StoryEditorOCM
PolitikaPlenković u Arsenu

‘Htio sam sustići Željka Burića. Ako je on u trećem mandatu u Šibeniku, želio sam i ja dobiti treći u Vladi‘

Piše Marko Podrug
10. svibnja 2024. - 15:59

Aktualni i budući premijer, predsjednik HDZ-a i nositelj na izbornoj listi kandidata za europski parlament, Andrej Plenković, danas je u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, pred lokalnim HDZ-ovcima, predstavio kandidate HDZ-a za predstojeće europske izbore koji će biti održani 9. lipnja.

A od kandidata u Šibenik su, zajedno s Plenkovićem, došli aktualni europski zastupnici Marijana Petir, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Dubravka Šuica te župan brodsko-posavski Danijel Marušić, ministrica turizma Nikolina Brnjac i saborski zastupnik Davor Stier.

- Riječ je o izrazito kvalitetnim ljudima koji su se dokazali na različitim dužnostima i odgovornostima na nacionalnoj i europskoj razini - rekao je Andrej Plenković.

- U našem sloganu ‘Hrvatska snažna i važna‘ te riječki opisuju gdje smo mi danas, što smo učinili na međunarodnom pozicioniranju domovine. Zašto nam je snaga važna? Zato da svi kao društvo osvijestimo gdje smo danas, a gdje smo bili. Stupanj prosječne razvijenosti Hrvatske prije osam godina bio je 62 posto prosjeka Europske unije, a danas smo angažiranim pristupom došli na 76 posto. Cilj nam je u idućem mandatu doći do 80 ili 82 posto, jer tada ćemo osjetiti prvi ozbiljni efekt, a to je jenjavanje poriva naših građana za odlaskom iz Hrvatske. Tada će razlika u plaći između Hrvatske i EU bili minimalna - kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a rekao je da je bit HDZ-ovog europskog programa domoljublje, državotvorstvo, demokršćanstvo, odnosno sve ono "što nas okuplja i povezuje".

- U program smo stavili sve što je Hrvatskoj važno u vezi gospodarskog i regionalnog razvoja, poljoprivrede, prometa, sigurnosti, obrane, vanjske politike, zaštite potrošača, pravosuđa, zaštite okoliša, kulture, zdravstva, pravosuđa, digitalizacije... Sve ono kroz što će naši zastupnici artikulirati politike HDZ-a i Europske pučke stranke - rekao je predsjednik HDZ, na kraju kroz šalu komentirajući današnju vijest o predaji 78 potpisa za sastavljanje nove hrvatske Vlade:

- Ja sam zapravo htio sam sustići Željka Burića. Ako je on u trećem mandatu u Šibeniku, želio sam i ja dobiti treći u Vladi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 05:40