjige o Dioklecijanu, dr. Matthaeus Heil iz Berlina, dr. Annalisa Marzano sa Sveučilišta u Bologni, dr. Lea Niccolai s Cambridgea, dr. Mark Edwards s Oxforda i još mnogi drugi, te hrvatskih, koje tek trebamo snimiti.

Kako bismo gledateljima, pored obrazovanja, osigurali i zabavu i malo humora, prezenter serije bit će naš veliki glazbenik, po mom mišljenju jedan od simbola urbanog Splita, Mladen Badovinac iz TBF-a, meni najdražeg hrvatskog banda. A u seriji će u jednoj sceni biti i vrlo zanimljiva glazbena suradnja Mističnog Barbarizma (duo koji sklada soundtrack za film i seriju, a kojega činimo Srđan Sekulović Skansi i ja), s Mladenom i Sašom iz TBF-a.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Užu ekipu projekta čine kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Igor Juras, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, majstorica maske Martina Novaković, direktor fotografije Branko Cahun te izvršni producenti Miro Mioč i Marko Kaić. Važno je napomenuti da bi ovakav projekt, kad bi se radio samo stotinjak kilometara zapadno od Hrvatske, koštao barem pet puta više, a što idete dalje na Zapad proračun bi bio minimalno 10 puta veći od našeg. No naš će u svemu moći parirati, pa i nadmašiti, svaki takav višestruko skuplji projekt – optimističan je Božidar Domagoj Burić, te zaključuje:

- Ako igdje, onda je na našim prostorima Rimsko Carstvo obilježilo povijest sve do današnjeg dana. Mi smo još uvijek Rimljani, u puno toga. Kada žitelji današnje zapadne civilizacije turistički dođu u Rim, nisu ni svjesni da su zapravo došli doma.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo na setu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => bili smo na setu 2 0 9638 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-01 19:46:27 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 11:13:07 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2024-05-02 11:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Snima se filmski spektakl o Dioklecijanu! Amar Bukvić i Nataša Janjić su car i Priska, posebnu ulogu ima Mlađo iz TBF-a page_title=Snima se filmski spektakl o Dioklecijanu! Amar Bukvić i Nataša Janjić su car i Priska, posebnu ulogu ima Mlađo iz TBF-a [metakey] => film o dioklecijanu, serija o dioklecijanu, dioklecijan, božidar domagoj burić, Amar Bukvić, nataša janjić, mladen badovinac, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27020944.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27019410.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27019411.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27019412.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018607.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018600.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018587.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018598.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018590.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018588.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018595.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018592.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018591.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/1398231.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/24367838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot\/HRT,Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Hrt Screenshot","Hrt Screenshot","Hrt Screenshot","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Filmsku ekipu posjetili smo u Je\u017eevi\u0107u kod Vrlike, gdje su na \u0161irokim kamenitim pa\u0161njacima razastrti veliki \u0161atori s opremom, bojnim kolima, oru\u017ejem, kostimima...<\/p>","

Dioklecijana je utjelovio glumac Amar Bukvi\u0107<\/p>","

Amar Bukvi\u0107 i Slavko Sobin kao Dioklecijan i njegov suvladar Maksimijan<\/p>","

Prisku igra Nata\u0161a Janji\u0107<\/p>","

Bo\u017eidar Domagoj Buri\u0107, redatelj filma i serije o Dioklecijanu<\/p>","

Snimanje serije i filma u produkciji HRT-a o caru Dioklecijanu u blizini sela Je\u017eevi\u0107 kod Vrlike<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu<\/p>","

Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, replika glave u zakladi Grenc<\/p>","

Dioklecijanova pala\u010da u Splitu, rekonstrukcija Frane \u0160itum<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_27020944_1920.jpg":"1920x1080","k_27020944_1280.jpg":"1280x1280","k_27020944_1024.jpg":"1024x1024","k_27020944_640.jpg":"640x640","k_27020944_480.jpg":"480x480","k_27020944_340.jpg":"340x340","k_27020944_220.jpg":"220x220","o_27020944_1280.jpg":"1280x853","o_27020944_1024.jpg":"1024x682","o_27020944_640.jpg":"640x426","o_27020944_480.jpg":"480x320","o_27020944_340.jpg":"340x226","o_27020944_220.jpg":"220x146","h_27020944_1280.jpg":"1280x854","h_27020944_1024.jpg":"1024x683","h_27020944_640.jpg":"640x427","h_27020944_480.jpg":"480x320","h_27020944_340.jpg":"340x227","h_27020944_220.jpg":"220x147","pp_27020944_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020944_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020944_640.jpg":"640x814","pp_27020944_480.jpg":"480x611","pp_27020944_340.jpg":"340x432","pp_27020944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_27019410_1920.jpg":"1920x1080","k_27019410_1280.jpg":"1280x1280","k_27019410_1024.jpg":"1024x1024","k_27019410_640.jpg":"640x640","k_27019410_480.jpg":"480x480","k_27019410_340.jpg":"340x340","k_27019410_220.jpg":"220x220","o_27019410_1280.jpg":"1280x720","o_27019410_1024.jpg":"1024x576","o_27019410_640.jpg":"640x360","o_27019410_480.jpg":"480x270","o_27019410_340.jpg":"340x191","o_27019410_220.jpg":"220x123","h_27019410_1280.jpg":"1280x854","h_27019410_1024.jpg":"1024x683","h_27019410_640.jpg":"640x427","h_27019410_480.jpg":"480x320","h_27019410_340.jpg":"340x227","h_27019410_220.jpg":"220x147","pp_27019410_1280.jpg":"1280x1628","pp_27019410_1024.jpg":"1024x1303","pp_27019410_640.jpg":"640x814","pp_27019410_480.jpg":"480x611","pp_27019410_340.jpg":"340x432","pp_27019410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1074","hd_27019411_1920.jpg":"1920x1080","k_27019411_1280.jpg":"1280x1280","k_27019411_1024.jpg":"1024x1024","k_27019411_640.jpg":"640x640","k_27019411_480.jpg":"480x480","k_27019411_340.jpg":"340x340","k_27019411_220.jpg":"220x220","o_27019411_1280.jpg":"1280x716","o_27019411_1024.jpg":"1024x572","o_27019411_640.jpg":"640x358","o_27019411_480.jpg":"480x268","o_27019411_340.jpg":"340x190","o_27019411_220.jpg":"220x123","h_27019411_1280.jpg":"1280x854","h_27019411_1024.jpg":"1024x683","h_27019411_640.jpg":"640x427","h_27019411_480.jpg":"480x320","h_27019411_340.jpg":"340x227","h_27019411_220.jpg":"220x147","pp_27019411_1280.jpg":"1280x1628","pp_27019411_1024.jpg":"1024x1303","pp_27019411_640.jpg":"640x814","pp_27019411_480.jpg":"480x611","pp_27019411_340.jpg":"340x432","pp_27019411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1013","hd_27019412_1920.jpg":"1920x1080","k_27019412_1280.jpg":"1280x1280","k_27019412_1024.jpg":"1024x1024","k_27019412_640.jpg":"640x640","k_27019412_480.jpg":"480x480","k_27019412_340.jpg":"340x340","k_27019412_220.jpg":"220x220","o_27019412_1280.jpg":"1280x675","o_27019412_1024.jpg":"1024x540","o_27019412_640.jpg":"640x337","o_27019412_480.jpg":"480x253","o_27019412_340.jpg":"340x179","o_27019412_220.jpg":"220x116","h_27019412_1280.jpg":"1280x854","h_27019412_1024.jpg":"1024x683","h_27019412_640.jpg":"640x427","h_27019412_480.jpg":"480x320","h_27019412_340.jpg":"340x227","h_27019412_220.jpg":"220x147","pp_27019412_1280.jpg":"1280x1628","pp_27019412_1024.jpg":"1024x1303","pp_27019412_640.jpg":"640x814","pp_27019412_480.jpg":"480x611","pp_27019412_340.jpg":"340x432","pp_27019412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1304","hd_27018607_1920.jpg":"1920x1080","k_27018607_1280.jpg":"1280x1280","k_27018607_1024.jpg":"1024x1024","k_27018607_640.jpg":"640x640","k_27018607_480.jpg":"480x480","k_27018607_340.jpg":"340x340","k_27018607_220.jpg":"220x220","o_27018607_1280.jpg":"1280x869","o_27018607_1024.jpg":"1024x695","o_27018607_640.jpg":"640x434","o_27018607_480.jpg":"480x326","o_27018607_340.jpg":"340x230","o_27018607_220.jpg":"220x149","h_27018607_1280.jpg":"1280x854","h_27018607_1024.jpg":"1024x683","h_27018607_640.jpg":"640x427","h_27018607_480.jpg":"480x320","h_27018607_340.jpg":"340x227","h_27018607_220.jpg":"220x147","pp_27018607_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018607_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018607_640.jpg":"640x814","pp_27018607_480.jpg":"480x611","pp_27018607_340.jpg":"340x432","pp_27018607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1082","hd_27018600_1920.jpg":"1920x1080","k_27018600_1280.jpg":"1280x1280","k_27018600_1024.jpg":"1024x1024","k_27018600_640.jpg":"640x640","k_27018600_480.jpg":"480x480","k_27018600_340.jpg":"340x340","k_27018600_220.jpg":"220x220","o_27018600_1280.jpg":"1280x721","o_27018600_1024.jpg":"1024x577","o_27018600_640.jpg":"640x360","o_27018600_480.jpg":"480x270","o_27018600_340.jpg":"340x191","o_27018600_220.jpg":"220x123","h_27018600_1280.jpg":"1280x854","h_27018600_1024.jpg":"1024x683","h_27018600_640.jpg":"640x427","h_27018600_480.jpg":"480x320","h_27018600_340.jpg":"340x227","h_27018600_220.jpg":"220x147","pp_27018600_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018600_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018600_640.jpg":"640x814","pp_27018600_480.jpg":"480x611","pp_27018600_340.jpg":"340x432","pp_27018600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_27018587_1920.jpg":"1920x1080","k_27018587_1280.jpg":"1280x1280","k_27018587_1024.jpg":"1024x1024","k_27018587_640.jpg":"640x640","k_27018587_480.jpg":"480x480","k_27018587_340.jpg":"340x340","k_27018587_220.jpg":"220x220","o_27018587_1280.jpg":"1280x886","o_27018587_1024.jpg":"1024x709","o_27018587_640.jpg":"640x443","o_27018587_480.jpg":"480x332","o_27018587_340.jpg":"340x235","o_27018587_220.jpg":"220x152","h_27018587_1280.jpg":"1280x854","h_27018587_1024.jpg":"1024x683","h_27018587_640.jpg":"640x427","h_27018587_480.jpg":"480x320","h_27018587_340.jpg":"340x227","h_27018587_220.jpg":"220x147","pp_27018587_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018587_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018587_640.jpg":"640x814","pp_27018587_480.jpg":"480x611","pp_27018587_340.jpg":"340x432","pp_27018587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_27018598_1920.jpg":"1920x1080","k_27018598_1280.jpg":"1280x1280","k_27018598_1024.jpg":"1024x1024","k_27018598_640.jpg":"640x640","k_27018598_480.jpg":"480x480","k_27018598_340.jpg":"340x340","k_27018598_220.jpg":"220x220","o_27018598_1280.jpg":"1280x800","o_27018598_1024.jpg":"1024x640","o_27018598_640.jpg":"640x400","o_27018598_480.jpg":"480x300","o_27018598_340.jpg":"340x212","o_27018598_220.jpg":"220x137","h_27018598_1280.jpg":"1280x854","h_27018598_1024.jpg":"1024x683","h_27018598_640.jpg":"640x427","h_27018598_480.jpg":"480x320","h_27018598_340.jpg":"340x227","h_27018598_220.jpg":"220x147","pp_27018598_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018598_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018598_640.jpg":"640x814","pp_27018598_480.jpg":"480x611","pp_27018598_340.jpg":"340x432","pp_27018598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27018590_1920.jpg":"1920x1080","k_27018590_1280.jpg":"1280x1280","k_27018590_1024.jpg":"1024x1024","k_27018590_640.jpg":"640x640","k_27018590_480.jpg":"480x480","k_27018590_340.jpg":"340x340","k_27018590_220.jpg":"220x220","o_27018590_1280.jpg":"1280x1920","o_27018590_1024.jpg":"1024x1536","o_27018590_640.jpg":"640x960","o_27018590_480.jpg":"480x720","o_27018590_340.jpg":"340x510","o_27018590_220.jpg":"220x330","h_27018590_1280.jpg":"1280x854","h_27018590_1024.jpg":"1024x683","h_27018590_640.jpg":"640x427","h_27018590_480.jpg":"480x320","h_27018590_340.jpg":"340x227","h_27018590_220.jpg":"220x147","pp_27018590_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018590_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018590_640.jpg":"640x814","pp_27018590_480.jpg":"480x611","pp_27018590_340.jpg":"340x432","pp_27018590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1168","hd_27018588_1920.jpg":"1920x1080","k_27018588_1280.jpg":"1280x1280","k_27018588_1024.jpg":"1024x1024","k_27018588_640.jpg":"640x640","k_27018588_480.jpg":"480x480","k_27018588_340.jpg":"340x340","k_27018588_220.jpg":"220x220","o_27018588_1280.jpg":"1280x778","o_27018588_1024.jpg":"1024x622","o_27018588_640.jpg":"640x389","o_27018588_480.jpg":"480x292","o_27018588_340.jpg":"340x206","o_27018588_220.jpg":"220x133","h_27018588_1280.jpg":"1280x854","h_27018588_1024.jpg":"1024x683","h_27018588_640.jpg":"640x427","h_27018588_480.jpg":"480x320","h_27018588_340.jpg":"340x227","h_27018588_220.jpg":"220x147","pp_27018588_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018588_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018588_640.jpg":"640x814","pp_27018588_480.jpg":"480x611","pp_27018588_340.jpg":"340x432","pp_27018588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018595_1920.jpg":"1920x1080","k_27018595_1280.jpg":"1280x1280","k_27018595_1024.jpg":"1024x1024","k_27018595_640.jpg":"640x640","k_27018595_480.jpg":"480x480","k_27018595_340.jpg":"340x340","k_27018595_220.jpg":"220x220","o_27018595_1280.jpg":"1280x853","o_27018595_1024.jpg":"1024x682","o_27018595_640.jpg":"640x426","o_27018595_480.jpg":"480x320","o_27018595_340.jpg":"340x226","o_27018595_220.jpg":"220x146","h_27018595_1280.jpg":"1280x854","h_27018595_1024.jpg":"1024x683","h_27018595_640.jpg":"640x427","h_27018595_480.jpg":"480x320","h_27018595_340.jpg":"340x227","h_27018595_220.jpg":"220x147","pp_27018595_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018595_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018595_640.jpg":"640x814","pp_27018595_480.jpg":"480x611","pp_27018595_340.jpg":"340x432","pp_27018595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018592_1920.jpg":"1920x1080","k_27018592_1280.jpg":"1280x1280","k_27018592_1024.jpg":"1024x1024","k_27018592_640.jpg":"640x640","k_27018592_480.jpg":"480x480","k_27018592_340.jpg":"340x340","k_27018592_220.jpg":"220x220","o_27018592_1280.jpg":"1280x853","o_27018592_1024.jpg":"1024x682","o_27018592_640.jpg":"640x426","o_27018592_480.jpg":"480x320","o_27018592_340.jpg":"340x226","o_27018592_220.jpg":"220x146","h_27018592_1280.jpg":"1280x854","h_27018592_1024.jpg":"1024x683","h_27018592_640.jpg":"640x427","h_27018592_480.jpg":"480x320","h_27018592_340.jpg":"340x227","h_27018592_220.jpg":"220x147","pp_27018592_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018592_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018592_640.jpg":"640x814","pp_27018592_480.jpg":"480x611","pp_27018592_340.jpg":"340x432","pp_27018592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_27018591_1920.jpg":"1920x1080","k_27018591_1280.jpg":"1280x1280","k_27018591_1024.jpg":"1024x1024","k_27018591_640.jpg":"640x640","k_27018591_480.jpg":"480x480","k_27018591_340.jpg":"340x340","k_27018591_220.jpg":"220x220","o_27018591_1280.jpg":"1280x828","o_27018591_1024.jpg":"1024x662","o_27018591_640.jpg":"640x414","o_27018591_480.jpg":"480x310","o_27018591_340.jpg":"340x220","o_27018591_220.jpg":"220x142","h_27018591_1280.jpg":"1280x854","h_27018591_1024.jpg":"1024x683","h_27018591_640.jpg":"640x427","h_27018591_480.jpg":"480x320","h_27018591_340.jpg":"340x227","h_27018591_220.jpg":"220x147","pp_27018591_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018591_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018591_640.jpg":"640x814","pp_27018591_480.jpg":"480x611","pp_27018591_340.jpg":"340x432","pp_27018591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1660x2500","hd_1398231_1920.jpg":"1920x1080","k_1398231_1280.jpg":"1280x1280","k_1398231_1024.jpg":"1024x1024","k_1398231_640.jpg":"640x640","k_1398231_480.jpg":"480x480","k_1398231_340.jpg":"340x340","k_1398231_220.jpg":"220x220","o_1398231_1280.jpg":"1280x1927","o_1398231_1024.jpg":"1024x1542","o_1398231_640.jpg":"640x963","o_1398231_480.jpg":"480x722","o_1398231_340.jpg":"340x512","o_1398231_220.jpg":"220x331","h_1398231_1280.jpg":"1280x854","h_1398231_1024.jpg":"1024x683","h_1398231_640.jpg":"640x427","h_1398231_480.jpg":"480x320","h_1398231_340.jpg":"340x227","h_1398231_220.jpg":"220x147","pp_1398231_1280.jpg":"1280x1628","pp_1398231_1024.jpg":"1024x1303","pp_1398231_640.jpg":"640x814","pp_1398231_480.jpg":"480x611","pp_1398231_340.jpg":"340x432","pp_1398231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_24367838_1920.jpg":"1920x1080","k_24367838_1280.jpg":"1280x1280","k_24367838_1024.jpg":"1024x1024","k_24367838_640.jpg":"640x640","k_24367838_480.jpg":"480x480","k_24367838_340.jpg":"340x340","k_24367838_220.jpg":"220x220","o_24367838_1280.jpg":"1280x862","o_24367838_1024.jpg":"1024x689","o_24367838_640.jpg":"640x431","o_24367838_480.jpg":"480x323","o_24367838_340.jpg":"340x228","o_24367838_220.jpg":"220x148","h_24367838_1280.jpg":"1280x854","h_24367838_1024.jpg":"1024x683","h_24367838_640.jpg":"640x427","h_24367838_480.jpg":"480x320","h_24367838_340.jpg":"340x227","h_24367838_220.jpg":"220x147","pp_24367838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24367838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24367838_640.jpg":"640x814","pp_24367838_480.jpg":"480x611","pp_24367838_340.jpg":"340x432","pp_24367838_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115741 Threads: 86 Questions: 1106572471 Slow queries: 0 Opens: 204678 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.938 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9919906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/snima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a-1385401 [printLink] => /kultura/film-tv/snima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a-1385401?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757621 [name] => film o dioklecijanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-02 13:10:50 [main_article_id] => 0 [alias] => film-o-dioklecijanu [link] => /tag/film-o-dioklecijanu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757622 [name] => serija o dioklecijanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-02 13:10:50 [main_article_id] => 0 [alias] => serija-o-dioklecijanu [link] => /tag/serija-o-dioklecijanu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 218372 [name] => dioklecijan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dioklecijan [link] => /tag/dioklecijan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 268607 [name] => božidar domagoj burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozidar-domagoj-buric [link] => /tag/bozidar-domagoj-buric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 374627 [name] => amar bukvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amar-bukvic [link] => /tag/amar-bukvic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 345653 [name] => Nataša Janjić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-janjic [link] => /tag/natasa-janjic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 244838 [name] => Mladen Badovinac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-badovinac [link] => /tag/mladen-badovinac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo na setu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Snima se filmski spektakl o Dioklecijanu! Amar Bukvić i Nataša Janjić su car i Priska, posebnu ulogu ima Mlađo iz TBF-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27020944.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot/HRT,Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27020944.jpg [title] =>

Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...

Screenshot/HRT,Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27019410.jpg [title] =>

Dioklecijana je utjelovio glumac Amar Bukvić

Hrt Screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27019411.jpg [title] =>

Amar Bukvić i Slavko Sobin kao Dioklecijan i njegov suvladar Maksimijan

Hrt Screenshot ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27019412.jpg [title] =>

Prisku igra Nataša Janjić

Hrt Screenshot ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018607.jpg [title] =>

Božidar Domagoj Burić, redatelj filma i serije o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018600.jpg [title] =>

Snimanje serije i filma u produkciji HRT-a o caru Dioklecijanu u blizini sela Ježević kod Vrlike

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018587.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018598.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018590.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018588.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018595.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018592.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018591.jpg [title] =>

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/1398231.jpg [title] =>

Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, replika glave u zakladi Grenc

Mario Todorić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/24367838.jpg [title] =>

Dioklecijanova palača u Splitu, rekonstrukcija Frane Šitum

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dočekali smo i to: snima se igrani film i dokumentarno-igrana serija o Dioklecijanu! Bit će neobično u kinima gledati film o jednoj od najslavnijih povijesnih osoba s naših prostora, osebujnom imperatoru koji je od propasti spasio Rimsko carstvo, te mu produžio život za barem stotinu i pedeset godina na zapadu, te tisuću godina na Istoku.

A o kojem naposlijetku toliko malo znademo, osim da je vladao od 17. rujna 384. do 1. svibnja 305. godine, jedini je car koji se povukao u mirovinu pa starost provodio u golemoj palači kod dalmatinske metropole Salone. I iz koje je nastao Split.

Arheolozi i povjesničari, naravno, ispričali bi puno više o Dioklu uspješnom ratniku ilirskog porijekla, ali bitno je i ono što će znati čovjek kojeg zaustaviš na ulici i zapitaš ga o ovom caru. A puno brže i lakše naučit će s ekrana nego iz znanstvene literature.

Film i serija snimaju se gotovo dvije godine, u popriličnoj tišini, naime, šira javnost za snimanje je doznala nakon što su se u medijima pojavili pozivi za statiste.

Projekt je u potpunosti produkcija Hrvatske radio-televizije, a scenarij i režija u iskusnim su rukama Božidara Domagoja Burića, koji iza sebe ima niz uspješnih ekraniziranih djela na teme iz naše povijesti, poput Hrvatskih kraljeva, Republike, Doba Uskoka, ali i Ludih rimskih careva, Tajnovitog srednjeg vijeka...

---

image

Božidar Domagoj Burić, redatelj filma i serije o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na svjetskoj razini

Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...

- Zašto Dioklecijan? Jer je on jedna od najvažnijih povijesnih osoba s naših prostora, rodom najvjerojatnije iz Salone. Dioklecijan je ostavio najdublji trag na našu povijest i ideja o filmu i seriji o njemu zaokuplja me od početaka mog televizijsko-filmskog rada. Prva verzija scenarija bila je gotova već krajem 2019., projekt je na HRT-u bio odmah i inicijalno odobren ali uskoro je nastupila pandemija zbog koje je sve moralo biti odgođeno.

Tek krajem 2022. počeli smo s intezivnijim pripremama i prva probna snimanja smo odradili u Splitu 2023. godine. Kako je riječ o vrlo složenom projektu, produkcijski vjerojatno najzahtjevnijem otkad postoji HRT, snimanja se odvijaju u nešto većim vremenskim razmacima nego što bismo htjeli, no realnost filmske produkcije u ovako maloj filmskoj industriji poput hrvatske je takva kakva jest.

Mi nismo niti možemo biti Hollywood, po sredstvima se ne možemo mjeriti ni s filmskim industrijama zapadne ili sjeverne Europe. Ali to ne znači da ne možemo biti jednako kvalitetni, samo nam za to treba malo više vremena. Ionako je važan samo konačan rezultat i vjerujem da će nam se strpljenje isplatiti – ističe redatelj Burić, te kaže:

---

image

Snimanje serije i filma u produkciji HRT-a o caru Dioklecijanu u blizini sela Ježević kod Vrlike

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Vratimo se na Dioklecijana; po mom mišljenju, on je jedan od tri najznačajnija rimska cara uopće. No, o njemu zapravo znamo uočljivo manje nego o nekim drugim, pa i onim manje važnim carevima od njega. Razlog tome je to što je Dioklecijan poduzeo veliki progon kršćana te je kasnija kršćanska tradicija učinila sve da provede damnatio memoriae, doslovno "brisanje iz sjećanja", svega što je imalo veze s njim.

Premda Dioklecijan nije bio prvi, pa ni najokrutniji rimski car koji je progonio kršćane, imao je tu nesreću da je bio posljednji. Stoga su njegove progone kršćana, koji su se nedvojbeno dogodili, kasnije kršćanske predaje znatno preuveličale, a njega kao osobu i vladara na neki način "sotonizirale".

No, Dioklecijan je bio puno više od pukog progonitelja kršćana. On je očito bio vrlo pragmatičan vladar, s vrlo izraženim osjećajem za organizaciju. Iako podjela carske vlasti nije bila izvorna Dioklecijanova ideja, njegova tetrarhija (vlast četvreročlanog carskog kolegija) prva je organizirana, potpuno promišljena reforma carske vlasti te vrste u povijesti Rimskog Carstva. Njegova ideja o obaveznoj abdikaciji careva nakon dvadeset godina službe bila je revolucionarna.

---

image

Dioklecijanova palača u Splitu, rekonstrukcija Frane Šitum

Tom Dubravec/Cropix
---

O njegovoj graditeljskoj aktivnosti, uvjeren sam - osim svima nam poznate Palače - prosječno obrazovana osoba vrlo malo toga zna. A upravo su Dioklecijanove terme najveće ikad sagrađene u antičkom Rimu. Obnovio je nemjerljivo puno rimskih objekata, prije svega Kuriju koja je stradala u podmetnutom požaru tako da danas na zgradi Senata na Forumu, osim njenih vrata, niti jedna cigla nije starija od Dioklecijanova vremena.

Poduzeo je i opsežne monetarne, ekonomske i vojne reforme. Carstvu, koje je prije njegova dolaska bilo doslovno na korak do kolapsa, udahnuo je novi život. Stoga smatram kako je HRT zapravo dužan napraviti primjeren filmski i dokumentarno-obrazovni projekt o Dioklecijanu, jer je on čovjek s naših prostora, dio je naše povijesti, koja nadilazi etničku pripadnost.

Dioklecijan je naš jer je potekao s prostora koji su danas naši. Zbog njegove univerzalne važnosti odlučili smo napraviti dvojni projekt: igrani film koji je mješavina povijesnih događaja i fikcije, te igrano-dokumentarnu seriju koja će na znanstveno-popularan način pokazati Dioklecijanovo životno djelo – objašnjava nam Božidar Domagoj Burić, po izvornoj struci povjesničar i arheolog koji je u tančine istražio život našeg cara.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tisuću statista

Ekipa HRT-a scene za "Dioklecijana" snimala je u Splitu, Saloni, Rimu, zagrebačkim studijima, krenut će i u Izmit u Turskoj gdje je bila Dioklecijanova prijestolnica Nikomedija, a Ježević će "glumiti" okolicu Mramornog mora, područje između Nikomedije i Herakleje. Digitalna rekonstrukcija uz naprednu tehnologiju omogućit će nam da "vidimo" svakodnevni život, vojne pohode, te monumentalne građevine koje je podizao Dioklecijan, ali i staru Salonu i Palaču – kakve su nekoć bile.

Prvo pitanje koje su Splićani postavili jest: tko igra Dioklecijana?

- Dioklecijan je Amar Bukvić, njegova supruga Priska je Nataša Janjić, Dioklecijanov suvladar Maksimijan je Slavko Sobin, a Karina, Dioklecijanova rivala za tron, igrat će Marko Cindrić. Osim navedenih, u filmu će glumiti još puno vrhunskih hrvatskih glumica i glumaca, poput Kreše Mikića, Dragana Despota, Anje Šovagović-Despot, Marinka Prge, Franje Kuhara, Dušana Bućana, Nikole Baće, Roberta Kurbaše, Jerka Marčića i drugih. U projektu je angažiran i veliki broj statista, čiji će konačni broj biti blizu tisuću – otkrio nam je redatelj Burić uz još jednu zanimljivost:

---

image

Prisku igra Nataša Janjić

Hrt Screenshot
---

- Jezik filma bit će latinski. Još od Gibsonove "Pasije" imamo niz primjera filmova i serija snimljenih na izvornim, danas mrtvim jezicima. HBO, npr, snimio je dvije sezone serije "Romul" koja je u potpunosti na latinskom. U Hrvatskoj u tom smislu svakako treba pohvaliti film "Illyricum" koji je snimljen na ilirskom i latinskom jeziku. Za naš film od presudne je pomoći bio klasični filolog prof. dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je dijaloge preveo na kolokvijalni latinski jezik.

U trećem stoljeću latinski jezik više nije bio onaj iz klasičnog razdoblja, to više nije onaj kićeni Ciceronov latinski, već neka pomalo degradirana verzija, u kojoj se već mogu čuti primjese budućih talijanskog, španjolskog i ostalih danas živućih romanskih jezika. Posebno zanimljivo bit će čuti latinske psovke, koje su bile vrlo slikovite. Čak mi se čini da smo mi Hrvati taj psovački "talent" i gen naslijedili upravo od Rimljana – smije se Božidar Domagoj Burić, dodavši kako su glumci odlično savladali latinski što je važan detalj koji daje na autentičnosti projektu.

---

image

Amar Bukvić i Slavko Sobin kao Dioklecijan i njegov suvladar Maksimijan

Hrt Screenshot
---

Badovinac kao narator

Premda se snimaju paralelno, igrani film i dokumentarna serija razlikovat će se u sadržaju:

- Najveći dio dio radnje igranog filma odvija se 284. i 285. godine, dakle, kada Dioklecijan preuzima vlast u Carstvu i eliminira suparnike. Naravno da ćemo se dotaknuti i progona kršćana. No, radnju filma ne bih prepričavao, naravno. Film će pričati sam za sebe.

Serija će pratiti Dioklecijanov život i djelo uz pomoć nekih od najvećih stručnjaka za Rimsko Carstvo i Dioklecijana, što stranih, čije smo izjave već snimili, kao što su dr. Filippo Carlà-Uhink, autor najnovije knjige o Dioklecijanu, dr. Matthaeus Heil iz Berlina, dr. Annalisa Marzano sa Sveučilišta u Bologni, dr. Lea Niccolai s Cambridgea, dr. Mark Edwards s Oxforda i još mnogi drugi, te hrvatskih, koje tek trebamo snimiti.

Kako bismo gledateljima, pored obrazovanja, osigurali i zabavu i malo humora, prezenter serije bit će naš veliki glazbenik, po mom mišljenju jedan od simbola urbanog Splita, Mladen Badovinac iz TBF-a, meni najdražeg hrvatskog banda. A u seriji će u jednoj sceni biti i vrlo zanimljiva glazbena suradnja Mističnog Barbarizma (duo koji sklada soundtrack za film i seriju, a kojega činimo Srđan Sekulović Skansi i ja), s Mladenom i Sašom iz TBF-a.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Užu ekipu projekta čine kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Igor Juras, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, majstorica maske Martina Novaković, direktor fotografije Branko Cahun te izvršni producenti Miro Mioč i Marko Kaić. Važno je napomenuti da bi ovakav projekt, kad bi se radio samo stotinjak kilometara zapadno od Hrvatske, koštao barem pet puta više, a što idete dalje na Zapad proračun bi bio minimalno 10 puta veći od našeg. No naš će u svemu moći parirati, pa i nadmašiti, svaki takav višestruko skuplji projekt – optimističan je Božidar Domagoj Burić, te zaključuje:

- Ako igdje, onda je na našim prostorima Rimsko Carstvo obilježilo povijest sve do današnjeg dana. Mi smo još uvijek Rimljani, u puno toga. Kada žitelji današnje zapadne civilizacije turistički dođu u Rim, nisu ni svjesni da su zapravo došli doma.

---

image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot/HRT,Božidar Vukičević/Cropix Hrt Screenshot Hrt Screenshot Hrt Screenshot Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Mario Todorić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Screenshot/HRT,Božidar Vukičević/Cropix

Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...

Hrt Screenshot

Dioklecijana je utjelovio glumac Amar Bukvić

Hrt Screenshot

Amar Bukvić i Slavko Sobin kao Dioklecijan i njegov suvladar Maksimijan

Hrt Screenshot

Prisku igra Nataša Janjić

Božidar Vukičević/Cropix

Božidar Domagoj Burić, redatelj filma i serije o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Snimanje serije i filma u produkciji HRT-a o caru Dioklecijanu u blizini sela Ježević kod Vrlike

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Božidar Vukičević/Cropix

Rekviziti za film i seriju o Dioklecijanu

Mario Todorić/Cropix

Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, replika glave u zakladi Grenc

Tom Dubravec/Cropix

Dioklecijanova palača u Splitu, rekonstrukcija Frane Šitum

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/snima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a-1385401 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=001cd3b3a6ed46dba8172613174a6e3d0e772696 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Snima+se+filmski+spektakl+o+Dioklecijanu%21+Amar+Bukvi%C4%87+i+Nata%C5%A1a+Janji%C4%87+su+car+i+Priska%2C+posebnu+ulogu+ima+Mla%C4%91o+iz+TBF-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsnima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a-1385401 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsnima-se-filmski-spektakl-o-dioklecijanu-amar-bukvic-i-natasa-janjic-su-car-i-priska-posebnu-ulogu-ima-mlado-iz-tbf-a-1385401 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo na setu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVbili smo na setu

Snima se filmski spektakl o Dioklecijanu! Amar Bukvić i Nataša Janjić su car i Priska, posebnu ulogu ima Mlađo iz TBF-a

Piše Damir Šarac
2. svibnja 2024. - 13:10
Filmsku ekipu posjetili smo u Ježeviću kod Vrlike, gdje su na širokim kamenitim pašnjacima razastrti veliki šatori s opremom, bojnim kolima, oružjem, kostimima...Screenshot/HRT,Božidar Vukičević/Cropix

Dočekali smo i to: snima se igrani film i dokumentarno-igrana serija o Dioklecijanu! Bit će neobično u kinima gledati film o jednoj od najslavnijih povijesnih osoba s naših prostora, osebujnom imperatoru koji je od propasti spasio Rimsko carstvo, te mu produžio život za barem stotinu i pedeset godina na zapadu, te tisuću godina na Istoku.

A o kojem naposlijetku toliko malo znademo, osim da je vladao od 17. rujna 384. do 1. svibnja 305. godine, jedini je car koji se povukao u mirovinu pa starost provodio u golemoj palači kod dalmatinske metropole Salone. I iz koje je nastao Split.

Arheolozi i povjesničari, naravno, ispričali bi puno više o Dioklu uspješnom ratniku ilirskog porijekla, ali bitno je i ono što će znati čovjek kojeg zaustaviš na ulici i zapitaš ga o ovom caru. A puno br...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:53