StoryEditorOCM
Biznissklad s prirodom

Regenerate Europe - konferencija za održivu budućnost planeta

Piše Sponzorirani sadržaj
4. svibnja 2024. - 08:00

Skup znanstvenika, poduzetnika, poljoprivrednika, chefova, stručnjaka za provedbu projekata, ekologa, studenata i zainteresiranih za regeneraciju tijekom dva dana širio je vidike i promicao vrijednosti zaštite okoliša

Jedinstvena lokacija za jedinstvenu konferenciju – dojam je svakoga tko je stigao u sunčano jutro u Eko kampus "Krka" u Puljanima na konferenciju "Regenerate Europe". Skup znanstvenika, poduzetnika, poljoprivrednika, chefova, stručnjaka za provedbu projekata, ekologa, studenata i zainteresiranih za regeneraciju tijekom dva dana širio je vidike i promicao vrijednosti zaštite okoliša, te ponudio načine kako unaprijediti naše življenje u skladu s prirodom.

Konferenciju su organizirali Veleučilište Aspira i Terra Meera drugu godinu u nizu te su i ovaj put okupljeni stručnjaci iz cijelog svijeta.

image

Sudionici konferencije imali su priliku sudjelovati i u diskusijama

Konferenciju je otvorila suosnivačica i međunarodno priznata profesorica Irena Ateljević, koja se prije 12 godina vratila u Hrvatsku iz Novog Zelanda s jedinstvenom idejom kako svoje znanje iskoristiti za dobrobit kraja iz kojega je potekla.

– Zemlja na kojoj živimo i od koje živimo je ono što nam daje život. Generacije su živjele od zemlje, a sada toliko štetimo našoj zemlji. Upravo to me je potaknulo da se vratim na svoju djedovinu i babovinu, te da u suradnji tradicije i modernoga pronađem najbolji način kako regenerirati našu zemlju i učiniti je održivom – poentirala je dr. Irena Ateljević.

Okupljenima se potom obratio župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, koji je na sjajan način povezao prirodu i djelovanje čovjeka.

– Nalazimo se u najljepšem dijelu najljepše zemlje na svijetu – Hrvatske. Za mene je sve što vidite povezano, od ljudi do prirode. Prirodni zakoni uvijek su povezani s evolucijom, a ono što je na nama jest da se vodimo motom da svatko od nas mijenja svijet svojim ponašanjem i samo tako ćemo moći učiniti dobre stvari – u inspirativnom tonu nastavio je župan Jelić.

Regeneracija Zemlje

Nacionalni park Krka idealno je mjesto za konferenciju poput "Regenerate Europe", te se u ime domaćina obratila direktorica NP Krka Nela Slavica, koja je okupljenima zaželjela ugodan boravak i uživanje u ljepotama Parka.

image

Tijekom dva dana nizala su se najveća imena s područja regenerativnosti u Europi i Hrvatskoj

Zatim se u ime organizatora Veleučilišta Aspira obratio dekan Alen Jerkunica, koji je prepoznao vrijednost koncepta regeneracije kako kroz ovu konferenciju, tako i kroz brojne studijske programe kojima obuhvaća važne aspekte ovog koncepta te ih prenosi novim generacijama studenata.

– Regenerativnost je ono čemu trebamo težiti jer se bori sa samim korijenom neodrživosti. Dugo je putovanje pred nama, ali jedino na koje se isplati krenuti, i siguran sam da ćemo se, kada dođemo do kraja puta, sa zadovoljstvom osvrnuti na učinjeno. Pozivam vas sve da se ujedinimo jer samo tako možemo postići cilj prema kojem idemo – poentirao je dekan Jerkunica.

Među brojnim govornicima ističe se nizozemski profesor i pisac Arjen Wals, koji je uključen i u UNESCO Chair, a bavi se promicanjem znanja o brojnim pitanjima.

– Mi smo samo jedna od vrsta na Zemlji, ali imamo najveću moć utjecaja na naš planet i to trebamo iskoristiti kako bismo ga mijenjali nabolje. Tu moć moramo iskoristiti kako bismo regenerirali Zemlju. Tehnologija nam u tome može pomoći, ali moramo je koristiti na bolji način kako ne bi vodila naše živote – istaknuo je Wals u predavanju.

Sudionici konferencije

Osim što su mogli poslušati glavne govornike, sudionici konferencije imali su priliku sudjelovati u diskusijama, poslušati predavanja koja pomiču granice, sudjelovati u zajedničkim deliberacijama te stjecati znanja od ostalih sudionika. Također, cilj konferencije bio je i sve upoznati s dijelovima Nacionalnog parka Krka i približiti im poseban koncept sljubljivanja regenerativnog turizma, autentične gastronomije i lokalne proizvodnje hrane koji primjenjuje chef Mate Sučić iz konobe "Campanelo".

image

Okupljeni su dobili motivaciju i znanja koja će zasigurno imati priliku primijeniti u budućnosti

Tijekom dva dana nizala su se najveća imena s područja regenerativnosti u Europi i Hrvatskoj, poput mladih regenerativnih poljoprivrednica Sheile Darmos i Yanniek Schoonhoven, profesorice sa studija liderstva u Meksiku Nilime Bhat, edukatorice iz područja održivosti Catarine Soares, zagovarateljice regenerativne poljoprivrede Gabrielle Kalkwijk, trenerice liderstva Marjolein Nagel, vlasnice i osnivačice brenda prirodne kozmetike Brankice Borović, savjetnika za javne politike Simona Kraemera, stručnjaka za etiku i klimatske promjene Luisa Ricarda Fernándeza Carrila, proizvođača vina i rogača Mate Goravice, osnivača organizacije Climate farmers Ive Degna, biologa i agroekologa Romana Ozimeca i osnivača Eupolis grupe Ranka Milića.

Svoje proizvode koji se vode načelima regenerativnosti prezentirali su Wool lab by Mirjana, Fitolikarije i prirodna kozmetika Viktoria.

Osnaženi novim saznanjima i pričama o uspješnim primjenama regenerativnih praksi, okupljeni su dobili motivaciju i znanja koja će u budućnosti zasigurno imati priliku primijeniti u svojoj okolini.

‘Regenerativnost je ono čemu trebamo težiti jer se bori sa samim korijenom neodrživosti‘, istaknuo je dekan Alen Jerkunica u ime organizatora Veleučilišta Aspira

Među brojnim govornicima ističe se nizozemski profesor i pisac Arjen Wals, koji je uključen i u UNESCO Chair, a bavi se promicanjem znanja o brojnim pitanjima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 21:57