stdClass Object ( [id] => 1388122 [title] => Što kažu mještani, načelnik, šef Hrvatskih cesta, a što policijska statistika? Jesu li za sigurnost ceste D-110 odgovori i sami Kaljani?! [alias] => sto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cestom u Kalima i dalje se juri, nesmetano i neobuzdano, a mještani strepe i boje se da se opet ne dogodi neka prometna nesreća, čak i s tragičnim posljedicama. Podsjetimo, prije nekoliko dana dobili smo pismo iz mjesta Kali na otoku Ugljanu u kojem građanka prenosi zabrinutost mještana za prometnu sigurnost na državnoj cesti koja prolazi kroz njihovo mjesto. Na jednom dijelu ceste često se događaju prometne nesreće, no unatoč apelima i peticiji mještana, nitko od odgovornih ništa nije poduzeo da se ta crna prometna točka riješi.

APEL IZ KALI Pomozite nam! Život uz državnu cestu koja nam prolazi kroz mjesto postao je jako opasan, a našu peticiju s 206 potpisa odgovorni ignoriraju!

Pismo nam je poslano nakon što se na izlazu iz trgovine Plodine (opet) dogodila prometna nesreća. Zbog velikih brzina životi uz cestu u opasnosti su, ‘voda je došla do grla‘ pa je u travnju organizirana peticija stanovnika općine Kali (s 206 potpisanih stanovnika) načelniku Općine Kali, Općinskom vijeću, Policijskoj upravi zadarskoj i Hrvatskim cestama u kojoj se između ostaloga tražilo da se na području državne ceste postave znakovi da je zakonsko ograničenje brzine maksimalno 50 kilometara na sat, te da se to kontrolira postavljanjem kamera ili češćim kontrolama prometne policije.

---

image

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia

/Shutterstock
---

Razgovarali smo s mještankom Matejom Perin i pitali je da li se što pomaklo...

- Ne događa se ovo od jučer. Povećanjem prometa svake je godine stanje sve gore. Kuća mojih roditelja je na okuci i mene je strah više i ići tamo s djecom jer ne može se poreći cesta koliko brzo voze teretna vozila i automobili. Zakonsko ograničenje je 50 kilometara na sat i mi smo prikupili peticiju kako bi se postavilo odgovarajuće znakovlje po cesti, možda signalizirajuća svjetla gdje su pješački prijelazi, doduše samo je jedan obilježeni prijelaz u Kalima. Na toj bi se cesti trebalo dosta poraditi, mislim da za jedan dio ceste čak imamo spremljen projekt. Na znam kakav je dogovor Općine i Hrvatskih cesta u čijoj je nadležnosti državna cesta po tom pitanju. Na žalost, bojim se da nije pitanje hoće li se nešto dogoditi već samo kada. Bilo je do sada već dosta prometnih nesreća, a srećom još se nije dogodila tragedija, ali ne bi trebalo čekati da se to dogodi već preduhitriti – ističe Mateja.

Policija ako i kontrolira promet u Kalima, onda se to odnosi na tehničku ispravnost vozila, nošenje kaciga i sl. Vozi se i dalje brzo, jer se očigledno ne kontrolira dovoljno. Za jedan dio ceste postoji nogostup, ali na njega se opet parkiraju vozila jer su kuće uz cestu, prodavaonice i sl. pa se, osobito u ljetnim mjesecima, svatko svugdje parkira. Zbog toga mame s kolicima moraju na cestu jer nogostupi budu zauzeti.

- Peticija s 206 potpisa nešto govori, jer cilj je bio skupiti više potpisa od 10 posto popisa birača. Prema Statutu Općine Kali, Vijeće je dužno u roku od tri mjeseca naći rješenje za problem zbog kojega je peticija s tolikim brojem potpisa prikupljena. Ako smo predali peticiju 18. travnja, do 18. srpnja bi se trebalo neko rješenje donijeti za taj problem. Ne znam je li se što dogodilo jer mi nitko ništa nije odgovorio, od policije, Hrvatskih cesta, do Općine – ističe Mateja.

Zbog velikih brzina česta su oduzimanja prednosti vozilima na državnoj cesti, a to se događa jer se vozila ne mogu na vrijeme uočiti, pa dolazi do sudara pri uključivanju na glavnu cestu.

- Ostavljam auto parkirano i što manje ću ga koristiti jer su šanse da se nešto dogodi povećavaju sa što većim prometom. Događa se to stalno i sve više, ali nitko ne reagira – dodaje Mateja.

---

image

Državna cesta DC-110 kroz Kali

Katarstar.hr/
---

Direktor poslovne jedinice Hrvatskih cesta Zadar David Milin kaže kako mu je poznato da se kroz Kali vozi brzo, a ograničenje je 50 kilometara na sat.

- Hrvatske ceste nisu represivni aparat koji bi mogao kažnjavati vozače. Mi smo u dogovoru s načelnikom odlučili naglasiti signalizacijom ograničenje brzine na 50 kilometara na sat. Neko pametno rješenje za obuzdavanje te brzine bilo bi postavljanje kamere, ali Hrvatske ceste nisu nadležne za postavljanje kamera, već Ministarstvo unutarnjih poslova ili jedinica lokalne samouprave. Mi ćemo sa svoje strane naglasiti ograničenje od 50 kilometara na sat trepćućim žutim svjetlom, a koliko će to pomoći nisam siguran.

Hoće li se postaviti kamere ne znam, jer one nisu niti jeftine, a MUP ih je postavio već dosta na zadarskom području. Računajte da ih postavlja lokalna samouprava da bi svaka došla oko 120 tisuća kuna, tako da to nije baš lako za izvesti. Nažalost vozi se brzo, nedostaje prometne kulture, a na državnoj cesti mi ne možemo postaviti ležeće policajce na taj način. Ljudi bi se morali naučiti poštivati prometne znakove, ali to se kod nas baš i ne događa – ističe Milin dodajući kako se s načelnikom čuo prije dva dana i dogovorio poboljšanja signalizacije.

Svoju nam je izjavu poslao i načelnik Općine Kali Bruno Mišlov.

- Slažem se da na području općine Kali na državnoj cesti D-110 nedostaje pješačkih prijelaza, a po mom mišljenju nedostaju i još bar dvije dodatne autobusne stanice: jedna kod novootvorenih Plodina i jedna u predjelu Rahorača prema Kukljici.

Godine 2020. Općina Kali dala je izraditi projekt semaforizacije predmetnog raskrižja na kojem je Tommy, autopraona itd., a izvođenje radova po ovom projektu trebaju financirati Hrvatske ceste. HC projekt još nisu uvrstili u svoj proračun, ali tko zna, možda ih sada potakne nešto po tom pitanju.

---

image

Načelnik Bruno Mišlov

/Slobodna Dalmacija
---

Godine 2022. Općina je dala izraditi projekt autobusne postaje na predjelu Rahorača koji bi uključivao i pješački prijelaz i prometnu signalizaciju u vidu treptača. Na ovom dijelu vozači dosta brzo voze pa bi izgradnja stanice i prometne signalizacije doprinijela i smanjenju brzine na toj mikrolokaciji. Lokacija je odabrana od strane djelatnika zadarske ispostave HC-a. Zadnja informacija koju imam je da HC trebaju provesti postupak izvlaštenja zemljišta za nogostup koji se mora izgraditi uz autobusnu stanicu. Mislimo da bi do ljetne sezone 2025. spomenuta autobusna stanica mogla profunkcionirati.

Što se tiče nedostatka pješačkog prijelaza kod nedavno otvorenog centra Plodine istina je da su naši mještani i turisti kojih sve više gravitira upravo prema ovom prodajnom centru prisiljeni na ilegalan način prelaziti cestu kako bi došli do dućana. Kada je projekt prometnog rješenja bio dostavljen Općini Kali mi smo predložili da se pored dućana napravi i autobusna stanica, za kojom potreba u tom dijelu Kali sve više raste. Investitor je zaista bio u žurbi (na kraju je uz sav trud centar otvorio tek u 9. mjesecu, na samom kraju turističke sezone) i razumjeli smo njihovu molbu da damo suglasnost na prometno rješenje, uz obećanje da ćemo u budućnosti razgovarati o autobusnoj stanici.

Po prijedlogu prometnog rješenja Plodina Općina Kali je naručila prometni elaborat i mislim da bismo uz kooperativnost Hrvatskih cesta do šestoga mjeseca na tom mjestu trebali imati nogostup i odgovarajuću prometnu signalizaciju – naveo je Bruno Mišlov.

---

Policijska statistika: od 2020. do danas 16 prometnih nesreća...

Prema podacima Policijske uprave zadarske, na državnoj cesti DC-110 koja prolazi kroz mjesto Kali od 2020. do danas dogodilo se 16 prometnih nesreća u kojima su tri osobe zadobile teže tjelesne ozlijede, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.
Na Otočkoj cesti u 2020. godini dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba. Iduće godine zabilježeno je pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. Godine 2022. dogodile su se dvije prometne nesreće s jednom teško ozlijeđenom osobom, da bi u 2023. bilo opet pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena. Od početka ove godine do danas zabilježene su tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.
IZ PU zadarske ističu da je policija ovlaštena za nadzor i upravljanje cestovnim prometom te su njezine aktivnosti usmjerene na sigurnost svih sudionika u prometu. U slučaju prometne nesreće, policija utvrđuju sve relevantne činjenice o njezinom uzroku, dinamici, sudionicima i posljedicama, a prikupljene podatke o prometnim nesrećama raščlanjuje, sistematizira i analizira u svrhu unapređenja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća. Tako i kod navedenih statističkih podatka o prometnim nesrećama te njihovim posljedicama, uzimajući u obzir veličinu područja i prometnica, broj stanovnika navedenih otoka i turista koji tijekom godine, a posebice u vrijeme turističke sezone borave na tim otocima. 
Naime, razmjerno frekventnosti sporne prometnice, poglavito tijekom turističke sezone, nije zabilježen veliki broj prometnih nesreća, niti je na sreću bilo nesreća sa smrtnim ishodom.
- Napominjemo kako policijski službenici postaje Pomorske i aerodromske policije Zadar svakodnevno vrše kontrolu prometa na području otoka Ugljana i Pašmana, pa tako i na državnoj cesti D110 na području Općine Kali – navode iz zadarske policije dodajući da će i u nadolazećem periodu na otočnom dijelu nadležnosti nastaviti intenzivan rad na terenu kako bi sankcionirali najneodgovornije vozače i one koji svojim ponašanjem ugrožavaju sve ostale sudionike.
Što se tiče postavljanja kamera za nadzor brzine, policija tu djeluje samostalno, ali i u sinergiji jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave s kojima provodi aktivnosti saniranje opasnih mjesta, tzv. crnih točaka u prometu, kao i obnavljanje te izgradnju drugih prometnih površina kao i postavljanje kamera za nadzora brzine, ovisno o pristiglim prijavama na raspisane javne ponude, a sve sukladno aktualnom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

---

---

image

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja. Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix
---

---

Za sigurnost prometnice odgovorni su i mještani!

Problem s državnom cestom kroz Kali nije jednoznačan, upozoravaju neki naši sugovornici. Jedan od problema je i odnos lokalne zajednice prema samoj prometnici, odnosno nekih mještana koji su svojim intervencijama oduzeli sigurnost prometnici na nekoliko mjesta. Pritom se misli na ogradne zidove podignute oko privatnih kuća i zemljišta koji u nekim dijelovima gotovo da dodiruju prometnicu i tako smanjuju prometnu vidljivost, ali i oduzimaju prostor za zaustavljanje vozila. Tu je i problem parkiranja uz samu prometnicu, nedostatak nogostupa, ali i problem neodržavanja horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.
Upravo stoga neki predlažu da bi u rješenja problema trebalo uključiti i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tako da obave inspekcijski nadzor DC-110 kroz Kali i to prometne signalizacije, vertikalne i horizontalnu, njenu uočljivost, odnosno dotrajalosti tzv. sustava održavanja i gospodarenja cestama, mjesta njihova postava i njihove vidljivosti. Predlaže se i postavljanja novih znakovi ograničenja s naglaskom na kontrastnoj žuto-zelenoj boji radi bolje uočljivosti, treptača koji upozoravaju na brzinu kretanja vozila i slično...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICIJA U KALIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PETICIJA U KALIMA 2 0 7134 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 13:26:56 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić
Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-12 19:45:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-12 19:44:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što kažu mještani, načelnik, šef Hrvatskih cesta, a što policijska statistika? Jesu li za sigurnost ceste D-110 odgovori i sami Kaljani?! page_title=Što kažu mještani, načelnik, šef Hrvatskih cesta, a što policijska statistika? Jesu li za sigurnost ceste D-110 odgovori i sami Kaljani?! [metakey] => Kali, cesta, David Milin , Bruno Mišlov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27127002.png","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/25032597.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/14577786.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27127003.png","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27127051.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Katarstar.hr\/","\/Shutterstock","Jure Miskovic\/Cropix","Katarstar.hr\/","\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr\u017eavna cesta DC-110 kroz Kali<\/p>","

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia<\/p>","

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja.","

Dr\u017eavna cesta DC-110 kroz Kali<\/p>","

Na\u010delnik Bruno Mi\u0161lov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1382x803","hd_27127002_1920.png":"1920x1080","k_27127002_1280.png":"1280x1280","k_27127002_1024.png":"1024x1024","k_27127002_640.png":"640x640","k_27127002_480.png":"480x480","k_27127002_340.png":"340x340","k_27127002_220.png":"220x220","o_27127002_1280.png":"1280x743","o_27127002_1024.png":"1024x594","o_27127002_640.png":"640x371","o_27127002_480.png":"480x278","o_27127002_340.png":"340x197","o_27127002_220.png":"220x127","h_27127002_1280.png":"1280x854","h_27127002_1024.png":"1024x683","h_27127002_640.png":"640x427","h_27127002_480.png":"480x320","h_27127002_340.png":"340x227","h_27127002_220.png":"220x147","pp_27127002_1280.png":"1280x1628","pp_27127002_1024.png":"1024x1303","pp_27127002_640.png":"640x814","pp_27127002_480.png":"480x611","pp_27127002_340.png":"340x432","pp_27127002_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25032597_1920.jpg":"1920x1080","k_25032597_1280.jpg":"1280x1280","k_25032597_1024.jpg":"1024x1024","k_25032597_640.jpg":"640x640","k_25032597_480.jpg":"480x480","k_25032597_340.jpg":"340x340","k_25032597_220.jpg":"220x220","o_25032597_1280.jpg":"1280x854","o_25032597_1024.jpg":"1024x683","o_25032597_640.jpg":"640x427","o_25032597_480.jpg":"480x320","o_25032597_340.jpg":"340x226","o_25032597_220.jpg":"220x146","h_25032597_1280.jpg":"1280x854","h_25032597_1024.jpg":"1024x683","h_25032597_640.jpg":"640x427","h_25032597_480.jpg":"480x320","h_25032597_340.jpg":"340x227","h_25032597_220.jpg":"220x147","pp_25032597_1280.jpg":"1280x1628","pp_25032597_1024.jpg":"1024x1303","pp_25032597_640.jpg":"640x814","pp_25032597_480.jpg":"480x611","pp_25032597_340.jpg":"340x432","pp_25032597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_14577786_1920.jpg":"1920x1080","k_14577786_1280.jpg":"1280x1280","k_14577786_1024.jpg":"1024x1024","k_14577786_640.jpg":"640x640","k_14577786_480.jpg":"480x480","k_14577786_340.jpg":"340x340","k_14577786_220.jpg":"220x220","o_14577786_1280.jpg":"1280x842","o_14577786_1024.jpg":"1024x674","o_14577786_640.jpg":"640x421","o_14577786_480.jpg":"480x316","o_14577786_340.jpg":"340x223","o_14577786_220.jpg":"220x144","h_14577786_1280.jpg":"1280x854","h_14577786_1024.jpg":"1024x683","h_14577786_640.jpg":"640x427","h_14577786_480.jpg":"480x320","h_14577786_340.jpg":"340x227","h_14577786_220.jpg":"220x147","pp_14577786_1280.jpg":"1280x1628","pp_14577786_1024.jpg":"1024x1303","pp_14577786_640.jpg":"640x814","pp_14577786_480.jpg":"480x611","pp_14577786_340.jpg":"340x432","pp_14577786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1382x803","hd_27127003_1920.png":"1920x1080","k_27127003_1280.png":"1280x1280","k_27127003_1024.png":"1024x1024","k_27127003_640.png":"640x640","k_27127003_480.png":"480x480","k_27127003_340.png":"340x340","k_27127003_220.png":"220x220","o_27127003_1280.png":"1280x743","o_27127003_1024.png":"1024x594","o_27127003_640.png":"640x371","o_27127003_480.png":"480x278","o_27127003_340.png":"340x197","o_27127003_220.png":"220x127","h_27127003_1280.png":"1280x854","h_27127003_1024.png":"1024x683","h_27127003_640.png":"640x427","h_27127003_480.png":"480x320","h_27127003_340.png":"340x227","h_27127003_220.png":"220x147","pp_27127003_1280.png":"1280x1628","pp_27127003_1024.png":"1024x1303","pp_27127003_640.png":"640x814","pp_27127003_480.png":"480x611","pp_27127003_340.png":"340x432","pp_27127003_220.png":"220x280"},{"size0":"696x502","hd_27127051_1920.jpg":"1920x1080","k_27127051_1280.jpg":"1280x1280","k_27127051_1024.jpg":"1024x1024","k_27127051_640.jpg":"640x640","k_27127051_480.jpg":"480x480","k_27127051_340.jpg":"340x340","k_27127051_220.jpg":"220x220","o_27127051_1280.jpg":"1280x923","o_27127051_1024.jpg":"1024x738","o_27127051_640.jpg":"640x461","o_27127051_480.jpg":"480x346","o_27127051_340.jpg":"340x245","o_27127051_220.jpg":"220x158","h_27127051_1280.jpg":"1280x854","h_27127051_1024.jpg":"1024x683","h_27127051_640.jpg":"640x427","h_27127051_480.jpg":"480x320","h_27127051_340.jpg":"340x227","h_27127051_220.jpg":"220x147","pp_27127051_1280.jpg":"1280x1628","pp_27127051_1024.jpg":"1024x1303","pp_27127051_640.jpg":"640x814","pp_27127051_480.jpg":"480x611","pp_27127051_340.jpg":"340x432","pp_27127051_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15812162 Threads: 3 Questions: 3240549898 Slow queries: 7345583 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236778076 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/sto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani-1388122 [printLink] => /zadar/4-kantuna/sto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani-1388122?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291928 [name] => Kali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kali [link] => /tag/kali ) [1] => stdClass Object ( [id] => 364638 [name] => cesta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cesta [link] => /tag/cesta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 758873 [name] => David Milin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 21:45:28 [main_article_id] => 0 [alias] => david-milin [link] => /tag/david-milin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639530 [name] => Bruno Mišlov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-24 22:21:21 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-mislov [link] => /tag/bruno-mislov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICIJA U KALIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što kažu mještani, načelnik, šef Hrvatskih cesta, a što policijska statistika? Jesu li za sigurnost ceste D-110 odgovori i sami Kaljani?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27127002.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Katarstar.hr/ [mainImageDesc] =>

Državna cesta DC-110 kroz Kali

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27127002.png [title] =>

Državna cesta DC-110 kroz Kali

Katarstar.hr/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/25032597.jpg [title] =>

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/14577786.jpg [title] =>

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja. Jure Miskovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27127003.png [title] =>

Državna cesta DC-110 kroz Kali

Katarstar.hr/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27127051.jpg [title] =>

Načelnik Bruno Mišlov

/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cestom u Kalima i dalje se juri, nesmetano i neobuzdano, a mještani strepe i boje se da se opet ne dogodi neka prometna nesreća, čak i s tragičnim posljedicama. Podsjetimo, prije nekoliko dana dobili smo pismo iz mjesta Kali na otoku Ugljanu u kojem građanka prenosi zabrinutost mještana za prometnu sigurnost na državnoj cesti koja prolazi kroz njihovo mjesto. Na jednom dijelu ceste često se događaju prometne nesreće, no unatoč apelima i peticiji mještana, nitko od odgovornih ništa nije poduzeo da se ta crna prometna točka riješi.

APEL IZ KALI Pomozite nam! Život uz državnu cestu koja nam prolazi kroz mjesto postao je jako opasan, a našu peticiju s 206 potpisa odgovorni ignoriraju!

Pismo nam je poslano nakon što se na izlazu iz trgovine Plodine (opet) dogodila prometna nesreća. Zbog velikih brzina životi uz cestu u opasnosti su, ‘voda je došla do grla‘ pa je u travnju organizirana peticija stanovnika općine Kali (s 206 potpisanih stanovnika) načelniku Općine Kali, Općinskom vijeću, Policijskoj upravi zadarskoj i Hrvatskim cestama u kojoj se između ostaloga tražilo da se na području državne ceste postave znakovi da je zakonsko ograničenje brzine maksimalno 50 kilometara na sat, te da se to kontrolira postavljanjem kamera ili češćim kontrolama prometne policije.

---

image

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia

/Shutterstock
---

Razgovarali smo s mještankom Matejom Perin i pitali je da li se što pomaklo...

- Ne događa se ovo od jučer. Povećanjem prometa svake je godine stanje sve gore. Kuća mojih roditelja je na okuci i mene je strah više i ići tamo s djecom jer ne može se poreći cesta koliko brzo voze teretna vozila i automobili. Zakonsko ograničenje je 50 kilometara na sat i mi smo prikupili peticiju kako bi se postavilo odgovarajuće znakovlje po cesti, možda signalizirajuća svjetla gdje su pješački prijelazi, doduše samo je jedan obilježeni prijelaz u Kalima. Na toj bi se cesti trebalo dosta poraditi, mislim da za jedan dio ceste čak imamo spremljen projekt. Na znam kakav je dogovor Općine i Hrvatskih cesta u čijoj je nadležnosti državna cesta po tom pitanju. Na žalost, bojim se da nije pitanje hoće li se nešto dogoditi već samo kada. Bilo je do sada već dosta prometnih nesreća, a srećom još se nije dogodila tragedija, ali ne bi trebalo čekati da se to dogodi već preduhitriti – ističe Mateja.

Policija ako i kontrolira promet u Kalima, onda se to odnosi na tehničku ispravnost vozila, nošenje kaciga i sl. Vozi se i dalje brzo, jer se očigledno ne kontrolira dovoljno. Za jedan dio ceste postoji nogostup, ali na njega se opet parkiraju vozila jer su kuće uz cestu, prodavaonice i sl. pa se, osobito u ljetnim mjesecima, svatko svugdje parkira. Zbog toga mame s kolicima moraju na cestu jer nogostupi budu zauzeti.

- Peticija s 206 potpisa nešto govori, jer cilj je bio skupiti više potpisa od 10 posto popisa birača. Prema Statutu Općine Kali, Vijeće je dužno u roku od tri mjeseca naći rješenje za problem zbog kojega je peticija s tolikim brojem potpisa prikupljena. Ako smo predali peticiju 18. travnja, do 18. srpnja bi se trebalo neko rješenje donijeti za taj problem. Ne znam je li se što dogodilo jer mi nitko ništa nije odgovorio, od policije, Hrvatskih cesta, do Općine – ističe Mateja.

Zbog velikih brzina česta su oduzimanja prednosti vozilima na državnoj cesti, a to se događa jer se vozila ne mogu na vrijeme uočiti, pa dolazi do sudara pri uključivanju na glavnu cestu.

- Ostavljam auto parkirano i što manje ću ga koristiti jer su šanse da se nešto dogodi povećavaju sa što većim prometom. Događa se to stalno i sve više, ali nitko ne reagira – dodaje Mateja.

---

image

Državna cesta DC-110 kroz Kali

Katarstar.hr/
---

Direktor poslovne jedinice Hrvatskih cesta Zadar David Milin kaže kako mu je poznato da se kroz Kali vozi brzo, a ograničenje je 50 kilometara na sat.

- Hrvatske ceste nisu represivni aparat koji bi mogao kažnjavati vozače. Mi smo u dogovoru s načelnikom odlučili naglasiti signalizacijom ograničenje brzine na 50 kilometara na sat. Neko pametno rješenje za obuzdavanje te brzine bilo bi postavljanje kamere, ali Hrvatske ceste nisu nadležne za postavljanje kamera, već Ministarstvo unutarnjih poslova ili jedinica lokalne samouprave. Mi ćemo sa svoje strane naglasiti ograničenje od 50 kilometara na sat trepćućim žutim svjetlom, a koliko će to pomoći nisam siguran.

Hoće li se postaviti kamere ne znam, jer one nisu niti jeftine, a MUP ih je postavio već dosta na zadarskom području. Računajte da ih postavlja lokalna samouprava da bi svaka došla oko 120 tisuća kuna, tako da to nije baš lako za izvesti. Nažalost vozi se brzo, nedostaje prometne kulture, a na državnoj cesti mi ne možemo postaviti ležeće policajce na taj način. Ljudi bi se morali naučiti poštivati prometne znakove, ali to se kod nas baš i ne događa – ističe Milin dodajući kako se s načelnikom čuo prije dva dana i dogovorio poboljšanja signalizacije.

Svoju nam je izjavu poslao i načelnik Općine Kali Bruno Mišlov.

- Slažem se da na području općine Kali na državnoj cesti D-110 nedostaje pješačkih prijelaza, a po mom mišljenju nedostaju i još bar dvije dodatne autobusne stanice: jedna kod novootvorenih Plodina i jedna u predjelu Rahorača prema Kukljici.

Godine 2020. Općina Kali dala je izraditi projekt semaforizacije predmetnog raskrižja na kojem je Tommy, autopraona itd., a izvođenje radova po ovom projektu trebaju financirati Hrvatske ceste. HC projekt još nisu uvrstili u svoj proračun, ali tko zna, možda ih sada potakne nešto po tom pitanju.

---

image

Načelnik Bruno Mišlov

/Slobodna Dalmacija
---

Godine 2022. Općina je dala izraditi projekt autobusne postaje na predjelu Rahorača koji bi uključivao i pješački prijelaz i prometnu signalizaciju u vidu treptača. Na ovom dijelu vozači dosta brzo voze pa bi izgradnja stanice i prometne signalizacije doprinijela i smanjenju brzine na toj mikrolokaciji. Lokacija je odabrana od strane djelatnika zadarske ispostave HC-a. Zadnja informacija koju imam je da HC trebaju provesti postupak izvlaštenja zemljišta za nogostup koji se mora izgraditi uz autobusnu stanicu. Mislimo da bi do ljetne sezone 2025. spomenuta autobusna stanica mogla profunkcionirati.

Što se tiče nedostatka pješačkog prijelaza kod nedavno otvorenog centra Plodine istina je da su naši mještani i turisti kojih sve više gravitira upravo prema ovom prodajnom centru prisiljeni na ilegalan način prelaziti cestu kako bi došli do dućana. Kada je projekt prometnog rješenja bio dostavljen Općini Kali mi smo predložili da se pored dućana napravi i autobusna stanica, za kojom potreba u tom dijelu Kali sve više raste. Investitor je zaista bio u žurbi (na kraju je uz sav trud centar otvorio tek u 9. mjesecu, na samom kraju turističke sezone) i razumjeli smo njihovu molbu da damo suglasnost na prometno rješenje, uz obećanje da ćemo u budućnosti razgovarati o autobusnoj stanici.

Po prijedlogu prometnog rješenja Plodina Općina Kali je naručila prometni elaborat i mislim da bismo uz kooperativnost Hrvatskih cesta do šestoga mjeseca na tom mjestu trebali imati nogostup i odgovarajuću prometnu signalizaciju – naveo je Bruno Mišlov.

---

Policijska statistika: od 2020. do danas 16 prometnih nesreća...

Prema podacima Policijske uprave zadarske, na državnoj cesti DC-110 koja prolazi kroz mjesto Kali od 2020. do danas dogodilo se 16 prometnih nesreća u kojima su tri osobe zadobile teže tjelesne ozlijede, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.
Na Otočkoj cesti u 2020. godini dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba. Iduće godine zabilježeno je pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. Godine 2022. dogodile su se dvije prometne nesreće s jednom teško ozlijeđenom osobom, da bi u 2023. bilo opet pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena. Od početka ove godine do danas zabilježene su tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.
IZ PU zadarske ističu da je policija ovlaštena za nadzor i upravljanje cestovnim prometom te su njezine aktivnosti usmjerene na sigurnost svih sudionika u prometu. U slučaju prometne nesreće, policija utvrđuju sve relevantne činjenice o njezinom uzroku, dinamici, sudionicima i posljedicama, a prikupljene podatke o prometnim nesrećama raščlanjuje, sistematizira i analizira u svrhu unapređenja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća. Tako i kod navedenih statističkih podatka o prometnim nesrećama te njihovim posljedicama, uzimajući u obzir veličinu područja i prometnica, broj stanovnika navedenih otoka i turista koji tijekom godine, a posebice u vrijeme turističke sezone borave na tim otocima. 
Naime, razmjerno frekventnosti sporne prometnice, poglavito tijekom turističke sezone, nije zabilježen veliki broj prometnih nesreća, niti je na sreću bilo nesreća sa smrtnim ishodom.
- Napominjemo kako policijski službenici postaje Pomorske i aerodromske policije Zadar svakodnevno vrše kontrolu prometa na području otoka Ugljana i Pašmana, pa tako i na državnoj cesti D110 na području Općine Kali – navode iz zadarske policije dodajući da će i u nadolazećem periodu na otočnom dijelu nadležnosti nastaviti intenzivan rad na terenu kako bi sankcionirali najneodgovornije vozače i one koji svojim ponašanjem ugrožavaju sve ostale sudionike.
Što se tiče postavljanja kamera za nadzor brzine, policija tu djeluje samostalno, ali i u sinergiji jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave s kojima provodi aktivnosti saniranje opasnih mjesta, tzv. crnih točaka u prometu, kao i obnavljanje te izgradnju drugih prometnih površina kao i postavljanje kamera za nadzora brzine, ovisno o pristiglim prijavama na raspisane javne ponude, a sve sukladno aktualnom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

---

---

image

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja. Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix
---

---

Za sigurnost prometnice odgovorni su i mještani!

Problem s državnom cestom kroz Kali nije jednoznačan, upozoravaju neki naši sugovornici. Jedan od problema je i odnos lokalne zajednice prema samoj prometnici, odnosno nekih mještana koji su svojim intervencijama oduzeli sigurnost prometnici na nekoliko mjesta. Pritom se misli na ogradne zidove podignute oko privatnih kuća i zemljišta koji u nekim dijelovima gotovo da dodiruju prometnicu i tako smanjuju prometnu vidljivost, ali i oduzimaju prostor za zaustavljanje vozila. Tu je i problem parkiranja uz samu prometnicu, nedostatak nogostupa, ali i problem neodržavanja horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.
Upravo stoga neki predlažu da bi u rješenja problema trebalo uključiti i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tako da obave inspekcijski nadzor DC-110 kroz Kali i to prometne signalizacije, vertikalne i horizontalnu, njenu uočljivost, odnosno dotrajalosti tzv. sustava održavanja i gospodarenja cestama, mjesta njihova postava i njihove vidljivosti. Predlaže se i postavljanja novih znakovi ograničenja s naglaskom na kontrastnoj žuto-zelenoj boji radi bolje uočljivosti, treptača koji upozoravaju na brzinu kretanja vozila i slično...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Katarstar.hr/ /Shutterstock Jure Miskovic/Cropix Katarstar.hr/ /Slobodna Dalmacija
Katarstar.hr/

Državna cesta DC-110 kroz Kali

/Shutterstock

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia

Jure Miskovic/Cropix

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja.

Katarstar.hr/

Državna cesta DC-110 kroz Kali

/Slobodna Dalmacija

Načelnik Bruno Mišlov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/sto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani-1388122 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b01652bd362b23d339fe533a31ef2c516dea8228 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+ka%C5%BEu+mje%C5%A1tani%2C+na%C4%8Delnik%2C+%C5%A1ef+Hrvatskih+cesta%2C+a+%C5%A1to+policijska+statistika%3F+Jesu+li+za+sigurnost+ceste+D-110+odgovori+i+sami+Kaljani%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fsto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani-1388122 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fsto-kazu-mjestani-nacelnik-sef-hrvatskih-cesta-a-sto-policijska-statistika-jesu-li-za-sigurnost-ceste-d-110-odgovori-i-sami-kaljani-1388122 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICIJA U KALIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaPETICIJA U KALIMA

Što kažu mještani, načelnik, šef Hrvatskih cesta, a što policijska statistika? Jesu li za sigurnost ceste D-110 odgovori i sami Kaljani?!

Piše Mišel Kalajžić
Ivica Nevešćanin
12. svibnja 2024. - 21:44

Cestom u Kalima i dalje se juri, nesmetano i neobuzdano, a mještani strepe i boje se da se opet ne dogodi neka prometna nesreća, čak i s tragičnim posljedicama. Podsjetimo, prije nekoliko dana dobili smo pismo iz mjesta Kali na otoku Ugljanu u kojem građanka prenosi zabrinutost mještana za prometnu sigurnost na državnoj cesti koja prolazi kroz njihovo mjesto. Na jednom dijelu ceste često se događaju prometne nesreće, no unatoč apelima i peticiji mještana, nitko od odgovornih ništa nije poduzeo da se ta crna prometna točka riješi.

APEL IZ KALI Pomozite nam! Život uz državnu cestu koja nam prolazi kroz mjesto postao je jako opasan, a našu peticiju s 206 potpisa odgovorni ignoriraju!

Pismo nam je poslano nakon što se na izlazu iz trgovine Plodine (opet) dogodila prometna nesreća. Zbog velikih brzina životi uz cestu u opasnosti su, ‘voda je došla do grla‘ pa je u travnju organizirana peticija stanovnika općine Kali (s 206 potpisanih stanovnika) načelniku Općine Kali, Općinskom vijeću, Policijskoj upravi zadarskoj i Hrvatskim cestama u kojoj se između ostaloga tražilo da se na području državne ceste postave znakovi da je zakonsko ograničenje brzine maksimalno 50 kilometara na sat, te da se to kontrolira postavljanjem kamera ili češćim kontrolama prometne policije.

image

Island of Ugljan yachting destination, Town of Kali in Dalmatia, Croatia

/Shutterstock

Razgovarali smo s mještankom Matejom Perin i pitali je da li se što pomaklo...

- Ne događa se ovo od jučer. Povećanjem prometa svake je godine stanje sve gore. Kuća mojih roditelja je na okuci i mene je strah više i ići tamo s djecom jer ne može se poreći cesta koliko brzo voze teretna vozila i automobili. Zakonsko ograničenje je 50 kilometara na sat i mi smo prikupili peticiju kako bi se postavilo odgovarajuće znakovlje po cesti, možda signalizirajuća svjetla gdje su pješački prijelazi, doduše samo je jedan obilježeni prijelaz u Kalima. Na toj bi se cesti trebalo dosta poraditi, mislim da za jedan dio ceste čak imamo spremljen projekt. Na znam kakav je dogovor Općine i Hrvatskih cesta u čijoj je nadležnosti državna cesta po tom pitanju. Na žalost, bojim se da nije pitanje hoće li se nešto dogoditi već samo kada. Bilo je do sada već dosta prometnih nesreća, a srećom još se nije dogodila tragedija, ali ne bi trebalo čekati da se to dogodi već preduhitriti – ističe Mateja.

Policija ako i kontrolira promet u Kalima, onda se to odnosi na tehničku ispravnost vozila, nošenje kaciga i sl. Vozi se i dalje brzo, jer se očigledno ne kontrolira dovoljno. Za jedan dio ceste postoji nogostup, ali na njega se opet parkiraju vozila jer su kuće uz cestu, prodavaonice i sl. pa se, osobito u ljetnim mjesecima, svatko svugdje parkira. Zbog toga mame s kolicima moraju na cestu jer nogostupi budu zauzeti.

- Peticija s 206 potpisa nešto govori, jer cilj je bio skupiti više potpisa od 10 posto popisa birača. Prema Statutu Općine Kali, Vijeće je dužno u roku od tri mjeseca naći rješenje za problem zbog kojega je peticija s tolikim brojem potpisa prikupljena. Ako smo predali peticiju 18. travnja, do 18. srpnja bi se trebalo neko rješenje donijeti za taj problem. Ne znam je li se što dogodilo jer mi nitko ništa nije odgovorio, od policije, Hrvatskih cesta, do Općine – ističe Mateja.

Zbog velikih brzina česta su oduzimanja prednosti vozilima na državnoj cesti, a to se događa jer se vozila ne mogu na vrijeme uočiti, pa dolazi do sudara pri uključivanju na glavnu cestu.

- Ostavljam auto parkirano i što manje ću ga koristiti jer su šanse da se nešto dogodi povećavaju sa što većim prometom. Događa se to stalno i sve više, ali nitko ne reagira – dodaje Mateja.

image

Državna cesta DC-110 kroz Kali

Katarstar.hr/

Direktor poslovne jedinice Hrvatskih cesta Zadar David Milin kaže kako mu je poznato da se kroz Kali vozi brzo, a ograničenje je 50 kilometara na sat.

- Hrvatske ceste nisu represivni aparat koji bi mogao kažnjavati vozače. Mi smo u dogovoru s načelnikom odlučili naglasiti signalizacijom ograničenje brzine na 50 kilometara na sat. Neko pametno rješenje za obuzdavanje te brzine bilo bi postavljanje kamere, ali Hrvatske ceste nisu nadležne za postavljanje kamera, već Ministarstvo unutarnjih poslova ili jedinica lokalne samouprave. Mi ćemo sa svoje strane naglasiti ograničenje od 50 kilometara na sat trepćućim žutim svjetlom, a koliko će to pomoći nisam siguran.

Hoće li se postaviti kamere ne znam, jer one nisu niti jeftine, a MUP ih je postavio već dosta na zadarskom području. Računajte da ih postavlja lokalna samouprava da bi svaka došla oko 120 tisuća kuna, tako da to nije baš lako za izvesti. Nažalost vozi se brzo, nedostaje prometne kulture, a na državnoj cesti mi ne možemo postaviti ležeće policajce na taj način. Ljudi bi se morali naučiti poštivati prometne znakove, ali to se kod nas baš i ne događa – ističe Milin dodajući kako se s načelnikom čuo prije dva dana i dogovorio poboljšanja signalizacije.

Svoju nam je izjavu poslao i načelnik Općine Kali Bruno Mišlov.

- Slažem se da na području općine Kali na državnoj cesti D-110 nedostaje pješačkih prijelaza, a po mom mišljenju nedostaju i još bar dvije dodatne autobusne stanice: jedna kod novootvorenih Plodina i jedna u predjelu Rahorača prema Kukljici.

Godine 2020. Općina Kali dala je izraditi projekt semaforizacije predmetnog raskrižja na kojem je Tommy, autopraona itd., a izvođenje radova po ovom projektu trebaju financirati Hrvatske ceste. HC projekt još nisu uvrstili u svoj proračun, ali tko zna, možda ih sada potakne nešto po tom pitanju.

image

Načelnik Bruno Mišlov

/Slobodna Dalmacija

Godine 2022. Općina je dala izraditi projekt autobusne postaje na predjelu Rahorača koji bi uključivao i pješački prijelaz i prometnu signalizaciju u vidu treptača. Na ovom dijelu vozači dosta brzo voze pa bi izgradnja stanice i prometne signalizacije doprinijela i smanjenju brzine na toj mikrolokaciji. Lokacija je odabrana od strane djelatnika zadarske ispostave HC-a. Zadnja informacija koju imam je da HC trebaju provesti postupak izvlaštenja zemljišta za nogostup koji se mora izgraditi uz autobusnu stanicu. Mislimo da bi do ljetne sezone 2025. spomenuta autobusna stanica mogla profunkcionirati.

Što se tiče nedostatka pješačkog prijelaza kod nedavno otvorenog centra Plodine istina je da su naši mještani i turisti kojih sve više gravitira upravo prema ovom prodajnom centru prisiljeni na ilegalan način prelaziti cestu kako bi došli do dućana. Kada je projekt prometnog rješenja bio dostavljen Općini Kali mi smo predložili da se pored dućana napravi i autobusna stanica, za kojom potreba u tom dijelu Kali sve više raste. Investitor je zaista bio u žurbi (na kraju je uz sav trud centar otvorio tek u 9. mjesecu, na samom kraju turističke sezone) i razumjeli smo njihovu molbu da damo suglasnost na prometno rješenje, uz obećanje da ćemo u budućnosti razgovarati o autobusnoj stanici.

Po prijedlogu prometnog rješenja Plodina Općina Kali je naručila prometni elaborat i mislim da bismo uz kooperativnost Hrvatskih cesta do šestoga mjeseca na tom mjestu trebali imati nogostup i odgovarajuću prometnu signalizaciju – naveo je Bruno Mišlov.

Policijska statistika: od 2020. do danas 16 prometnih nesreća...

Prema podacima Policijske uprave zadarske, na državnoj cesti DC-110 koja prolazi kroz mjesto Kali od 2020. do danas dogodilo se 16 prometnih nesreća u kojima su tri osobe zadobile teže tjelesne ozlijede, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.
Na Otočkoj cesti u 2020. godini dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba. Iduće godine zabilježeno je pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. Godine 2022. dogodile su se dvije prometne nesreće s jednom teško ozlijeđenom osobom, da bi u 2023. bilo opet pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena. Od početka ove godine do danas zabilježene su tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.
IZ PU zadarske ističu da je policija ovlaštena za nadzor i upravljanje cestovnim prometom te su njezine aktivnosti usmjerene na sigurnost svih sudionika u prometu. U slučaju prometne nesreće, policija utvrđuju sve relevantne činjenice o njezinom uzroku, dinamici, sudionicima i posljedicama, a prikupljene podatke o prometnim nesrećama raščlanjuje, sistematizira i analizira u svrhu unapređenja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća. Tako i kod navedenih statističkih podatka o prometnim nesrećama te njihovim posljedicama, uzimajući u obzir veličinu područja i prometnica, broj stanovnika navedenih otoka i turista koji tijekom godine, a posebice u vrijeme turističke sezone borave na tim otocima. 
Naime, razmjerno frekventnosti sporne prometnice, poglavito tijekom turističke sezone, nije zabilježen veliki broj prometnih nesreća, niti je na sreću bilo nesreća sa smrtnim ishodom.
- Napominjemo kako policijski službenici postaje Pomorske i aerodromske policije Zadar svakodnevno vrše kontrolu prometa na području otoka Ugljana i Pašmana, pa tako i na državnoj cesti D110 na području Općine Kali – navode iz zadarske policije dodajući da će i u nadolazećem periodu na otočnom dijelu nadležnosti nastaviti intenzivan rad na terenu kako bi sankcionirali najneodgovornije vozače i one koji svojim ponašanjem ugrožavaju sve ostale sudionike.
Što se tiče postavljanja kamera za nadzor brzine, policija tu djeluje samostalno, ali i u sinergiji jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave s kojima provodi aktivnosti saniranje opasnih mjesta, tzv. crnih točaka u prometu, kao i obnavljanje te izgradnju drugih prometnih površina kao i postavljanje kamera za nadzora brzine, ovisno o pristiglim prijavama na raspisane javne ponude, a sve sukladno aktualnom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

image

Kali, 080110. Krpanje ribarskih mreza u mjestu Kali na otoku Ugljanu ribarska je svakodnevnica u vrijeme lovostaja. Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

Za sigurnost prometnice odgovorni su i mještani!

Problem s državnom cestom kroz Kali nije jednoznačan, upozoravaju neki naši sugovornici. Jedan od problema je i odnos lokalne zajednice prema samoj prometnici, odnosno nekih mještana koji su svojim intervencijama oduzeli sigurnost prometnici na nekoliko mjesta. Pritom se misli na ogradne zidove podignute oko privatnih kuća i zemljišta koji u nekim dijelovima gotovo da dodiruju prometnicu i tako smanjuju prometnu vidljivost, ali i oduzimaju prostor za zaustavljanje vozila. Tu je i problem parkiranja uz samu prometnicu, nedostatak nogostupa, ali i problem neodržavanja horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.
Upravo stoga neki predlažu da bi u rješenja problema trebalo uključiti i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tako da obave inspekcijski nadzor DC-110 kroz Kali i to prometne signalizacije, vertikalne i horizontalnu, njenu uočljivost, odnosno dotrajalosti tzv. sustava održavanja i gospodarenja cestama, mjesta njihova postava i njihove vidljivosti. Predlaže se i postavljanja novih znakovi ograničenja s naglaskom na kontrastnoj žuto-zelenoj boji radi bolje uočljivosti, treptača koji upozoravaju na brzinu kretanja vozila i slično...

22. svibanj 2024 11:26