StoryEditorOCM
Svijetdva prodora

Ovo što se danas dogodilo Rusi u Ukrajini nisu izveli od početka invazije, u Kijevu alarm: ‘Sprema se novi val...‘

Piše Damjan Raknić/JL
10. svibnja 2024. - 23:22

Ukrajinski izvori i dužnosnici rekli su da su ruske snage iz Rusije u petak u dva navrata upale na sjever Ukrajine i izvele napadačke manevre, javlja CNN. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski drži da ta dva napada predstavljaju "novi val kontraofenzivnih aktivnosti" ruske vojske.

Jedan je ukrajinski vojni izvor CNN-u rekao da su ruski vojnici krenuli prema gradu Vovčansku u Harkivskoj oblasti. Izvor je rekao da žele prevaliti put od 10 kilometara te na ukrajinskom teritoriju napraviti tampon zonu kako ruski teritorij nedaleko od Harkivske oblasti ne bi osjetio posljedice rata. Dosad su ove ruske jedinice ušle kilometar duboko u prostor.

Ministarstvo obrane Ukrajine reklo je da su ruski vojnici i oklopna vozila ukrajinsko-rusku granicu prešli oko 5:00 sati. Ruske su snage ukrajinski teritorij kod granice u četvrtak napali navođenim projektilima te artiljerijom. Ukrajinsko je ministarstvo dodalo da su rezervisti poslani na to područje kako bi utvrdili tamošnje obrambene pozicije, piše Jutarnji list. 

Drugi prodor

Drugi ukrajinski izvor rekao je CNN-u da su ruske snage krenule i prema Krasnima, selu koje je od ukrajinsko-ruske granice udaljeno nekih 75 kilometara te koje se nalazi zapadno od Vovčanska. Izvor je dodao da su u tom napadu sudjelovala četiri ruska bataljuna - oko 2000 vojnika. Ti su ruski vojnici osvojili pet kilometara kvadratnih prostora.

Ukrajinski dužnosnici nisu otkrili mnogo informacija o drugom prodoru. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je u petak navečer da su ruske snage napale područje oko Krasnih te područje oko još dva sela.

Ukrajinska grupa za nadzor bojišnice DeepStateMap četiri je ukrajinska sela, pa i Krasne, označila sivom bojom, što znači da ih Ukrajina ne kontrolira, već da se oko njih vode bitke. DeepStateMap rekao je i da Rusija na spomenuta dva prodora na teritoriju Ukrajine nije poslala dovoljno vojnika da bi dublje prodrla u Ukrajinu, ali i da je pokazala da je dio svojih snaga, otprilike 40 tisuća vojnika, pozicionirala blizu granice s Ukrajinom.

Predsjednik Ukrajine Zelenski rekao je da su ta dva prodora ozbiljni manevri, ali i da ih je ukrajinska vojska očekivala. "Rusija je izvela nove kontraofenzivne akcije na sjeveru Harkivske oblasti. Suprotstavili su im se ukrajinski vojnici, brigade i artiljerija", rekao je Zelenski u petak popodne. "Na tom se području sada vode oštre borbe. Mislim da smo ih zaustavili artiljerijom", dodao je ukrajinski predsjednik.

Prvi put od 2022.

Oleg Sinjehubov, čelnik Harkivske vojne administracije, rekao je da su u ruskoj ofenzivi stradala dva civila te da ih je nekoliko ozlijeđeno. Ukrajinske su vlasti stanovnicima pograničnih sela u Harkivskoj oblasti rekle da ih trebaju napustiti. Policija je na društvenim mrežama objavila fotografije i video snimke na kojima se može vidjeti kako im njezini djelatnici pomažu pri spremanju stvari.

Rusija ovakve veće napade nije izvela otkad Ukrajina krajem ljeta 2022. ponovno zagospodarila sjevernim dijelom Harkivske oblasti. Rusi su ga bili osvojili tijekom prvog tjedna invazije koja je pokrenuta krajem veljače 2022. godine.

Ruski napadi dolaze i nekoliko mjeseci nakon intenzivnih zračnih napada na Harkiv u kojima je stradala tamošnja elektrana.

Oleg Sinjehubov rekao je da ti ruski prodori nisu ugrozili Harkiv, grad koji je od ukrajinsko-ruske granice udaljen svega 30 kilometara. "Taj broj ruskih vojnika dovoljan je samo za provokacije na sjeveru (Harkivske oblasti)", rekao je čelnik Harkivske vojne administracije.

Analitičari, međutim, tvrde da bi Rusi mogli doći u poziciju da granatiraju Harkiv ako nastave osvajati ukrajinski teritorij. Ruska artiljerija ima domet od otprilike 20 kilometara, navodi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 01:27