StoryEditorOCM
KošarkaPravi revanš

Pregazili crnu mačku, Žuti se usred Zagreba poigrali s Cibonom i uvjerljivo izborili finale domaćeg prvenstva

Piše Frane Vulas
15. svibnja 2024. - 21:50

Košarkaši Splita plasirali su se u finale Favbet Premijer lige. "Žuti" su slavili protiv Cibone i u Zagrebu te su se s ukupnih 2:0 u polufinalnoj seriji plasirali u finale domaćeg prvenstva. Protivnik će im biti Zadar ili Dinamo. Momčad s Višnjika u toj drugoj polufinalnoj seriji vodi 1:0, a drugi susret se u četvrtak navečer igra u Zagrebu (20 sati, prijenos Maxsport).

Poslije nedjeljnog 89:74 slavlja na Gripama, još jednom je momčad trenera Slavena Rimca bez poteškoća svladala "vukove". U dosadašnjem dijelu sezone često je Cibona Splitu bila crna mačka, ali potrošila je valjda svih svojih devet života. U oba polufinalna susreta bila je to neravnopravna borba, mačke (ovaj put Splita) i miša. Nakon ranije ozljede Filipa Bundovića u ovim susretima je Cibona ostala na samo četvorici seniora, bez iskusnijeg centra. Split je bez problema kontrolirao zbivanja i rezultat i na ovom susretu, dominirao u skoku, svim segmentima igre.

Na krilima raspoloženog Borisa Tišme (deset poena u prvih sedam minuta) od početka se Split postavio čvrsto. Tek je Krešimir Radovčić vukao Cibonu. Kada je krenuo i Shannon Shorter (14 poena do poluvremena) već u 18. minuti imao je Split velikih plus 19, semafor je pokazivao 27:46. Uz to je jedini centar domaćeg sastava Josip Pavković već prije kraja prve četvrtine skupio tri osobne pogreške. Imao je i Split izostanaka, nije bilo Tonka Vuke (neće ga biti do kraja sezone) i Ante Perkušića, ali u ovakvoj konstelaciji snaga to se manje osjetilo.

Već u prvih pet minuta treće četvrtine domaći strateg Dino Repeša potrošio je dvije minute odmora. Morao je zbog rezultata 37:63, prijetila je Ciboni prava katastrofa. Bilo je kasnije i plus 34 za "žute". U finišu je obraz Cibone spašavao bivši "žuti" Ivan Perasović, a Splitov David Pavin pokazao je raskoš svog napadačkog talenta.

Revanširao se Split tako Ciboni za neke bolne ovosezonske poraze. Poslije slabije forme u zadnje vrijeme, Split se u polufinalu elegantno riješio Cibone. To ipak daje nadu da će "žuti" imati što reći i u očekivanom finalu protiv favorita Zadra.

image

Boris Tišma u akciji

Nikola Vilić/Cropix

Cibona - Split 67:96

Zagreb - Košarkaški centar Dražen Petrović.

Gledatelja 250.

Druga utakmica polufinala doigravanja Favbet Premijer lige košarkaša: Cibona - Split 67:96 (18:26, 15:24, 16:27, 18:19).

S ukupnih 2:0 u finale se plasirao Split.

Suci: Denis Hadžić (Pula), Bojan Kruljac (Zagreb) i Roko Hordov (Split).

Cibona: Radovčić (12), Perasović (21), Majcunić (4), Pavković (6), Crnogorac, Aranitović (12), Ferderber, Bandov, Katanović (9), Kujundžić (3).

Split: Funderburk (4), Perković (14), Shorter (16), Sullivan (9), Kalajžić (11), Tišma (18), Runjić (10), Kučić (7), Dubravčić, Pavin (5), Ljubičić (2).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 13:29