StoryEditorOCM
4 kantunaŠTRAJK U BIOGRADU

Gradonačelnik prijeti privatizacijom vrtića jer su se radnice usudile tražiti svoja prava! Knez: Za brak je potrebno dvoje, ali ja ne želim brak!

Piše Iva Ivanac
13. svibnja 2024. - 15:47

Veći dio djelatnika Dječjeg vrtića Ivane Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru u ponedjeljak je započeo sa štrajkom.

Štrajk je pokrenut zbog neuspješno završenog mirenja i prekida kolektivnih pregovora između Sindikata i Grada Biograda na Moru. Iako velika većina djelatnica štrajka, vrtić i dalje operativno radi, a u ponedjeljak je zbog štrajka održana i konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) Božica Žilić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel (SSSH).

- Nalazimo se ispred gradske uprave jer je Grad osnivač dječjeg vrtića u kojem je počeo štrajk, a razlog zašto se moramo obratiti javnosti jest potpuno negiranje prava na štrajk radnicima kako s jedne strane v.d. ravnateljice tako i gradonačelnika Kneza. Imamo indicije da upravo od njega idu svi naputci prema Upravnom vijeću, odnosno prema ravnateljici da se radnicima negira pravo na štrajk, kazao je Novosel poručujući "tehničkom premijeru Andreju Plenkoviću kako u Biogradu na Moru ima gradonačelnika iz vlastite stranke koji negira ne samo Zakon o radu, već i direktive Europske komisije".

- Želim ga podsjetiti da je EU komisija donijela direktivu da do kraja 2025. godine sve zemlje Europske unije moraju donijeti akcijski plan kako bi hrvatski radnici bili pokriveni s 80 posto kolektivnih ugovora. Ako danas, u 2024. godini postoji lokalni političar kojeg to ne zanima i kojeg ne zanima stranačka politika vlastite stranke koja zagovara socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, zašto se onda ne želi kolektivno pregovarati s radnicama iz biogradskog dječjeg vrtića? Zašto su danas postavljeni zaštitari ispred dječjeg vrtića?, kazao je Novosel dodajući kako "ne napadamo nikoga, već tražimo legalno pravo na štrajk".

- Tražimo i pozivamo Upravno vijeće, v.d. ravnateljicu i gradonačelnika Ivana Kneza da sjednu za stol s legitimnim reprezentativnim sindikatom i da počnu pregovarati o kolektivnom ugovoru. U protivnom pozivam Plenkovića da ovaj tjedan obrati pozornost što rade njegovi stranački kolege na terenu i neka jednostavno, ako ništa drugo, barem drugarsku riječ pošalje kolegi i kaže mu: "Gospdine Knez, vi morate poštivati hrvatske zakone i morate radnicima omogućiti štrajk i morate kolektivno pregovarati", istaknuo je Novosel dodajući kako štrajk može vrlo brzo završiti, ali to ne ovisi o radnicima i sindikalcima već o prije svega gradonačelniku.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture je rekla kako nikada do sada nije "svjedočila tolikom pritisku kojem su izložene radnice koje su se odlučile na štrajk".

- Nikada nisam bila u situaciju da mi se kao predsjednici sindikata prijeći ulazak u vrtić i da se u pitanje dovodi smijem li ja sama ući ili sa suradnicima, da se poziva zaštitarska služba, da moram pod strahom za svoj život i strahom za radnice zvati policiju. Ovo je direktno narušavanje digniteta profesije i sramota za raniji predškolski odgoj i i obrazovanje. Bez obzira što imamo štrajkove u drugim gradovima, nikada se nisu dogodile ovakve situacije. Ovom sindikatu još u 2023. godini zapriječen je put kolektivnog pregovaranja i ugovoranje prava i obaveza radnika kroz kolektivni ugovor, zato su radnice krenule u štrajk, istaknula je Žilić dodajući kako se plaće djelatnika u predškolskom odgoju i obrazovanju moraju uskladiti s djelatnicima u osnovnim školama.

- U ovom trenutku njihove plaće zaostaju ovisno o radnom mjestu 20 do 36 posto ili 120 do 540 eura. Ne znam zašto gradonačelnik misli da će mu netko raditi za kikiriki ili da će, kao što čujemo, nedostatak radnika nadomjestiti novim zapošljavanjem. Znači ima se, može se, ali neće se.

Ovdje se krši Zakon o radu, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, državno pedagoški standard na svim razinama i da je zbog toga pozvana prosvjetna inspekcija, sramite se gradonačelniče. V.d ravnateljici je vjerojatno obećan novi mandat, jer neprestano vrši pritisak na radnice u štrajku. Izložene su neviđenim rafalima prijetnji na dnevnoj razini. To su verbalni napadi, zastrašivanja, prijetnje otkazima što je nedopustivo od nje, istaknula je Žilić dodajući i kako gradonačelnik prijeti privatizacijom jedinog gradskog vrtića jer su se radnice usudile tražiti svoja prava.

- Nije dopustivo gušiti prava radnika i prava na štrajk. Ove radnice izdržat će dok god budu imale snage. Gradonačelnik im poručuju da će kupiti kolače kada krenu u štrajk. Ne tražimo gospodine Knez kolače, već zakonske plaće. Ne morate im se prijetiti otkazima, u ovoj mučnoj situaciji kada kužite dostojanstvo radnika, možda će one vama dati otkaz. Tko će raditi s djecom ovog grada. Ako je vizija gradonačelnika da se s djecom rade nestručne osobe, neka nastavi ovako, kazala je Žilić dodajući kako će radnici ostati u štrajku do postizanja konačnog dogovora, ako do toga uopće dođe.

- Branit ćemo svoje pravo do zadnjeg daha, potez je na gradonačelniku, zaključila je Žilić.

Djelatnici gradskog vrtića su dobili dodatnu potporu na konferenciji za medije u vidu roditelja čija djeca idu u taj vrtić. Roditelji su za tete imali samo riječi hvale. Kažu da one rade mukotrpan posao i da ih se za to treba pošteno platiti.

S obzirom da je gradonačelnik Knez u prošlim istupima izjavio kako će radnicama kupiti kolače kada započnu sa svojim štrajkom, sindikalisti su ovoga puta kupili kolače gradonačelniku. Pokušali su mu ih uručiti u gradskoj upravi, ali kako im je rečeno da je gradonačelnik na sastanku, kolače je preuzela djelatnica gradske uprave.

image

Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru

Jure Miskovic/Cropix

Knez: Nećemo potpisati kolektivni ugovor!

Gradonačelnik Ivan Knez je, komentirajući konferenciju za medije, kazao kako mu se predsjednica SOMK-a Božica Žilić i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel (SSSH) čine jako nervozni.

- Moj prvi dojam je da je gospodin Novosel vrlo nervozan. Gospođa Novosel se pridružila prijetnjama i isto je nervozna.

Drugo, kažu da su naišli na zaštitare ispred dječjeg vrtića. Koliko imam informaciju na sasatnak je bila prijavljena samo jedna osoba, a ne više njih, a ravnateljica je ta koja mora osigurati zaštitu sve djece u vrtiću.

Što se tiče kolektivnog ugovora to nećemo potpisati jer su za potpis ugovora potrebne dvije strane. Kao što je za brak potrebno dvoje, ali ja ne želim brak. Nitko me neće prisiliti! Najbolje je da svatko ostane kod svojih zahtjeva.

Što se tiče spomenutog mobinga, imam informaciju kako se jedna djelatnica žalila da će dati otkaz jer joj ne paše raditi osam sati, a što se tiče zakonskih prava, ne znam koja budala može to djelatnicima uskratiti jer se zna koje će sankcije snositi, kazao je gradonačelnik Knez dodajući kako je u dječji vrtiće upisano 213 djece, a kako dnevno u vrtić dolazi oko 150 djece.

- Roditeljima je rečeno da ne dovode svoju djecu u vrtić ako žele podržati štrajk odgojiteljica. U ponedjeljak je u vrtić došlo 140 djece, toliko o tome... - zaključio je gradonačelnik Knez.

23. svibanj 2024 05:05