StoryEditorOCM
Politikadisident

Jurčević: DP je prevaren, sve je išlo prebrzo - Plenkoviću se žurilo, forsirao je da bi opet mogao žetonizirati Hrvatsku

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. svibnja 2024. - 16:55
Josip Jurčević: U Belgiji pregovori traju dvije godine i država normalno funkcioniraRobert Fajt/Cropix/Cropix

Među 78 potpisa koje je Andrej Plenković odnio u petak predsjedniku Republike nije bilo onog Josipa Jurčevića.

Zastupnik Domovinskog pokreta već je ranije najavio da neće podržati Plenkovića za premijera. Iz DP-a je vrlo brzo stigao odgovor. Stranačka nedisciplina bi se trebala kazniti, pa Jurčeviću prijeti izbacivanje.

- Ne znam ni ja što planiraju, čitam u medijima. Stranka ima na to pravo, to je legalno i legitimno. Postupio sam suprotno onome što je većina glasala, no preko nekih stvari ne mogu preći koje smo govorili i mi kao stranka i ja osobno. To je razlog zašto sam tako postupio. Držim do Hrvatske i ne pristajem na takav način - pojašnjava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Jurčević.

Htio biti ministar kulture

Navodno je želio biti ministar kulture u novoj Vladi.

- To je bio najmanji problem. Smatram da je stranka u pregovorima izgubila, da je prevarena. Pregovori su išli prebrzo i obrnuto od pregovaračke procedure koja je uobičajena. Uvijek se ide od općenitoga prema pojedinačnom. U politici prvo dogovorite zajedničku politiku i strategiju, onda na temelju toga radite program, pa ga spuštate na ciljeve, termine, i onda idete na resore, hoće li se nešto spajati ili dijeliti, i tek onda bi trebalo dogovoriti tko će to sve provoditi. Kada imate kriterije za provođenje, onda je nevažno tko te programe provodi. Ako se stvari preskaču, ako se najprije ide u peti, pa onda prvi razred, onda tu uvijek nastaju problemi - ističe Jurčević.

Pitamo ga što misli da je presudilo.

- Sve se ovo preskočilo i čitav je proces išao prebrzo. U Belgiji pregovori traju dvije godine i država normalno funkcionira. Očito je to forsirao Plenković, zbog žurbe da može odnijeti potpise i da ponovno dođe u položaj da može žetonizirati Hrvatsku - kaže u izjavi za Slobodnu Jurčević. A žetonizacija je, po njegovom mišljenju rušenje demokracije koje uključuje i kaznena djela.

- Kod nas je to na žalost postalo uobičajeno. Legitimno je da dobijete povjerenje birača, onda to prodajete nekom drugom kojem birači nisu dali te glasove. S time suspendirate i sam smisao izbora, jer čemu na njih izlaziti? Neka se dogovore mafija i korupcija - izravan je Jurčević.

Uspjelo im izgurati SDSS ili ...?

Iako je u pregovorima DP zapravo dobio mrvice, može se pohvaliti da je u jednom uspio: SDSS nije dio vladajuće koalicije.

- To je odigrano prilično čudno, pa se ni taj preduvjet nije prihvatio. Naš pregovarački tim dobio je mandat da ne ulazi u koaliciju sa SDSS-om i Možemo. Plenković se samo fiktivno riješio Pupovca jer ne radi se samo ovdje o tri saborska zastupnika, nego i o određenim stvarima koje su pogrešne. No, išlo se dijeliti neka ministarstva. Skandalozno je koliko je malo Domovinski pokret u toj podjeli matematički gledano dobi. Jedno i pol ministarstvo - ocjenjuje Jurčević.

Svjestan je da će njegovo izbacivanje iz DP-a, ako do njega dođe, biti u Skladu sa stranačkim Statutom.

- Meni su na prvom mjestu načela, interesi zajednice koju predstavljam, interesi birača koji su mi dali svoj glas. U Hrvatskoj se vodi vođena veleizdajnička politika, od demografske pustoši u jednoj prebogatoj zemlji po prirodnim bogatstvima i socijalnim kapitalom, ekološkoj očuvanosti, geostrateškom položaju, pa do uvođenja žetončića. Zato u Plenkovića kao političara nemam povjerenja - naglašava Jurčević.

Posebno mu pritom smeta Plenkovićeva rečenica iz 2016. da će mijenjajući HDZ mijenjati i Hrvatsku.

- Tom je čarobnom rečenicom najavljena velika hibridna operacija. Dovedete jednog čovjeka koji će provoditi određenu politiku koja je protivna matičnom društvu i toj stranci na čije je čelo došao - zaključuje Jurčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 06:12