StoryEditorOCM
HrvatskaNATO FORUM

Radi kao vojnik svaki dan, a hobiji su mu maženje i igra. Upoznajte Sonnyja, psa koji hrvatskoj vojsci zlata vrijedi

Piše Mia Uzinić
15. svibnja 2024. - 17:09

- Ovo je moj kolega, Sony Issy Top, službeni pas za detekciju droga star tri i pol godine koji je nezamjenjivi dio tima. Moj kolega je poslušan, vrhunski radnik i obavlja svoj posao najbolje što može. Skupa smo 24 sata, dio je obitelji. Kada se radi, radi se, a poslije posla on je kao i svaka druga životinja, voli sve što vole psi, igrati se i maziti - govori vojni policajac, nadnarednik Zdenko Mirt, viši instruktor u Obučnom centru vodiča i službenih pasa.

image

Sony Issy Top

Ante Čizmić/Cropix

U sklopu održavanja NATO Foruma radnih pasa vojne policije u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama održano je ocjenjivanje i završni prikaz sposobnosti radnih pasa vojne policije. Riječ je o najzanimljivijem dijelu Foruma tijekom kojeg su prikazane aktivnosti provjeravanja operativne spremnosti pasa za transport plovilima i letjelicama. Testirani su već certificirani psi s radnim dozvolama. Psi su se iskrcali iz gumenjaka, vozili u helikopteru, a nakon toga je simulirana vježba u kojoj su trebali detektirati lokaciju eksploziva. U vježbi su sudjelovali njemački i belgijski ovčari te jedan zlatni retriver.

image

Sony Issy Top

Ante Čizmić/Cropix

Brigadir Tomislav Kasumović, zapovjednik Pukovnijae vojne policije Glavnog stožera Oružanih snaga RH objašnjava da se radi o završnoj vježbi koja provjerava kako psi reagiraju u okružju koje nije svakodnevno, odnosno u provedbi zadaća koje uključuju prijevoz helikopterom ili brodom.

image
Ante Čizmić/Cropix

- To su scenariji u kojima pas mora biti u stanju provesti svoju zadaću. Ove vježbe su iznimno važne radi budućih područnih operacija, niti jedna vojska u takvim operacijama ne sudjeluje sama nego uvijek surađuje s kolegama iz ostalih zemalja. Cilj je poboljšanje operativnih sposobnosti vojnih pasa i njihovih vodiča u razdobljima mira i rata - kaže. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Vojno radni psi koriste se za detekciju eksploziva, detekciju droge i zaštitno-tragačke namjene. U ovoj vježbi sudjelovalo je deset zemalja članica NATO saveza, predstavnik Središnje izvrsnosti vojne policije iz Poljske te predstavnik Europske sigurnosne akademije i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Satnik Darko Ivić, zapovjednik Središta za obuku vojne policije kaže da Hrvatskoj Vojsci trenutno služi preko 100 pasa.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Njihova uloga je ključna, najveća prednost je njihova pokretljivost koja osigurava da u kratkom vremenu pokrenemo snage, stignemo na lokaciju, odradimo zadaću i ispunimo sve ono što se od nas očekuje. Što se pasmine tiče, radi se o belgijskim i njemačkim ovčarima. Obuka službenih pasa traje dvije i pol godine, a podijeljena je po određenim fazama. Obuka kreće kada psi napune dva mjeseca, tada ih se socijalizira i priprema za dresuru, ali i selektira. Oni psi koji zadovolje kriterije idu dalje u postupak specijalističke obuke - govori. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Psi u Vojnoj policiji najčešće brinu o sigurnosti, a koriste za detekciju eksploziva i droga. Postoje i zaštitno-tragački psi koji služe zaštiti određenih objekata ili infrastrukture koji su od osobitog značaja za Ministarstvo obrane. Njihova tragačka sposobnost osobito je korisna i u situacijama potrage ili spašavanja osoba kao i  hvatanju kriminalaca u bijegu. Svi psi svakodnevno idu na posao, a privatno su, kako smo se i sami uvjerili, razigrani, veseli i puni ljubavi za svoje kolege. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 15:05