StoryEditorOCM
Hrvatskanapuhača

U Jadranu uhvaćene opasne grabežljivice: toliko su otrovne da mala doza može biti fatalna, oštećuju sve čega se dohvate

Piše Vijesti SD
14. svibnja 2024. - 10:14

U ponedjeljak je kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno sedam jedinki srebrnopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavili su na Facebook stranici Aquarium Pula.

"Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna", kažu iz Morskog obrazovnog centra Pula.

"Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice", napisali su. 

Ribu je ulovio i uslikao slovenski ribar Anton Vidović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 11:49