StoryEditorOCM
Više od sportaizet nalić

‘Umro je dedo!‘, javlja nam unuk; legenda Travnika, najbolji jaran Ćire Blaževića iz Borca, ali i bivši igrač Hajduka

Piše Damir Tolj
11. svibnja 2024. - 16:13

Izet je baš svaki dan sjedio na svom mjestu u Lutvinoj kahvi, drevnom čaršijskom lokalu u kojemu počinje i završava Andrićeva čuvena "Travnička hronika". Za tu je kahvu austrijski princ Rudolf Habsuburški gostioničaru onomad ostavio dukat. Kad je ono Austrija vladala Bosnom.

U toj istoj gostionici, lanjske smo zime upoznali Izeta. Nalić mu je prezime. Pričao nam je o Ćiri Blaževiću, najboljem jaranu još iz onog vakta kad su mladi bili. Djeca! Lopte igrali zajedno u "Borcu".

- Isto što je Ćiro bio u onom "Čarliju" u Zagrebu, tako ti je moj dedo u Lutvinoj kafani: svaki dan, zadnjih dvadeset godina sigurno. Ni korona ga, bolan, omela nije!

Tako nam je o svom dedi - Grmalj ga zvali u čaršiji - istog onog dana, lani u februaru, govorio Izetov unuk Damir Hasanković:

- Robusan je bio dedo, grub u igri, zato i jest Grmalj. A ja za njim, Mali Grmalj. Reko je Ćiro, bolji je Izet od mene pet puta ko fudbaler! Davo golove iz kornera, isto Baka Slišković.

image

Izet Nalić Grmalj

Tom Dubravec/Cropix

Sad ćete ga čut. Grmalja:

- Za šta ste, momci? Vi baš iz Splita? Il od Splita?! Igro sam ja u Hajduku. Prešo 1957. godine iz Travnika, al sam pobjego za dva mjeseca...

- Čuj to?!

- Tačno pobjego! Nisam društva imo dolje. A nisam mogo ni bez raje iz Travnika. Dao je meni Hajduk para, dvije godine nisam mogo potrošit. Jeo u onom restoranu "Marjan", a stanovo u Kamenitoj ulici. Broj devet. U onoj Varoši staroj.

Ivo Radovniković mu bio trener. Barba Luka Kaliterna sjedio vazda pod onom murvom. Bio i Bajdo Vukas. Ivo i Zvonko Bego, Geza Šenauer. I onaj Ante, što je kasnije dezertiro, Žanetić...

Grmalj bio triesdrugo, a Ćiro triespeto godište. A oba februarci, u par dana razlike.

- Počeli smo bosi šutat loptu, znam ja šta pričam. Oba metalostugari, ja kasnije topove pravio u tvornici u Travniku. I do Kragujevca me doteklo, "Crvena zastava", ona fabrika naoružanja bila...

image

Izet Nalić Grmalj i unuk Damir Hasanković

Tom Dubravec/Cropix

Veli nama Mali Grmalj lani, zdrav je dedo ko dren! A Grmalj se složio:

- Neću ja nikud bez sjekire! Sve je to otišlo, svi igrači, ošo sad i Ćiro, a mene ostavilo sama da svijeću ugasim.

- Zabijat ćeš ti i na onom svijetu - velimo mi.

- K... ću ja više zabijat! Kad te u zemlju strpaju - moreš samo sagnjit. Što si igro na dunjaluku, igro si.

I šta će ti bit, zove sinoć Damir. Veli, umro dedo. Srce. Ode legenda Travnika za Ćirom legendom. Pa javi tamo i u Splitu, nek se zna.

Sahrana da je u nedjelju.

Eto, ode Grmalj. Preselio. S dunjaluka na ahiret.

image

Uspomene iz mladosti: Borac, Travnik, Ćiro i Grmalj
Privatni album

Privatni Album/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 16:06